Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mandy (16): ''Zwarte Piet moet blijven!''

Mandy (16): ''Zwarte Piet moet blijven!''

Zaterdag vond op het Malieveld in Den Haag een Zwarte Pieten-demonstratie plaats. Mandy Roos (16) organiseerde de bijeenkomst: 500 mensen kwamen demonstreren voor het behoud van Zwarte Piet. Ook overhandigde Mandy een petitie aan PVV-Kamerlid Joram van Klaveren. 

Een zestienjarige die een demonstratie organiseert, dat zie je niet zo vaak. Toch is de Haagse Mandy er nuchter onder. ''Mijn zusje van vijf moest huilen, omdat ze dacht dat Zwarte Piet niet meer zou komen. En zij was waarschijnlijk niet de enige... Op dat moment dacht ik: hier ga ik iets aan doen.'' 

Veel media-aandacht

Mandy deed een oproep op Facebook en nodigde veel vrienden en kennissen uit. Haar doel: 'behoud van Zwarte Piet. Zwarte Piet is geen racisme en moet blijven!' De oproep werd ontzettend snel verspreid: binnen no time was-'ie al zo'n 50.000 keer bekeken.

Dat de actie ook zo snel zou worden opgepikt door de pers, had Mandy niet verwacht. Ze werd onder andere geïnterviewd door RTL en SBS6. Tijdens de demonstratie zelf was de pers ook goed vertegenwoordigd. ''Er waren ontzettend veel cameraploegen en media aanwezig,'' vertelt Mandy. ''Van sommige media had ik zelfs nog nooit gehoord!''

De zestienjarige organisator stond dan ook in het middelpunt van de belangstelling. ''Op een gegeven moment kon ik geen kant meer op,'' zegt ze. ''Iedereen wilde me interviewen en begon aan me te trekken. Een verslaggever van Omroep West heeft me uiteindelijk uit de menigte getrokken.'' 

Alle likes opgeteld

De dag was zeker geslaagd, volgens Mandy. ''Afgezien van een klein opstootje, was de sfeer hartstikke gezellig. Kleine kinderen werden geschminkt en konden lekker dansen. Daarnaast organiseerden we de Nationale Pietenspelen: verschillende pieten streden tegen elkaar, ze deden spelletjes als 'wie kan de pepernoot het verst gooien', zaklopen, etc.''

Natuurlijk bestond de demonstratie niet alleen maar uit spelletjes: uiteindelijk overhandigde Mandy de petitie aan Tweede Kamerlid Joram van Klaveren van de PVV. ''In die petitie staan alle likes van Facebookpagina's die voor het behoud van Pieten zijn,'' legt Mandy uit. ''Dus ook van de bekende pietitie. De organisatoren gaan er zelf waarschijnlijk niks mee doen, dus heb ik alle likes bij die van de andere pagina's opgeteld en aan Joram overhandigd.'' 

Meevaren op de stoomboot

Wat er nu precies mee gaat gebeuren is nog niet duidelijk, maar Mandy heeft in ieder geval veel aandacht voor haar standpunt weten te krijgen. Dat was ook haar doel. ''Het nieuws over de demonstratie staat ook in Amerikaanse kranten, dus de VN en VS zijn in ieder geval ook op de hoogte,'' zegt ze. 

Zelf heeft ze er ook nog wat leuks aan overgehouden: ''Ik ben door Joram uitgenodigd om volgende week mee te gaan naar de Tweede Kamer en Geert Wilders te ontmoeten! Daarnaast ben ik ook nog benaderd door de beste vriend van de man die Sinterklaas speelt. Ik mag meevaren met de stoomboot tijdens de intocht. Hartstikke leuk!'' 

Gepubliceerd op 27 oktober 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Zwarte piet is gewoon racistisch klaar

10 jaar geleden

D.

D.

En het suikerfeest is een aanslag op de volksgezondheid.

10 jaar geleden

L.

L.

het bestaat al jaren in nederland , dat een paar mensen dat gewoon zomaar even kunnen verpesten

10 jaar geleden

L.

L.

hoe wil je dat de kleine kinderen vertellen dat zwarte piet opeens niet meer bestaat? ik vind ook dat zwarte piet moet bijven!

10 jaar geleden

A.

A.

Gewoon vertellen dat sinterklaas ook niet bestaat. Men moet ophouden kleine kinderen voor de gek te houden. Dat betekent niet dat sinterklaas en zwarte piet afgeschaft moeten worden.

10 jaar geleden

R.

R.

Het zou eerder racistisch zijn als gekleurde mensen juist niet mee mogen doen. Als ruim 2,1 miljoen mensen vóór zwarte piet is en 6000 mensen tegen zwarte piet. Dan vind ik dat die mensen óf geen sinterklaas vieren óf ze vieren hun eigen aangepaste sinterklaas. l

10 jaar geleden

J.

J.

Zwarte piet is zwart door de schoorsteen, klaar.

10 jaar geleden

J.

J.

Ik ben geschokt dat mensen zo lelijk deden tegen die arme vrouw schandalig , en Mandy is een dief die ongevraagt 2 mil. likes steelt van een ander , ik was voor zwarte piet maar na deze aanfluiting weet ik het niet meer

10 jaar geleden

X.

