Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Rijbewijs op je zeventiende

Rijbewijs op je zeventiende

Door Kim

Oh nee: je pa weet het altijd beter.Smachtend wachten tot je achttiende verjaardag voor je eerste rijles? Dat hoeft binnenkort niet meer. In de toekomst mag je al vanaf je 16,5e voor het eerst achter het stuur kruipen.

Da's een ideetje van de BOVAG (de rijscholen-club) en de minister gaat in de loop van 2011 een proef starten: zodra je zestienenhalf bent mag je voortaan rijles nemen, en vanaf je zeventiende verjaardag mag je op voor je rijexamen. Zowel theorie als praktijk. Slaag je voor beide, dan mag je meteen je rijbewijs ophalen en onder begeleiding al op je zeventiende autorijden. Op je achttiende krijg je dan, als je niet te veel ongelukken veroorzaakt, je normale rijbewijs.

Iemand naast je

'Begeleid rijden' houdt in dat je zelf achter het stuur zit, maar er een ervaren automobilist naast je zit om je rijgedrag een beetje in de smiezen te houden. Dat hoeft geen professionele instructeur te zijn: als 'ie maar minstens tien jaar zijn rijbewijs heeft en niet teveel overtredingen op z'n kerfstok heeft.  Pa, ma, je blinde buurman, of zo. Die moeten daar dan ook een papiertje voor aanvragen.

Levert dit niet veel te veel vervaarlijk rondscheurende pubers op? Nee, het schijnt namelijk juist super nuttig te zijn om vóór je achttiende begeleid te rijden. Bij een proef in Duitsland bleek dat jonge automobilisten die eerst een tijdje begeleid hebben gereden, 30% minder ongelukken en 20% minder overtredingen veroorzaakten dan 'gewone' rijbewijshalers. Ook kropen ze minder vaak ladderzat achter het stuur.

Minder doden

En, klap op de vuurpijl: als iedereen eerst een tijdje begeleid rijdt tot z'n achttiende, zouden er in Nederland 16 verkeersdoden per jaar minder zijn. Want écht goed rijden kun je blijkbaar nog niet meteen als je je rijbewijs hebt.

Gepubliceerd op 19 januari 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

M.

M.

Waar kan ik hier meer informatie over vinden?

13 jaar geleden

L.

L.

Dit vind ik een beter idee dan het scooter rijbewijs op je 15,5?
leuke nieuwsberichten kim!

13 jaar geleden

M.

M.

vanaf wanneer in 2011 gaat dit in?

13 jaar geleden

S.

S.

precieze datum is nog niet bekend. Richtlijn is de zomer.

13 jaar geleden

E.

E.

Would be great! Kan ik al beginnen? Haha, nouja voordeel voor mij is dat ik toch tot ik bijna 19 ben op de school vlakbij huis zit:)

13 jaar geleden

2.

2.

Alle informatie over 2toDrive staat op de website www.2toDrive.nl. Via twitter kun je vragen stellen door je vraag te sturen naar @2toDriveNL

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.