Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

H. 15

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 6e klas vwo | 3383 woorden
  • 28 april 2008
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
22 keer beoordeeld

Hoofdstuk 15: Massamedia, vermaak en verzet

Samenvatting Hoofdstuk 15


De kracht van massamedia
De nieuwe cultuur ‘massamedia’ werd immens populair. Het medium film werd door veel kunstenaars als verwerpelijk beschouwt, maar de film bleek echter een grote concurrent te zijn voor de theaterwereld. Toch had massamedia ook zo zijn voordelen voor de theaterwereld: theateracteurs werden internationaal bekend door optredens in films.
De kracht van massamedia ligt in dat het op een relatief gemakkelijke manier een groot publiek kan bereiken. De uitvinding van de grammofoonplaat vergroot de beschikbaarheid van muziek en brengt het dichterbij. Vooral voor Amerikaanse blanke jongeren is dit de kans om kennis te maken met zwarte muziek, zonder naar een streng afgescheiden ‘zwarte buurt’ te hoeven gaan.

Televisie wordt het belangrijkste meubelstuk in huis. Het is een bron van informatie, maar vooral van allerlei soorten vermaak. Televisie is niet te vergelijken met theater; je kunt gewoon even ervan weglopen of erdoorheen praten. Televisie ontwikkelt een eigen taal die kenmerkend is voor massacultuur: pakkende ‘informatie’ met veel afwisseling in korte blokken. Ieder onderdeel moet de kijker verleiden verder te kijken.

Batman

Een televisieserie met alle kenmerken van de aantrekkelijke vermaakscultuur is Batman
(1965-66). De serie is gebaseerd op de stripverhalen van Bob Kane uit 1939, waarin een man in vleermuispak samen met zijn hulpje Robin de misdaad bestrijdt. De serie wordt populair omdat juist de onrealistische en stripachtige elementen worden overdreven. De figuren uit de strip zijn herkenbaar door gimmicks: een bizar uiterlijk of typerend taalgebruik. In Batman wordt gebruik gemaakt van de cliffhanger (zie begrippenlijst).

Beeld, geluid en muziek

Hollywood is vanaf de vroege jaren ’20 snel omgetoverd tot filmstad. In grote studio’s worden aan de lopende band stomme films (zie begrippenlijst) geproduceerd. De Amerikaanse bevolking bezoekt massaal bioscopen die in iedere stad te vinden zijn. De filmstudio’s doen er alles aan om de filmacteurs tot echte sterren om te toveren. Foto’s, albums en veel films waarin de sterren kunnen schitteren worden over heel het land verspreidt.
Al vanaf de late jaren ’20 wordt er geëxperimenteerd met de geluidsfilm. Na een korte overgangsperiode verdwijnt de stomme film uit de bioscopen. Opeens klinken de stemmen van de acteurs. ‘Ingeblikte’ filmmuziek ondersteunt hun dialogen. De overgang van de stomme film naar de geluidsfilm heeft menig acteurscarrière gebroken. In de stomme film worden de onhoorbare dialogen door overdreven theatrale gebaren en gezichtsuitdrukkingen verteld. Dit heet overacting (zie begrippenlijst) In de geluidsfilm kan de acteur veel natuurlijker spelen. Doordat de gesproken tekst hoorbaar is, hoeft de acteur veel minder theatraal te spelen. Dit heet underacting (zie begrippenlijst). Niet elke acteur was in staat deze omschakeling te maken.

Singin’ and dancin’

Musical (zie begrippenlijst) is een typisch Amerikaans fenomeen dat ontstond aan het begin van de 20e eeuw. In de musical zijn invloeden van de Londense music-hall met zijn humoristische muziek herkenbaar, maar de muziek is vooral geïnspireerd op de blanke jazz. Musicals zijn grote theatershows met tientallen acteurs en dansers die vaak massale acts spelen en dansen. Het ritme van de muziek zorgt voor een geheel eigen choreografie. Het verhaal is niet echt belangrijk. De muziek, het showballet en de aankleding vormen de belangrijkste aankleding van de musical. Het mekka van de musical is Broadway in New York.

Singin’ in the Rain
De beroemde musical film ‘Singin in the rain’ is 1 van de 1e geluidfilms uit die tijd. Het verhaal is een melodrama (zie begrippenlijst) en de plot wordt al snel duidelijk: twee vrouwen draaien om 1 man, 1 liefde wordt beantwoordt en 1 niet. Alle musicalkenmerken zijn aanwezig: muziek en dans domineren het filmbeeld.


