Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Bob Marley

Muziek

Werkstuk

A D V E R T E N T I E
Inspiratie nodig voor je werkstuk?
Op NPO Focus vind je verdiepende inhoud en achtergrond bij heel veel onderwerpen. Hoe? Door vragen en antwoorden met tekst, foto’s en video. Denk aan vragen als: Wat is bio-industrie? Hoe gevaarlijk is Noord-Korea? Waarom worden we verliefd? NPO Focus | Weet meer
6.9 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 2013 woorden
  • 43461 keer
    77 deze maand
  • 3 mei 2002
Bob Marley

De reggaezanger Bob Marley uit de getto’s van Jamaica’s hoofdstad Kingston Was de eerste Derde Wereldartiest die wereldwijd bekend werd. De Westerse hippiebeweging ontving Bob Marley en vele andere rastazangers met open armen. Behalve Peace&Love in hun reggaesongs te gebruiken, probeerden veel Jamaicaanse artiesten met hun nummers cannabis te legaliseren. Natuurlijk zongen zij er niet alleen over, velen van deze artiesten rookten zelf ook cannabis. Reggaeartiesten (maar ook niet allemaal) wilden zelfs tussen de optredens nog wel eens zoveel blowen dat ze helemaal stoned het podium weer opkwamen, hoewel ze dit ook nog wel expres deden. Reggaemuziek, dat bijna altijd te maken had met het rastageloof, en het gebruik van cannabis…Jamaica, reggae, rasta en ganja, alles bij elkaar was dan ook zoals Jamaica gezien werd.

Rastafari

Het geloof van de rastas komt oorspronkelijk uit Afrika. Het wordt vaak geassocieerd met de arme zwarte bevolking van Jamaicia. Eigenlijk is het geen religie, maar een levensstijl.

De basis van het geloof is dat Haile Selassie de levende god is voor het zwarte ras.
Selassie, wiens vorige naam Rasta Fari was, was zelf geen rasta maar een Christen. Wanneer werd gemeld dat Haile Selassie dood was, wilden de rastas dit niet geloven en dachten dat het een truc was van de media om hun geloof te schaden.

De rastanaam voor god is “Jah”. De “Lion of Judah” vertegenwoordigt Haile Selassie, de overheerser. Het duid op het feit dat de leeuw de koning der koningen is. Selassie droeg een ring met “the Lion of Judah”, deze ring werd na zijn dood overgedragen aan Bob Marley.

Rastas noemen de blanke politieke macht die al eeuwen het zwarte ras.
Onderdrukte “Babylon”.

Afrika, met in het bijzonder Ethiopië, wordt beschouwd als de hemel op aarde voor de rastas.
Er bestaat geen hel of leven na de dood, rastas geloven dat Jah het signaal zal geven en de zwarte mensen zal helpen naar hun thuisland Ethiopië te gaan.

Een van de beroemste symbolen van de rastas zijn kleuren:

ROOD : Deze kleur staat voor “The Church Triumphant”, de kerk van de rastas.
Het staat ook voor het bloed dat de soldaten hebben verloren in
het verleden.
GROEN :Vertegenwoordigt de schoonheid en veelzijdigheid van Ethiopië.
GEEL :Eigenlijk GOUD: Het goud staat dan voor de rijkdom van het thuisland.

De dreadlocks zijn ook symboliserend voor de rastas. Ze zijn sterk in contrast met de blonde, lichte look van de blanke man. Deze haarstijl wordt ook vertegenwoordigt in de Bijbel

Leviticus 21:5 “They shall not make baldness up on their head, neither shall they shave of the corner of their beard, nor make any cuttings in the flesh.

