Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een maand lang zonder computer

Een maand lang zonder computer

Ik zou leren koken. Ik zou een boek schrijven. Boeken lézen. Ik zou de populairste jongen van de school worden. Muziek gaan maken. Als ik eens achter die verrekte computer vandaan zou komen, zou ik mijn leven niet langer vergooien.

Dus dat is wat ik deed. Ik ging de hele maand januari door het leven zonder computer en mobiel internet.

Helaas kan ik nog steeds niet koken. En is er ook van de rest vrij weinig terechtgekomen.

Goede voornemens

Een flashback: eind december check ik voor de zoveelste keer uit pure verveling Facebook en ontdek ik voor de zoveelste keer dat er geen flikker is gebeurd in mijn vriendenkring. Het is zaterdag, het is drie uur en het regent net niet hard genoeg om het hozen te noemen.

Inmiddels heeft mijn hand zich door het leunen zo lang in mijn wang geboord dat ik een prent heb, vingerafdrukken inbegrepen. Huiswerk heb ik wel, maar de leraar gaat dat toch niet controleren. Niemand kan afspreken en ik vind dat ik iets moet gaan dóen. Van mijn stoel afkomen.

De stekker eruit

En ineens zie ik het licht. Als ik me los zou kunnen breken van die duivelse sociale media, YouTube, Spotify, torrentsites en het internet - en als ik trouwens toch bezig ben maar alle computers in het algemeen - kan ik van mijn reet afkomen en meer contact leggen met mensen. Echte winkels bezoeken in plaats van Bol.com. Beter leren drummen.

Dus ik laat mijn facebookwachtwoord veranderen en trek de stekker eruit. Niet helemaal trouwens: alleen voor school, werk en filmprojecten mag ik van mezelf nog steeds mailen.

Veranderingen

De eerste paar dagen vergeet ik nog wel eens dat ik geen filmpjes meer kan laten zien aan vrienden, of liedjes kan laten horen. Het wordt pijnlijk duidelijk dat ik internet in het dagelijks leven nodig heb als ik (meerdere malen!) hopeloos verdwaal op de fiets omdat ik Google Maps niet kan gebruiken.

In de loop van de eerste week maakt mijn bureaustoel plaats voor de bank en blijkt Dr. Phil een goeie vervanging voor Facebook. De eerste paar dagen help ik mijn ouders nog met koken, maar al snel vind ik Editie NL veel belangrijker. En ik houd niet eens van dat programma.

Overigens mis ik helemaal niets op Facebook, behalve misschien instagramfoto's van starbucksbekers. De enige keer dat mijn gebrek aan sociale media vervelend wordt, is wanneer ik een schoolgenoot wil bereiken waar ik het e-mailadres niet van heb. Moet ik helemaal gaan rondmailen om dat adres te pakken te krijgen. Hè bah, moeite.

Houding

In de loop van de maand besef ik dat dit project niet draait om Facebook, Twitter, YouTube of welke site of game dan ook. Het draait om mijn houding. Als ik actiever wil worden, moet ik gewoon actiever dóen.

Ik verruil de computer eigenlijk voor de tv en schiet daar vrij weinig mee op. Bovendien: de iPhones zijn niet de reden dat niemand meer een gesprek kan hebben zonder even op Twitter te kijken of iets te whatsappen, dat zijn we zelf. Je kunt er nog altijd voor kiezen om dat ding even links te laten liggen.

Probeer het zelf

Als ik echt actiever wil worden, moet er iets anders veranderen dan mijn toegang tot de pc. Daarom ga ik nu niet iedereen aanmoedigen ook een maand zonder computer te doen, want dat is best extreem. Maar probeer eens een week zonder je favoriete website te doen om te kijken hoeveel tijd je er eigenlijk aan besteedt. Het is mij duidelijk dat internet een middel moet zijn om bijvoorbeeld in touch te blijven met je vrienden of informatie op te zoeken, maar niet om volledige middagen aan te verspillen.