Elke dag zeep
De eerste soap ontstaat in 1932. Een Amerikaanse zeepfabrikant koopt dagelijks 15 minuten zendtijd op een radiostation. Twaalf minuten worden gebruikt om een episode van een hoorspel-serie (zie begrippenlijst) uit te zenden over het wel en wee van de familie Barbour. Drie minuten worden gevuld met commercials voor zeep. Deze radioserie, ‘One Man’s Family’, wordt in 1949 omgezet in een televisieserie. Miljoenen huisvrouwen luisterden en keken naar de serie, die vervolgens ook de zeep van deze fabrikant kochten  wat natuurlijk het doel was van de zeepfabrikant.
De Amerikaanse Irna Philips wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de televisie soap. Zij herschrijft veel radiosoaps voor televisie en ontwikkelt hiervoor vaste formats (zie begrippenlijst).

Televisiesoaps

Het nieuwe medium televisie ontleent veel van haar programma’s aan de radio. In een aantal gevallen loopt de radioserie gewoon door op televisie en krijgen de acteurs van de radio ineens een gezicht.
Omdat afleveringen van een soap snel en goedkoop moeten worden gemaakt, zijn er weinig buitenopnames en actiescènes. Het verhaal van de soap wordt verteld door de dialogen van de acteurs en de tijd verloopt erg traag. Zo kunnen mensen die een aflevering gemist hebben de draad gemakkelijk weer oppakken.
In Nederland maakte men pas vanaf het einde van de jaren ’60 kennis met soaps. Die eerste soaps die echt aansloegen waren het Engelse ‘Coronation Street’ en het Amerikaanse ‘Peyton Place’.

Dynasty

In bijna alle soaps draait het om intermenselijke relaties. Hieruit verklaren wetenschappers de populariteit van soaps. De soap dient als voorbeeld. De kijker leert hoe anderen (de soapkarakters) met bepaalde situaties omgaan. In het kijken naar de soap deelt de kijker zijn liefde, verdriet, blijdschap enz. met zijn favoriete soappersonage(s). Soaps
voorzien de kijker van een portie romantiek en spanning die meestal in het dagelijkse leven ontbreekt.

Rock-‘n-roll

De rhythm&blues (zie begrippenlijst) is vitale en ritmische muziek om lekker mee te zingen en lekker om op te dansen. Maar rhythm&blues is zwarte muziek, ontstaat in New Orleans vanuit de jazz en tot dan toe genegeerd door het witte publiek. Met het opnemen en promoten van ‘That’s All Right, Mama’ doorbreken Phillips en Presley (zie personenlijst) de barrière tussen blanke muziek en zwarte muziek en is de rock-‘n-roll (zie begrippenlijst geboren.

Rock-‘n-roll valt vooral in de smaak bij de blanke jeugd. Ze hebben de behoefte zich af te zetten tegen de oudere generatie en met rock-‘n-roll kan dit.

The Factory
In 1956 wordt de pop art (zie begrippenlijst) gelanceerd door Hamilton (zie personenlijst). Op dat moment speelt de voorstelling in de beeldende kunst nauwelijks een rol. Abstracte kunst is toonaangevend. Als we op een schilderij nog een voorstelling herkennen, is die krachtig gemangeld en platgewalst door een persoonlijke visie of emotie van de kunstenaar. Dit maakt de kunst minder toegankelijk voor een breed publiek. Pop art overbrugt die kloof door de massamedia als onderwerp voor kunst te kiezen.
Zonder onderscheid te maken tussen de werkelijkheid en de gemanipuleerde werkelijkheid van de media, is pop art moeilijk te begrijpen. Hamilton bijvoorbeeld tekent geen stillevens maar plakt plaatjes uit tijdschriften.
- MEER OVER POP ART IN DE PERSONENLIJST BIJ ANDY WARHOL EN HAMILTON.

