Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zinloos geweld

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 577 woorden
  • 7 juni 2003
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Tegen zinloos geweld Wat is er allemaal of wat wordt er allemaal tegen zinloos geweld gedaan? Stichting zinloos geweld is een van de stichtingen die vecht tegen het zinloze geweld. Door middel van een positieve manier probeert zij de maatschappij te bereiken. Het moet duidelijk worden dat zinloos geweld gewoon niet kan. Het symbool van deze stichting is het lieveheersbeestje, het teken van geluk. Tijdens euro 2000 hadden zij een campagne opgezet en werd er tevens een plaat gemaakt door bekende artiesten tegen zinloos geweld. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft meegeholpen om verschillende campagnes op elkaar af te stemmen. Ook zijn er verscheidene acties ondernomen onder de jeugd aangezien daar zinloos geweld het meest bij voorkomt. Zo was er vanaf 24 Januari 2000 een spotje te horen op radio 538 genaamd "De Gevangenis". Deze spot ging over een jongen die was opgepakt wegens agressief gedrag. Dit moest jongeren duidelijk maken dat zinloos geweld en zulk soort gedrag niet langer getolereerd wordt. Verder was er een tv-reclame te zien waar in 35 seconden bekende artiesten hun mening gaven over zinloos geweld. Daarnaast kennen we allemaal de stille marsen. Mensen met fakkels lopend door de stad waar het laatste geval van zinloos geweld is gepleegd. Maar die stille marsen zijn NIET genoeg!!. Want na die stille mars is iedereen weer vergeten waar het nou allemaal goed voor is geweest. Tv-geweld
Tv-geweld heeft een grote invloed op onze samenleving. In ons dagelijks leven wordt veel televisie gekeken. Vooral kinderen/jongeren kijken graag naar verschillende tv-programma's. Naast de positieve dingen die de tv ons brengt komt er ook veel negatiefs de huiskamer binnen, namelijk veel geweld. Binnen de tv-wereld is geweld de normaalste oplossing voor conflicten. Daar raken we langzaam aan gewend, vooral wanneer het de "goede partij" is die geweld gebruikt. Op die manier wordt het normaal om geweld als amusement te beschouwen. Op tv zijn er 2 soorten geweld bekend. Fictief en reeel geweld. Fictief geweld zijn verzonnen beelden, zoals GTST, Pokemon enz. Reeel geweld zijn de beelden die echt gebeuren zoals te zien is in het journaal of Jerry Springer. Om te laten zien dat tv wel degelijk aanzet geeft tot geweld wil ik nogmaals een voorbeeld geven: op 5 april 2000 heeft een jongen zijn ouders en zusje omgebracht met een samoerai-zwaard. Volgens de politie werd de jongen geinspireerd door het videospel Final Fantasy waar de hoofdfiguur een tiener is die zoveel mogelijk dictators om moet brengen met dat zwaard. Kinderen die veel geweld zien raken eraan gewend en accepteren het dus. Daarom zijn er nu 2 wettelijke regelingen die afspraken vastleggen over het geweld op de tv. Wet op de Nederlandse filmkeuring; die ziet erop toe dat de films die op tv komen en in de bioscoop draaien voor de jeugd geschikt is. Mediawet; die bepaalt dat films met het label 12 niet voor 8 uur 's avonds op tv mogen komen en films met het label 16 niet voor 9 uur 's avonds. Een andere maatregel is de geweldchip. Deze moet in de toekomst in alle tv-apparaten worden ingebouwd, en die zorgt ervoor dat de tv wordt uitgeschakeld als er geweld te zien is. Universiteit Twente start het experiment met deze chip. Het onderzoek moet uitwijzen in hoeverre kinderen worden beschermd tegen het geweld. De chip bevat codes die het programma ook bevat. Nul is geen geweld en 10 is extreem geweld. Op deze manier kunnen ouders instellen vanaf welk niveau de programma's zullen worden genegeerd. Het onderzoek wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van justitie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.