Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Londen

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 3859 woorden
  • 8 november 2008
  • 330 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
330 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Officiele naam: London
Gesticht in: 43 na Chr. (het heette toen Londinium)
Gesticht door: Romeinse keizer Claudius
Ligt in: Groot-Brittannië/Engeland
Inwoneraantal: 7,19 miljoen
Oppervlakte: 1620 vierkante kilometer
Hoofdstad van: Groot-Brittannië/Engeland
Taal: Engels
Geldeenheid: Engelse Pond
Vliegvelden: Heathrow, Stansted, Gatwick, Luton en London City Airport
Burgemeester: Ken Livingstone
Partnersteden: Buenos Aires, Parijs, New York, Moskou, Berlijn en Peking


Ongeveer door het midden van Londen loopt de Theems. De Theems is een hele grote rivier die uitmondt in de Noordzee. De haven van Londen ligt ook aan de Theems. Londen is net als vele andere steden een wereldstad. Deze stad is de grootste stad van het Verenigd Koningrijk en metronetwerk van de hele wereld.

Geografie
Londen ligt in de regio South-East (Zuid-Oost) van Engeland. Die regio is de dichtst bevolkte regio van Groot-Brittanië. Londen betaat uit Inner en Outer Londen. Inner Londen is de naam voor een aantal ‘boroughs’ (12) die zich in het centrum van Londen bevinden. Boroughs zijn districten in Londen, ook wel deelgemeente genoemd. Deelgemeente zijn zijn gebieden of plaatsen die bij een andere gemeente horen, in dit geval horen ze bij de gemeente van Londen. In de boroughs liggen weer allemaal wijken zoals die ook kennen. In Inner Londen wonen ongeveer 2,7 miljoen mensen en dat in een oppervlakte van 319,3 vierkante kilometer. Outer Londen bestaat uit 20 boroughs en heeft een oppervlakte van 1252,8 vierkante kilometer waarin ongeveer 4,4 miljoen mensen wonen. Samen heet dat Greater Londen, ook wel Groot-Londen. Dat is ongeveer net zo groot als de Provincie Utrecht. Ik ga het in mijn werkstuk over Groot-Londen houden.

Milieu en klimaat
Klimaat
Londen heeft een zeeklimaat en heeft ook het zachtste klimaat van Engeland. In 2003 was het in Groot-Brittannië heetste zomer ooit, Londen haalde toen ook een recordtemperatuur van 37,9ºC. Hieronder staat een tabel van de temperatuten in Londen.

Londen
Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Maximum temperatuur 7.9ºC 8.2ºC 10.9ºC 13.3ºC 17.2ºC 20.2ºC 22.8ºC 22.6ºC 19.3ºC 15.2ºC 10.9ºC 8.8ºC
Minimum temperatuur 2.4ºC 2.2ºC 3.8ºC 5.2ºC 8.0ºC 11.1ºC 13.6ºC 13.3ºC 10.9ºC 8.0ºC 4.8ºC 3.3ºC
Neerslag in mm
51.9
34.0
42.0
45.2
47.2
53.0
38.3
47.3
56.9
61.5
52.3
54.0
Tabel afkomstig van Wikipedia

Amsterdam
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Maximum temperatuur 5,4ºC 6,0ºC 9,2ºC 12,4ºC 17,1ºC 19,2ºC 21,4ºC 21,8ºC 18,4ºC 14,1ºC 9,2ºC 6,5ºC

Minimum temperatuur 0,5ºC 0,2ºC 2,4ºC 4,0ºC 7,8ºC 10,4ºC 12,5ºC 12,3ºC 10,2ºC 7,0ºC 3,9ºC 1,9ºC
Neerslag 62,1mm 43,4mm 58,9mm 41,0mm 48,3mm 67,5mm 65,8mm 61,4mm 82,1mm 85,1mm 89,0mm 74,9mm
Tabel afkomstig van Wikipedia

Milieu
In 1952 was er in de Engelse stad een erge milieuramp waardoor 4000 mensen dood gingen. Door de industrialisatie na de WO2 kwam er smog en door die smog kwamen er zoveel mensen om het leven.

Krantenbericht
In de krant van 7 februari stond een berichtje over de milieumaatregelen. Ik ga nu een samenvatting van het bericht geven.

