Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Steenrijk zonder schooldiploma

Steenrijk zonder schooldiploma

Door Tim

Je hebt er vast wel eens over nagedacht: "Ik stop met school, zonder diploma kom ik er ook wel."

Dom idee, natuurlijk. Zonder diploma ben je gedoemd tot een carrière als vakkenvuller, kan je amper je huur betalen en voor je 't weet beland je ergens in een smerige goot. Aldus alle ouders.

Er zijn uitzonderingen. Deze vijf heren (sorry, dames bleken lastiger te vinden) stopten met school en werden steenrijk dankzij hun eigen business. Best wel inspirerend - al gaan wij begin september natuurlijk braaf terug naar de schoolbanken.

1. Richard Branson

Richard Branson - CC by David Shankbone Zegt de naam Virgin je misschien iets? Dat is het bedrijf van de Britse rijke stinkerd Richard Branson. Op z'n zestiende had hij schoon genoeg van school. Een leraar voorspelde toen dat hij óf in de gevangenis zou belanden, óf miljardair zou worden. Na een paar jaar lanterfanteren en een korte studiepoging richtte hij platenmaatschappij Virgin Records op.

De eerste plaat die Virgin uitbracht, werd 'maar' 15 miljoen keer verkocht. Later begon Branson een vliegtuigmaatschappij, een treinmaatschappij, handelde hij in wijn, begon nóg een vliegtuigmaatschappij, deed in hotels, drinken, internet, begon wéér een vliegtuigmaatschappij en startte zelfs een Formule 1-team. De leraar kreeg gelijk wat die miljoenen betrof, maar ook qua gevangenis-ervaring...

2. Walt Disney

Ook Walt Disney stopte op z'n zestiende met school, want hij had geen zin meer. Het leger leek hem leuker, ook al was hij daar in eerste instantie te jong voor. Hij werd tóch uitgezonden, maar zag na thuiskomst meer heil in een carrière als tekenaar en professioneel kleurder.

Toen hij op z'n 65e stierf aan longkanker was zijn Disney-bedrijf al groot, maar dat bleek slechts het topje van de ijsberg. Walt heeft nooit meer meegemaakt hoe immens rijk het imperium uiteindelijk is geworden.

3. Steve Jobs

Wijlen Steve Jobs heeft wel een middelbareschooldiploma, maar heeft het op college nooit ver geschopt. Al na zes maanden hield hij het voor gezien, maar kreeg hij de rector wél zo ver dat hij de lessen mocht blijven volgen die hij leuk vond.

Uiteindelijk richtte hij samen met Steve Wozniak Apple op, nu het grootste bedrijf ter wereld. Hoewel hij de laatste jaren voor zijn dood een symbolisch salaris van één dollar per jaar verdiende, was hij in 2006 met aandeleninkomsten van 646,6 miljoen dollar de meestverdienende directeur van heel Amerika.

4. Robert van Hoesel

Foto: Menno Ridderhof Neerlandsch trots: Robert van Hoesel is nog maar achttien jaar en nu al adviseur voor de Belastingdienst en KLM. Hij begon ooit met het bouwen van websites, maar vond het leuker strategisch bezig te zijn dan technisch, bleef zitten op het vwo en ging de vavo doen.

Ondertussen richtte hij zich op 'jongerenconsultancy' en hielp hij bedrijven om met jongeren samen te werken. Te druk met adviseren kwam hij te weinig op school en stopte hij vorig jaar maar helemaal. "Niet leuk nee. Maar het motiveert me ook weer om hier iets heel moois van te maken," vertelde hij op Sprout.nl.

5. Jamie Oliver

Jamie_Oliver_retouched - CC by mitchiazenia Tot slot nog Jamie Oliver, inmiddels een succesvol chefkok en tv-maker. Stopte op z'n zestiende met z'n middelbare school om zijn droom achterna te gaan, want hij moest en zou kok worden. Ging maar een opleiding tot kok doen op een praktijkschool en kreeg een baantje in een restaurant. Een tv-ploeg merkte hem op, achtervolgde hem met een camera en van het één kwam het ander.

Jamie Oliver helpt trouwens schooldrop-outs, jonge drugsverslaafden en kleine crimineeltjes in zijn Fifteen-restaurants (onder meer in Amsterdam). Hij leidt ze op tot kok, waardoor deze jonge gasten alsnog een toekomst krijgen. 

... of toch naar school?

Wil jij nu meteen de telefoon pakken en je rector bellen? Doe toch maar niet. Want laten we Steve Jobs als voorbeeld nemen: hoe kort het ook duurde, zonder onderwijs was hij nooit zo ver gekomen. Dan had hij namelijk geen netwerk opgebouwd, had hij Wozniak niet leren kennen en had Apple waarschijnlijk nooit bestaan. Zelfs voor Steve Jobs had school dus zo zijn voordelen...

Het is zomervakantie! Onze voltallige redactie ligt momenteel in een hularokje op een exotisch strand te nippen van een kokosnootcocktail. Tot en met 2 september publiceren we slechts drie artikelen per week, daarna komen we weer op volle kracht bij je terug. Verveel je je in de tussentijd? Check dan de allerbeste blogs uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 6 augustus 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

F.

F.

Ik wil niet vervelende zijn tegen de mensen die hun diploma niet gaan halen.

maar deze mensen zijn gespot met school, niet gezakt.

deze mensen waren slim genoeg door zelf studie om hun eigen bedrijf te kunnen starten.
of door familie geld.
of daar geluk hebben met een investeerder

dit lukt bijna niemand. en als het lukt en goed loopt heb je een goed leven. zo niet heb je eigenlijk geen lekker leven.

leef je per dag. en moet je dus gewoon op je 30ste je MBO diploma halen. niet dat het verkeerd is.
maar maak gewoon eerst je school af. hoe moeilijk het ook kan zijn.

11 jaar geleden

I.

I.

Frank heeft gelijk.
Deze mensen in de lijst zijn slim en hebben de motivatie om door te gaan wat er ook gebeurt.
Dus als je een lui vmbo'ertje bent die denkt dat stoppen met school succes oplevert heb je het mis, het is hard werken en het gaat niet allemaal vanzelf.
Gewoon lekker op school blijven, hoe vervelend het ook is en je diploma halen. Dan maak je nog de meeste kansen.
Want al die mensen in de lijst hebben een bijzonder talent, wat veel mensen niet hebben. Om maar even een voorbeeld te noemen: iedereen kan piano leren spelen, maar er zijn maar een handje vol mensen die er echt goed in zijn (deze mensen kunnen dan ook met gemak met weinig oefenen de moeilijkste stukken wegspelen).

11 jaar geleden

A.

A.

Dan moet je nog wel even bedenken dat de tijd waarin zo een vermogen hebben opgebouwd met een bedrijf de tijd is waarin er vraag naar was en geen crisis. Dus in een tijdperk als nu zou je beter naar zekerheid zoeken door een studie af te ronden.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.