Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oh Oh Middelbare School

Oh Oh Middelbare School

Wat zou jij ervan vinden als er opeens een camera in het lokaal stond bij je les Engels? Dat je opeens gefilmd wordt in de gangen of bij je kluisje? 

En dat al het opmerkelijke wat je op school doet - misschien mep je wel eens mensen in elkaar op het schoolplein, of heb je bij de kluisjes even een privé-tongsessie met je vriendje of vriendinnetje - wordt uitgezonden op nationale televisie? Best creepy, hè?

We kennen het allemaal wel: Jersey Shore, Oh Oh Cherso, The Kardashians, The Hills. Stuk voor stuk kaskrakers van amusementsprogramma’s die zichzelf realityseries noemen (al kun je je afvragen hoe 'reality' het is, aangezien er overal in geknipt wordt en er best vaak toch stiekem scripts zijn). Zou het een idee zijn om ook eens een realityserie over een Nederlandse middelbare school te maken?

Realitysoap over school

Omroep BNN zegt: ja, dat moeten we. Die wil binnenkort zes weken filmen op een school om te zien hoe het daar nou écht aan toe gaat. Mits er een school is die mee wil werken, tenminste. Van de ruim honderd scholen die zijn benaderd, denken drie er serieus over na.

En oké: misschien is de realiteit van het alledaagse leven op middelbare scholen een stukje minder spannend dan de realiteit van gestoorde bezopen mensen die elke dag met een ander aanpappen en dagelijks een paar honderd hersencellen verliezen. Dat lijkt me allemaal net wat spannender.

Ingrijpen of meevallen

Maar toch geef ik hierbij BNN het groene licht om een soort real-life-Spangas te maken. Want wat zou er gebeuren als daarmee eindelijk wordt bewezen dat wij jongeren een verschrikkelijk stel domme Project X-pubers zijn die elke leraar terroriseren tot hij of zij in het graf ligt? Dan schrikt Nederland wakker en besluiten we dat er ingegrepen moet worden. Voor verbetering is altijd achteruitgang nodig.

Of heel Nederland ziet juist opeens dat het allemaal wel meevalt met de jeugd van tegenwoordig. Eigenlijk zijn we niet zo onbeleefd tegen leraren, doen we nog best goed mee in de les, en zitten er zelfs een paar hooggemotiveerde nerds in onze klasjes die zomaar de nieuwe Einstein zouden kunnen zijn. Je ziet al vaak genoeg iets negatiefs over jongeren in de media: misschien kan dit aantonen dat het allemaal wel meevalt.

Tegenstanders van de nog-niet-bestaande serie vrezen dat zo'n programma ten koste gaat van de privacy van leerlingen. Maar scholen kiezen er natuurlijk - samen met de leerlingen - zelf voor om mee te doen of niet. En misschien hebben we wel een heel klein beetje privacyonderdrukking nodig om erachter te komen of we nou goed of slecht bezig zijn. Zolang ze maar niet in de wc's gaan filmen.

Gerust hart

En die zogenaamde relschoppers, tsja, misschien blijken die stiekem eigenlijk ook gewoon best wel grappig en vindt de leraar dat ook wel. Misschien kunnen we dan met een gerust hart, met een kopje thee en een koekje, naar deze show kijken en onszelf complimenteren met onze leuke jeugd.

Of het nou rampbeelden oplevert of niet: het is tijd om heel Nederland de realiteit onder ogen te laten zien. Ik omarm in elk geval het idee van een Oh Oh Project X-jeugd-op-school-serie.

Gepubliceerd op 4 januari 2013

REACTIES

H.

H.

Ik zou 't supertof vinden. Hoe grappig is het als heel Nederland kan zien hoe het je docent Engels niet lukt om een filmpje op de beamer te krijgen? ;-)

11 jaar geleden

Lotte

Lotte

Er was ooit zo'n korte serie over een stuk of zes examenleerlingen die een paar weken gevolgd werden, en dat was ZO. LEUK. Er gebeurde vergeleken met Jersey Shore inderdaad geen reet, maar het was allemaal zo herkenbaar dat het heerlijk was.

11 jaar geleden

Bram

Bram

Privacy? Zo'n camera is minder funest voor iemand z'n sociale leven dan een paar dramaqueens die roddels verspreiden hoor.

11 jaar geleden

L.

L.

Ik zou het echt heel leuk vinden als dat gedaan werd bij ons op school, Ik zit op de grootste bovenbouw school van Nederland dus er is vast genoeg interessants. Al heb ik liever niet dat ze het dicht voor de examens doen. al kan ik me wel voorstellen dat ze ook graag een brugklas willen.

11 jaar geleden

Kim

Kim

welke school is dat dan?

11 jaar geleden

H.

H.

'grootste bovenbouwschool'; geloof je het zelf

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.