Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Internet en veiligheid

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 1645 woorden
  • 10 juni 2011
  • 108 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
108 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding in de gevaren van het internet
In ons dagelijks leven gaat er tegenwoordig bijna geen dag voorbij zonder dat we een computer gebruiken en tegenwoordig zit elke computer wel vast aan het overbekende internet. Het veel gebruikte internet zit vol met gevaren. Deze gevaren zijn meestal goed uitgedacht en niet snel te herkennen. Ik ga nu per soort gevaar een korte inleiding geven.

De gevaren die op het internet zijn ontstaan zijn eigenlijk van de tijd voor het internet.

Vroeger toen nog geen internet was. Was er nog wel de mogelijkheid om te programmeren (sinds dit de manier is waarop gebruikers met computers kunnen communiceren moest dit wel eerder bestaan) en met programmeren maak je programma's en programma's kunnen even goed slechte bedoelingen hebben als goede bedoelingen. Dus voordat het internet bestond bestonden virussen in theorie wel (gebruikers die even wouden kijken wat ze konden maken waarbij dingen misschien fout konden gaan). Daarna toen het internet kwam wat toen heel anders was dan het internet dat we nu kennen, namelijk de manier van communiceren en de protocollen die we nu gebruiken (TCP/IP). Dus het is niet zo dat internet de boosdoener is het zijn de mensen (cybercriminelen) die er voor zorgen dat het internet een onveilige plek is. Dan komen er een paar vragen misschien op.


Waarom doen ze het?
Wat voor gevaren zijn er?
Ben ik dan wel veilig?

Elk van deze vragen kan en moet opeen andere manier worden beantwoord, maar deze vragen ga ik niet nu uitleggen. Ik zal ze door het werkstuk door uitleggen door middel van informatie te geven over de gevaren van het internet.

Belangrijker dan het weten waar je je tegen moet beschermen is hoe je je moet beschermen...

De manieren om jezelf te beveiligen tegen de gevaren van internet zal ik niet echt uitleggen in dit werkstuk sinds dat een dieper en meer ingewikkeld verhaal is.


Hoe werkt internet?

Ik zal even wat vertellen over hoe internet werkt zodat je een algemeen idee kunt hebben waar je je beschermd.

Internet bestaat uit een groot netwerk dat aan elkaar is verbonden door grote centrales die data verwerken die ze binnen krijgen. De doen ze met behulp van het protocol dat we tegenwoordig gebruiken TCP/IP met het ipv4 systeem (dat langzaam overgaat naar ipv6). Alles op het internet bestaat uit informatie krijgen en versturen. Als je een website bezoekt stuur je informatie naar die website en dan stuurt de website informatie terug. Sinds je dus informatie ontvangt kan je dus ook virussen ontvangen en heel veel andere gevaarlijke software, daarom moet je altijd voorzichtig zijn met de websites waar je op gaat.



Cybercriminelen

Cybercriminelen zijn criminelen die illegale dingen doen op het internet. Meestal zijn dit hackers, maar er zijn veel meer soorten cybercriminelen (niet alle soorten criminelen op het internet zijn alleen cybercriminelen veel vinden hun slachtoffers op het internet en proberen dan hun (toekomstige) slachtoffers in het echt te ontmoeten):

1. hackers
2. crackers (dit is niet altijd online)
3. loverboys
4. pesten (niet echt een criminele activiteit, maar wel slecht)
5. Phisers

Ik zal nu per criminele activiteit wat informatie geven.


Hackers

Hackers zijn in het algemeen de meest bekende cybercriminelen. Ze komen vaker in het nieuws en is een van de grootste groep internet gebruikers.

Hackers gebruiken hun kennis over hoe het internet werkt en hun kennis over applicaties die op het internet en door internet gebruikers worden gebruikt.

Er zijn twee soorten hackers.
White hat hackers
black hat hackers

De white hat hackers hacken voor het testen van systemen en doen geen kwaad. Meestal doen ze dit op hun eigen systeem of op aanvraag van misschien iemand die wil weten hoe veilig hij op het internet is ook bij andere mensen.

Aan de andere kant heb je de Black hat hackers. Deze hackers zijn niet zo ongevaarlijk. Meestal zijn hun intenties ook niet al te slecht, maar doen ze het voor het ontdekken van gaten in systemen en die gaten gebruiken om bij iemand in zijn computer te komen en gegevens of bestanden te stelen/verwijderen en misschien bankgegevens stelen.



Crackers

Crackers zijn een subgroep van de groep hackers. Deze groep is in het algemeen anders omdat ze zich meer bezighouden met het veranderen van scripts en data-values van programma's en scripts. Deze veranderingen maken ze meestal om het programma te hacken op een dergelijk manier dat ze er dingen mee kunnen doen die niet horen te kunnen.

Ook is deze groep meer bekend als de mensen die wachtwoorden achterhalen en ze decrypten (het ontcijferen van een wachtwoord dat door een algoritme (een soort formule) is veranderd zodat mensen er niks aan hebben als ze het wachtwoord te pakken krijgen)

crackers zijn meer software hackers dan server/website hackers, maar zijn even gevaarlijk, sinds ze ook goed zijn in het hacken van accounts op websites.