Ken Livingstone, de burgemeester van Londen heeft op 6 februari aangegeven dat hij tol wil rekenen voor vervuilende vrachtwagens die door het centrum rijden. De tol kost 270 euro per dag. Veel bedrijven willen dit bedrag niet betalen. Als ze het niet betalen moeten ze schonere vrachtwagens kopen of een roetfilter laten plaatsen.
Voor auto’s geld ook een tol, dat is 11 euro per dag. Voor auto’ geld het niet alleen in het centrum maar voor de hele Londense regio.
Dit stukje komt uit de Volkskrant van 28 februari 2008


Economie
Het economisch gedeelte van Londen gaat goed, het is ook de belangrijkste financiele stad van Europa. Londen heeft ook de belangrijkste beurs van Europa. Londen verdient met heel veel dingen geld, zoals industrie, groothandel, kleinhandel en toerisme.

Engelse pond
In Engeland betalen de mensen met ponden (£). Een pond is ongeveer € 1,50. Een pond bestaat uit 100 penny.

De City of Londen
De middelste borough van Londen is ook de kleinste deelgemeente van de Engelse stad. Het heet ‘de city of Londen’ het word ook wel The square mile genoemd. Square mile betekend viekante mile en een vierkante mile is ongeveer 2,6 vierkante kilometer. In de city wonen ongeveer 9200 inwoners. Er wonen zo weinig mensen daar omdat er zoveel banken staan. Aan de Threadneedle Street staat de Bank of England (de Engels centrale bank). In de city staat ook Lloyd's of London, een verzekeringsmaatschappij. Het gebouw van Lloyd's of London is een bijzonder gebouw, namelijk alles wat bij gewone gebouwen aan de binnen kant zit zit bij dat gebouw aan de buitenkant, zoals de lift en de aircondishening. Toen Londen gesticht werd was de city al een financieel centrum. Het werd gesticht als allen de city. In het stadsdeel vind je niet alleen maar banken en moderne gebouwen, maar ook 17e-eeuwse kerken, oude markten, smalle steegjes en zelfs nog overblijfselen van Romeinse stadsmuren. Er staan ook nog een aantal beroemde monumenten in de city, zoals de Tower of Londen, de Towerbridge en de St.-Paul’s Cathedral.
Doordeweeks is het daar heel druk , maar in het weekend en ’s avonds is het er vaak heel erg rustig.
Werkloosheid en inkomen
5,6% van de mensen die in Inner Londen wonen is werkloos, voor de mensen die in Outer Londen wonen is dat 3,6% van alle inwoners.

Aan onderzoek bleek dat de mensen in het centrum van Londen wonen gemiddeld het hoogste inkomen van Europa hebben. Ze verdienen 278% van het gemiddelde inkomen van de Europeaan.

Beroepsbevolking
Het gaar ook goed met de Economie van Engeland. Aan deze sectordiagram kan je zien dat de landbouwsector heel weinig is, het word ook steeds minder. In de regio Groot-Londen is het percentage van de landbouw nog veel minder omdat het een behoorlijk dichtbevolkte regio is.

De haven van Londen
In de Middeleeuwen was de haven van Londen best wel belangrijk. Het havencentrum was belangrijk voor de export (uitgeven) van wol en de import (binnenhalen) van wijn. Er werden natuurlijk ook andere goederen vervoerd. In de 19de eeuw werden vanuit heel het Verenigd Koninkrijk goederen vervoerd naar Londen. De haven werd steeds groter tot de jaren ’60, toen viel de haven uiteen. De havendokken moesten sluiten en 25.000 verloren hun baan.


Toerisme en recreatie
Toerisme is een belangrijke inkomstensector van Londen, er komen dan ook veel toeristen naar Londen toe. Er zijn ook heel veel bezienswaardigheden in deze stad. Londen heeft zich ook aangepast aan de vele toeristen die er jaarlijks in de stad komen.

Bezienswaardigheden
Er zijn heel veel attracties voor toeristen in Londen ik ga er een paar behandelen.

Tower of London
De Tower of Londen word meestal gewoon de Tower genoemd. Het bouwwerk bestaat uit 20 torens met in het midden The White Tower. In 1078 gaf Willem de veroveraaropdracht om de Tower te bouwen. Hij deed dat om de Noormannen tegen te houden. Later werd het gebouw gebruikt als paleis. Het werd ook nog als gevangenis gebruikt. Nu wordt het gebruikt als bezienswaardigheid.

Tate Modern
Tate modern is het nationale museum van Groot-Brittannië waar internationale moderne kunst staat. Het is ook het beste bezochte moderne kunst museum ter wereld. Het museum is pas in 2000 geopend. Het bijzondere van het museum is dat het niet s kost om de gewone tentoonstelleng te bekijken, maar het kost alleen geld om de speciale collecties te bekijken.