De muziek: Reggae

De oorspronkelijke muziek van Jamaica heet ‘Mento’, dit was de muziek en de dans die het treurige leven van de Afrikaanse slaven moest opbeuren. De wrede slavendrijvers wilden de Afrikaanse cultuur uit de ziel van de slaven verdrijven. Maar dat lukte niet, de slaven gebruikte drums (trommels) om contact te kunnen houden met de andere opstandige slaven. De teksten van de liedjes gingen over alle narigheid die ze beleefden. Eigenlijk waren het een soort protestliederen.
De muziek was een mengeling van allerlei stijlen zoals de Mento en de Rythm and Blues. Eerst werd de muziek verboden, maar dat is gelukkig veranderd. De naam van deze muziek werd: Reggae. Het is dus de muziek van de Jamaicaanse jeugd in de sloppenwijken. De reggae is een internationale muziekstroming geworden. Het is vooral Bob Marley geweest die deze muziek over de hele wereld heeft verspreid.

De carrière van Bob Marley

Toen Bob Marley 16 jaar was nam hij samen met zijn vrienden Bunny Livingston en Peter Tosh (later The Wailers) z’n eerste hit
“Judge Not” op en in 1962 zijn tweede “One Cup Of Coffee”. In het begin hadden ze geen succes, maar langzaam kregen ze meer poopulariteit. Nadat de groep nog enkele keren van samenstelling verandert was, werd Bob meer naar de voorgrond gebracht en werd de naam van de groep “Bob Marley and The Wailers”.
Hun volgende single “Simmer Down” deed het heel goed in Jamaica.
Op 10 februari 1966 trouwde Bob met zijn vriendin Rita Anderson.

In de jaren ’70 brachten Bob Marley and The Wailers hun eerste reggae-lp “Catch a Fire” uit en boekte hiermee een groot succes.

In mei 1978 werd een aanslag gepleegd op Marley en zijn familie. Een sluipschutter sloop hun huis binnen en loste meerdere schoten op Bob. Hij werd wel geraakt maar was niet in levensgevaar. Hoewel hij wist wie de dader was is hij niet naar de politie gegaan, omdat dit volgens hem niets zou oplossen.

Op The “One Love Peace Concert”, ter ere van de wapenstilstand van de twee politieke groeperingen in Jamaica, deed Bob Marley het onmogelijke. Vlak voor het einde van zijn optreden vroeg hij de politieke leiders, die beiden uitgenodigd waren, op het toneel te komen. Eenmaal op het toneel liet hij de twee aartsvijanden elkaar de hand schudden met de boodschap: “One Love”.

Nog een gebeurtenis waaraan door de rastas een groot symbolisch belang werd gehecht, was in 1977 toen Bob de ring werd overhandigd die afkomstig was van Haile Selassie (die in 1975 was gestorven).

Marley had al langer problemen met zijn grote teen, die hij tijdens het voetballen ernstig geblesseerd had. Hij weigerde deze echter te amputeren omdat dat tegen het geloof was:
Leviticus 21:5 “They shall not make baldness up on their head, neither shall they shave of the corner of their beard, nor make any cuttings in the flesh.”

In 1980 stortte hij tijdens het joggen in en heten het schokkende nieuws volgde: hij had een hersentumor en had niet langer dan drie weken meer te leven. Toch stond Bob erop verder te reizen voor zijn volgende concert, toch werd deze uiteindelijk geannuleerd onder druk ven zijn vrouw Rita.

Bob ging voor behandeling naar Duitsland waar ook long-en maagkanker geconstateerd werd. Hij wist wat er komen ging en besloot terug te vliegen naar Jamaica, hij kwam echter niet verder dan Miami waar hij op 11 mei 1981 overleed.

Door zijn prachtige muziek die recht uit zijn hart kwam, en zijn positieve boodschap en levenswijze werd hij voor vele (vooral Jamaicaanse zwarte jongeren) een voorbeeld. Sommige Rastas geloven zelfs dat niet Haile Selassie maar Bob Marley zelf Jah, oftewel God, is.

