Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vwo: intersect mag ook

Door Kim

Twijfels bij heldhaftige vwo-leerlingen die de moed hadden om het correctievoorschrift Natuurkunde te bekijken.

Wat als je vraag 10 niet op de algebraïsche manier hebt uitgerekend, maar wél het juiste antwoord hebt opgeschreven?

De vraag

De vraag luidde: bereken de dikte van een laag aluminium die nodig is om 99% van de gammastraling te absorberen. Veel scholieren gingen vervolgens aan de slag met de functie 'intersect', maar daar stond niets over in het antwoordmodel.

Het antwoord

In het oorspronkelijke correctiemodel krijg je maximaal 3 punten voor het goeie antwoord (28 cm), maar alleen als je die op de algebraïsche manier hebt opgelost.

Het College van Examens heeft dat nu gelukkig veranderd: als hetzelfde antwoord hebt gevonden via de intersect-methode, heb je ook recht op die punten. Bij natuurkunde is de methode waarop je iets uitrekent, namelijk minder belangrijk dan bij bijvoorbeeld wiskunde.

Opgelet

Dan moeten al die docenten wel braaf naar het CvE luisteren, natuurlijk. Het LAKS waarschuwt: "Let er dus op dat je leraar je ook het volle aantal punten toekent als je het op je rekenmachine hebt ingevoerd! Zo niet, wijs hem of haar dan op ons nieuwsbericht."

Gepubliceerd op 23 mei 2012


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?