London Eye
London Eye is een reuzenrad aan de Theems. Het is 135 meter hoog, weegt 15.000 ton en heeft 32 cabines. Speciaal gebouwd voor het millennium en daarom ook wel Millennium Wheel genoemd. Het enige probleem toentertijd: het was niet op tijd af. Maar wat maakt het uit, het staat er. Zonder twijfel de beste uitzichten over Londen. Het hoogte reuzenrad van Europa.

British Museum
Het British Museum ligt aan de Great Russell Street in het centrum van Londen. Het museum ligt vlakbij een klein parkje, de Bloombury Square. Het is het nationale museum van Groot-Brittannië. Het Britisch Museum heeft een collectie van oudheden en bijzondere kunstvoorwerpen. Het museum heeft een van de grootste collecties van de wereld. Er komen jaarlijks ongeveer 5 miljoen bezoekers naar het museum.


St. Paul's Cathedral
Deze kathedraal staat helemaal in het centrum van Londen aan de Ludgate Hill. Het heeft een hele hoge koepel, wel 108 meter hoog. De St. Paul’s Cathedral werd in 1710 gebouwd. Je kan het gebouw goed zien als je langs de Theems loopt.

Big Ben
De Big Ben heet eigenlijk de Clock Tower maar veel mensen noemen de klokkentoren gewoon Big Ben. De big ben is alleen de klok die boven op de toren staat. De klok hoort bij het House of Parlemaint en is een van de zwaarste klokken ter wereld.

Londen Zoo
De londennse dierentuin is de eerst geopende dierentuin ter wereld, dat gebeurde in 1828. Ondertussen zijn er al meer dan 650 verschillende diersoorten in Londen Zoo.

Voetbalstadions
In Londen staan 13 voetbalstadions daarvan ga ik er een aantal in een tabel zetten.
Stadion club capaciteit
Wembley Stadium - 90.000
Boleyn Ground West Ham United 35.647
Craven Cottage Fulham 24.600
Emirates Stadium Arsenal 60.432
Highbury - 38.500
Stamford Bridge Chelsea 42.055
The Valley Charlton Athletic 27.111
White Hart Lane Tottenham Hotspur 36.240
New Den Stadium Millwall FC 20.146
Selhurst Park Crystal Palace FC 26.309

Westminster Abbey
De Westminster Abbey is een kerk en ligt aan de deans’s Yard. De kerk is gebouwd in de gotische bouwsteil. Sinds de 11de eeuw worden er koninklijke begrafenissen, trouwerijen en kroningen in de Westminster Abbey gedaan.


Parken
In Londne zijn meer dan honderd parken, acht daarvan zijn koninklijk, dat zijn: Bushy Park, Green Park, Greenwich Park, Hyde Park, Kensington Gardens, Regent's Park, Richmond Park en St James's Park.
De grootste daarvan is het Richmond Park met een oppervalkte van bijna 10 vierkante kilometer. Het park is ook met een muur omring en ook het grootste park van europa die met een muur omring is.

Winkels
in Londen zijn heel veel winkelstraten, twee daarvan zijn Oxford Street en Knightsbridge. Er zijn ongeveer nog tien andere winkelstraten. In Londen heb je dan ook wel overal een winkel voor.
In het warenhuis Harrods kun je ook alles kopen. Het is een gigantisch warenhuis. Harrods is in 1849 opgericht als een kruideniers winkeltje met maar twee werknemers.

Politiek
Elke borough heeft zijn eigen stadsbestuur en The City word bestuurd door de Corperation of London. Die word weer geleid door de burgemeester, nu Ken Livingstone. De burgemeester draagt de naam Lord Mayor.
Engeland is een Monarchie, dat betekend dat er een koningin of koning aan het hoofd staat, dat is dan de Monarch. Frankrijk bijvoorbeeld is een Republiek, dat is dat er een president aan het hoofd is.

Palace of Westminster
Het Palace of Westminster is bekend onder de naam House of Parlemaint. Je kan het gebouw vergelijken met de Nederlandse eerste en tweede kamer. De eerste kamer is het lagerhuis (House of Commons) en de tweede kamer is het hogerhuis (House of Lords). Het gebouw ligt aan de noordoever van de Theems. De Big Ben en de Victoria Tower grenzen aan het gebouw.


Downing street 10
Op dit adres woont de huidige premier, Gordon Brown. Het gebouw bevat heel veel kantoren, maar dat is niet aan de buitenkant et zien.
De deur van de woning is de meest gefotografeerde deur van de wereld.

