Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Toch geen nieuwe regel voor vavo en gym

De exameneisen voor het vavo en gymnasium blijven dit jaar toch nog gewoon hetzelfde. De slechte voorlichting over de nieuwe eisen zou anders nadelig voor scholieren kunnen uitpakken.

Dat melden onze collega's van het LAKS, na een gesprekje met demissionair onderwijsminister Marja van Bijsterveldt.

De minister was eigenlijk van plan om een nieuwe regel door te voeren: namelijk dat gymnasiumscholieren die zakken op een klassieke taal (Grieks of Latijn) geen aanspraak meer kunnen maken op een atheneumdiploma.

Ook zouden vavo-leerlingen hun cijferlijsten niet meer kunnen combineren. 

Onduidelijke voorlichting

De afgelopen tijd kreeg het LAKS behoorlijk wat berichten binnen over de onduidelijkheid rond de vavo en gymnasiumdiploma's. Na een gesprek met minister van Bijsterveldt is daarom besloten om de nieuwe regels nog een jaartje uit te stellen. De minister was het met het LAKS eens dat er het een en ander onduidelijk was door slechte voorlichting. Het LAKS is blij dat de scholieren ''eerlijk behandeld worden''. 

Cijferlijstencombi

Op het vavo kunnen leerlingen hun jaar opnieuw doen en zo alsnog een diploma halen. De truc is om na examen je hoogst behaalde eindcijfer te kiezen: je kunt de cijferlijsten van de middelbare school en het vavo combineren. De minister wil hier een stokje voor steken en alleen nog het laatst behaalde cijfer meetellen. Deze regel gaat dit jaar gelukkig nog niet in, maar pas volgend jaar.

Atheneumdiploma

Ook de gymnasiasten hebben dit jaar nog mazzel. Tot nu toe kunnen gymnasiumscholieren die zakten op Grieks en/of Latijn en wel een extra vak volgden nog voor een atheneumdiploma kiezen, in plaats van hun gymnasiumpapiertje. Scholieren die volgend jaar eindexamen moeten doen, hebben pech: als zij op hun klassieke talen zakken, zijn ze ook echt gezakt.

Het LAKS raadt daarom aan de volgende lichting examenkandidaten van tevoren een goede afweging te maken: hoe schat jij je kansen in? Als je je kansen niet zo hoog inschat, kan je beter kiezen voor een atheneumdiploma. Dat scheelt je namelijk een hoop tijd en moeite.

P.S: dit betreft alleen deze regels. De nieuwe cijfer-eisen gaan dus nog wel gewoon door... Sterkte!

Gepubliceerd op 27 april 2012


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?