Beat

Rond 1960 is er van het rebelse karakter van rock-‘n-roll niets meer over. In 1963 echter ondervindt popmuziek weer een nieuwe opleving, dit keer vanuit Engeland. Tientallen Britse bands veroveren eerst West-Europa en dan de Verenigde Staten. De basisbezetting van deze bands is drums, sologitaar, slaggitaar en basgitaar. Als niemand van de gitaristen de zang voor z’n rekening neemt wordt dit viertal uitgebreid met een solozanger.
De beatmuziek, zoals het in die jaren heet, is nogal simpele, ongepolijste muziek met eenvoudige en aanvankelijk onschuldige teksten. Invloeden van de rock-‘n-roll en blues zijn herkenbaar.

Woodstock

In 1969 worden de velden van het dorpje Woodstock in de staat New York verandert in een mega-camping, wat begint als een popconcert voor enkele tienduizenden, wordt uiteindelijk een driedaags free concert voor een half miljoen jongeren. Woodstock gaat de geschiedenis in als het belangrijkste wapenfeit van de hippiebeweging. Op de klanken van o.a. Indiase musicus Ravi Shankar, viert de Amerikaanse jeugd haar nieuwe identiteit. Met drugs, yoga en naaktzwemmen (skinny-dipping) doorbreken ze de dagelijkse sleur.
- MEER HIEROVER IN PERSONENLIJST BIJ CROSBY, STILLS&NASH + JIMI HENDRIX.


Actie Tomaat

De roep om maatschappelijk en culturele veranderingen waait in de tweede helft van de jaren zestig over Europa. Vanaf 1965 ondergaat ook Nederland een complete metamorfose. De politiek verliest haar regenteske leiders, de Kerken zien hun machtige positie ondermijnd, kunstenaars moeten om.
In 1965 ontstaat in Amsterdam de tegenbeweging Provo (provocatie). Provo wil wel provoceren, maar de acties zijn vreedzaam en ludiek (geen geweld, in tegenstelling tot het buitenland). In veel opzichten loopt provo vooruit op de ‘Love and peace’ die vanaf 1967 in de VS ontstaat en waarvan Woodstock een uiting is.
In 1969 bedenken 2 studenten van de Amsterdamse theaterschool een speels protest tegen het jubileumprogramma ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Na het toneelstuk gooiden zij 7 tomaten op het toneel. Na deze ‘Actie Tomaat’ volgden maanden van discussies, acties en rellen. De toneelwereld kreeg het verwijt ondemocratisch te zijn. Bij de grote gezelschappen is er geen ruimte voor inbreng van de acteurs zelf. Het repertoire is oubollig en toont nauwelijks maatschappelijke betrokkenheid, en werk van Nederlandse toneelschrijvers wordt nauwelijks gespeeld. Na actie tomaat krijgen nieuwe experimentele theatergroepen meer kans zich te ontwikkelen. Dit nieuwe theater is kritisch naar de maatschappij en de kunst.

Shakespeare of camping
Het werktheater - Het werktheater is opgericht als coöperatieve vereniging van jonge acteurs. De film Camping laat zien hoe acteurs regisseurs worden en hoe regisseurs acteurs worden. Iedereen beslist al werkend mee over de inhoud van het programma.
Het werktheater laat zich in haar voorstellingen leiden door maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. De theaterstukken gaan alledaagse thema’s zoals democratie, psychiatrie en bejaardenzorg. De voorstellingen moeten een breed publiek bereiken, theaterzalen werken hierbij belemmerend. Daarom houdt het werktheater zijn voorstellingen in ziekenhuizen, bejaardentehuizen, scholen enz. de voorstellingen tonen hevige emoties, humor, muziek en soms ook acrobatiek. Het spel van de spelers is tamelijk vlak. De democratische gedachte achter het werktheater verbiedt het gebruik van hoofdrolspelers.

Speelhuis

Het episch theater van Brecht staat model voor het Werktheater en andere nieuwe gezelschappen. Maatschappelijke betrokkenheid is een must. Het ‘werk’ dient politieke doelen en traditionele decors en kostuums passen daar niet bij.
- MEER HIEROVER ZIE PERSONENLIJST PIET BLOM.

