Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Help, ik doe vmbo!

Help, ik doe vmbo!

Mijn school, da's een afvoerputjeIk pronkte er altijd mee op feestjes, sollicatiegesprekken en online: dat ik 'een vmbo-t-opleiding geniet'. Waarom ik daarvan eigenlijk geniet, weet ik ook niet - de leraren zeiden altijd zoiets van "we denken dat Rutger heel erg onstabiel kan zijn" en daarom stuurden ze me naar het vmbo.

Het afvoerputje van de maatschappij, noemen sommige slimme mensen dat zelfs. Maar ik word steeds chagrijniger van mijn schoolniveau.

De eerste tweeënhalf jaar vond ik het nog best grappig. Ik voerde geen enkele reet uit, haalde desondanks goede cijfers, was matties met alle docenten en maakte eens per half jaar eens wat huiswerk. Ik vond het allemaal wel leuk, want ondertussen kon ik ook lekker stukjes tikken.

Maar sinds ik in de derde klas zit, lijkt mijn beeld van dit Paradijs steeds troebeler te worden. Ik heb namelijk ontdekt dat ik wellicht na deze mooie en fijne opleiding ook nog havo moet doen.

Want alle opleidingen die maar een béétje kwaliteit en inhoud bevatten omtrent taal en media, zijn hbo-studies. En dan heb ik het nog niet eens over alle blablabla'se Taal En Cultuur-opleidingen die ik misschien zou willen volgen. Op universitair niveau.

Maar als ik dan ga rekenen, word ik een beetje depressief. Ik ben zestien als ik klaar ben met mijn vmbo-t, achttien als ik klaar ben met mijn havo en twintig als ik klaar ben met mijn vwo. Als alles goed gaat.

Nu schijnt het wel dat ik via het hbo ook weer makkeljik in een universitaire opleiding kan rollen, maar als ik dan een opleiding volg, dan wil ik hem ook integraal op één niveau volgen. Dus dan heb ik geen zin om eerst een paar jaar op een hbo-studie rond te huppelen en daarna nogmaals te leren wat ik al weet.

Mijn school probeert me al drie jaar te paaien met extra vakken op havo-niveau. Maar daar schiet ik niets mee op. Ik mag daarmee echt niet sneller naar de havo of hoger, dus zit ik nog steeds in hetzelfde schuitje.

En daardoor voelt het een beetje alsof ik aan het afzakken ben - "Ah, het is maar een SO. Ik weet toch wel dat ik het kan..." hoor ik mezelf denken. Dan zie ik mijn vrienden heel hard leren voor een 5.7, haal ik zelf zonder leren een 6.8, en vraag ik me af of ik nou de enige ben.

Zijn er meer van dit soort gevallen? Scholieren die een te laag niveau doen en een beetje wanhopig en lui worden van de hoeveelheid jaren die ze wellicht nog moeten slijten op hun middelbare school? Ik ben erg benieuwd...

Gepubliceerd op 6 maart 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

D.

D.

RUTGER!! IK BEN HET 100%MET JE EENS!!

Muahahahaaa, t afvoerputje:evil:
Hoe verzinnen mensen van die onzin:facepalm:
en in dat nieuwsbericht bij die link staat dat je dan alle probleemleerlingen op n hutje gooit?
nou, bedankt!!
k zal t ff melden aan die gymnasiast die hier om de hoek woont en verdacht wordt van meerdere malen brandstichting!!*O**O**O*

Sjezus, mensen hebben wij nederlanders nou echt niet meer verstand?
er zijn blijkbaar miljoenen nederlanders die het vmbo, nog tot 1 niveau rekenen, niet eens weten dat binnen het vmbo ook weer verschillende niveaus zijn, en dat nog niet eens, mensen die niet eens weten dat je IQ en karakter toch echt twéé VERSCHILLENDE begrippen zijn, en dus helemaal niets met elkaar te maken hoeven hebben!!

Nederland, wees blij met iedereen, ook de mensen van het vmbo en praktijkonderwijs, want zonder hen was nederland ook plat!!:evil:

13 jaar geleden

S.

S.

Je hebt helemaal gelijk! Ikzelf heb vorig jaar m'n vmbo-t afgesloten, en ik doe nu VAVO-havo. Is dat niet iets voor jou? Dan kan je op je 18e klaar zijn met je vwo..

13 jaar geleden

K.

K.

Er zijn ook genoeg mensen die te hoog doen op het VWO.

13 jaar geleden

T.

T.

Komt me heel erg bekend voor ik baal ook als een stekker nu ik in de derde zit

13 jaar geleden

D.

D.

Ik zit ook in 3 vmbo tg, maar ik baal dr niet van, bij mij op school wordt het zelfs afgeraden om vmbo-->havo-->HBO te doen, want als je dan je HBO opleiding niets vind moet je overnieuw beginnen, doe je VMBO--->MBO--->HBO heb je altijd nog een MBO diploma waar je op terug kunt vallen en t kost je maar 1 jaar extra.

daarbij komt ook kijken dat de opleiding die ik dolgraag wil doen toch mbo is, dus voor mij maakt t niet zoveel uit,

13 jaar geleden

R.

