'Spiekende meiden zijn moeilijk te betrappen'

'Spiekende meiden zijn moeilijk te betrappen'

Spieken is als een kat-en-muisspel tussen leraar en leerling. Hoe dat spel voor ons werkt, moge duidelijk zijn. Maar hoe is het voor de leraar om te spieden naar spiekende leerlingen?

Ik vroeg het mijn docent Duits, meneer Lammers, die bekend staat om zijn roerige spieker-strafverleden. Verhalen gaan rond dat 'ie er sadistische trekjes op na houdt, leerlingen uit het raam heeft gegooid en stelletjes betrapt.

Sterke spiekverhalen wil ik horen en: welke spiekmethode heeft de laagste pakkans?

Sadistische trekjes

Als ik meneer Lammers vraag zijn meest gemene spiekverhaal te vertellen, gaat hij handenvrijvend van start. zijn ogen glimmen nog bij de gedachte aan deze opzienbarende geschiedenis.

“Het waren de jaren ’80 en ik gaf les in Veenendaal. Het was het einde van het schooljaar en ik wist dat, als een bepaalde leerling geen voldoende zou halen, hij zou blijven zitten. Deze jongen had een spiekbrief onder zijn billen en ik zag hem kijken.” Meneer Lammers pauzeert even om zijn verhaal extra dramatisch te maken.

Huilende spieker

“Pret moet je nooit alleen hebben”, zegt meneer Lammers. "Daarom besloot ik de aandacht te trekken van de rest van de klas. Ik had publiek en begon ze wijzen op hun klasgenoot. De leerlingen hielden hun adem in, want ze wisten wat spieken voor leed kon toebrengen. 'Knul, je spiekt', zei ik toen. En weet je wat? Deze jongen begon zomaar te huilen.” Zielig? Nee, Lammers maakte het goed door de jongen slechts één punt aftrek te geven, in plaats van een 1.

Goed, een blaadje onder je billen is dus niet de ideale truc? “Nee”, beaamt meneer Lammers nog eens met een ander verhaal over een jongen die afkeek in zijn boek tijdens een Duits dictee. "Hij had zijn boek onder zijn gat, en ik dicteerde expres een woordje van een andere bladzijde om te kijken wat er gebeurde. De jongen probeerde door half op te staan op de andere pagina te kijken terwijl zijn klasgenoten hem keihard uitlachten".

Makkelijker voor meiden

Het begint er op te lijken dat jongens niet erg fantasierijk zijn in het verbergen van spiekbriefjes. Altijd maar die billen, die het te verduren krijgen. Zouden meisjes dit niet veel beter kunnen? Lammers moet inderdaad toegeven dat hij met doorgewinterde meidentrucjes niet zoveel kan. “Briefjes in de col van een trui bijvoorbeeld, tja, dat is oncontroleerbaar…”

Wat denk je trouwens van briefjes onder korte rokjes, schrijven op je pols met een boel armbanden eromheen of lange haren misbruiken voor het verbergen van een briefje? Meneer Lammers heeft het nog nooit gezien. Conclusie: wij meiden zijn te slim om ons te laten snappen, én we kunnen  dit soort trucjes dus vaker gebruiken!

Beste spiektruc

Tot slot vraag ik aan meneer Lammers wat volgens hem de allerbeste spiekbrieftruc is. “Ga helemaal vooraan zitten, bij het bureau van de leraar. Meestal maakt elke docent een rommeltje van zijn bureau en valt  jouw boek of papier niet op tussen de stapel troep. Docenten observeren door naar achteren te kijken, en letten niet op hetgeen wat vlak voor hun neus gebeurt.

Misschien moet ik toch maar eens mijn stekje rechtsachter bij de kachel verruilen voor het leven voorin dan? “Dan heb ik je door”, is het dreigement van mijn leraar.

Gepubliceerd op 7 december 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

B.

B.

moeilijk 'te pakken', frappante woordkeuze

13 jaar geleden

J.

J.

whahah
ik zet alles in mijn gr

13 jaar geleden

D.

D.

Ach, het is maar een titel.
Wel een superleuk stuk! Ik heb gelachten :)

13 jaar geleden

S.

S.

Goed punt Bertien, ik heb 'm wat minder dubieus gemaakt.

13 jaar geleden

D.

D.

Als een leraar naar de borsten van een van de leerlingen kijkt is 'ie pedo, dus leraren mogen daar niet kijken. Meiden zijn niet slimmer, maar hebben meer mogelijkheden, laat ik maar zeggen.

13 jaar geleden

D.

D.

INDURDAAD!!

13 jaar geleden

R.

R.

hahahaha, lammers is de beste. ;p

13 jaar geleden

E.

E.

Onzin je moet kunnen spieken als je gaat spieken, meisjes worden vaker betrapt dan jongens tijdens de toets bij ons.

13 jaar geleden

S.

S.

beste truc die ik ken is er een in je schoen. werkt altijd ;P

13 jaar geleden

S.

S.

ha ziek.
hij gooit kinderen het raam uit :P
laten we hopen dat het op de begane grond is

13 jaar geleden

J.

J.

Ik heb voordeel met m'n haar. Ik gooi meestal zo'n lok voor m'n ogen en dan kunnen ze niet zien waar ik kijk. Works every time.

13 jaar geleden

G.

G.

jongens zijn slecht in spieken ?

13 jaar geleden

G.

G.

jongens zijn er veel beter in meisjes zijn stom

13 jaar geleden

K.

K.

@gozer2

Tuurlijk joh.

13 jaar geleden

Y.

Y.

whaha die van DAH vindt ik serieus goed jongxD

13 jaar geleden

S.

S.

lang leve de Binas =P

als je tenminste een natuurprofiel hebt.

13 jaar geleden

F.

F.

haha, voor de toets die ik gister moest maken heb ik een deel van de antwoorden op mijn etui geschreven. er wordt vaak door vriendinnen op geschreven, dingen zoals 'loveyou' en 't is geweldig met jou in de klas' en dan valt het niet op als er ineens 'langweilig = saai' staat ofzo hahaha zo handig he.

13 jaar geleden

B.

B.

Kleine commentaar
''Conclusie: wij meiden zijn te slim om ons te laten snappen, én we kunnen dit soort trucjes dus vaker gebruiken!''

Dat heeft natuurlijk niks met intelligentie te maken, maar met de mogelijkheden die een meisje heeft. Ik vind het zeer slecht dat je meiden dus slimmer durft te noemen om die reden.

13 jaar geleden

M.

M.

Gewoon briefje aan de binnenkant van je trui/shirt doen en dan je trui omslaan, ff kijken en weer terug omslaan. Gebruikte ik afgelopen jaren altijd, nooit mee gesnapt. Je moet natuurlijk niet opzichtig gaan zitten kijken maar het werkt prima. Ik zit nu in examenjaar, nu gebruik ik het dus niet meer. Want betere controle en als je gesnapt wordt zijn de gevolgen mij te groot.

13 jaar geleden

K.

K.

Meisjes zijn stom en hebben dikke tieten

12 jaar geleden

#.

#.

gewoon alles op je hand schrijven , hebben ze nooit door als je het zo onopvallend mogelijk doet.

12 jaar geleden

B.

B.

Ik maak een picca van het spiekbriefje en gebruik die als achtergrond op mijn telefoon. deze achtergrond komt pas tevoorschin als je de telefoon unlocked, zo kan je gewoon aantonen dat je niet spiekt want docenten mogen niet vragen of je je telefoon wil unlocken. TouchID of vingerscan is wel handig bij deze tip xD

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.