Twist en Hully Gully
De rock-‘n-roll geeft een grote impuls aan de gezelschapsdans (zie begrippenlijst): dans die wordt uitgevoerd voor je eigen plezier. De Weense wals is hiervan een vroeg voorbeeld. Aan het begin van de 20e eeuw ontstaat er een heel scala aan ballroomdansen zoals de foxtrot en de quickstep en de Latijns-Amerikaanse tango, rumba en paso doble. Ook de jazz is oorspronkelijk pure dansmuziek.
Langzamerhand ontstaat er in de gezelschapsdans meer ruimte voor een eigen inbreng en improvisatie. Met de opkomst van de rock-‘n-roll krijgt de gezelschapsdans bovendien een uitgesproken sensueel karakter, omdat de nadruk komt de liggen op bewegingen met het bekken.

Al snel krijgen platenindustrieën door dat het lanceren van een nieuwe dans een goudmijn is. In hoog tempo volgen nieuwe dansen zoals de Hully Gully, de Locomotion, de Bird en de Pony elkaar op. Echt vernieuwend zijn deze dansen nauwelijks, het gaat vooral om de combinatie van een pakkende naam met een bijbehorend pasje.
-MEER HIEROVER ZIE PERSONENLIJST CHUBBY CHECKER.

Geregisseerde pasjes
Geleidelijk ontstaan er 2 richtingen in de popmuziek: progressieve rock, die zich ontwikkelt tot luistermuziek, en de commerciële pop, die gericht blijft op het dansen. Vanaf 1965 is de toonaangevende dansmuziek de soul (zie begrippenlijst). Zwarte artiesten ontwikkelen deze popstijl vanuit de traditie van kerkgezang (gospels), waar ritmiek van de rhythm&blues aan wordt toegevoegd. Een ander kenmerk is het gebruik van blaasinstrumenten. Soul kent vele varianten, maar het meest herkenbaar is de sound van het platenlabel Motown.

Funk - De grondlegger van de funk (zie begrippenlijst) is James Brown. In deze soulvariant draait het om een repeterend, opzwepend ritme. Omdat deze stijl aanzienlijk rauwer is dan de zwoele soul, krijgt zij de benaming funk (smerig). De basgitaar speelt in de funk de hoofdrol met ingewikkelde, pompende loopjes.
Bas en drums bepalen de groove (zie begrippenlijst), de repeterende basis waarop je goed kunt dansen.

Disco

In 1977 ontstaat een nieuwe dansrage: disco (zie begrippenlijst). De nieuwe dansmuziek wordt vernoemd naar de ruimte waar zij ontstaat: de discotheek. Aanvankelijk is de discotheek een hippe club voor homo’s, kunstzinnigen en andere vrije geesten. Maar met het commerciële succes van de film ‘Saturday Night Fever’ krijgt ook het grote publiek de discokoorts te pakken. Discotheken kenmerken zich door spiegelbollen en kleurige lichten.
Disco gaat verder op de zwarte soultraditie, maar het up-tempo ritme wordt nu voortgestuwd door een vierkwarts-bassdrum op iedere tel: de discobeat. Het swingende geluid en de aandacht voor mode en uiterlijk maken de disco aantrekkelijk voor commerciële doeleinden.

Naast de muziek speelt uiterlijk een belangrijke rol in de discocultuur. Typisch zijn extravagante kostuums en kapsels. Met deze aandacht voor uiterlijkheden komt de vrolijke, nette discostijl lijnrecht te staan tegenover de ruige rockcultuur.

Symfonische rock
Symfonische rock - Rockmuziek die meer als luistermuziek beschouwt werd. Kenmerkend: serieuze en intelligente muziek. Voorbeeld: Queen.

De botte bijl

Toen de Sex Pistols hun entree maakte, was niet iedereen hier zo blij mee. Hun schreeuwende teksten en vooral ongepolijste geluid veroorzaakt een golf van verbijstering. Veel jongeren herkennen zich echter in het agressieve geluid en de teksten van de Sex Pistols. Hun wilde optredens maken zoveel indruk, dat veel toeschouwers ook bandjes gaan oprichten. Op die manier verspreidt de punk (zie begrippenlijst) zich razendsnel.
Punk verzet zich tegen alles wat commercieel en geïnstitutionaliseerd is. Ook de muziekindustrie moet wakker geschud worden met haar aandacht voor keurig verzorgde, technische hoogstaande pop. Punk brengt de pop terug naar haar oervorm: ongekunstelde energie van vroege rock-‘n-roll. Iedereen die 3 akkoorden kan spelen kan een punkbandje oprichten en optreden.

