Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Samoerai

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas mbo | 1977 woorden
  • 14 oktober 2010
  • 102 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
102 keer beoordeeld

De krijgers uit het oude Japan

Wie en wat waren de Samoerai  eigenlijk?
Het is niet echt duidelijk wanneer de samoerai klasse ontstond maar wel is duidelijk dat er voor de Heian periode (794-1192) al krijgers waren. De Samoerai ( hij die dient ) waren oorspronkelijk slechts huurlingen in dienst van de Keizer of de edellieden. Maar langzaam verkregen ze genoeg macht om de bestaande wetten en regels omver te werpen en een eigen machtstructuur op te zetten. Deze clans ( families ) verkregen meer en meer macht en eigendommen, en verzamelden zich rond een Toryo ( leider ). Deze leider was gewoonlijk een verre verwant van de Shogun of afstammeling van één van de 4 belangrijkste families de Fujiwara clan , de Minamoto clan , de Tachibana clan en de Taira clan. Deze vier genoemde families, met continue verschuivingen, waren in feite de 'heersers' over Japan.

Steeds machtiger werden deze families, wat leidde tot de eerste grote conflicten tussen de machtigste onder hun ( de Minamoto en de Taira ) Een eerste treffen kwam in 1160 tijdens de Heiji rebellie. Een tweede treffen was het begin van de Gempei oorlog die 5 jaar zou duren (1180-1185).De Minamoto-clan verslaat de Taira-clan, en Minamoto no Yoritomo, de leider van de Genji clan wordt de nieuwe Shogun .

Wat waren de kledingstukken en de wapens van de samurai, en wat voor vechtkunsten hadden ze eigenlijk?

Kleding
Oorlogskleding: dit was een omvangrijk geheel aan kledingstukken en bij het aankleden had de samoerai hulp van een knecht nodig. Afgezien van de bescherming is de kleding en dan met name de helm bedoeld als afschrikking en men probeerde er zo indrukwekkend mogelijk uit te zien.

Ook de Europese ridders hadden omvangrijke harnassen en maliënkolders aan te trekken als zij ten strijde trokken

De Vechtkunst en Wapens
De genoemde paard- krijgers, samoerai genoemd, dienden zeer trouw hun meester. Naast een training tot krijger, krijgen zij een ambtelijke opleiding. Ze leren schrijven en lezen en moeten administratieve diensten uitvoeren. Naast de functie van politie zijn zij dus ook ambtenaren. Het is hun toegestaan om gewone burgers te doden als die zich niet correct opstellen of de juiste gedragscode gebruiken t.o.v. de samoerai. Zij mochten als enigen twee zwaarden dragen, de zwaarden van een Samoerai waren heilig. Het aanraken van dit wapen zonder toestemming of op een verkeerde wijze, was een belediging en kon onthoofding betekenen. Daarnaast droegen ze meestal ook nog een mes ( Tanto ). De hogere officieren hadden ook meestal nog een rijkelijk versierd ceremonie zwaard (Tachi). De Katana werd vooral gebruikt in het gevecht, terwijl de Wakizashi diende voor het plegen van Seppuku ( rituele zelfmoord )

De Samurai beschikte ook nog over andere wapens zoals:
 De yumi (boog)
 De Naginata (s een hard houten staf met daaraan een Wakazashi ( kort zwaard ) verbonden.)
 De nakimaki (is nagenoeg identiek aan de Naginata alleen het blad van het zwaard is langer.)
 in de 15de eeuw werd de Yari (speer) een populair wapen

De gedragscode waaraan ze zich moesten houden:
 Gi - Eerlijkheid en Rechtvaardigheid
 Yuu - dapperheid , Moed
 Jin - leef sober , medeleven ten opzichte van anderen
 Rei - , beleefdheid , respect
 Makoto - Oprechtheid , waarheid
 Meiyo - Eer , Glorie
 Chuugi - Toewijding , Loyaliteit