Loverboys

Loverboys zijn jongens die meisjes verleiden en laten denken dat ze een gelijkwaardige relatie hebben en ze daarna dingen laten doen door ze met zoete praatjes en chantage te laten denken dat ze wel van hun houden.

Loverboys passen in de rij van cybercriminelen, omdat ze tegenwoordig hun slachtoffers via internet vinden en ook beter kunnen chanteren/besturen. Ze zitten meestal op chatrooms en websites waar veel meisjes zijn en spreken daarna in het echt af. Deze meisjes worden door veel cadeaus en leuke afspraken helemaal weg van de loverboy en raken steeds verder van hun familie en vrienden, zodat ze alleen nog maar de loverboy hebben. De meisjes doen wat de loverboy zegt, omdat ze van hem houden en hem niet kwijt willen of, omdat hij hun chanteert met misschien pornografie van haar met iemand en andere dingen die erg schadelijk zouden zijn voor het meisjes leven.


Cyberpesten

Cyberpesten is een activiteit afgeleid van pesten. In dit geval treitert iemand meestal uit een hogere sociale status iemand die een lager sociale status heeft (met de ideeën en morele die gelden bij pesten). Net als in alle gevallen van pesten is dit een herhaaldelijke gebeurtenis en gebeurt ook wel eens met meerderen. Het pesten bestaat meestal uit het belachelijk maken van die persoon op een dergelijk manier dat andere mensen het online kunnen lezen en die persoon er belachelijk uitziet. Dit is meestal erger dan normaal pesten, omdat in dit geval de dader niet echt toe te spreken is en soms zelfs niet eens duidelijk is wie de dader is wegens de mogelijkheid om op het internet anoniem te zijn.


Virussen
Virussen zijn programma's of onderdelen van programma's die de intentie hebben om bestanden of gegevens te vernietigen, beschadigen of versturen. Een virus kan niet weken zonder dat een mens of programma het virus activeert door bijvoorbeeld het programma waar het virus aan vast zit te activeren. Als een persoon het virus heeft geactiveerd zal het virus kopieën van zichzelf maken zodat hij op je computer blijft en moeilijk te verwijderen is. Ook zal het virus dus gegevens gaan beschadigen en misschien ook bestanden versturen.



email

Email is tegenwoordig de manier waarop virussen en spam word rondgestuurd.

Dit komt omdat email ongeveer de makkelijkste manier is om informatie te versturen en de grote hoeveelheid mensen die het gebruiken. Hierdoor wordt email vaak door hackers gekozen om virussen te sturen naar een grote groep mensen met een vals bericht als: He moet je dit filmpje zien en terwijl het erop lijkt dat een vriend je een mail stuurt is het eigenlijk spam of een virus dat je computer binnendringt!

De manier om te weten als een bestand te vertrouwen is dat je via mail hebt gekregen is door het bestand –extensie te controleren (snelmenu, properties)


Phising
Phising is een techniek die veel word gebruikt door black hat hackers. De bedoeling is dat iemand naar een website word verwezen en dat die website erg lijkt op een officiële website, maar eigenlijk een illegale kopie is dat als je je gegevens invoert de website de gegevens in een database en de databasebeheerder ze dan kan lezen of dat er een mail wordt gestuurd met je gegevens naar iemand die dan je gegevens kan gebruiken. In beide gevallen zullen de gegevens waarschijnlijk gebruikt op een illegale manier of om geld te stelen.



Trojan horses

Trojan horses (vertaald 'Trojaans paard')

Een Trojaans paard is eigenlijk een virus met een ander doel en manier van binnenkomen.

Een Trojaans paard heeft zijn naam te danken aan zijn overeenkomende functie vergeleken met het verhaal van de stad die werd aangevallen door Troje en met een zogenaamd geschenk de stad toen wist binnen te komen en vanaf binnen uit de stad te verwoesten.

Maar wat betekent het dan in de computer wereld?
Een Trojaans paard is een virus dat zich meestal voordoet als een programma of een update voor een programma dat je vertrouwd. En zelfs na het activeren kan alles nog lijken te werken maar eigenlijk is ondertussen het virus iets aan het doen dat kan zijn...

het uitzetten van je virus bescherming
het uitzetten van je firewall
het open van poorten van je firewall of je modem
het downloaden van een ander virus
een ingang maken voor hackers of virussen die zoeken naar bepaalde ingangen

Een Trojaans paard heeft veel manieren van werken en heeft daarom ook meerdere namen gekregen (zoals een backdoor-trojan...).


conclusie

Het internet is een erg groot en onoverzichtelijk medium. Het gevolg hiervan is dat criminaliteit erg onoverzichtelijk is. De grote hoeveelheid mensen en programma’s die elke dag toegang proberen te krijgen tot je systeem zouden flinke schade kunnen aanbrengen als ze die toegang kregen.

Hierom moet je altijd er voor zorgen dat je de website waar je op zit kun vertrouwen en dat je niet alle bestanden opent die je in je mail krijgt.


bronnen:

http://www.go4expert.com/forums/showthread.php?t=16514

http://ezinearticles.com/?Dangers-Of-The-Internet&id=812851

http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/detail?itemId=1075385962&type=RESOURCES

http://www.webopedia.com/DidYouKnow/Internet/2004/virus.asp

http://www.lover-boy.nl/

http://cybercoyote.org/security/av-hacker.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.