R.

Gewoon doorgaan tot je achtiende zodat je havo hebt gedaan en dan gelijk door naar Hbo dan heb je een goede baan en zit je altijd goed. Of was je van plan door te gaan naar Mbo en dan er later achterkomen dat je veel meer kon verdienen als je toch hbo had gedaan.

13 jaar geleden

M.

M.

Het verhaal komt mij bekend voor, ik zat ook op het VMBO-T ook gehaald met een 8 als eindgemiddeld, zonder ervoor te leren. Op het VMBO-T zat ik me te vervelen omdat het allemaal zo makkelijk was. Ik ben na mijn VMBO examen de HAVO gaan doen, dat was voor mij een hele verbetering leukere stof en nog interessante dingen ook. Nu HBO opleiding aan het volgen en het is prima te doen, veel beter dan een MBO opleiding, diegene die van het MBO afkomen en naar het HBO gaan kunnen het niveau niet of nauwelijks bijbenen, en de aansluiting vanuit het MBO naar het HBO is helemaal slecht.

13 jaar geleden

6.

6.

Wat dacht je ervan je huiswerk te gaan doen? Dan haal je makkelijk achten of negens, als het je echt zo makkelijk af gaat. Het gaat niet alleen om de cijfers, ook om je houding. Laat zien dat je gemotiveerd bent en zorg dat je

13 jaar geleden

6.

6.

Wat ik dus wou zeggen,
Zorg dat je naar de havo mag.
Vervolgens kan je Hbo gaan doen. Als je je propedeuse hebt wordt je daarmee toegelaten op de universiteit. Dat zou dan totaal 3 jaar kosten voor bovenbouw havo en als je snel bent een jaar HBO
Wel bagger dat ze je niet gewoon meteen naar de havo hebben laten gaan.

13 jaar geleden

S.

S.

vmbo is het afvoerputje van de maatschappij. het gros van de leerlingen die daar zitten is allochtoon en de rest is ook niet veel soeps, klaar.

13 jaar geleden

A.

A.



Doe normaal. In vredesnaam.
@Stylotisch:

13 jaar geleden

4.

4.

Hmm, lastig. Ik zou zorgen dat je tenminste een beetje huiswerk doet, dan haal je hele hoge cijfers en bewijs je ook dat het te makkelijk is. Kan je geen deelcertificaten halen? Je hebt speciale scholen waar je bepaalde vakken in 1 jaar kan doen zodat je een universitaire studie kan gaan doen? Succes

13 jaar geleden

V.

V.

ik heb dat ook heel erg ik doe geen enkel reet en haal makkelijk achten

13 jaar geleden

S.

S.

Ik heb dus echt precies hetzelfde, zit nu in de 3e van vmbo-theoretisch.Ik doe niks maar haal wel goede cijfers, terwijl mn vriendin er alles voor doet en geen goede cijfers haalt.
En alle mbo studies vind ik niet echt wat, maar heb eigenlijk ook geen zin om nog havo erna te doen.
Want weet je hoe lang het dan nog duurt voordat je klaar bent met je HBO....

13 jaar geleden

3.

3.

Zoals hier al gezegd wordt: ga havo doen. Dit 'kost' je twee jaar van je leven, maar je krijgt er veel voor terug. En zeg nou niet dat 'het dan nog zo lang duurt voordat he van school af bent, want dat valt eigenlijk wel mee als je het afzet tegen de (meer dan) 40 jaar die jij hierna nog moet gaan werken.
Ook het argument dat je opnieuw moet beginnen als jouw hbo-opleiding niet bevalt en dat je daarom mbo moet gaan doen, is natuurlijk onzin; dit probleem heb je ook op het mbo.

13 jaar geleden

A.

A.

precies hetzelfde haha. ik kom van havo af doe nu 4vmbo-t totaal geen moeite mee. ga alleen hierna havo doen en daar heb ik echt totaaaal geen zin in. daar ligt de lat echt een stuk hoger. maa goed met vmbo -t diplomaatje heb je ook niet veel aan he

13 jaar geleden

A.

A.

13 jaar geleden

L.

L.

Sorry Rutger, een 6,8 is niet echt heeel hoog ofzo. Ik doe zelf gymnasium, heb helemaal niks tegen mensen die een lager niveau hebben. Ik ben er zelfs best jaloers op, omdat ik nooit tevreden ben met cijfers die ik haal, behalve als ik nul fout heb. Ik ben wel jaloers op mensen die tevreden kunnen zijn met minder.
Ik snap niet waarom je niet hbo wil en daarna overgaan op wo? Je leert echt niet dingen dubbel dan als je dat soms dacht.
Doe gewoon je best en wat maakt het nou uit als je een paar jaar van je leven daaraan kwijt raakt! Alsof het allemaal zo erg is!

13 jaar geleden

S.

S.

