Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

El secreto de sus ojos (2009)

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1353 woorden
  • 14 februari 2011
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu


Filmverslag – Spaans




1. Algemene gegevens:



Titel: El secreto de sus ojos

Naam regisseur: Juan José Campanella

Jaartal: 2009

Land van herkomst: Argentinië/Spanje

Hoofdrolspelers:

• Ricardo Darín

• Soledad Villamil

• Guillermo Francella

• Pablo Rago

• Javier Godino

• Mariano Argento

• José Luis Gioia

Genre: Crime Thriller



2. Geef een korte samenvatting van de film.



Benjamin leeft in Argentinie.Hij heeft gewerkt bij een rechtbank als rechercheur maar vertrekt voor langere tijd . Hij komt terug als hij inmiddels met pensioen is en bezoekt de vrouw die gedurende zijn carrière zijn chef was, Irene en waar hij gevoelens voor had (en nog steeds heeft). Hij vertelt haar dat hij een boek schrijven over een zaak die hem nog lang bij is gebleven maar nooit is opgelost, maar dat hij niet weet hoe hij moet beginnen. Dit is de Morales zaak waarbij sprake was van verkrachting en moord op een jonge vrouw, Liliana Coloto Hij besluit bij het begin te beginnen. We gaan terug in de tijd met flashbacks tijdens het schrijven van het boek.

Allereerst zien we dat hij gevoelens heeft voor Irene, die zijn chef is gedurende zijn carriere als rechercheur op een bureau in Argentinië. De flashbacks spelen zich af in de jaren ’70. Dan vindt het misdrijf plaats wat als een rode draad door de film loopt. Hij vindt, na een moeizame zoektocht, waarbij hij de weduwnaar van de vermoorde vrouw, Ricardo Morales, telkens inlicht over de stand van zaken , de dader. Deze zou een levenslange gevangenisstraf moeten krijgen, maar omdat er veel corruptie was in dit land gedurende deze periode was de moordenaar na twee weken alweer op vrije voeten.

Irene gaat trouwen en zijn collega/vriend, Pablo Sandoval, word onverwachts vermoord, waarschijnlijk door handlangers van Isidoro Gomez, de moordenaar van Liliana Coloto. Het laatste wat Pablo Sandoval, zijn collega, tegen hem had gezegd voordat hij werd vermoord was dat ze die Isidoro Gomez nog wel zouden pakken. Helaas is dit onbegonnen werk, hij wordt teveel beschermd door de overheid.

Dan besluit Benjamin dat hij niets meer te zoeken heeft op de plek waar hij woont en vertrekt voor langere tijd. Het wordt duidelijk dat Irene wel degelijk wederzijdse gevoelens heeft, ze rent hem achterna op het station als zijn trein vertrekt.

Dan komen we terug in het nu waar Irene bij hem op de bank zit, zij heeft net het verhaal gelezen. Benjamin gaat af op wat Sandoval had gezegd, namelijk dat ze die moordenaar nog wel zouden pakken. Hij bezoekt nu weer Ricardo Morales, de weduwnaar, en laat hem het verhaal lezen en geeft aan dat hij graag de moordenaar weer zou willen opzoeken. Morales wil hem eerst uit zijn huis jagen, hij zegt dat het zijn eigen leven is en dat hij moet ophouden met piekeren over de zaak. Maar na enige conversatie biecht Morales op dat hij zelf Gomez heeft vermoord. Benjamin gelooft dit niet, want eerder had Morales aangegeven dat hij het niet eerlijk vond dat de moordenaar van zijn liefde een spuitje zou krijgen en eraf zou zijn. Benjamin besluit Morales die avond te bespioneren en komt tot de ontdekking dat Morales een eigen gebouwde gevangenis heeft achter zijn huis waar hij Gomez al jaren heeft opgesloten zonder ook maar enig woord met hem gewisseld te hebben

Het verhaal eindigt met Irene die in haar kantoor zit. Benjamin komt binnen en hij verklaart haar de liefde. Ze zegt dat het moeilijk zal worden, maar hij zegt dat dat hem niets uitmaakt.





3. Op welke locatie(s) speelt de film zich af? Beschrijf de plaatsen die belangrijk zijn.

Een rechtbank in Argentinië is de locatie waar het verhaal zich voornamelijk afspeelt. Hier werkt Benjamín. Het is een statig gebouw met classisistische trekjes. Zijn werkkamer is daarentegen nogal klein en rommelig met allerlei stapels papier over de ruimte verspreid. Hij deelt deze ruimte met Sandoval.

Zijn huis is ook een belangrijke locatie, omdat het verhaal hier regelmatig ‘terugkomt’. Hier schrijft hij het boek en hier leest Irene zijn boek.





