Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nederlandse school veel chiller dan Belgische

Nederlandse school veel chiller dan Belgische

Nederland en België verschillen toch geen reet van elkaar? Vlaanderen, da's toch gewoon een soort Eindhoven-zuid? Mijn deels-Belgische klasgenootje Louise (15) vindt van niet.

Tot d'r zesde woonde ze in Nederland, toen verhuisde ze naar Belgenland en zes jaar later kwam ze weer terug naar da Hollandse hood.  En zo'n Nederlandse school is echt totaal anders, vertelt ze. Veel relaxter.

Snel strafwerk

“Je merkt het echt meteen al wel op school. Belgische scholen zijn veel strenger. In België krijgt iedereen dezelfde agenda. Dus geen leuke knalroze Paul Frank-agenda’s ofzo, gewoon een saaie zwarte. De leraar schrijft een nota in je agenda als je iets verkeerds hebt gedaan," vertelt ze.

"Als je drie nota’s hebt, moet je 's woensdags tot vijf uur 's middags strafwerk schrijven." Da's dan wel de woensdagmiddag die de gelukkerds normaal gesproken áltijd vrij hebben, maar toch. Ik zeik altijd als ik na tien keer te laat komen, me eens om 7.40 uur moet melden. Dat doen ze in Vlaanderen toch een stukkie gedisciplineerder.

Mond dicht tegen leraar

Gaan leerling en leraren anders met elkaar om in België en Nederland? Een vastbesloten “Ja!” krijg ik te horen van Louise. “Gesprekken over andere dingen dan school met leraren is hier in Nederland heel normaal. In België is dat anders. Je gaat gewoon zitten, je houdt je mond en je volgt de les."

“Ook op straat: je negeert elkaar gewoon. In Nederland ontmoet je veel sneller mensen en is een gesprek zo begonnen. In België zijn de vrienden waarmee je omgaat echt je hechte vrienden. In Nederland is dat heel anders, en dat vind ik echt leuk.”

Make-up verboden

Enne, hoe zit dat in België met aandacht van jongens? Wordt er een beetje geflirt in de klas? “Mijn Belgische vriendinnen zitten nu in de derde, die zijn daar echt nog niet zoveel mee bezig. Als ze een knappe beroemdheid in een tijdschrift zien, okeu, dan is er wel af en toe een opmerking zoals 'hij is knap' maar verder totaal niet."

"Ze dragen ook totaal geen make-up. De eerste twee jaar is dat ook verboden op school: om iedereen ‘gelijk’ te houden zodat niemand zich ‘mooier maakt’. In Nederland draagt bijna elk meisje in m’n klas make-up en zijn al heel erg met jongens bezig."

Hier is het gezelliger

Dat vind ik persoonlijk dus echt te fur te gaan; een school die beslist hoe je eruit moet zien. Het argument 'dan is iedereen gelijk' is mooi, maar zoiets moet je toch niet willen beslissen voor onzekere pubers?

“Maar ik denk dat dat ook gewoon komt door een andere prioriteit. Alles is daar meer gefocust op carrière maken en opleiding, in Nederland meer op het hebben van een gezellige tijd op school. Het opleidingniveau ligt ook wel hoger in België, maar als ik moest kiezen zou ik in Nederland blijven wonen. Het is hier gewoon spontaner en gezelliger.”

Liever hier

In België moet je dus wezen voor het strakke onderwijs, discipline en een goede opleiding. Ik blijf toch net zoals Louise liever in Nederland. Ik discussieer graag met m’n aardrijkskundeleraar over politieke zaken terwijl ik m’n oogpotlood bijwerk. 

Niet iedereen is het daar mee eens: laatst besloot de Nederlandse Suraya voortaan in België naar school te gaan. Zij is één van de ruim 20.000 Nederlandse scholieren die in België onderwijs volgen. Rebecca sprak Suraya: klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 10 maart 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

Cool geschreven!!

Ik wist wel dat het in belgie streng was, dat je bijvoorbeeld niet altijd zelf mag weten naast wie je wil zitten in de pauzes, maar dat het zo streng was dat de school bepaalt over je uiterlijk?? dat vind ik echt wat te ver gaan.
Straks bepalen ze daar nog bij welke hobbyclubs je mag of wat je op tv wel en niet mag kijken:facepalm:

13 jaar geleden

E.

E.

chickies hoor zodan, msn?

13 jaar geleden

S.

S.

