Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Scholieren laten tussenjaar schieten

Scholieren laten tussenjaar schieten

Door Kim

Dit jaar plannen veel minder eindexamenkandidaten een gap-year voor volgend schooljaar. Ze gaan liever meteen studeren, zodat ze dan zeker weten nog recht hebben op studiefinanciering.

Tot nu toe zijn er 20 tot 30 procent minder aanmeldingen voor taal-studiereizen dan vorig jaar. Verschillende tussenjaarorganisaties stappen daarom naar de politiek.

Volgens de organisaties komt de terugloop door het nieuwe regeerakkoord. Daarin staat het plan dat je alleen nog studiefinanciering (in totaal maximaal 13.000 euro) krijgt als je in september 2013 begint met studeren. Start je een jaar later, bijvoorbeeld omdat je gezakt bent of eerst naar het buitenland gaat, dan mag je dat bedrag alleen nog maar lenen.

Nog maanden onduidelijkheid

Onze blogger Tjeerd had het een paar weken geleden al door: "Op die manier kost een wereldreis je eigenlijk al duizenden euro's voordat je überhaupt een stap buiten de deur hebt gezet."

Pas in het voorjaar beslist de regering of de stufi echt afgeschaft zal worden. ,,Maar dan zitten de eindexamenkandidaten nog maandenlang in onzekerheid over wat ze volgend jaar kunnen en willen doen," stelt een woordvoerder van taalorganisatie EF. Niet bepaald relaxed als je vlak voor je eindexamens nog steeds niet weet of het na de zomervakantie - pak 'm beet -  Aardwetenschappen of juist Australië wordt.

Uitzondering voor gap-year

In een brief naar verschillende politici vragen de organisaties daarom of de regering snel een besluit kan nemen over de studiefinanciering. En of er, als er dan tóch een sociaal leenstelsel komt, een uitzondering kan komen voor aanstaande tussenjaarstudenten. ,,Op die manier kunnen zij in september 2013 aan een gap-year beginnen, maar een jaar later recht op studiefinanciering hebben als ze gaan studeren," aldus EF.

De Vereniging van Schooldecanen en Loopbaanbegeleiders ondersteunt de actie. Zij vinden zo'n tussenjaar superhandig voor je toekomst: ,,Je wordt wat zelfstandiger, hebt al een hoop dingen moeten uitzoeken en regelen. Het hangt er vanaf wat je gedaan hebt in je tussenjaar, maar onderzoek toont significant aan dat je daarna steviger in je studiekeuze staat. En dus minder snel stopt met studeren omdat je de verkeerde studie hebt gekozen," stelt voorzitter Jeroen Meijer.

Of deze brief de slapende ministers de benodigde schop onder hun kont geeft om een -juiste- beslissing te nemen? We houden je op de hoogte.

Gepubliceerd op 28 december 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

S.

S.

Top!! Ik volg dit met grote spanning.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.