Reggae
Reggae is afkomstig van het Caribische eiland Jamaica. Reggae weerspiegelt de smeltkroes van culturen die voormalige Britse kolonie Jamaica is. Uit Afrikaanse, Caribische en Westerse invloeden ontstaat rond 1950 de reggae. De stijl openbaar zich in vele varianten, maar het overlappende kenmerk is een strakke ritmische bas met een voortdurend herhaald melodisch motief. Het typisch hakkelende reaggae-ritme ontstaat doordat de gitaar of het orgel de tweede helft van iedere tel benadrukt.

Heavy metal

Wanneer je een aantal kenmerken van de vroege rock-‘n-roll met 10 vermenigvuldigt kom je uit bij heavy metal. Alles in de metal is extreem: het volume, de snelheid en de vaak gewelddadige teksten. Heavy metal ontstaat aan het einde van de jaren ’70 uit de iets mildere hardrock en is de tegenhanger van zwarte dansmuziek als soul en disco. Metal is stoere, typische blanke muziek, met een hoofdrol voor de elektrische gitaar. De metal-fan danst vaak niet maar doet aan headbangen: ritmisch knikken met je hoofd op de maat.

Sommige mensen vrezen dat heavy metal een slechte invloed heeft op de jeugd, omdat de teksten vaak doordrenkt zijn van dood en verderf. Maar metal artiesten benadrukken zelf het theatrale karakter van hun muziek. Het is hen meestal te doen om de romantische griezel-ethestiek van zombies en vampiers, dan om daadwerkelijk iemand te bekeren tot het satanisme.

Personenlijst

Orson Welles Regisseur van het hoorspel ‘War of the Worlds’. Deze uitzending
moest worden stopgezet, omdat het verhaal over marsmannetjes met laserstralen die de aarde aanvielen zo realistisch verteld werd dat duizenden Amerikanen in paniek raakten.

Bob Kane Auteur van de Batman stripverhalen.

George Balanchine Russische choreograaf met choreografieën voor zowel de showdans in musicals als de klassieke dans. Balanchine werkt veel samen met componist Igor Stravinsky. Kenmerken van Balanchine’s showdansen: snelle en hoge bewegingen van de benen en swingende heup –en bekkenbewegingen. Later moderniseerde hij zijn klassieke ballet: volkomen abstract, dansers bewegen in trainingspakken.

Gene Kelly Hoofdrolspeler in de film ‘Singin’ in the Rain’.


Irna Philips Amerikaanse voormalig onderwijzers, wordt beschouwd als grondlegger van de televisie soap. Zij herschrijft veel radiosoaps voor televisie en ontwikkelt hiervoor vaste formats. As the world turns is haar bekendste soap.

Douglas Sirk Echte naam: Hans Detlef Sierckx. Hij verhuist van Duitsland naar de VS en start zijn filmcarrière opnieuw als filmregisseur in Hollywood. Sirk is de meester van het melodrama. Bekende film: The Imitation Of Life.

Alfred 1 van de weinige regisseurs die kijkers bleef trekken in de jaren ’50,
Hitchcock toen het bioscoopbezoek verminderde door de opkomst van de tv. Hitchcock laat zien dat een film niet ‘ergens over hoeft te gaan’ om interessant te zijn. In zijn films speelt de camera de hoofdrol. Acteurs, het verhaal en dialoog zijn in principe bijzaken. Bij hem draait alles om suspense (zie begrippenlijst).

Richard Britse kunstenaar, grondlegger van de pop art. In zijn ‘schilderij’
Hamilton ‘Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing’. We zien dat het interieur vooral aantrekkelijk is door de opeenstapeling van luxe (bijvoorbeeld stofzuiger met extra lange slang). De collage gaat de geschiedenis in als manifest voor een nieuwe kunststroming: pop art. Voor zijn collage verzamelt Hamilton materiaal uit stapels Amerikaanse
tijdschriften. Beeldbepalende producten zijn bijvoorbeeld koelkasten, bier uit blik, jeans, stofzuigers, filtersigaretten enz. (kortom luxe)


Elvis Presley
Grondlegger van de rhythm&blues muziek. Grote muzieklegende.

Chuck Berry Groot voorbeeld voor rockers. Zijn muziek werd veelal gecoverd door de Beatles en the Stones. Voorbeeldnummer: Rock and Roll Music.

