Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het nieuwe afvoerputje

Het nieuwe afvoerputje

Apetrots was ik, toen ik een paar maanden geleden hoorde dat ik geslaagd was voor de havo. Maar lang niet iedereen lijkt zo blij te zijn met een havodiploma.

Werd eerst het vmbo het afvoerputje van de maatschappij genoemd, nu lijkt de havo deze titel op zich te nemen. 

In mijn examenklas waren er nog maar weinig klasgenoten die 'volgens het boekje' vijf jaar geleden op de havo waren begonnen. De meeste klasgenoten waren opstromers van het vmbo, zittenblijvers of afgestroomd van het vwo. En vooral bij die laatste groep schijnt er in Nederland schaamte te zijn.

Havo voor losers

De havo wordt steeds vaker gezien als opvangplek voor losers die te lui of te dom zijn voor het vwo, merk ik als ik met medescholieren praat. "Havo is voor wie weinig hersens én geen praktijkskills heeft," aldus een betweterige leeftijdsgenoot bijvoorbeeld. Op het gymnasium.

Maar hoe komt dit? Lastig. Misschien heeft het onbedoeld een beetje te maken met de tv-serie Ik ben vmbo, waarin enkele vmbo'ers werden gevolgd. In deze serie werd goed belicht hoe supernuttig en zelfs noodzakelijk vmbo'ers eigenlijk zijn. Waarschijnlijk heeft jouw kapster, loodgieter of vroegere crèchejuf een vmbo-diploma op zak. En zonder deze mensen kun je toch echt niet.

Nog zoiets: de posters die afgelopen winter in bushokjes hingen, met teksten erop als "jouw mobieltje was er niet zonder (v)mbo'ers". Het 'nut' van de vmbo'ers wordt steeds duidelijker. Maar havisten dan, wat heb je daar ook alweer aan?

Cijfers

Het vmbo heeft dus weer een wat beter imago, maar in plaats daarvan is de havo de laatste tijd bijna alleen maar negatief in het nieuws. Volgens mij is de befaamde titel van 'afvoerputje' daarom doorgeschoven naar de havo.

Op zich wel te begrijpen, als je de cijfers van het aantal gezakten bij de rekentoets erbij haalt: daaruit bleek dat maar liefst 72% van de havisten gezakt was voor de pilot. Of het aantal slechte havoleraren: een derde geeft geen goed les of is onbevoegd. Verder kent 4 havo de meeste zittenblijvers: achttien procent. Zulke kinderen krijgen dan al gauw het stempel 'lui.' Terwijl dat niet altijd het geval is. Logisch dat er slecht over de havo wordt gedacht als er zulke cijfers naar buiten komen. Maar volgens mij is hier wel enige nuance nodig.

Typisch havisten. Lui en allesbehalve serieus.Als je kijkt naar de rest van de cijfers voor de pilot rekentoets, is heeft het grootste gedeelte van de leerlingen 'm niet goed gemaakt - ook op andere niveaus dus. En dan de slechte leraren: ik denk zomaar dat we daar niet alleen op de havo last van hebben.

Hbo versus uni

En wat is er nou mis met een havodiploma? Oké, het is niet het hoogste onderwijsniveau van Nederland, maar wat dan nog? Als je op het hbo je propedeuse haalt, kun je daarna altijd nog verder gaan op de universiteit. Alhoewel er met een hbo-diploma ook zeker niets mis is.

Wanneer je op het hbo zit, doe je veel meer praktijkervaring op dan iemand met een universitaire opleiding. Op het hbo mag je veel meer stages lopen, en met een beetje geluk blijf je nog bij je laatste stage-adres hangen ook.

Dus omarm in de kerstvakantie dat havorapport, geef het kusjes en hang het boven je bed. Want zo slecht doen wij havisten het nog niet eens.

Gepubliceerd op 10 september 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

E.

E.

Sowieso is er met geen enkel schoolniveau iets mis lijkt me, zolang je maar iets doet wat bij je past, en zolang je er echt je best voor doet. Liever een havo'er die doorzettingsvermogen toont en z'n best heeft gedaan voor een diploma, dan een vwo'er die vrij weinig heeft gedaan toch?

11 jaar geleden

H.

H.

Amen.

11 jaar geleden

M.

M.

havo'ers zijn over het algemeen regelaars en niemand zal beweren dat die niet nodig zijn in deze samenleving... :)

11 jaar geleden

F.

F.

Zo waar!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.