De clip van Bob marley: Iron,Lion,Zion

Veel mensen denken als ze reggae horen: “leuk ritme, het is wel relaxed…” Maar ze weten er dan ook niet meer vanaf. Ze hebben echt geen idee dat er een hele betekenis achter zit. Daarom is hier een uitleg van de clip iron, Lion, Zion.
Je ziet in het begin van de clip een jongetje rennen, hij rent in het binnenland van Jamaica. Dat is de plek waar de rastas zich verborgen houden voor de Westerse dictatuur. Ze houden zich namelijk niet aan hun wetten. Daarna zie je de wietplant, mariuhana. De rastas gebruiken dit als roesmiddel. Ze gebruiken niet zoals wij Westersen alcoholische dranken, want ze willen absoluut niet op ons lijken. Vervolgens zie je gieren, daarmee worden de Engelsen bedoeld, eigenlijk heel “Babylon” (de Westerse wereld). De Engelsen hebben de Jamaicaanse bevolking heel lang uitgebuit en gieren zijn dus ook het goede symbool daarvoor.
Bob Marley’s grote passie was voetbal daarom zie je ook heel veel voetbal in de clip voorkomen, getekend en echt.
Dan komt er een heel mooi stukje, je ziet allemaal water en opeens zie je Engeland en Ierland. Er komt een leeuw die van Engeland naar Ierland springt, en dan een hele grote sprong neemt naar Amerika. Als hij daar is aangekomen, “steigert” hij en verandert in Bob Marley. De manen worden de dreads van Bob Marley. Waarom die leeuw nou eigenlijk dan? Die leeuw symboliseert de macht, kracht en koningschap.
Er is dan een stukje dat bijna te snel gaat om te volgen. Je ziet Selassie en een Davidster. Selassie is koning Hailee Ras Tafari, de koning van Ethiopië. Die davidster is van koning David die de koning van de joden was.
Dan verandert alles in Jah en dan in een zwaard met palmtak. Het zwaard staat voor gerechtigheid en de palmtak voor vrede.
Als laatste belangrijke stukje zie je een standbeeld van een gekroonde leeuw met in 1 poot een vaandel. Dit is eigenlijk de oorspronkelijke vlag van Ethiopië en dus niet de groen-gele-rode horizontale vlakken.

Iron, Lion, Zion

I am on the rock and then I check a stock
I have to run like a fugitive to save the life I live
I'm gonna be Iron like a Lion in Zion (repeat)
Iron Lion Zion
I'm on the run but I ain't got no gun
See they want to be the star
So they fighting tribal war
And they saying Iron like a Lion in Zion
Iron like a Lion in Zion,
Iron Lion Zion
I'm on the rock, (running and you running)
I take a stock, (running like a fugitive)
I had to run like a fugitive just to save the life I live
I'm gonna be Iron like a Lion in Zion (repeat)
Iron Lion Zion, Iron Lion Zion, Iron Lion Zion
Iron like a Lion in Zion, Iron like a Lion in Zion
Iron like a Lion in Zion

Het vervolg van reggae

Je hebt nog verschillende groepen gehad die dingen met reggae deden. Je had bijvoorbeeld de Engelse band “UB40”, die zongen erover dat ze Engelse onderdanen waren, maar ze waren daar niet trots op. UB40 was ook het aanvraagformulier voor een werkloosheidsuitkering. Je had toen na een tijdje ook Nederlandse bandjes waarin je het reggaeritme terug kon herkennen. Eén van die bands was “Doe maar”. Je had toen ook de band “Police”, ook die had elementen van de reggae.
Nu zijn er nog maar weinig groepen die reggae maken, en als ze het al maken zijn ze meestal niet echt goed. Er is één Jamaicaanse familie die dat wel goed doet. Ze noemen zichzelf de “Morgan Heritage”.