Ken Livingstone
In en rond 1981 bestuurde de Greater Londen Council (GLC) de stad. In dat jaar werd Ken Livingstone ook leider van die vereniging. In 1986 hief de regering de GLC op en Ken Livingstone werd parlementslid. In 2000 won hij de verkiezingen voor burgemeester.

Koninklijke residentie
Engelse koningen en koninginnen wonen al bijna 1000 jaar in de hoofdstad van Engeland. Er staan verschillende koninklijke paleizen in de stad. Dat zijn bijvoorbeeld Buckingham Palace en Hampton Court Palace.

Elisabeth II
Elizabeth Alexandra Mary is de koningin van het Verenigd Koninkrijk, dat is ze vanaf 1952. Ze is ook nog staatshoofd van Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, Barbados, de Bahama's, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize, Saint Kitts en Nevis.
Ze is geboren in Londen op 21 april 1926.

Vervoer
In londen zijn niet hele bijzondere soorten vervoer, maar wat er is is wel iets bijzonders over te vertellen.


Metro
Het metronetwerk is zoals ik al eerder heb verteld het grootste netwerk van de hele wereld. Als met de metro wilt dan moet je zoeken naar een bord met UNDERGROUND er op, underground betekend ondergronds. De Engelsen noemen de metro vaak de ‘tube’. De metrotreinen rijden doordeweeks en zaterdag van 04:45 ‘s ochtends tot 00:30 ‘s nachts. Op zondag rijden ze van 06:30 tot 00:00.
De eerste metro lijn werd geopend in 1863. Die kwam tussen Paddington en Farringdon station. Tussen die stations zaten nog een paar andere stations. De metro toen werd getrokken door een stoommachine. Nu rijden de metro’s gewoon op elektriciteit. De metro was eerst bedoeld voor de mensen die in de buitenwijken woonden dat zij makkelijker naar het centrum konden komen. Maar nu wordt het vooral gebruikt als handig vervoermiddel in het centrum.
Alle metrolijnen achter elkaar zijn c.a. 400 km met 237 stations. Dan krijg je ongeveer per 1,7 km een station

Vliegtuig
In Londen heb je vijf vliegvelden dat zijn Heathrow, Stansted, Gatwick, Luton en London City Airport daarvan is Heathrow het grootst en gatwick is ook wel groot. Hieronder staat een tabel over hoeveel passagiers en hoeveel vluchten de Londense vliegvelden hebben.

Vliegveld
Passagiers (per jaar) Vluchten (per jaar) Start/Landingsbanen
Heathrow 67.530.197 (3) 477.030 (14) 2
Gatwick 34.172.492 (25) 263.363 - 1
Stansted 21.900.000 - 206.693 - 1
Luton 9.000.000 - 78.840 - 1
London City Airport 3.000.000 - 79.436 - 1
Schiphol 46.065.719 (12) 440.154 (17) 6

(…) – plaats op wereldranglijst
- - stond niet op de wereldranglijst

Heathrow
Het is het grootste vliegveld van Europa. De Eigenaar van het vliegveld is BAA. BAA betekent British Airports Authority (Britse Vliegveld Autoriteit). Stansted en Gatwick behoren ook tot BAA. Heathrow is een intercontinentaal vliegveld. Intercontinentaal betekent tussen de continenten. Het ligt in de borough Hillingdon, dat ligt helemaal in het westen van Londen. De twee landingsbanen die heathrow heeft zijn 3902 en 3658 meter lang. Er stijgen en landen ongeveer 1400 vliegtuigen per dag op Heathrow.

Gatwick
Gatwick licht eigenlijk niet in Londen, het licht in het plaatje Norley, 45 kilometer ten zuiden van Londen. Gatwick is net als Heathrow van de eigenaar BAA. Er landen en starten daar vliegtuigen van 90 verschillende vliegmaatschapeien naar 200 verschillende bestemmingen. Gatwick heeft twee terminals een terminal noord en een terminal zuid. Terminals zijn lange gangen waar alle gates zitten.


Stansted
Stansted staat op de 4de plaats met drukste vliegvelden van het Verenigd Koningkrijk. Stansted is ook van de BAA. Ongeveer ieder half uur rijdt de stansted express. De trein brengt de passagiers vanuit de stad londen naar het vliegveld, stansted ligt namelijk niet in Londen. Het ligt ten noorden van londen. De reis duurt ongeveer 45 minuten.

Luton
Luton Airport licht vlakbij het plaatsje Luton, vandaar de naam Luton. Luton ligt ongeveer 50 kilometer van londen vandaan. De eigenaar is TBI plc.

