Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bange bruggers uit de brand

Bange bruggers uit de brand

Alle bruggers opgelet: het nieuwe schooljaar klopt luidruchtig op jouw kamerdeurtje en jij kunt jouw angst niet meer bedwingen.

Er wacht niet alleen een nieuw schooljaar op je, maar ook een hele nieuwe schoolwereld. En jij hebt geen flauw idee wat je daar kunt verwachten.

Ik red je uit de brand: als gediplomeerd middelbareschoolexpert heb ik vijf tips om de brugklas - en daarmee je hele schoolleven - draaglijk te maken. Zodat je niet, net als ik ooit, ten onder gaat aan de bruggerstress en de eerste dagen als een halve zool door de school stuitert van angst.

Tip 1: eet geen bruine bonen meer

Misschien wel de belangrijkste tip. Bescherm jezelf, want voor je het weet staat er overal op Facebook of Hyves (gebruiken mensen nog Hyves?) "OMG, GERARD HEEFT EEN RUFT GELATEN TIJDENS WISKUNDE! GADVERDEGADVER!" 

Als jij namelijk ooit verkering of een bijbaantje wilt, moet je nú je moeder overtuigen nooit meer bruine bonen klaar te maken. Je weet namelijk nooit wat voor onzin vrienden op het web pleuren en dan ben jij de pineut... Niemand wil een ruftende lover of vakkenvuller.

Tip 2: draag je rugzak met zorg. Op gemiddelde hoogte

Het ziet er namelijk niet uit wanneer jij als klein en schattig brugpiepertje een gigantische rugzak op een te lage stand zet. Het is ten eerste ontzettend slecht voor je nek- en rugwervels en ten tweede ben je een makkelijkere prooi voor ouderejaars. Als je tas zo laag hangt, kun je maar weinig weerstand bieden als een ouderejaars je omver wil blazen, laten struikelen of aan de kapstok wil hangen.

Doe jezelf en ons een plezier: draag jouw rugzak op een normale hoogte.

Tip 3: raak bevriend met ouderejaars

Dit lijkt misschien lastig maar wanneer jij je normaal gedraagt, kun je gewoon omgaan met een tweedeklasser (hogere jaren tonen namelijk geen interesse). Niet alleen supergoed voor je image ("OMG GERARD CHILLT IN DE KANTINE MET EEN TWEEDEKLASSER!"), maar ook een slimme manier om dikke voldoendes te scoren.

Zij weten immers wat voor leerstof jij krijgt, dus ze kunnen al hun oude samenvattingen en werkstukken met je delen (en met Scholieren.com natuurlijk). Maar bedenk wel: lever nooit zomaar iets in wat van een ander is. Dan krijg jij namelijk een vette onvoldoende wegens fraude.

Tip 4: respecteer je docenten

Leraartje pesten lijkt in den beginne supergrappig, omdat deze schepsels opvallend vaak zijn voorzien van sokken in sandalen/zweetvlekken op mysterieuze plekken/vetkwabben onder hun bovenarmen die een eigen leven leiden. Maar geloof me: bedwing je puberdrang en doe maar een beetje aardig.

Want als het op cijfers (en uiteindelijk dus je schooldiploma) aankomt, heb je die docenten verrekt hard nodig. Als jij je docenten respecteert, zullen zij als dank veel dingen voor je overhebben of door de vingers zien. Win-winsituatie.

Overigens: wees bij elk vak gewoon jezelf. Ik was bijvoorbeeld een enorme irritante kletskous tijdens Nederlands, maar was tijdens wiskunde altijd muisstil. Dat leverde een hoop verwarring op tijdens de docentenvergaderingen. 

Tip 5: confisqueer een locker

Op mijn oude middelbare school kreeg iedere brugklasser een eigen locker. Een klein stukje hemel op aard, zo noemde ik mijn locker 141 ook wel. Als jij er op school niet automatisch één krijgt, regel dat dan. Tip 3 komt hier goed van pas, omdat ouderejaars meestal een locker hebben die lang niet altijd vol zit. Gooi al je bruggercharmes in de strijd (nu kan het nog, nu ben je nog schattig) en vraag of jij een kopie mag van hun lockersleutel. Hoef je tenminste niet elke dag al die rotboeken mee te zeulen...

Tot slot

De brugklas is niet het einde van de wereld, maar juist een geheel nieuw begin. Miljoenen mensen hebben deze stap gezet en er is - voor zover bekend - nog nooit iemand aan overleden. Zie de middelbare school maar als een gloednieuw leven: niemand kent je, maar voor je het weet heb je tig nieuwe vrienden, ervaringen en hobby's. Geniet ervan, want voor je het weet loop je alweer te stressen voor je examens.

Heb jij ook een tip voor de nieuwe generatie? Deel 'm hieronder in de reacties! En maandag op Scholieren.com: interviews met de stoerste bruggers van hun generatie.

Het is zomervakantie! Onze voltallige redactie ligt momenteel in een hularokje op een exotisch strand te nippen van een kokosnootcocktail. Tot en met 2 september publiceren we slechts drie artikelen per week, daarna komen we weer op volle kracht bij je terug. Verveel je je in de tussentijd? Check dan de allerbeste blogs uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 22 augustus 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

W.

W.

Volgend jaar de 6e klas. Dat klinkt nu nog ver, maar de tijd vliegt, dus geniet er van.

- Zorg er dan wel voor dat je je niet meteen voor schut zet door naakt aan een vlaggenstok te hangen en te schreeuwen dat je batman bent, want dan worden die komende jaren de zwaarste van je leven. Kortom, gedraag je zoals je wilt, maar begrijp wel dat je gedrag veel gevolgen kan hebben. De meeste scholen ondertekenen met hun brugklassen dingen als een "pestcontract" in de brugklas, maar dat betekent natuurlijk niet dat je dan niet gepest gaat worden.
- Het is niet vreemd om ergens hard voor te moeten leren of iemand te helpen die bijv. slecht is in talen, waar jij juist goed in bent. Dan kun je ook terugverwachten dat je hulp kan krijgen met wiskunde, waar je met moeite een 4 voor staat.
- Bouw connecties in de school op! Best belangrijk, maar het wordt vaak vergeten. Bij sommigen gaat het geleidelijk, maar als je jezelf niet inzet voor het nieuwbouwproject, de toneelvereniging, roeivereniging, uitjescommissie, schoolkrant of feestcommissie loop je veel leuke dingen mis. Daarnaast kun je je "connecties" ook om hulp vragen en mag je dit op je CV zetten. (Zeg nou zelf, als je 16 bent en zegt dat je bijv. bij de schoolkrant hebt gewerkt en solliciteert naar een baantje bij een krant, helpt dat mee).
- Bovenbouwers bijten niet. Ze bijten wel als je er met een tak op slaat of hun fietsen op het dak gooit. Vaak zijn mensen die brugklassers pesten vooral 2e klassers....

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.