Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dinosaurus

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 484 woorden
  • 9 maart 2006
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
73 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mijn spreekbeurt gaat over de dieren uit de pré-historie, maar voor- namelijk over dinosaurussen, en dan wel over 2 soorten vleeseters. Reeds enkele jaren ben ik zeer geïnteresseerd in deze dieren omdat ik ze eigenlijk mooi vind. 1. de Tyrannosaurus Rex Hij was groter dan alle andere roofdieren, de potvis uitgezonderd. Hij kon 14 meter lang worden (groter dan een dubbeldekker) en woog wel 7 ton, met een hoogte tot 5, 6 m. Hij kon zichzelf in evenwicht houden door zijn dikke, lange staart. Zijn kop was ongeveer 1,2 m lang en werd door een korte sterke nek gedragen. Ze hadden kolossale kaken, groot genoeg om een mens in zijn geheel te verzwelgen. Net zoals bij de haaien had hij meerdere rijen tanden die de prooi nooit lieten ontglippen. Als een tand bij een gevecht was afgebroken, groeide deze vanzelf weer aan. Met zijn enorme achterpoten kon hij heel hard rennen, maar waarschijnlijk was hij te groot en te zwaar om dat lang vol te houden. Daarom denkt men dat hij vanuit een hinderlaag tussen bomen en varens zijn prooi aanviel. Sommige kenners denken zelfs dat hij in groepen heeft gejaagd en vooral op kuddes planteneters zoals de Triceratops. In 1902 werd in Montana (Verenigde Staten) een deel van een kolossaal skelet blootgelegd. Later vond men er nog een in Wyoming. Aan de hand van deze beenderen reconstrueerde de Amerikaan Henry Fairfield Osborn de eerste afbeelding van dit geweldige beest. Hij noemde het Tyrannosaurus Rex (wat “koning der tirannieke reptielen’ betekent) omdat het de grootste tot nu toe bekende vleesetende dinosaurus was die op de aarde had geleefd. 2. de Velociraptor. In de 1ste Jurassic Park kwamen deze beesjes al bijzonder venijnig uit de hoek, en ook in het 3de deel laten deze gemene kereltjes zich niet aaien.Hij was geen echte reus, zo’n 1,8 m lang, maar wel bijzonder bloeddorstig en vlijmscherpe tanden. Het was een gevreesde rover die met zijn lange achterpoten heel snel kon lopen. In de bossen van het Krijt zo’n 90 miljoen jaar geleden maakte hij jacht op kleine zoogdieren of kleine plantenetende dinosaurussen. Hij heeft een lange, platte snuit (kop ongeveer 18 cm lang) met zo een 80 tal scherpe tanden, die tot 2,5 cm lang konden zijn. Deze was in staat om gedurende korte tijd tot 60 km /uur snel te verplaatsen. De velociraptor had een S vormige nek en een lange, goed beweegbare staart waardoor hij zich zeer gemakkelijk kon draaien en keren. Het was een wrede moordenaar die zijn prooidieren doodsangst wist aan te jagen. Ze hadden maar weinig kans om te ontsnappen. Hij stond op één achterpoot, viel met de andere aan en gebruikte zijn staart voor zijn evenwicht. Aan één teen van elke voet droeg hij ook een lange, scherpe klauw. Deze stond naar binnen gericht en werd gebruikt om op zijn prooi in te hakken en deze te steken. Hij was wellicht één van de slimste dinosaurussen. Zijn naam Velociraptor betekent “snel roofdier”.

REACTIES

U.

U.

Bedankt voor de informatie

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.