@Ewaaa

:facepalm:

13 jaar geleden

D.

D.

Is dit op ALLE Belgische scholen? Ik ken een school in Polen waar men ook geen make-up op mocht doen. In het Verenigd Koninkrijk moet je op de meeste scholen uniformen dragen, dus dat 'iedereen is gelijk' kom je vrij vaak tegen. Volgens mij is Nederland een uitzondering wat de strengheid op scholen betreft.

13 jaar geleden

I.

I.

Dat ze 'zo streng' zijn in belgie is heel normaal. In de meeste landen is het zo: Duitsland, Engeland, Frankrijk, Polen, Italie, Spanje en nog veel meer. Nederland is juist een uitzondering, een nadeel hiervan is dat de leerlingen geen flikker doen. In Nederland is het gewoon om nooit iets in de les te doen en toch over te gaan vanwegen je cijfers...
Maar eigenlijk is dit natuurlijk niet goed, juist inzet is belangrijk!

13 jaar geleden

(.

(.

Uhm, de helft van wat hier gezegd wordt past niet bij onze school. Niet alle scholen in België zijn saai en bepalen je uiterlijk of whatever.

- Het is waar dat je de eerste 2 jaar ongeveer wordt aangesproken als je slippers aanhebt of een rokje korter dan je knie, maar vanaf het derde jaar trekt men zich daar minder of niks van aan.

- Make-up mag je altijd dragen. De eerste jaren niet te opzichtig, later vervaagt ook deze regel.

- Wij hebben soms een klasgesprek; babbelen over alles, behalve de les. Er was een leerkracht zwanger en in plaats van les te geven, hebben we de hele les gebabbeld over haar zwangerschap.

- Dat over dezelfde agenda's klopt wel. Hier is dat vanzelfsprekend dat iedereen dezelfde agenda heeft. Je mag je agende wel pimpen met foto's van jou en je vriendje/vriendin enz.

- We zijn heus wel bezig over jongens! Bij mijn vriendinnen en ik is dat 60 % van de tijd het onderwerp van ons gesprek.

Zo kan ik nog uren doorgaan, maar ik kan dus besluiten dat dit artikel een verkeerd beeld geeft van Belgische scholen. Sommige zijn inderdaad zo streng, maar dat heb je toch overal?

13 jaar geleden

A.

A.

Wrm zeggen julie altijd Belgenland? >.<
Kzal ook is Nederië zeggen. Lmao...

13 jaar geleden

A.

A.

Een tijdje terug was ik nog op excursie naar België. Die mensen zijn daar echt gewoon zo lief en beleefd. Weliswaar strikt, maar die vrouw waarvan ik een flesje water kocht heeft me daar wel 3 keer voor bedankt. Volgens mij is schelden daar echt taboe (In elk geval in het openbaar), en ik had het idee dat ze het ook maar asociaal vonden dat een paar mensen zaten te hangen met een peuk in hun handen.

Ik wil daar echt wonen, serieus. Je levert vrijheid in voor mentaliteit.

13 jaar geleden

N.

N.

die rechtse is een lekker wijf en ik ben belg

13 jaar geleden

M.

M.

Ik ben blij dat ik in Nederland les geef omdat ik de kinderen op deze school super gezellig vind.

13 jaar geleden

A.

A.

Op mijn school krijgen we ook agenda's en mogen we ook geen andere gebruiken xD but hey, I don't mind - scheelt weer geld (:

13 jaar geleden

L.

L.

haai,
ik ben ook op mn 6e naar België verhuisd, kom uit de Jordaan.
ik zit nu in de 4e, nog 2 jaar te gaan dus, en ik heb het gewoon hardstikke naar mn zin.

Oke het is wel waar dat ze hier veel sneller straf geven, en veel strikter zijn, bv in lessenroosters. gewoon heel het jaar hetzelfde rooster, zelfde tijden. lekker makkelijk.
make up, no problemo!
eigen agenda, no problemo!
lekker gek doen in de les of met je leerkracht roddelen, ook no problemo!
ik moet wel zeggen dat ik op een relatief kleine school zit, dus iedereen kent iedereen, wat dan ook weer zn voordelen heeft :)
op onze school is het echt wel chill, met toestemming mag je gewoon even buiten een sigaretje gaan roken ofzo ;)
ik wil alleen maar aantonen dat het dus helemaal niet zo streng is als iedereen zegt.
btw; het lessenpaket en manier van lesgeven is in belgie echt veel beter vind ik :)

ciao! XXX

13 jaar geleden

L.