Ik ben vorig jaar naar het vmbo gezakt, omdat ik op de havo te weinig uitvoerde. Zit in m'n examenjaar en het gaat allemaal wel heel makkelijk, ja.
Of ik hierna weer havo ga doen of mbo, weet ik nog niet precies. Het lijkt me allebei niet echt.. tja.

13 jaar geleden

A.

A.

Heel herkenbaar! Ik heb in het 1e en 2e jaar VMBO-K gedaan, en mocht na 2 jaar naar de VMBO-T.

Examen gehaald, allemaal prima, maar omdat ik graag op 'niveau' wil leren, besloot ik HAVO te gaan doen. Als alles goed gaat ben ik inderdaad ook 18 als ik mijn HAVO diploma heb, en heb nog een lange weg te gaan tot de universiteit. Maar, als je het graag wilt, gewoon door gaan en door gaan, je komt er vanzelf. Succes!

13 jaar geleden

F.

F.

Het vmbo is ver onder de maat onderwijs.
Motiveerd niet en leert niet.
Jammer dat er nu veel talent in verloren gaat en dat je van die vmbo mentaliteit niet meer af komt.

13 jaar geleden

S.

S.

Ik zit op het gymnasium en ik voer geen ene fuck uit. Het is veel te makkelijk en de omgeving verstoord je in je werk. Niemand is enthausiast over zijn/haar werk, iedereen denkt alleen maar aan het weekend en hoe ze gaan feesten. De leerlingen tegenwoordig zijn veel te lui geworden en hun denkwijze is veranderd van "ik wil later iets worden en goed doen" naar "ik wil gelukkig zijn", dan vraag ik me af wat gelukkig zijn voor jouw betekent en als je zo graag gelukkig wil zijn en niet veel wil leren (wat veel mensen dus blijkbaar gelukkig maakt) wtf doe je dan hier, flikker een eind op zodat de mensen die wel enthausiast en leergierig zijn wat kunnen doen op het vwo. Ik denk dat het niet aan leraren zit maar aan de omgeving waarin je, je verkeerd. Als jij in een klas zit met leerlingen die allemaal leergierig zijn en enthausiast over hun huiswerk en cijfers dan ga je, je daar ook naar gedragen. Als je in een klas zit met half dronken meisjes, sletten en boeren die bier willen drinken en het liefst zo snel mogelijk dan lukt dat misschien wat minder goed. 70 procent van mijn klas DOET NIETS en wacht rustig en ongeduldig het weekend af. Wat een vreselijke gedrag. En dan zeurt iedereen dat mensen beter hun best moeten doen, nou vertel mij maar hoe? Ik kan niet wachten om richting universiteit te gaan en daar leergierig goed aan mijn werk zitten met anderen die ook erg enthausiast zijn en wat willen bereiken in hun leven. Mensen die niks willen vallen ook af gelukkig.

Wat vinden jullie hiervan? Mensen die te lastig zijn en zelfs op VWO jouw van je werk afhouden? Mensen die te slim zijn voor het vwo en daardoor alles makkelijk vinden en daardoor weer jouw lastig vallen en niemand aan het werk laten? Dat soort mensen, daar moet een andere school voor komen! Niet iedereen maar op een middelbare school zetten, IQ's die verschillen van 120 tot 138. De een vind het te makkelijk en houdt de ander die wel zijn best moet doen erg van zijn werk en dus zijn toekomst af. IK WIL WEEKEND >> HOUD JE BEK!

13 jaar geleden

E.

E.

Sinds vorig jaar mijn VMBO-T diploma gehaald en uit ellende toch maar gelijk gestopt met HAVO op een andere school. (Wie heeft er na 4 jaar nog zin in saaie lessen?) Doe nu staatsexamen en dat gaat velen malen sneller (Ik doe nu HAVO in één jaar, en daarna ga ik mijn VWO diploma ook in één jaar halen)

Tot nu toe vind ik het een geweldig systeem :)! Ik volg thuis mijn lessen en kan straks naar de uni binnen 2 jaar, waar ik normaal nog 4 jaar school voor moest gaan volgen. Misschien ook een optie voor jou?

Reden van mijn VMBO-T'tje ; dyscal. + beelddenker. Life sucks!

13 jaar geleden

A.

A.

yo rutger (:
mensen naar het vmbo gestuurd.Nu klink ik in de oren van volwassenen weer als 'een of andere wijze puber die het allemaal beter weet dan wij' , maar er worden teveel mensen naar vmbo gestuurd. Zelf doe ik havo en in mijn klas staat ongeveer de helft op blijven zitten. Volgens 'het bestuur' ligt dat aan het niveau van de leerlingen, maar volgens de leerlingen ligt het aan het niveau van de leraren, namelijk hoe ze lesgeven. Ik denk dat je het best naar havo kunt gaan, maar ik denk dat je dan wél moet leren, ook voor die so-tje's , want veel hulp van leraren hoef je op havo niet te verwachten...
~ Anna (;

13 jaar geleden

C.

C.

ik ben het met je eens. Ik doe havo, maar veel leraren vertellen negatief over het vmbo. Bij ons op school doen ze net alsof de gymnasiasten engeltjes zijn. Zó irritant.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.