Seppuku is dat nou echt zo eervol?
Seppuku, de Japanse formele term voor rituele zelfmoord ( Hara-kiri )Het ontwikkelde zich als integraal deel van de code van bushido en de discipline van de Samurai . Hara-kiri, ( buik snijden ) is een bijzonder pijnlijke methode van zelfvernietiging,Aan Samurai, was Seppuku een demonstratie van hun eer, moed, loyaliteit, en moreel karakter. Als Samurai op het slagveld waren, voerden zij vaak snel handelingen van Hara-Kiri en met zeer weinig formele voorbereiding uit. Maar op de andere gelegenheden, in het bijzonder als het door de shogun werd bevolen, was Seppuku of Hara-kiri een zeer formele ceremonie, die bepaalde etiquette, getuigen en aanzienlijke voorbereiding vereist.Het plegen van Seppuku was een eer om te mogen doen. Het was een schande voor een Samoerai en voor zijn familie om, bijv. bij een vergrijp of misdaad, veroordeeld te worden tot de doodstraf. Zijn heer of Daimyô kan echter dan als bijzondere gunst de doodstraf omzetten in Seppuku. Hiermee werd de eer van de samoerai en de familie weer gered. De plaats van een officieel bevolen Seppuku ceremonie was zeer belangrijk. Vaak werd het ritueel uitgevoerd in de tuin van een villa of binnenshuis. De grootte van het beschikbare gebied was ook belangrijk, aangezien het precies voor Samurai van hoge rang werd voorgeschreven. Alle kwesties met betrekking tot de handeling werden zorgvuldig voorgeschreven en werden uitgevoerd op de uiterst meest nauwgezette manier. Gekleed in ceremoniële kledij, met zijn zwaard voor zich geplaatst, maakte de veroordeelde zich klaar door zijn doodsgedicht te schrijven. Met zijn secondant of Kaishakunin (meestal een goede vriend) aan zijn zijde, opende hij zijn kimono en nam zijn korte zwaard (Wakizashi). Hij stak het zwaard in zijn onderbuik en maakte een snede van links naar rechts, gevolgd door een opwaartse snede. Tijdens deze tweede snede sloeg dan de Kaishakunin het hoofd van de veroordeelde eraf ( Daki-kubi). Ook vrouwen konden rituele zelfmoord plegen. Dat werd Jigai genoemd. Hierbij werd een snee in de hals gemaakt. Vóór de jigai bond de vrouw de enkels aan elkaar om te voorkomen dat ze na de uitvoering in een onwelkome positie zou komen. Jigai betekent 'zelfverwonden'.


Zijn er ook nog bekende Samoerai vechters?
Miyamoto Musashi is Japans bekendste samurai. Hij werd door vele latere samurai als een voorbeeld genomen en verschillende boeken en films zijn op zijn leven geïnspireerd. Miyamoto Musashi werd in 1584 geboren in het dorp Miyamoto in de provincie Mimasaka. Na het overlijden van zijn vader en moeder werd de jonge Musashi toevertrouwd aan de zorg van een oom van zijn moeders kant, een boeddhistische priester. Hij was een onstuimige jongeling met een sterke wil en groot voor zijn leeftijd. Hij doodde zijn eerste tegenstander toen hij dertien was, Arima Kihei, een samurai van de Shinto Ryu School voor krijgskunde. De jongen gooide de man op de grond en toen deze probeerde op te staan sloeg hij hem met een stok op het hoofd. Terwijl hij bloed opspuwde stierf Kihei. Musashi's volgende gevecht was op zestienjarige leeftijd toen hij Tadashima Akiyama versloeg. In die tijd verliet hij zijn huis om een "Pelgrimstocht van de samurai" te maken, die hem talloze overwinningen bezorgde en hem zes maal in een oorlog deed belanden. Het enigste wat telde was zijn studie. Hij vocht tegen de legers van Ieyasu (Japans grootste Shogun) en overleefde drie verschrikkelijke dagen, waarin zeventigduizend mensende dood vonden.In Kyoto versloeg hij Seijro (hoofd van de Yoshioka familie). Seijro was met een echt zwaard bewapend, terwijl Musashi bewapend was met een houten zwaard. Na dit gevecht vonden er nog diverse andere gevechten plaats met leden van de Yoshioka familie. De Yoshioka's waren generaties lang de schermleraren van het huis Ashikaga geweest. Ongetwijfeld hebben deze gevechten enorm bijgedragen aan de roem van Musashi..Musashi's meest bekende duel vond plaats in 1612, toen hij in Ogura in de provincie Bunzen was.Zijn tegenstander was Sasaki Kojiro, een jonge man die een krachtige zwaardtechniek had ontwikkeld die bekend stond onder de naam Tsubame-gaehi (zwaluw slag). Het gevecht duurde niet lang en Musashi was wederom de meerdere van zijn tegenstander. Volgens zijn eigen aantekeningen begon hij op vijftigjarige leeftijd de strategie van de krijgskunst te begrijpen. Zijn laatste jaren besteedde Musashi aan lesgeven en schilderen. In 1643 trok hij zich in afzondering terug in een grot die "Reigendo"genoemd werd.Hier schreef hij in een paar weken voor zijn dood op negentien mei 1645, Go Rin No Sho (Het boek van de vijf Ringen).Voor Japaners staat Musashi bekend onder de naam "Kensei", wat zwaardheilige betekent. Go Rin No Sho is geen verhandeling over strategie,