Enkele citaten van Bob Marley
"Rastafari not a culture, it's a reality."-February, 1976

"I handle fame by not being famous...I'm not famous to me."-December, 1974

"I'm a man of God and me come to do God's work."-June, 1975

"My music fights against the system that teaches to live and die."-June ,1976

"Overcome the devils with a thing named love."-June 1975

"I have a BMW. But only because BMW stands for Bob Marley and The Wailers, and not because I need an expensive car."-1977

"(I drive) a jeep. An old jeep, so nobody will say I'm driving a BMW anymore. I couldn't stand that BMW, ha ha ha! BMW make pure trouble!"-September, 1980

"I don't stand for the black man's side, I don' t stand for the white man's side. I stand for God's side."


"the harder the battle the sweet of jah victory."

"Just can't live that negative way...make way for the positive day!"

"People want to listen to a message, word from Jah. This could be passed through me or anybody. I am not a leader. Messenger. The words of the songs, not the person, is what attracts people."

"Me only have one ambition, y'know. I only have one thing I really like to see happen. I like to see mankind live together - black, white, Chinese, everyone - that's all."
"Emancipate yourself from mental slavery, none but ourselves can free our mind..."

"The good times of today, are the sad thoughts of tommorrow."

"You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people
all the time."

"Don't gain the world and lose your soul, wisdom is better than silver or gold..."

Rise O fallen fighters, rise and take your stance again, He who fight and run away, Live to fight another day"

every man gotta right to decide his own destiny." - Bob Marley, 'Zimbabwe'

"Facts an' facts, an' t'ings an t'ings: dem's all a lotta fockin' bullshit. Hear me! Dere is no truth but de one truth, an' that is the truth of Jah Rastafari." -- Bob Marley, 1978

Besluit

Wij hebben uit dit werk geleerd dat Bob Marley een heel groot man was. Sommige mensen zagen hem zelfs als een profeet of een ander religieus figuur. We hebben over zijn geloof en levensstijl gelezen en zijn daar dan ook heel veel over te weten gekomen. We hopen dat u ervan genoten heeft dit eindwerk te lezen, het was namelijk niet gemakkelijk om alle informatie in één werkje te krijgen. Wij hebben er dan ook veel tijd in gestoken. Wij hopen dat het ons goed is gelukt!

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3886

reacties

Wat een fantastisch werkstuk. Wij hebben ervan genoten,ikzelf ben behoorlijk geinspireerd door bob marley en de terugkeer naar liefde wat ook bob verkondigde.een 10+ voor jullie werkstuk.Is er ook een bob marley church?
door Estherre (reageren) op 26 juni 2006 om 20:52
In mei 1978 werd een aanslag gepleegd op Marley en zijn familie. Een sluipschutter sloop hun huis binnen en loste meerdere schoten op Bob. Hij werd wel geraakt maar was niet in levensgevaar. Hoewel hij wist wie de dader was is hij niet naar de politie gegaan, omdat dit volgens hem niets zou oplossen. Er werd ook geschoten op rita marley en twee vrienden. en niet alleen bob !!
door Nicole (reageren) op 25 november 2006 om 9:32
Ergens staat dat er tegenwoordig weinig reggaebands zijn en dat die meestal ook slecht zijn, deze jongeheer weet echter niet waar hij over praat want als je echt naar de muziek luistert merk je dat er meer reggae is dan de meeste mensen denken. Morgan heritage is niet de enigste band, er zijn bijvoorbeeld ook: Midnite, Culture, t.o.k enz.enz.
door Danny Badal (reageren) op 8 februari 2009 om 22:26
cool man
door dodd (reageren) op 2 november 2010 om 16:15
ik ben 44 jaar ...ben al sinds jong fan van Bob marley, Bob marley is de pratende en zingende bijbel itself, Ben van overtuigd dat hij door god is gezonden. ik heb veel respect voor de manier waarop jullie dit werkstuk hebben gemaakt...heel goed gedaan. Ik heb het met plezier zitten lezen en het klopt allemaal.TIEN PLUS.
door jurrien (reageren) op 31 januari 2012 om 23:33

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer