Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Social media in lerarentaal

Social media in lerarentaal

Wij zijn er uren per dag zoet mee. Maar bij u, de docent, oftewel digibeet, blijft dat een beetje uit.

U snapt niet echt wat het is en douwt het in het hokje 'dingen die de rare jeugd van tegenwoordig doet'.

U beleeft plezier aan het lezen van de krant of het fietsen met uw echtgeno(o)t(e). Verschil moet er zijn, maar toch: hieronder een korte handleiding social media - om het digitale gat tussen jong en oud te vullen.

1. Facebook en Hyves

Beide hetzelfde concept. Een levendig, 24/7 actief netwerk ('s nachts doen zich vaak foto's van drank en kots de rondte) waarop de jeugd zijn hele leven deelt met vrienden, kennissen, onbekenden, familie. U, docent, vindt dit waarschijnlijk eng. Da's nergens voor nodig.

Dit ziet er voor u uit als cyberpesten of als veel te ingewikkeld. Sommige brave docenten waagden een sprong in het diepen, maar hebben het nog niet helemaal begrepen.

Het is namelijk níet de bedoeling dat u privéfoto's gaat publiceren, of vijftien albums maakt met foto's van uw kleinkinderen. Zet die dan al helemaal niet wagenwijd open for the whole world to see. Ook niet slim: uw politieke voorkeur op uw publiceren. Ik heb al eens het profiel van een oud-havo-teamleider gespot met 'PVV' als politieke voorkeur. Daar maakt u geen vrienden mee.

Mochten leerlingen u, om wat voor reden dan ook, willen toevoegen als vriend: accepteer dit verzoek dan niet. U komt geheid foto's van afgelopen weekend tegen, met een leerlinge, een fles Bacardi, een duckface, een inkijk van vier meter en een jongen die deze leerlinge stevig beetpakt. Dat wilt u natuurlijk delen in de docentenkamer, maar daar komen boze scholieren van. 

Dit is niet alleen slecht voor de leerling. Ook voor u.

2. Twitter

Ik vrees dat u dit ziet als een of andere uitlaatklep van leerlingen, waarop leraren op elk front compleet geterroriseerd worden. Misschien heeft u daar dan wel een beetje gelijk in.

Maar besluit u Twitter te gaan gebruiken, dan zult u doodsimpele zielen berichten (Tweets genaamd)  zien plaatsen als "even naar de frituur frietjeus halen dan met m'n schatje zijn <33", of een ander onschuldige boodschap. Heel af en toe zult u iets als "ik blaas zo de school op, ben helemaal klaar met die kk leraren" tegenkomen, maar dat neemt niemand echt serieus, behalve de politie.

Ik moet u waarschuwen: ik geloof dat deze sociale website wat te ver gaat voor leraren. Tot nu toe heb ik er slechts één leraar op gespot, die wijselijk zijn account had afgeschermd. Hij had maar tien volgers en volgde er ongeveer zestig. In de Twitterwereld werkt dat nou niet bepaald statusverhogend.

3. Tumblr

Het spijt me, meneer, mevrouw, maar ik vrees dat ik dit netwerk niet aan u kan uitleggen - aan leerlingen is het al moeilijk. U wilt per se een definitie? Vooruit. Het is een site waarop de jeugd naar hartenlust foto's uploadt, quotes doorspeelt en op 9gag (dát ga ik al helemaal niet uitleggen) pleurt. Om het met uw jeugd te vergelijken: een soort groot boek met foto's en quotes die van hand tot hand gaan door de school - maar dan door de wereld.

Wees gewaarschuwd: als ik u hier op af zou sturen, zou u al moeite hebben met het concept inloggen, laat staan met het werkelijke gebruik. Therefore, we keep this a secret to you. Sorry.

Conclusie

Tot slot: klinkt deze handleiding nog steeds zo Chinees als de woorden banga, kaulo en swag? Dan zou ik voorstellen dat u deze handleiding als niet-gelezen beschouwt. Houdt u het lekker bij Teletop en schoolmail - dat laatste is gezien uw extreem late of nooit verstuurde mailantwoorden al uitdagend genoeg. Laten we de echte sociale netwerksites fijn bij ons. 

Gepubliceerd op 26 april 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

U.

U.

Genius!

12 jaar geleden

J.

J.

pfft.. als je op 9gag zit ben je echt een mongool. gwn levenloos ben je dan.

12 jaar geleden

T.

T.

Twitter :D gnegnege

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.