Eva (15) is depressief en woont in een kliniek

Eva (15) is depressief en woont in een kliniek

Terwijl ik me verveel bij wiskunde of rondhang met vrienden, is m\'n beste vriendin Eva (15) sinds kort met hele andere dingen bezig.

Begin deze maand heeft ze namelijk haar eigen huis in Wieringerwerf (bovenin Noord-Holland) ingeruild voor een psychiatrische kliniek in Leeuwarden. Weg van klasgenoten, familie en vrienden.

\"Omdat ik al twee jaar last heb van een erfelijke depressie, ging ik eerst in Hoorn naar een psycholoog,\" steekt Eva van wal. Ze voelde zich elke dag zó verschrikkelijk kut en verdrietig in het kwadraat, dat ze daar zelf onmogelijk nog uit kon komen.

Maar toen ze merkte dat de bezoeken aan de psycholoog niet hielpen, switchte ze naar de Kinnik-jongerenkliniek in Leeuwarden, waar ze goeie verhalen over had gehoord. \"Omdat \'t niet erg naast de deur is, ben ik er maar gaan wonen.\"

Ander thuis

\"Alle bewoners hier hebben een eigen kamer met standaardmeubilair en een schoonmaakster die elke dag langskomt,\" vertelt ze. Een beetje zoals een hotel dus, maar je mag ook wat spulletjes van thuis meenemen om de boel wat te pimpen.

Even snel naar buiten om een boodschap te doen of vrienden te zien, is er niet bij: \"Ik mag de kliniek wel uit, maar dan moet ik eerst afspraken maken met de leiding.\"

\"Eva

Ochtend = school

Hoe ziet haar dagelijks leven er nu uit? \"Elk ochtend stap ik met een groot gedeelte van mijn groep op de fiets naar school, samen met de leiding. Het is niet verplicht, eerder een soort bezigheidstherapie. Ik volg onder andere de vakken dierverzorging, Duits, geschiedenis en economie.\"

Dierverzorging en zo dus. Elke dag tot 12 uur \'s middags. Kan ze niet gewoon verder met de havo, als ze toch naar school gaat? \"Nee, dan zou ik elke dag ongeveer zeven uur lang op school zitten. Dat kan ik niet, daar ben ik nog te ziek voor,\" legt ze uit.

Middag = therapie

Bovendien heeft Eva niet zoveel tijd voor school, want elke middag heeft ze therapie. Ze legt uit: \"Momenteel ben ik bezig met de therapie \'Doepressie\', wat inhoudt dat ik samen met mijn persoonlijke begeleider vragen beantwoord. Zo leer ik om te gaan met mijn depressie.\"

En daarmee wordt ze meteen beter? Waarschijnlijk niet. \"Het kan ook zijn dat ik, als ik \'Doepressie\' heb afgesloten, groepstherapie of therapie met mijn familie krijg.\"  Die ziet ze trouwens sowieso elk weekend, want dan mag ze gewoon naar huis. En elke avond kunnen ze op bezoek komen.

De toekomst

\"Hoe lang ik hier zal zitten? Dat weet ik echt niet,\" vertelt Eva. \"Het kan zijn dat je er al na drie dagen uit bent, maar sommigen zitten hier wel drie jaar.\" Het is natuurlijk lastig in te schatten wanneer zo\'n depressie over gaat. Of je gameverslaving of je anorexia, wat enkele van Eva\'s medebewoners hebben.

Als ik daar zou wonen zou ik op een gegeven moment wel weg willen, maar Eva neemt netjes haar verantwoordelijkheid. \"Ik zit hier vrijwillig, dus kan vandaag de kliniek al uit als ik wil. Maar dat wordt natuurlijk afgeraden, omdat ik nog druk bezig ben met therapie.\"

\"Fijn dat ik hier zit\"

Bovendien is ze zelfs wel te spreken over haar verhuizing. \"Ik vind het fijn dat ik hier zit. Hiervoor heb ik een jaar thuisgezeten en mijn psychiater in Hoorn kon niets meer voor me doen. Nu gaat het wat beter met me, omdat ik weer een beetje naar school kan en weer therapie heb.\"

Ook kijkt ze alweer vooruit: \"Als ik hier klaar ben, wil ik samen met mijn zus in Leeuwarden gaan wonen. En een leuke opleiding volgen, net als ieder ander.\" En een leven leiden zoals dat dat van mij.

Gepubliceerd op 8 oktober 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

C.

C.

Ik vind het heel goed van Eva. Het is een moeilijke keuze om zo stap te zetten richting een klinische afdeling en ook nog dat je bepaalde dingen op zij moet zetten die 'normaal' zijn voor je en dat je veel meer intensiever met jezelf aan de gang moet.

Persoonlijk vind ik dit ook leuk om te lezen, dat eva dit zo op Scholieren.com wilt neerzetten.

12 jaar geleden

A.

A.

Hallo,

Ik vind het zeker goed van Eva,
Ik heb zelf een vriendin die depressief is, en die gaat binnenkort naar een gesloten kliniek.
Zei is 16 en woont niet meer thuis.
ze kan haar vader en stiefmoeder niet emer zien
en mag geen contact hebben met de rest van haar familie,
daarnaast snijd ze zichzelf...
Ik hoop dat het snel weer beter met haar gaat.
mijn vriendin heeft elke maandag 2 uur therapie

12 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het knap van je dat je zo je verhaal kan doen. En ik moet zeggen dat Leeuwarden in positieve zin veranderd is, zo'n vier jaar geleden waren de meubels nogal.. oud.
Sterkte verder!

12 jaar geleden

M.

M.

Wat een prachtig interview! Eva , ik heb bewondering voor je verhaal en dat je er zo goed over kan vertellen! Veel succes en woonplezier in Leeuwarden

12 jaar geleden

B.

B.

Wow dat doet ze wel goed om daar heen te gaan of om überhaupt naar psychiater te gaan een vriend van mij durfde niet omdat hij een indruk had van psychiater dat alleen gekke mensen daar heen gingen etc.
Op sommige momenten lijkt het me eigenlijk best wel chill om zon kamer te hebben helemaal voor jezelf geen gezeur maar ik denk dat je na een tijdje wel je famillie en je vrienden en je thuis gaat missen (ja ik zei thuis want dat is wat anders dan een huis)

12 jaar geleden

L.

L.

Echt super Eva, dat ze dit zo op internet durft te zetten.
Ik heb zelf ook in een kliniek gezeten met een depressie en ik begrijp precies wat ze doormaakt! hopelijk houdt ze deze positieve houding vol en komt ze er weer snel uit!
succes Eva;)

12 jaar geleden

G.

G.

Ik heb Tiago een jongen van 13 jaar. Mensen vinden mij soms gek en nerd omdat, ik in groep 7 en 8 al een genasium niveau had. Ik verbeterde altijd de juf, maar dat vond ze niet altijd even leuk. Nu ben ik inmiddels al weer 15 jaar en bijna klaar met school. Laatst heb ik ook nog nieuws gekregen dat is over een jaar al mag gaan studeren.

12 jaar geleden

L.

L.

Eva, nu zit je op de BW sidds een tijdje en je doet het supergoed! Wel erg rustig en neutraal geworden nu zo zonder je. Poor us! Hopelijk spreek ik je snel en ga zo door!

You can do it girl!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.