4. Beschrijf de belangrijkste hoofdpersonen in de film

Benjamin. Rechtvaardig, introvert, eerlijk en behulpzaam. Hij is een geode vriend en laat je niet zomaar in de steek.

Irene Menedez Hastings (chef van Benjamin) Een mooie vrouw om te zien. Ze is naief maar intelligent. Ze heeft stiekem gevoelens voor Benjamin maar verbergt dit.

Pablo Sandoval. Een man met veel humor en een alcoholverslaving. Hij zit iedere dag na het werk in de kroeg waar Benjamin hem regelmatig moet redden met rekeningen. Ook is hij impulsief, maar toch behulpzaam.

Liliana Coloto (slachtoffer) Qua karakter weten we alleen wie ze is door de beschrijvingen van haar man, maar wanneer zij ter sprake komt in de film is zij al vermoord. Ze wordt beschreven als bloedmooi, lief en erg zorgzaam. Ze maakte thee met citroen als haar man keelpijn had bijvoorbeeld.

Ricardo Morales (man van slachtoffer) Een man die verschrikkelijk veel van Liliana hield. Hij gaat heel ver voor gerechtigheid, hij zit bijvoorbeeld elke dag op een ander station om de moordenaar proberen te vinden, maandenlang.

Isidoro Gomez (hoofdverdachte, dader) Een onzelfverzekerde persoon die al jaren een oogje had op Liliana Coloto. We zien in de fotoboeken dat hij altijd naar haar kijkt. Omdat hij haar niet kon krijgen heeft hij haar uit frustratie verkracht en vermoord. Het blijkt ook een oude, goede vriend van Liliana te zijn, dit bevestigt de moeder van Gomez. Deze jongen had dus veel woede en frustratie in zich. Later werkt hij voor de rechtbank door informatie te verstrekken.



5. Wat is het belangrijkste thema van de film?

Liefde, dat is de rode draad door het verhaal. Het eindigt ook met Te Mo  Te Amo. In het begin van de film (in het nu) schrijft hij, wanneer hij midden in de nacht wakker wordt, Te Mo op. Irene vindt dit briefje ook, zij vraagt wat dit is. Hij zegt dat hij het niet weet. Maar op het einde van de film blijkt dat hij eigenlijk Te Amo bedoelde, maar hij is gewend dat de A van zijn typmachine niet werkt. Dit is dus eigenlijk voor Irene bedoeld.

Ook de liefde van Morales voor Liliana Coloto speelde een belangrijke rol in het verhaal. Dit is ook waarom de zaak Morales Benjamin zo lang is bijgebleven, omdat hij nog nooit zulke sterke liefde heeft gezien. De liefde voor haar blijkt uit het feit dat hij maandenlang iedere dag op het station de moordenaar probeerde te vinden van zijn liefje en omdat het aan het einde van de film bleek dat hij die moordenaar, Gomez dus, al jarenlang achter zijn huis straft voor wat hij Liliana heeft aangedaan.



6. Wat boeide je in deze film en waarom?

Wat mij vooral boeide was de hele sfeer door het verhaal, het werd overschaduwd door mysterie. Ook hadden de hoofdrolspelers te maken met corruptie en onvermogen. Het geeft een goed beeld van de politiek en de situatie in de 70’er jaren in Argentinië. Tegelijkertijd is het een verhaal vol liefde. Dat is in de eerste instantie ook het thema.

Ik vond het een erg triest verhaal. Dit alles zorgde ervoor dat ik door het verhaal heen geboeid bleef. Ik vond het ook erg goed in elkaar zitten want het was op bepaalde punten niet voorspelbaar.



Heb je geluisterd naar het Spaans? Herkende je veel woorden? Spraken de spelers duidelijk? Nee, ik heb erop gelet en herkende wel veel woorden, alleen ik vond het redelijk onverstaanbaar omdat ik geen Zuid-Amerikaans ben gewend.



7. Wat vond je van de film? Maak een beoordeling aan de hand van volgende punten:

A: Vind je de film geloofwaardig? Jazeker

B: Beoordeel het spel van de hoofdrolspelers. Erg goed

C: Vind je de spelers geschikt voor hun rollen? Ja

D: Geef een totaaloordeel. 9

E: Zou je andere films van deze regisseur willen zien? Waarom wel/niet?

Ja absoluut, want deze film heeft wel indruk op gemaakt. Ik verwacht dat andere films van dese regisseur ook dezelfde sfeer zullen hebben.

F: Zou je de film aan iemand anders aanbevelen?

Ik zou de film zeker aanbevelen omdat het een mysterieuze film is waar je , bij wijze van spreken, de volgende ochtend nog aan denkt omdat hij wel degelijk indruk maakt.







REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.