Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Vanaf november: zestienjarigen achter het stuur

Vanaf november: zestienjarigen achter het stuur

Door Lily

We schreven er al eerder over: binnenkort mag je vanaf je 16,5e starten met je rijlessen, heeft de minister van Verkeer bedacht. Nu is ook bekend per wanneer ze de proef wilt starten: op 1 november. De ministerraad moet 't idee nog wel goedkeuren, maar dat zal waarschijnlijk wel gebeuren.

Als je vervolgens slaagt voor je examen, kan je vanaf je 17e de weg op onder één voorwaarde: je moet begeleid worden door een ervaren bestuurder.

Nu is het nog zo dat je direct na het halen van je rijbewijs op je 18e alleen mag rijden, maar juist de groentjes op de weg zorgen voor veel ongelukken. Rijden - onder begeleiding - vanaf zeventien jaar moet ervoor zorgen dat je meer ‘uren op de weg’ maakt en dus beter voorbereid bent, voor je in je eentje de auto instapt.

Als deze regeling ingevoerd wordt, zou dat jaarlijks zestien verkeersdoden schelen, volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Het idee hebben we van onze Oosterburen: in Duitsland veroorzaken jongeren achter het stuur inmiddels 30% minder ongelukken.

Als je toch als zeventienjarige zonder begeleider de auto instapt, wordt je rijbewijs ongeldig verklaard en moet je alsnog wachten tot je 18e om opnieuw theorie- en praktijkexamens af te leggen.

Het gaat om een proef: als het er inderdaad veiliger op wordt, wordt het definitief ingevoerd.

Update: onze samenwerkingspartner TopX heeft het plan voorgelegd aan hun jongerenpanel (12-24-jarigen), en wat blijkt: 59% vindt het geen goed idee. Op je zestiende mis je het inzicht en het verantwoordelijkheidsgevoel om achter het stuur plaats te nemen.

Gepubliceerd op 16 maart 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

D.

D.

Ik betwijfel het effect van deze regel....
mensen van 16,5 hebben vaak nog lang niet voldoende geld gespaard om rijlessen te kunnen betalen(en nee, niet iedereen krijgt het van zn ouders:nono:)
Daarbij komt dat ik denk dat er lang niet voldoende jongeren iemand hebben om naast een ervaren bestuurder te zitten als ze rijden...
zelfs niet als daar die straffen op staan...

Het enigste voordeel wat ik hier dan van zie is dat er dan ws veel jongeren zijn die geen scooter of brommer aanschaffen, en dat maakt het fietspad ws wat veiliger...

13 jaar geleden

-.

-.

Is het nu ook niet zo dat je brommer rijbewijs erbij inzit als je je auto rijbewijs hebt? En gekd dat dan ook voor die proef?? :D
XoX

13 jaar geleden

S.

S.

heeey
opzich wel lkkr da je vanaf je 16,5 exame mag doen maar voor een 16 jarige is het wel erug veel geld en zij hebben nog nie zo'n goeie baan !!!!

13 jaar geleden

M.

M.



Is het voor een 18-jarige niet veel geld dan? Ik ben nu 19 en doe VWO6, op mijn 18e had ik even weinig geld als op mijn 16e en ik zie ook niet waarom je op je 18e een betere baan zal hebben

13 jaar geleden

I.

I.

@ Duckdog Maar de mensen die wel vanaf hun 17de etc. kunnen rijden hebben daar toch baat bij? Het is niet omdat niet iedereen het kan, de hele maatregel daar meteen onnuttig van word.

13 jaar geleden

L.

L.

@duckdoggy, maar die gelukkige zestienjarigen die het WEL kunnen betalen mogen het nu ook nog niet. Vanaf november wel; een stap in de goede richting lijkt mij!

13 jaar geleden

S.

S.

Het is natuurlijk echt heel relaxed. Ik ben zelf zestien en het lijkt me heerlijk om te kunnen rijden, maar waarom nu al? Je kan niet alleen in de auto zitten, want er zit altijd iemand naast je met 10 jaar ervaring. Als je dan uit wilt bijv, zit je met een ouder naast je..
Ik ga zelf niet heel veel uit, maar liever met vrienden dan met een ouder!

13 jaar geleden

..

..

nou deze nieuwe regel slaat nergens op. zulke jonge mensen gaan veel te snel de fout in, naarmee brengen ze niet allen hun eigenleven in gevaar maar juisrt dat van anderen. tenslotte kan het hun weinig schelen als ze even dronken de weg op gaan. maar als ze dan iemand anders doodrijden die onschuldig is staan ze met een mond vol tanden. je jeugd van nu is te onverantwoordelijk. daar kunnen ze niet tegen... in een ander land misschien wel maar hier in het westen hebben de mensen gewoon geen idee ervan..

13 jaar geleden

2.

2.

Alle informatie over 2toDrive staat op de website www.2toDrive.nl.
Via twitter kun je vragen stellen door je vraag te sturen naar @2toDriveNL

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.