De route van The Fault in Our Stars

De route van The Fault in Our Stars

De film The Fault in Our Stars is hip. Afgelopen maand waren buitenlandse fans al druk aan het zoeken naar de opnamelocaties in het mooie Amsterdam, en opeens was het bankje aan de Leidsegracht op mysterieuze wijze verdwenen. Na die explosie van aandacht vonden de filmmakers het hoog tijd om een officiële route samen te stellen.

Sinds donderdag ligt de kaart in de bios. Scholieren.com ging op pad om in de voetsporen van hoofdpersonen Hazel en Gus te treden. 

Het verhaal

The Fault in Our Stars, wat? Als je de afgelopen tijd het nieuws niet hebt gevolgd en geen voet in de bioscoop hebt gezet, heb je misschien niets meegekregen over de boekverfilming van John Greens The Fault in Our Stars. Het verhaal draait om de zieke Hazel, die vanwege de kanker in haar longen nogal wat moet laten. Als ze Gus ontmoet, lijkt haar wereld ietsjes leuker te worden. Samen gaan de twee naar Amsterdam, om Hazels favoriete schrijver op te zoeken. 

Nu is er dus een speciale route, met een hoop locaties uit de film. Laten we beginnen! (Ik heb 'm trouwens andersom gelopen, omdat ik van het Centraal Station kwam. Je kunt dus ook bij het einde beginnen.)

Hotel de Filosoof (Anna van den Vondelstraat 6)

Dit is het hotel waar Hazel, haar moeder en Gus logeren. Je kunt het hotel meteen herkennen aan een groot uithangbord, maar verder is de entree vrij onopvallend. De aankomst van het stel is overigens bij een ander hotel gefilmd, maar daar komen we straks. Grappig weetje: John Green, de schrijver van de boekversie, heeft ook in Hotel de Filosoof geslapen. Hij heeft het boek zelfs in Nederland geschreven! 

Huis van Peter van Houten (Vondelstraat 162)

Peter van Houten (Willem Dafoe) is de lievelingsschrijver van Hazel. Ze heeft zijn boek al ontelbare keren gelezen. Tijdens haar bezoek aan Amsterdam gaat ze uiteraard ook langs bij Van Houten; zijn fictieve huis ligt in de rustige Vondelstraat, vlak naast het prachtige Vondelpark.

Rijksmuseum (Museumstraat 1)

Als je schuin door het Vondelpark loopt, kom je uiteindelijk uit bij het Museumplein. Daar bevindt zich een grote fietstunnel, waarin zich ook de ingang van het Rijksmuseum vindt. Hazel en Gus lopen in de film ook door deze tunnel heen; ze luisteren naar een aantal straatmuzikanten. 

Tramhalte Frederiksplein

Hier pakken Hazel en Gus de tram. Althans, tijdens de opnames zaten ze gewoon in een speciale tram die rondjes reed door hartje Amsterdam. Als je tram 4 richting Centraal Station neemt en twee haltes verder uitstapt (Keizersgracht/Utrechtsestraat), kun je de route vervolgen.

Tramhalte Keizersgracht/Utrechtsestraat

Vanuit hier loop je een stukje verder en sla je linksaf naar de Herengracht. (Let goed op dat je hier links gaat, anders kom je bij de Amstel uit! Dan zit je dus fout.) Op de Herengracht loop je een heel stuk rechtdoor, totdat je op een gegeven moment de Leidsegracht aan je linkerhand ziet. 

Het bankje (Leidsegracht)

Hét bankje bevindt zich aan het begin van de Leidsegracht, vlak naast de Herengracht. Voor de echte fan: dit is niet het echte bankje waar Hazel en Gus op hebben gezeten, want die is op mysterieuze wijze verdwenen. Maandag heeft de gemeente er een nieuwe neergezet, waarna er meteen een stoet fans langskwam om er selfies te maken. Rustig zitten is er niet echt bij, zo vertelt ook het stel dat hieronder te zien is. "We zijn intussen al door iedereen op de foto gezet", zeggen ze lachend, terwijl ze lekker in het zonnetje zitten.

Restaurant Oranjee (Keizersgracht 498)

Terug naar de grachten: aan de Keizersgracht, vlakbij winkelwalhalla Leidsestraat, ligt het pand waar Hazel en Gus romantisch gaan dineren. Helaas kun je er niet naar binnen, want er bestaat helemaal geen restaurant Oranjee! Nummer 498 is namelijk een woonhuis. De scènes in het restaurant zijn gewoon in Amerika opgenomen. 

Hotel Americain (Leidsekade 97)

Dit is het hotel waar de aankomst van de hoofdrolspelers gefilmd is. Hazel en Gus slapen hier dus eigenlijk helemaal niet, maar in de film lijkt dat wel zo. Hotel Americain is ook bekend als opnamelocatie van RTL Late Night. Als je daar de afgelopen maanden 's avonds langs liep, had je veel kans om Humberto Tan binnen te zien zitten.

Anne Frank Huis

De laatste stop: het Anne Frank Huis. In de film krijgen Hazel en Gus een rondleiding van de assistente van schrijver Peter van Houten. De assistente (gespeeld door de Nederlandse Lotte Verbeek) neemt hen mee naar het Anne Frank Huis. Best lastig voor de zieke Hazel, want ze moet een heleboel trappen opklimmen. De scènes in het Anne Frank Huis zijn trouwens ook in Amerika opgenomen, want de makers mochten niet binnen filmen. Ze hebben het gebouw dus alleen van de buitenkant gefilmd.

Zelf lopen?

Heb je na het lezen van dit artikel of het zien van de film ook zin gekregen om de route te lopen? Volgens de kaart doe je er zo'n 1 uur en vijftien minuten over, maar ik heb er wel ietsjes langer over gedaan. Wel handig om de kaart als gids mee te nemen, je kunt 'm hier downloaden. Veel plezier!

Gepubliceerd op 11 juli 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Daniëlle

Daniëlle

Fun fact: John Green wilde het restaurant eigenlijk gewoon Oranje noemen en kwam er pas achter dat hij een spelfout had gemaakt nadat een Nederlandse nerdfighter (Sanne Vliegenthart, wiens naam half geleend is voor een personage in TFiOS) een uitspraakgids maakte.

9 jaar geleden

E.

E.

http://m.youtube.com/watch?v=OisEIYfimL8
Oranjee is restaurant Bloesem in Amsterdam. John Green zegt het zelf in dit YouTube filmpje!

9 jaar geleden

M.

M.

helemaal waar! Je herkent het aan de sticker op de deur! Was lekker! ?

9 jaar geleden

J.

J.

niet waar: hij zegt dat ie daar z’n ‘inspiratie voor het restaurant’ vandaan heeft gehaald

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.