X.

hoe ga je het je kinderen uitleggen. dat zwarte piet niet meer zwart is. hij is zwart van roet. dat staat ook in de liedjes. dus het is allemaal onzin. het bestaat al heel wat jaren en nu komen ze met dat her racistisch is.

10 jaar geleden

J.

J.

dan leg je eerljk uit dat niemand meer een schoorsteen heeft en Piet nu gewoon een sleutel van alle deuren heeft

10 jaar geleden

J.

J.

ik vind dat zwarte piet moet blijven want mama zei dat die zwart is door de schoorsteen en dus kan die niet eens weggaan

10 jaar geleden

C.

C.

Ik vind dat Zwarte Piet moet blijven! Hoe ga je alle kleine kinderen vertellen dat ze niet meer komen? Ik vind het echt verschrikkelijk hoe dit allemaal gegaan is. Ik vind het pas dom als ze het gaan afschaffen. Ze hebben geen flauw idee hoe leuk dit feest voor ons is en Zwarte Piet hoort hierbij!

10 jaar geleden

S.

S.

Leuk dat ze het overhandigd heeft aan de PVV, maar daaarmee heeft zij honderdduizenden mensen beledigd. De PVV is een extreemrechtse fascistische partij, en de meeste mensen die de pietietie hebben getekend willen daar niets mee te maken hebben.

10 jaar geleden

J.

J.

Erg leuk dat deze jonge dame een demonstratie organiseert, maar blijkbaar is ze nog te jong om te snappen dat door het aanbieden van deze 'likes' en 'pietitie handtekeningen' (deze laatstgenoemde distantiëert zich overigens van deze actie) er een populistisch en zeker ook racistisch label aan onze zwarte piet wordt gehangen. En dat was nou net niet de bedoeling. Eeuwig zonde. Houd gewoon elk politiek standpunt hierbuiten, met name dat van de PVV. Nederland leest mee, en ziet voornamelijk PVV en zwarte piet in één enkele zin staan. Een goed voorbeeld van hoe je een kinderfeest écht moet verpesten. Bedankt!

10 jaar geleden

F.

F.

ten eerste suikerfeest is een traditie voor de moslims en die wonen ook in nederland en dus niet alleen jij dussss....
ps je bent een hoerr

10 jaar geleden

Tim

Tim

Totaal wereldvreemd deze jongedame. Naïeve speelbal van de PVV die is gaan lopen met de Pietitie-likes, die weer absurd zijn daar er helemaal geen sprake is van enige vorm van afschaffing van het Sinterklaasfeest. De regering houdt zich uit de discussie, en de 'VN' was alleen maar een voorzitter van een externe werkgroep van de VN die bekend staat om meer van deze ongefundeerde claims...

10 jaar geleden

L.

L.

Sinterklaas was de bisschop van Myra, later ging hij naar Spanje, daar leefde in die tijd de Moren. Moor betekend zwart in het oud-Nederlands. Niemand kwam toendertijd ook maar z'n dorp uit dus Moren waren zwart punt uit. Hij kwam dan elk jaar als opvoedkundige hulp die er voor zorgde dat kinderen zich gingen gedragen. Het heeft totaal niets met racisme te maken. (Dit is het verhaal wat je bij je studie Nederlands leert)
Zelf ken ik een aantal gekleurde mensen van mijn leeftijd (plusminus 15) en die hebben Zwarte Piet nooit als racistisch ervaren of ervaren dat nu zo.

10 jaar geleden

L.

L.

Trouwens die Mandy ziet er uit als 99% van alle PVV stemmers, namelijk een nationalistische, leeghoofdig racistje

10 jaar geleden

A.

A.

misschien moet je het eens zelf vragen aan de zwarte mensen? of die het rastistisch ervaren? volgens mij vinden ze het alleen maar leuk, zo'n feest.

10 jaar geleden

R.

R.

Zwarte pieten waren toch demonen die zwart waren door het vuur waar zij uit voortkwamen? En de sint gebruikte toch zijn heilige magie om de zwarte pieten te beheersen?

10 jaar geleden

A.

A.

ik vind dat zwarte piet moet blijven.
wij blijven toch ook van andermans cultuur af laat ons onze cultuur behouden sinterklaas hoort bij ons en onze kinderen...

10 jaar geleden

A.

A.

het is waar dat het cultuur is, Sinterklaas, maar dat neemt niet weg dat het racistisch is. racisme is iets van blanke mensen die een excuus nodig hadden om kolonies te maken. In de trant van; we nemen deze grond want zijn kunnen er niks mee, want zij zijn zwart. Overigens is het knechtje van Sinterklaas er pas in de 19e eeuw bijgekomen.. En als je naar Sinterklaas liedjes kijkt, spat het racisme er vanaf; want ik bedoel het toch wel goed, OOKAL ben ik zwart als roet.

Ik denk overigens dat het feest omwille van de kinderen in stand moet worden gehouden, ook omdat bijna niemand het meer zo bedoeld. Maar blijf beseffen dat het zéker wel een racistisch feest is.

10 jaar geleden

B.

B.

Je kan toch makkelijk vertellen aan de kinderen dat de boot van Sinterklaas door een regenboog is gevaren, en dat er ineens regenboog pietjes zijn.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.