Andy Warhol Kunstenaar van de pop art. Voorbeeld: Elvis l en Elvis II. Voor dit werk laat hij Presley niet poseren, maar gebruikt hij voorbeelden uit de media, die hij op fotografische wijze omzet in een zeefdruk (zie begrippenlijst). Deze techniek stelt hem in staat het portret te herhalen in verschillende kleuren.

Roy Lichtenstein Bekend geworden met het maken van blow-ups van strips. Hij gebruikt de anonieme tekenstijl van strips en vergroot deze buiten proporties. Hij maakt ook gebruik van het effect van druktechnieken, zoals het gebruik van rasters.

Jasper Johns
Kunstenaar van de pop art. Door middel van herhalingen kan hij van het Meest banale voorwerp (vlag, urinoir) een kunstwerk maken. Voorbeeld: Three Flags.

Peter Blake Ontwerper van de cd-hoes van de Beatles. Op de hoes staan alle

teksten afgedrukt, alsof het voor het eerst in de popgeschiedenis om echte literatuur gaat. Op de plaat speelt ook een symfonieorkest mee. Het lijkt dat de Beatles serieus genomen willen worden, want voorheen vochten hun fans vaak alleen maar met de fans van de Stones. Op de elpee is te horen hoe de Britse popgroep zich heeft ontwikkeld.

Jerome Robbins
Samen met Leonard Bernstein breekt hij in de musical West side
story met de musicaltraditie waarbij het verhaal ondergeschikts is aan de dans en de muziek. Deze musical is een voorbeeld van
mise-en-scène (zie begrippenlijst).

James Rado
Samen met Gerome Ragni bedacht hij Hair. Rado en Ragni hadden eenhekel aan het commerciële Broadway. Met Hair zetten ze zich hiertegen af. Hair zet net als West Side Story de realiteit van de straat om in wervelende theatershow.

Crosby, Stills& Country-rockband die voor het eerst samen in Woodstock optraden.

Nash De band bestonden uit ex-leden van bekende bands.

Jimi Hendrix Zijn optreden op Woodstock was een sensatie. In trance bespeelde hij zijn elektrische gitaar. Jankend en krassend scheurt zijn muziek langs het oor. Zijn muziek is een combinatie van rhythm&blues en de in hippiekringen populaire psychedelische rock (zie begrippenlijst). Zijn optredens zijn erotisch getint. Het is alsof hij de liefde bedrijft met zijn gitaar.

Piet Blom
Ontwerper van het Speelhuis. In alle opzichten ontkent Blom de

status die vanouds bij een theatergebouw past. In plaats van 1 gebouw kiest Blom voor een woud van gekantelde kubussen. Aan de binnenkant levert dit een labyrint van trappen, gangen en
ruimtes op. Het gebouw is van alle kanten toegankelijk.

Har Sanders Schilder van de betonnen wanden van de zalen van het Speelhuis.

Chubby Checker In 1960 lanceert Chubby in een Amerikaanse televisieserie de twist, wat leidt tot een internationale rage. Vernieuwend aan de twist is dat hij bijna zonder lichamelijk contact met een partner wordt uitgevoerd.

The Supremes
Beroemdste Motown act. Kenmerkend: 3 zwarte dames, strakke regie en modieuze uitstraling. De songs zijn dansbaar en aanstekelijk.

James Brown Wordt gezien als de grondlegger van de funk.

Giorgio Duitse producer die samen met zijn vaste zangeres Donna Summer
Moroder discomuziek tot stand bracht en populair maakte bij het grote publiek.

Queen
1 van de meest bekendste symfonische rockbands. Voorbeeld:
‘Bohemian Rhapsody’


Bob Marley
Beroemde reggae artiest. Door hem breek de reggae door naar een internationaal publiek. Hij zette zich af tegen het ‘systeem’, net zoals punkers dat doen. Marley streefde naar een ‘zwarte revolutie’ waarbij woorden als spiritualiteit en gelijke rechten centraal staan.

Clash
Engelse punkband. Geleidelijk werd hun muziek veelzijdiger, in hun
nummer ‘Guns of Brixton’ is goed te horen hoe het bijtende punk-
sound wordt vermeng met een reggae-beat.

Slayer Amerikaanse metalband. Voorbeeld: ‘Piece by Piece’.

REACTIES

K.

K.

Niet alle sub-onderwerpen staan erin :(

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.