Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Topsport in je examenjaar

Door Lily

Ik,  overtuigd sportatheïst, ga voor Scholieren.com op de koffie bij Linda Bakker. Een meisje dat voetbalt in de damesteams van AZ en het Nederlands Elftal. En ze doet er ook nog even 5-havo naast. Hoppa.

Compleet onthutst door het feit dat er blijkbaar mensen zijn die dat dóen, probeer ik erachter te komen hoe ze dat in vredesnaam voor elkaar krijgt: zes keer per week voetballen in je examenjaar.

Niet zo kick-ass

Als ik na een lange reis bij Linda (18) aankom, sta ik versteld. Ik verwachtte een grote, lompe voetbalster met benen als boomstammen. Maar het achttienjarige meisje dat Linda Bakker heet, ziet er helemaal niet kick ass voetballerig uit. Ze is vrij klein, heeft blond haar, lichte sproetjes en spreekt zacht maar duidelijk.

WToch wel kick-ass?e nemen plaats op de machtig grote, rode bank. Zelfs ík kan me voorstellen dat het daarop prima relaxen is na een zware training. Ik vraag haar wat het verschil is tussen een topsportende leerling en een 'gewone' leerling.

Twee kluisjes

"Ik krijg vrijstelling van vakken zoals CKV, gym en maatschappijleer," vertelt ze, alsof het niets is. "Er word ook rekeningen gehouden met trainingen," gaat ze verder. "Soms worden er hele toetsweken uitgesteld."

Relaxed hoor. Ik zie al zo groen als een voetbalveld van jaloezie, maar Linda doet er nog een schepje bovenop. "Ik heb twee kluisjes; ééntje voor mijn boeken en één voor mijn sportspullen." Ik vraag me af of ze door haar 'speciale status' niet enorm wordt buitengesloten door haar medescholieren. "Nee hoor, helemaal niet!" zegt ze stralend. "Mijn klasgenoten vinden het juist hartstikke leuk, ze wensen me succes bij het EK en zo."

Zes dagen trainen

Het EK en zo. Vrijstelling van vakken, uitgestelde toetsweken, extra kluisjes. Het klinkt als de droom van elke middelbare scholier, maar er staat toch iets tegenover: "Ik train natuurlijk wel zes dagen per week." Haar gezichtsuitdrukking wordt iets serieuzer.

"Een gemiddelde dag ziet er als volgt uit; ik sta om een uur of zeven op. Gooi dan mijn school- én sporttas over de schouder om naar school te gaan. Ik heb les tot half drie zodat ik om half vier bij mijn training kan zijn. Voetballen tot zes uur en ehm," ze denkt zuchtend even na. "Tja," zegt ze dan. "Dan ga ik naar huis om te eten en maak 's avonds nog wat huiswerk, dat is het wel."

Sociaal gehandicapt

Ik ben al iets minder jaloers en denk dat haar sociale leven met zo'n rooster wel flink naar de knoppen gaat. "Dat valt wel mee," lacht Linda. "Soms is het wel vervelend dat ik niet mee kan naar de bioscoop of zo. Ik mis zelfs het examengala doordat ik dan het Europees Kampioenschap aan het spelen ben."

En als ze de laatste weken even tijd over had, moest ze natuurlijk leren voor de examens. Of niet? "Uren blokken hoefde niet per se," heeft Linda ontdekt. "We hebben tijdens de lessen examentraining gehad en daarin maakten we ook proefexamens. Ik heb het hele jaar goed opgelet en daar heb ik best veel aan gehad." meent ze. Haar trainer was ook lief voor haar: "Tijdens de examens hoefde ik alleen op zaterdagochtend te trainen. Voor de rest had ik dus alle tijd om te leren!"

Fysio in de VS

En waren de examens een beetje te doen? "Ja, ik heb er wel een goed gevoel over." lacht ze. Ze is met haar hoofd al helemaal niet meer bij de examens, want het EK komt eraan. "Ik vond biologie wel pittig, maar ik ging er goed in dus hopelijk is dat geen probleem. Na school wil ik fysiotherapie gaan studeren. Eigenlijk hebben de fysiotherapeuten van AZ me overgehaald, nu heb ik er echt veel zin in."

Als kers op de taart meldt ze nog even het volgende: "Begin augustus ga in naar Amerika. Ik wil dáár gaan wonen en Fysiotherapie studeren. In Amerika kan ik waarschijnlijk ook gewoon voetballen."

Toch best cool

Ik schud Linda nog even de hand en besef dan dat het best cool is wat ze doet. Ook al is het sport. Ze gáát voor het voetbal en heeft er talent voor, maar school gaat altijd voor. Desnoods rent ze over het veld met haar wiskundeboeken in haar hand.

Aan de andere kant is haar topsport niet zo absorberend dat het tot een sociale handicap leidt. Na de examens, na het EK, gaat ze zomaar fysiotherapie studeren in Amerika. Hoe cool is dat, eigenlijk?

Gepubliceerd op 5 juni 2011


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?