Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Nederland leest.. De grote zaal

Nederland leest.. De grote zaal

Door Kim

Elke maandag op Scholieren.com: extra aandacht voor een vers boekverslag. Nieuwe literatuur, gelezen en veruittrekseld door docent Nederlands Kees van der Pol.

In de maand oktober krijgen alle vierdeklassers havo en vwo een gratis geschenkboek, in het kader van de jaarlijkse actie Nederland Leest. Vorig jaar was dat 'Oeroeg' van Hella S. Haasse en dat werd een hit onder scholieren. Cadeautje is dit keer De grote zaal van Jacoba van Velde. "Ruim vijftig jaar geleden schreef Van Velde al over problemen in de gezondsheidszorg. Een oude vrouw is bang om dood te gaan in deze existentialistische roman", aldus Kees.

Kees had zo z'n bedenkingen toen hij hoorde dat vierde- en vijfdeklassers een verse druk van een boek uit 1953 cadeau kregen. "Ik dacht dat er niet al teveel handelingen en spectaculaire scènes in voorkwamen en dat het daarom minder geschikt zou zijn voor scholieren van nu. Maar het boek heeft me juist verrast. Het is weliswaar eenvoudig van opbouw  (helderheid daarin is overigens geen minpunt) maar de thematiek die Van Velde in haar roman beschrijft, is nog steeds erg actueel".

Het advies van Kees aan vierde- en vijfdeklassers havo/vwo: "Pak het geschenk met beide handen aan, lees het boek een of twee keer goed door en zet het op je literatuurlijst." Bijkomend voordeel: het lezen van de roman vergt weinig tijd, het boek is 126 pagina's kort. 

Gepubliceerd op 18 oktober 2010
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.