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens


Zijn er ook nog bekende Samoerai vechters?
Miyamoto Musashi is Japans bekendste samurai. Hij werd door vele latere samurai als een voorbeeld genomen en verschillende boeken en films zijn op zijn leven geïnspireerd. Miyamoto Musashi werd in 1584 geboren in het dorp Miyamoto in de provincie Mimasaka. Na het overlijden van zijn vader en moeder werd de jonge Musashi toevertrouwd aan de zorg van een oom van zijn moeders kant, een boeddhistische priester. Hij was een onstuimige jongeling met een sterke wil en groot voor zijn leeftijd. Hij doodde zijn eerste tegenstander toen hij dertien was, Arima Kihei, een samurai van de Shinto Ryu School voor krijgskunde. De jongen gooide de man op de grond en toen deze probeerde op te staan sloeg hij hem met een stok op het hoofd. Terwijl hij bloed opspuwde stierf Kihei. Musashi's volgende gevecht was op zestienjarige leeftijd toen hij Tadashima Akiyama versloeg. In die tijd verliet hij zijn huis om een "Pelgrimstocht van de samurai" te maken, die hem talloze overwinningen bezorgde en hem zes maal in een oorlog deed belanden. Het enigste wat telde was zijn studie. Hij vocht tegen de legers van Ieyasu (Japans grootste Shogun) en overleefde drie verschrikkelijke dagen, waarin zeventigduizend mensende dood vonden.In Kyoto versloeg hij Seijro (hoofd van de Yoshioka familie). Seijro was met een echt zwaard bewapend, terwijl Musashi bewapend was met een houten zwaard. Na dit gevecht vonden er nog diverse andere gevechten plaats met leden van de Yoshioka familie. De Yoshioka's waren generaties lang de schermleraren van het huis Ashikaga geweest. Ongetwijfeld hebben deze gevechten enorm bijgedragen aan de roem van Musashi..Musashi's meest bekende duel vond plaats in 1612, toen hij in Ogura in de provincie Bunzen was.Zijn tegenstander was Sasaki Kojiro, een jonge man die een krachtige zwaardtechniek had ontwikkeld die bekend stond onder de naam Tsubame-gaehi (zwaluw slag). Het gevecht duurde niet lang en Musashi was wederom de meerdere van zijn tegenstander. Volgens zijn eigen aantekeningen begon hij op vijftigjarige leeftijd de strategie van de krijgskunst te begrijpen. Zijn laatste jaren besteedde Musashi aan lesgeven en schilderen. In 1643 trok hij zich in afzondering terug in een grot die "Reigendo"genoemd werd.Hier schreef hij in een paar weken voor zijn dood op negentien mei 1645, Go Rin No Sho (Het boek van de vijf Ringen).Voor Japaners staat Musashi bekend onder de naam "Kensei", wat zwaardheilige betekent. Go Rin No Sho is geen verhandeling over strategie,


Waren er veel oorlogen en veldslagen?
De mogelijkheden om te vechten waren intussen ruimschoots aanwezig. Aan het eind van de 12e eeuw was er de Gempei-oorlog (1180-1185) tussen de Minamoto's en de Taira en tussen 1467 en 1477 woede de Oninoorlog. Tussen deze twee oorlogen is het een aaneenschakelingen van grote en kleine veldslagen en belegeringen. Ook na de Oninoorlog blijft het zeer onrustig tijdens de Sengoku-periode (1477-1600) tot de eenwording van Japan een feit is tijdens het Tokugawashogunaat. Na de belegering van het kasteel van Osaka (1615) heerst er rust en vrede en kan de samoerai zich overgeven aan geestelijke zaken.

