Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vroegah: de Furby-invasie

Vroegah: de Furby-invasie

"Way loh, way loh!" zong Furby mij en mijn buurmeisje toe. Volgens Wikipedia is zo'n beest een kruising tussen een hamster, kat, uil en/of vleermuis. Niemand weet eigenlijk precies wat 't voor moet stellen.

Wat ik wel weet, is dat ik nooit een Furby heb gehad. Mijn lieve buurmeisje wel. En god, wat was ik jaloers.

Het is winter! Koud buiten, vroeg donker. Tijd om weg te dromen... naar vroegâh. Toen je nog lampjes in je schoenen had en je verliefd was op de juf. Maar vooral: toen zúlke coole rages je leven beheersten. Deze donkere maanden halen onze bloggers gouden herinneringen op aan the good old days. 

Ik zat in groep vier toen Furby in mijn leven kwam. Mijn buurmeisje Eva had 'm als één van de eersten in het dorp.  Helemaal uit Amerika, van haar tante gekregen.

Het was een paars pluizenballetje, maar wel eentje met vele talenten. Hij kon namelijk moppen vertellen, dansen, praten en zelfs knipperen met zijn ogen. Hartstikke knap natuurlijk! Wij Furby-ouders moedigden ons kind dan ook ontzettend aan.

Furby's in de klas

Maar mijn buurmeisje was niet de enige met een Furby. Nee, bijna al mijn vrouwelijke klasgenoten hadden er eentje. En die moesten natuurlijk allemaal mee naar school.

Om te voorkomen dat iedereen alleen nog maar naar Furby keek en niet meer naar de juf, werden de Furby's achter in de klas gebonjourd, om daar vervolgens de hele schooldag te moeten staan. In het begin ging dat nog wel, maar na een tijdje werden de Furby's dat zat. Ze kwamen in opstand.

Tijdens het bidden

Omdat ik op een christelijke basisschool zat, begonnen en eindigden we de dag altijd met een gebed. Ook die keer, op een woensdagmiddag. De juf was net drie seconden met haar gebed begonnen, toen plotseling alle Furby's door elkaar gingen zingen en moppen tapten.

De juf liep rood aan en alle Furby-ouders vlogen naar hun kroost achter in het lokaal... Gelukkig konden de Furby's bedaard worden, maar dat was ook meteen de laatste dag dat Furby mee naar school mocht.

2012: Furreal Friends

Nu, zo'n tien jaar later, heeft niemand nog een Furby. De pluizenbolletjes waarvan niemand weet wat het nou werkelijk zijn, staan stof te vangen op zolders of zijn in de vuilnisbak aan hun einde gekomen.

Tegenwoordig hebben achtjarigen - naast Nickelsonjassen en BlackBerry's - Furreal Friends, de opvolger van de Furby. Dit speelgoed kan ook bewegen en zingen, net als onze pluizenbolletjes van vroegâh. Alleen kun je aan deze schepsels tenminste wél zien of het een kat of een hamster is.

Foto's: Flickr en Flickr.

Gepubliceerd op 7 januari 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Furby. Als je dat woord heel vaak uitspreekt, dan gebeuren er rare dingen.

12 jaar geleden

Y.

Y.

Ik legde altijd een theedoek over mijn furby als hij irritant werd. Dan ging hij slapen.
Ik mis ze af en toe wel moet ik zeggen!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.