Dus kijk jezelf recht eens aan in de spiegel en stel jezelf de vraag: "Moet ik echt zoveel computeren?". Een beetje minder is echt zo lastig niet. Misschien leer je zelfs nog koken!

Gepubliceerd op 31 januari 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Kim

Kim

Ik zit komend voorjaar 3 weken op Cuba, verstoken van enig internet. En ik kan niet wachten.

11 jaar geleden

Bram

Bram

Heey Kim, ik ga eens een weekje zonder mijn favoriete site werken. Dus mijn volgende deadline gaat hem niet worden vrees ik.

11 jaar geleden

Kim

Kim

Oh jawel hoor, die deadline kun je makkelijk halen met behulp van de 3p's: pen, papier en postduif. Ik kijk nu al uit naar je handgeschreven artikel op geparfumeerd postpapier in m'n brievenbus. :-)

11 jaar geleden

W.

W.

Wat een goed idee. Maar maar, ik heb wel internet nodig. Echt waar.

Ik weet nu al dat als ik dit zou doen ik zou falen.

11 jaar geleden

Casper

Casper

Nee hoor! Je mag als het nodig is best internet gebruiken, heb ik ook gedaan voor school. Voor die ekte die-hards is het een optie zelfs naar een bibliotheek (je weet wel, waar je oma het wel eens over heeft) te gaan, maar zo fur ging ik niet. Het gaat meer om het idee.



@Anne Peters: Voor school mag het! Gelukkig is scholieren.com een baan, dus ik mocht lekker de hele week alle artikelen lezen muahahaha

11 jaar geleden

A.

A.

Euhm, ik kan al koken ;)
En school verplicht me om mn pc te gebruiken...

En een week zonder scholieren.com? Hmmmm... Dat sla ik toch liever over ;)

11 jaar geleden

S.

S.

Ik weet niet of je wel zo populair kan worden zonder social-media tegenwoordig.

11 jaar geleden

Casper

Casper

Populariteit betekent niets! Je moet gewoon je eigen weg vinden :) Alle 'populaire ' mensen hebben in gemeen dat ze hun eigen ding doen. Als jouw ding is zonder sociale media te doen, respecteren mensen dat! http://www.scholieren.com/blog/2937/wij-zijn-de-applausgeneratie Sluit hier best op aan.

11 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Dames, wat vinden jullie van zijn dekbed? Ik vind 'm fantastisch.

11 jaar geleden

M.

M.

Gave actie, respect en bewondering. Ik waag me er niet aan in ieder geval, ik ben nu 30, maar ik was één van de gelukkigen die eind jaren '80 al een eigen computer in handen kreeg. En al na de eerste pasjes in Sokoban was het duidelijk dat ik mijn grote liefde had gevonden ^^
Het internet, geweldig. Zonder het internet zou ik een heleboel dingen nooit ontdekt hebben die ik nu graag doe waar internet niet bij komt kijken :D Ik ga regelmatig een weekend larpen en denk dan 3 of 4 dagen zelfs niet aan een pc of internet, mijn gsm bekijk ik enkel of te controleren of het alarm is ingesteld, want ik wil geen uur missen!
Je hebt gelijk dat als je iets gedaan wil krijgen, dat je het zelf moet gaan doen. Maar als je geniet van een middag forummen, waarom zou je dat niet mogen doen? Als je je er maar goed bij voelt. Als je de hele tijd denkt dat je tijd verspilt, dan ben je inderdaad tijd aan het verspillen ;)

11 jaar geleden

Casper

Casper

Ik keur computeren niet af, in tegendeel! Ik doe alles op de computer, maar dit draaide natuurlijk niet alleen om de computer, maar ook om discipline. Cold turkey met iets stoppen geeft je wel een goed gevoel, het heft in eigen hand nemen zeg maar. Ik zat gewoon te veel te kloten achter de computer en toen had ik ook bandversterkende bordspellen met mijn zusje kunnen doen :)

11 jaar geleden

L.

L.

ik ben trots op je.

11 jaar geleden

E.

E.

RESPECT!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.