In de Edo-periode (1603-1868) ontstaan er 4 sociale klassen. De hoogste klasse wordt bezet door de samoerai. Hierna komen de boeren, dan de ambachtslieden en als laatste de kooplieden. Het handelen met geld werd als iets verachtelijks gezien

Hoe wisten ze dat ze niet hun eigen familie vermoorden?
Elke clan had zijn eigen familiewapen ( Kamon ). Deze symbolen verschenen op vlaggen, uniformen, wapenuitrustingen, enz. . Op deze manier onderscheidde men gemakkelijk vriend van vijand. Bij de uitrusting van een voetsoldaat hoorde ook een vlag met het herkenningsteken van de clan. Deze werd op de rug gedragen. Dit maakte de grote veldslagen tot een kleurrijk spektakel en vriend en vijand waren duidelijk herkenbaar.

de Taira-clan (ook wel Heike genoemd)

de Fujiwara-clan

Wanneer en hoe werden de samoerai van hun rijkdom onttroond?
Er zijn twee oorzaken aan te geven voor het einde van het samurai tijdperk:
- Het slechte beleid van de laatste vier Tokugawa Shoguns en de ontevredenheid van de bevolking.
- De komst van de "zwarte schepen" voor de kust van Japan.

Met de komst van de buitenlandse schepen werd de zeepbel van het Japanse isolement waarin Japan zich sinds de jaren dertig van de zeventiende eeuw had opgesloten doorgeprikt. Geconfronteerd met de militaire overmacht zag de shogun zich gedwongen zijn quarantainepolitiek te laten varen en handelsovereenkomsten met andere landen te sluiten. Het was een stap die een aantal machtige clans ervoeren als een teken van zwakte en die voor hen aanleiding was om in opstand te komen. Eind jaren zestig van de negentiende eeuw vielen de rebellerende clans in de naam van de keizer de troepen van de shogun aan enbrachten ze het Tokugawa regime ten val. De nieuw Meiji-regering , genoemd naar de jonge keizer loodste Japan de moderne tijd binnen. Al snel werd het klassensysteem afgeschaft en werden de feodale landgoederen opgedeeld, kastelen geconfisqueerd en het werd de samurai verboden een zwaard te dragen. In de jaren zeventig van de negentiende eeuw sloeg het goed bewapende Meiji-leger een reeks opstanden neer van ontevreden samurai,van wie velen liever seppuku pleegden dan dat zij zich overgaven. Ook hier speelt het grote verschil tussen de Christelijke 'zondecultuur' en de Japanse 'eer- of schaamtecultuur'. Het gaat hierbij om ongeveer 2 miljoen samoerai van de ruim 46 miljoen Japanners. het betekent wel dat zij verarmen of gewone baantjes moeten gaan zoeken tussen het gewone volk. Natuurlijk zijn hier bezwaren tegen en ontstaan er allerlei opstanden. Door deze zeer plotselinge veranderingen in eeuwenoude tradities heeft is nooit goed verwerkt en nog steeds spelen samoerai codes een rol. Het plegen van seppuku door de grote schrijver Mishima Yukio in 1970, de acties van de kamikaze piloten (zelfmoordacties) in de Tweede Wereldoorlog zijn hiermee voor een deel verklaard. Maar ook nu nog wordt er wel zelfmoord gepleegd als een bepaald schandaal aan het licht komt. Deze samoerai-eigenschappen, die er eeuwen over hebben gedaan om wortel te schieten en te groeien zijn natuurlijk niet in een handvol decennia verdwenen. Elke Japanner is nog steeds een beetje samoerai, maar tenslotte geldt ook in het westen nog het begrip 'ridderlijkheid' als een deugdzame eigenschap.

De tijd van de samurai was voorbij.....

Wat is samoerai nu nog eigenlijk?
Tegenwoordig hebben we alleen nog maar films en boeken die je kunt kijken en lezen om zo meer over de samurai te weten hier een lijst met wat films:
 The Seven Samurai
 The Hidden Fortress
 Ran
 Kagemusha
 Yojimbo
 Sanjuro
 Samurai Trilogy- met Toshirō Mifune
 Shōgun
 Twilight Samurai
 When the Last Sword Is Drawn
 Lone Wolf and Cub TV series
 The Sword of Doom
 Aragami
 Samurai Fiction
 The Last Samurai
 47 Ronin
 Ninja Scroll (Anime)
 The Hidden Blade

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.