L.

ik ben op men 11de naar België verhuisd .
ik heb het hier goed .
alles op het gemakske he :d zoals ze het hier zeggen
ik mis Nederland ook wel een beetje
maar hier hebben ze meer respect als in Nederland
(als ze in Nederland aan je komen vragen heb je een sigaret ... heb je al kans dat je in elkaar slaan ) zoiets kennen ze hier absoluut niet
groetjes

13 jaar geleden

(.

(.

hahahaha, totaal niet waar :D valt gewoon te zien op welke school je zit, als je naar een strenge school gaat, dan heb je dat jaa ;)

13 jaar geleden

M.

M.

mooi verhaal!
mag ik meschien jullie msn.
ps. erg mooie foto!
groetjes

13 jaar geleden

M.

M.

lol holland en hood ;dp laat me nie lachen vriend.

13 jaar geleden

M.

M.

links voor jou of links voor mij???

13 jaar geleden

M.

M.

laat maar

13 jaar geleden

M.

M.

Ik heb toen ik 14 was een uitwisseling gedaan met een Vlaamse school. Ik vond de school in België juist veel en veel leuker en socialer. Iedereen ging daar met iedereen om, er waren helemaal geen kliekjes, niemand werd op zijn uiterlijk afgerekend, iedereen hoorde erbij. Dat vond ik echt ZO leuk.

O en trouwens, als je bij mij op school 1 keer te laat komt moet je ook meteen de volgende ochtend om 8.00 uur melden ;D Niet na tien keer.

13 jaar geleden

N.

N.

Ik zit als Nederlandse ook in Belgie op school, en die zogenaamde strengheid, daar raak je aan gewend!
Ik zit op een kleine school, 331 leerlingen, twintig mensen per klas is veel en dat is fijn!
Ik ken bijna iedereen van naam, met de ene leraar roddel je over de andere leraar :D
We hebben allemaal dezelfde agenda, en een speciaal invulsysteem, maar iedereen z'n agenda is helemaal opgepimpt. In de pauze mag je zitten/staan/liggen/springen/huppelen naast wie je ook maar wilt, make-up mag, maar je haar paars verven niet.
Er zijn een heleboel dingen die volgens het schoolreglement niet mogen, maar toch gedaan worden, want het reglement is een beetje streng, en dat vinden de toezichtshouders ook!
Het niveau in Belgie ligt veeeeeeel hoger dan in Nederland. Ik vind mijn school een superchille school :D

12 jaar geleden

R.

R.

* ik woon in Nederland en ik zit al 6 jaar in België op school. Het is waar dat ze daar veel strenger zijn. maar het heeft zo z'n voordelen. Het is te merken dat dit meisje niet haar hele periode in België op school heeft gezeten. Het veranderd namelijk na het derde. Dan word het relax, je kan lekker lachen met de leerkrachten, op sommige na dan... en die strafstudie op woensdagmiddag blijft.. pfff, nu moet je niet eerder naar school komen als je te laat bent, als de bel gaat en je bent er niet kan je je gaan melden, na 3x kan je de hele woensdagmiddag strafstudie schrijven... bij mij hebben ze het dit jaar al minstens 15 keer 'door de vingers gezien'. Ook alleen maar omdat ik in het 6e zit... In de eerste drie jaar temmen ze je echt! als je dan nog niet rustig bent, word je eraf gestampt... maar uiteindelijk valt het wel mee, ik kan gewoon doen wat ik wil, ik moet alleen opletten dat ik mijn woorden een beetje netjes formuleer.... Ze vinden dat Nederlanders al snel arrogant en brutaal zijn :s. we zijn gewoon rechtuit en zeggen wat we te zeggen hebben! Oja, de leerkrachten kunnen wel behoorlijk rassistisch zijn in het begin :/ en als je dan naar de directie gaat heb je geen poot om op te staan... En dat je in België in de eerste graad (1e en 2e jaar) geen make-up mag dragen is onzin! je mag wel geen rokjes tot een hand boven de knie en je schouders, rug en buik moeten volledig bedekt zijn... Oja! de meisjes mogen alleen 2 oorbellen, voor de rest moeten alle piercings UIT. tattoo's mogen ook niet :( maar dat is in nederland toch ook zo?

12 jaar geleden

S.

