Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

'Jongeren moeten meer en meer'

'Jongeren moeten meer en meer'

Door 7Days

'Een burn-out, dat is toch voor volwassenen?' Mooi niet. Van de twintig middelbare scholen die 7Dayserover belde, blijken er meer dan tien leerlingen te hebben met burn-out verschijnselen. Ook therapeuten herkennen het probleem.

Door Annemieke Ruggenberg

Hoe weet je of je een burn-out hebt? En wanneer spreek je van overspannenheid of depressie? "Een burn-out is moeilijk vast te stellen omdat het geen officiële ziekte is. Het is een beetje een modewoord", aldus toegepast psycholoog Fenna van der Beek. "Voor mij zijn burn-out klachten: volledige moeheid, nergens zin in hebben en dat lichamelijk en geestelijk alles te zwaar is."

Van der Beek en haar dochter, die psycholoog is, hebben het idee dat dit soort klachten onder tieners steeds vaker voorkomen. "Jongeren moeten meer en meer. Ze hebben het enorm druk op school, hebben een druk sociaal leven en doen daarnaast vaak allerlei sporten. We leven in een prestatiemaatschappij en er is weinig ruimte voor rust."

Depressie

Dat probleem herkent ook GZ-psycholoog Saskia Moonen. In haar praktijk in Amsterdam behandelt ze voornamelijk tieners. "Van de jongeren die ik behandel, heeft ongeveer een kwart burn-out gerelateerde klachten." Toch spreekt Moonen dan niet van een burn-out. "GZ-psychologen gebruiken DSM, dat is een soort handboek waarmee psychologen een diagnose stellen. Voor tieners bestaat de diagnose burn-out volgens die DSM niet. Daarom geef ik bij dit soort klachten bijvoorbeeld de diagnose depressie."

Wanneer Moonen en Van der Beek jongeren in hun praktijk krijgen met burn-out klachten, besteden ze veel aandacht aan de slaapproblemen. "Ik vraag vaak hoe jongeren slapen en wil weten wat ze doen voordat ze naar bed gaan. En ik geef ontspanningsoefeningen", aldus Moonen.

Grip op je dip

Ze wijst ook op een online training die jongeren kunnen volgen. "Voor zestienplussers is er bijvoorbeeld de training Grip op je dip, een laagdrempelige manier om online met een therapeut aan je klachten te werken."

Van der Beek probeert met behulp van haar coaching meer rust in te bouwen in het leven van jongeren met burn-outklachten. "En ik praat veel met ze over de prestatiedruk die ze voelen." Moonen kijkt welke eisen de jongere aan zichzelf stelt. "Die zijn vaak enorm hoog, daardoor is er te weinig ruimte voor ontspanning."

In de 7Days van deze week wordt uitgebreid aandacht besteed aan het fenomeen burn-out. Jorieke kreeg ermee te maken en vertelt er openhartig over. Eerder schreef blogger Lotte al over haar burn-out. Deze blogs lees je hierrr en hierrr.

Gepubliceerd op 9 februari 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.