Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examenupdate dag 6: gratis punten voor Geschiedenis

Door Kim

Na twee dagen leren en weekend vieren moesten alle examenkandidaten vandaag weer aan de bak. En dat verliep een beetje rommelig: de havisten maakten vragen die allang bekend waren, leerlingen in Leeuwarden konden zich niet meer concentreren door een instortend flatgebouw bij de buren en een warhoofd in Elst kon z'n examen wel shaken omdat hij dat met potlood had gemaakt...

Drie gratis punten bij havo Geschiedenis

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de eerste twee vragen van havo Geschedenis al waren uitgelekt, nadat op een school in Drachten het verkeerde examen was uitgedeeld.

Het was al te laat om nog nieuwe vragen te verzinnen, dus heeft het College van Examens vandaag (de dag waarop het geschiedenisexamen wél uitgedeeld moest worden) besloten dat iedereen volle punten krijgt voor de eerste twee vragen. Dus ook als je niets of een verkeerd antwoord ingevuld hebt. Relaxt begin!

Instortende flat slecht voor concentratie

Leerlingen van vmbo-school Mplooi in Leeuwarden beleefden vandaag niet bepaald hun beste examendag. Toen vijf galerijlagen van een naastgelegen flatgebouw vanochtend ineens naar beneden stortten, leverde dat een hoop herrie, gillende sirene's en groot gebrek aan concentratie op. Bye-bye hoog cijfer.

"Zes leerlingen hebben bij ons geklaagd over de verstoorde examens," vertelt Joris van het LAKS. "Maar dat heeft weinig zin in zo'n geval, ze krijgen natuurlijk geen extra punten of zo. In een extreem geval wordt het examen voor de hele klas ongeldig verklaard en moeten ze het opnieuw maken, maar daar hebben de leerlingen uiteraard ook niet echt zin in. Dat zal dus niet gebeuren." Pure pech gehad dus, met zo'n krakkemikkig flatgebouw naast je school.

Zelfde domme fout in Geschiedenis als vorig jaar

Bij het LAKS stroomden vandaag de klachten binnen over vraag 29 van het examen Geschiedenis: leerlingen moesten weten wat het Vietnamsyndroom was, terwijl de examenmakers het post-Vietnamsyndroom bedoelden: dat zijn namelijk twee hele verschillende dingen. Het Vietnamsyndroom hoefden leerlingen niet te leren, maar het post-Vietnamsyndroom wél.

Op zich is dat al behoorlijk verwarrend, maar helemaal stom is dat bijna precies dezelfde fout ook vorig jaar bij het vwo-examen Geschiedenis gemaakt werd. Toen zorgde dat binnen twee uur voor 2000 klachten, die LAKS netjes doorgegeven heeft aan het College van Examens. Is daar nou helemaal niets van blijven hangen in die lerarenkoppies?

Verboden potlood

Zenuwslopende momenten voor een examenkandidaat van OBC Elst: ondanks dat elke examenkandidaat deze weken wel twintig keer op het hart gedrukt wordt vooral niet met potlood te schrijven, was hij dat afgelopen vrijdag van pure spanning even compleet vergeten. Uit angst voor fraude (bijvoorbeeld een liefdevolle docent die even een gum ter hand neemt en wat foute antwoorden aanpast) hoort het hele examen dan meteen ongeldig verklaard te worden.

Deze gast had gelukkig mazzel: de schooldirecteur heeft op z'n knietjes gesmeekt bij het College van Examen om 'm alsnog geldig te laten verklaren, waarschijnlijk door meteen een kopietje te maken. Het College ging gelukkig akkoord. Eenmalig, natuurlijk, dus je bent gewaarschuwd. Voor de eenentwintigste keer.

Vmbo: Geschiedenis en Wiskunde / Nederlands en NaSk

De vmbo'ers bogen zich vandaag over Geschiedenis en Wiskunde, met uitzondering van de bb'ers: die deden Nederlands en NaSk1. Vooral Wiskunde van de tl'ers viel tegen, vond onder andere twitteraar Michelle:

"Zo dan, klaar met wiskunde examen! Heb een harde kont gekregen, geak. P.S Laten we veel klachten indienen" En daar werd blijkbaar naar geluisterd: binnen een paar uur kon het LAKS al meer dan duizend klachten innen.

Havo: geschiedenis en Frans

Geschiedenis begon bij de havisten dus wel lekker met die drie gratis punten, en was voor veel leerlingen best wel te doen. Zelfs voor onze redacteur Luuk, die eerst de verkeerde stof in z'n kop had gestampt. "Ik had één boek goed geleerd wat ik helemaal niet hoefde te leren, en die twee die wél geleerd moest worden, had ik niet super bestudeerd."

|Gelukkig waren de vragen wel netjes over de leerstof verdeeld. Je moest veel motiveren, en ook vaak motivaties motiveren. Maar ja, al met al denk ik dat ik er toch wel een voldoende heb uitgesleept."

Vwo: Geschiedenis en Natuurkunde

Ook op vwo-niveau ging Geschiedenis voor veel leerlingen best lekker. Redacteur Renske: "Het was wel goed te doen! Ik heb het niet nagekeken, maar denk wel dat ik er een ruime voldoende voor heb!"

Annemieke heeft er een minder goed gevoel over, maar merkte wel dat lang niet iedereen dat had. "Bij mij ging het niet zo goed maar iedereen vond 'm meevallen, dus dat voelt niet zo leuk. Ik ben er niet echt optimistisch over, nee." We vrezen dat de 1000 klachten tot nu toe maar weinig indruk zullen maken op de normering.

Redacteur Esmee had vandaag Natuurkunde en was wel tevreden. "Normaal gesproken ben je veel aan het uitrekenen bij Natuurkunde, maar nu moesten we onverwachts juist veel beschrijven en uitleggen. Toch ging 't daar ineens niet heel erg veel slechter door, ik denk wel dat ik een voldoende heb." Dat niet iedereen even happy was met zo'n verrassend examen, was op Twitter goed te merken. Mylène: "Pff, gelukkig wel een voldoende, maar wat een kutexamen was dat zeg.."

En morgen?

De vmbo'ers hebben voor morgen veel verschillende vakken op het programma staan: bb doet Economie, Aardrijkskunde en Geschiedenis, kb en tl maken Maatschappijleer 2 en Engels. De havisten maken Filosofie en Scheikunde en bij de vwo'ers staan Grieks en het voor velen beangstigende Wiskunde A en Wiksunde C op het programma. Heel veel sterkte...

Scholieren.com publiceert op elke examendag een examenupdate: over de toetsen van de dag, bizarre examenincidenten, de klachtenscore bij 't LAKS and more. Nog meer examennieuwshonger? Slam!FM presenteert elke dag in samenwerking met ons het Eindexamenjournaal van 21:30 tot 22:00 uur. Luisteren dus! Toch gemist? Klik hierrr.

Gepubliceerd op 23 mei 2011


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?