S.

dikke waarheid belgen zijn asociaal,verlegen,dicht en hebben geen ballen aan hun lijf dn dus altijd schrik hebben . jonges zijn watjes echt waar niet te doen hier in belgie. als je erg sociaal bent,veel zelfvertrouwen hebt gaan ze u mcho man noemen. heb met 5 hollanders gewerkt en het was fijn en chill ! maar toen ze weg ginge.. ging ik mij teug vervelen.. wa ik ok gemerjt hebt is dat belgen bang van hun bazen hebbe en holanders kunne 'bol af zeggen' . holland yeaah

12 jaar geleden

D.

D.

Ja, het kan dat bijna veel mensen in belgie zo zijn maar niet iedereen hoor! dn moet je is gn kijke in antwerpe in 't stad. dn veran je meteen vn gedachten! :)

9 jaar geleden

S.

S.

Zelf zit ik op het TI sint-Jansberg
in Maaseik .
Het is een prqktijkgerichte opleiding zqqr men nog met de oude regels en normen werken .
Het is een opleiding waar je echt leert om iets te maken , iets wat in Nederland niet te vinden is . Het is idd bikkele om 6 jaar zo`n lange dagen te maken , maar als je eenmaal klaar bent merk je dat het heel nuttig is geweest
Mvg . Sjoerd

12 jaar geleden

B.

B.

ik heb een vraagje, ik zit er aan te denken om van een belgische school naar trevianum te gaan(sittard,nederland).. ik zit nu in het derde en wil graag naar 4 atheneum daar, ik zit er serieus over na te denken maar weet niet wat ik moet doen? ik moet elke dag 15 km heen en terug fietsen,maar het lijkt me daar veel leuker. iemand die me kan zeggen wat ik moet doen ?

11 jaar geleden

S.

S.

ik zou ff bellen met het LAKS (www.laks.nl/) of met de VSK (www.scholierenkoepel.be/). Zij hebben verstand van dit soort dingen. Succes!

11 jaar geleden

T.

T.

Het hangt er allemaal van af.
In België zijn ze mss strenger, maar geloof me het niveau ligt hier hoger dan in Nederland, in de ASO-scholen toch.
Spijbelen hier is een NO NO. Als je spijbelt is de kans dat je enkele dagen wordt geschorst groot. Maar ik denk misschien ook dat het komt omdat België veel christelijker is. In mijn school krijg ik 2u godsdienst. Bij ons vallen de regels nog mee.
Onze hoofdregels qua kleding:
- Oorbellen mogen als ze niet langer dan 3cm hangen.
- Eyeliner mag, lippenstift ook, nagellak mag.
- Rokjes max. 15 cm boven de knie.
- Slippers mogen niet, ze moeten vastzitten (enkelbandje).
- Geen anstootgevende decolleté.
- Broeken moeten deftig aan.
- Snapbacks mogen, maar tijdens de lessen moeten ze uit.
- Tattoo's mogen, maar tijdens de lessen moeten ze bedekt zijn.
- Jeansshortjes mogen voor meisjes, als ze niet hoger dan 35cm boven de knie komen.
Algemene regels:
- Als je je boek voor de derde keer vergeet, moet je 4 A5 bladzijden schrijven. Bij ons met whatever je wilt.
- De lessen starten om 8 u 30, als je tussen 8 u 30 en 9 u 20 toekomt dan moet je je melden zonder gevolgen en mag je naar je les. Als je later dan 9 u 20 bent moet je een geldige reden hebben, anders heb je strafstudie (de zaterdag van 8 u 30 tot 14 u)


Enzovoort. Maar geloof me, slechts enkele mensen zijn zo extreem dat ze strafstudie hebben. :)

11 jaar geleden

D.

D.

Je hebt gelijk. Ik woon zelf tot nu toe mijn hele leven in Belgie (kben 13) en wil superrrr graag in Nederland wonen, ma ja, mijn ouders zijn niet te overtuigen. In nederland zijn ze gezeliig tegen elkaar maar in Belgie is het steeds een strak gezicht op straat. En school hier is inderdaaad geen fun. goed gekoze om weer naar Nederland te gaan!

9 jaar geleden

W.

W.

dat klopt ben nu over gegaan naar belgië en ik zit ook op een internaat allemaal van die stomme regeltjes :(

9 jaar geleden

S.

S.

Ik zit zelf op een Belgische school (maar ben een Nederlander) en alles wat hier staat over België is niet gelogen

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.