Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

"Scholen moeten jonge ondernemers helpen"

"Scholen moeten jonge ondernemers helpen"

Door Lily

Voor een hoop jongeren met een eigen bedrijfje (zoals Thijl, Nik en Robert) is hun school een groot obstakel voor hun eigen onderneming. Les? Huiswerk? Daar hebben ze amper tijd voor.

Voor jonge topsporters is er een speciale LOOT-regeling, waarmee ze sport en school kunnen combineren. Voor jonge ondernemers bestaat zoiets nog niet.

Maar da's wel hartstikke nodig, vindt ondernemer Robert van Hoesel.

Afleiding en rotrooster

Robert 18 jaar en bezig met een hoop bedrijfjes. Hij specialiseert zich met YoungWave op communicatie-advies en zit ondertussen nog in 6-atheneum. Bijna niet te doen, volgens Robert. “Als je ondernemer bent, wil je thuis en in tussenuren vooral daarmee bezig zijn. Dat leidt nog wel eens af van je schoolwerk,” zegt hij.

En soms is plannen onmogelijk met een gewoon schoolrooster. "Dan krijg ik bijvoorbeeld een opdracht waar ik twee of drie maanden mee bezig ben, en kan ik op dat moment lastig inschatten of ik over een paar maanden nog tijd heb."

Zittenblijvende ondernemers

Nog een voorbeeld van school als obstakel: “Voor mijn eigen bedrijf word ik vaak uitgenodigd om te spreken op evenementen. Dat zou heel goed zijn om mijn bedrijf te promoten, maar ik kan er vaak niet heen omdat ik les heb.”

Oké, voor hem zou het dus handig zijn. Maar zijn er wel genoeg jonge ondernemers om een speciale school of regeling voor in te stellen? “Ja. Er zijn nu zo’n vijf- tot zeshonderd ingeschreven jonge ondernemers. Dat wil zeggen; onder de 18. Sommige daarvan blijven zelfs zitten omdat ze meer bezig zijn met hun bedrijf dan met school.” Da's Robert zelf ook overkomen. 

Waarom zo lastig?

Balen, maar Robert begrijpt de scholen wel. "Die vinden het leuk als hun leerlingen enthousiast aan het ondernemen zijn. Ze zouden daar graag een speciale regeling voor willen instellen, maar dat kán bijna niet.”

Waarom niet? “School focust zich op cijfers. Die cijfers kunnen eronder lijden als scholieren soms vrijstelling krijgen. Bovendien heb je onder de 18 gewoon leerplicht.”

Maar bij topsporters is er toch wel gewoon zo'n regeling?  “Het is lastiger dan de LOOT-regeling. Bij sporters kun je een beslissing nemen door te kijken naar het niveau waarop leerlingen spelen. Bij ondernemers is er niet zo’n duidelijke lijn te trekken.”

Moeilijk selecteren

Zou je voor ondernemers dan niet kunnen afgaan op inschrijving bij de Kamer van Koophandel, of hun omzet? “Dat is onrealistisch,” zegt Robert resoluut.

“Iedereen kan zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel, dan heb je niet meteen een succesvol bedrijf. Omzet heeft ook geen zin. Wie één in uurtje per week hele dure producten verkoopt kan net zo’n hoge omzet hebben als iemand die twintig uur per week bezig is met goedkopere producten.”

Roberts oplossing

De oplossing volgens hem? Een intakegesprek met een vaste, onafhankelijke commissie. “Daarin kun je onder andere bespreken hoeveel tijd je erin stopt. Dat gecombineerd met de omzet en wat positieve referenties van grotere bedrijven, lijkt me een goed idee.”

Voor studenten bestaan er al zulke regelingen, die een groot succes zijn. Nu dus ook voor scholieren nog.

Minister van Bijsterveldt

“Het zou een goede stap voor de regering zijn zich hierop te focussen, want leerplicht staat ondernemen nu in de weg, terwijl zowel scholen als scholieren vóór de regeling zijn. Het motiveert leerlingen serieus bezig te zijn met hun toekomst,” denkt Robert.

Toen dat voorgesteld werd tijdens een Scholieren.com-chatsessie met Minister van Bijsterveldt , liet ze weten dat het Ministerie van Economische Zaken aan het kijken is of er zo'n regeling kan komen. Het is nu dus nog toekomstmuziek, but stay tuned...

Foto: Menno Ridderhof

Het is zomervakantie! Ook onze redactie gaat van de zon genieten. Tot 5 september publiceren we daarom slechts drie artikelen per week, daarna komen we weer op volle kracht terug. En als je ons gaat missen, check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 19 augustus 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

A.

A.

Mooi, ik verspil nu namelijk erg veel tijd met niets doen op school haal gewoon voldoendes en hou weinig tijd over voor het regelen van zaken, laat staan voor het hebben van vrije tijd...

12 jaar geleden

P.

P.

Goed initiatief en leuk interview. Ik ben het met Alex eens, vaak heb ik het gevoel dat ik net zo goed zaken had kunnen doen terwijl ik op school zit. Natuurlijk moet het niet onder de schoolprestaties gaan lijden, maar ik denk dat er een prima regeling kan worden gemaakt voor jonge ondernemers. En als ik nu thuis ben, ben ik vrijwel altijd bezig met mijn bedrijf. Maar daarnaast nog wat vrije tijd om andere dingen te doen is moeilijk te vinden. Nu is het bij mij op dit moment nog vrij klein, maar ik ben zeker niet van plan om minder tijd in mijn onderneming te gaan steken dan mogelijk is.

12 jaar geleden

P.

P.

Ik ben het helemaal met Alex en Robert eens. Zo'n regeling zou het runnen van een succesvol bedrijfje door jonge ondernemers veel makkelijker kunnen maken. Ook denk ik dat dit makkelijk kan zonder dat schoolprestaties hieronder gaan lijden. Ik hoop dat deze regeling nog tot stand komt voor het einde van mijn schoolcarriƩre.

12 jaar geleden

S.

S.

Het is jammer als bureaucratische regeltjes de ontwikkeling van een uitzonderlijk gemotiveerde scholier in de weg staan. Urennormregels e.d. moet vanaf geweken kunnen worden als dat de ontwikkeling van het kind vooruit helpt.

School is een middel, niet een doel.

Het is aan scholen om een kader te bieden waarin een leerling zich zo goed mogelijk ontwikkelt.
Als je een eigen BV runt, waarom dan geen vrijstelling voor economie? Of een alternatief programma Ik begrijp dat dit extra gedoe voor een school kan opleveren, wellicht dat je zoiets middels regionale samenwerking kan oplossen.

12 jaar geleden

J.

J.

ik vind dat zoiets ook voor artiesten zoals muziekanten en mensen die willen optreden moeten komen. jongeren zouden vrijstelling van school moeten krijgen als ze een optreden, filmrol, of iets anders vergelijkbaar moeten zijn!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.