London City Airport
De eigenaars van London City Airport zijn AIG en GE Capital en Credit Suisse. Het vliegveld werd in 1987 geopend en licht het dichtst bij het centerum van alle vliegvelden van Londen.

(Je hebt ook nog London Biggin Hill Airport, maar die is heel klein en vervoert alle maar goederen).

Bus
Je kent ze vast wel die rode dubbeldekkers. Vooraan boven in een dubbeldekker krijg je één van de mooiste rondleidingen door Londen. Londen heeft bijna 1000 busroutes, maar daar rijden behalve rode dubbeldekkers ook andere soorten bussen op. In Londen wordt met dubbeldekkers gereden omdat daar 2x zoveel mensen in kunnen en dat is handig in zo’n grote en drukke stad als Londen.

Auto
Alle auto’s in het Verenigd Koningkrijk rijden links, terwijl bijna de hele wereld rechts rijdt. Voor toeristen kan dat soms nog wel moeilijk zijn. In de omgeving van Londen zijn twee grote snelwegen de A205 en de A406. Je moet niet met je auto in het centrum van Londen gaan rijden want daar is het vaak heel erg druk je kunt beter je auto in een parkeergarage zetten e met he openbaar vervoer rijzen.

Taxi
De meest luxe manier om je in Londen te vervoeren is met de taxi. De taxi is wel erg duur, want alleen met zeggen waar je naartoe wilt ben je al £ 1,- (€ 1,50) kwijt. Je moet ook betalen voor ieder stuk bagage en iedere passagier dat je mee wilt nemen. Maar taxichauffeur wordt je ook niet zomaar, want behalve dat je goed moet kunnen rijden moet je ook nog een examen met de naam “the knowledge” afleggen. Bij dat examen moet je laten zien dat je alle straten in Londen kent. Als je een taxi nodig hebt ga je gewoon aan de stoeprand staan, en steek je je hand op. Een lege taxi heeft een geel lichtje aan. Er zijn ongeveer 19000 taxi’s in Londen. Er zijn maar 3 modellen toegestaan: the Fairway, the Metrocab en the Asquith. Sinds januari 2000 moeten alle Londense taxi’s rolstoeltoegankelijk zijn. Vroeger moesten ze geschikt zijn voor passagiers met een hoge hoed.


Demografie

Er wonen meer dan 7 miljoen mensen in Londen.
Er zijn verschillende etnische groepen zien in deze sectordiagram hiernaast. Je ziet dat bijna de helft een ander ras heeft.

Van die buitenlanders heb ik ook weer een staafdiagram gemaakt. Je ziet dat er uit India en Ierland veel mensen geëmigreerd zijn.

Ieren
In 1845 kwamen de Ieren voor het eerst in grote getale naar Londen toe. Dat kwam omdat de aardappeloogst mislukte omdat er een ziekte uitbrak. Daardoor ontstond er een hongersnood in Ierland, waardoor veel Ieren naar de Britse hoofdstad immigreerden. Nog steeds verhuizen veel Ieren naar Londen.

Indiërs
In Londen wonen zo’n 170.000 Indiërs, die daarmee de grootste etnische minderheid. Een etnische minderheid is een andere cultuur. Vele Indiërs kwamen naar de stad nadat India onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, andere gingen naar Oeganda of Kenia die in de jaren 60 weer naar Londen werden gestuurd.

Pakistanen en Bengali
Er wonen heel veel Pakistanen en Bengali (inwoners van Bangladesh) in Londen. Bijna de helft van alle Bengali woont in de borough Tower Hamlets. Het is zelfs zo erg dat de straten in en rond Brick Lane (winkelstraat met veel kleine winkeltjes) de straatnamen in het Bengali.

Cariben
Zwarte Cariben kwamen na de tweede wereld oorlog voor het eerst met veel mensen tegelijk naar de Engelse hoofdstad toe. De Cariben komen komen van de eilanden Jamaica en Guyana.


Racicme
De buitenlanders waren vroeger vaak het mikpunt van racisme. Nu gaat het veel beter met de racisme in Londen (het komt minder voor). Rond 1970 kwam dat wel voor, de skinheads rond Brick Lane vielen de Bengali aan. Daarvoor in 1958 waren er al rellen tegen Cariben in Notthing Hill. In de jaren 80 kwamen er veel zwarte mensen in opstand tegen discriminatie, dat was in Brixton en Tottingham.

Onderwijs
Basis en middelbaar onderwijs
Het onderwijs is niet anders dan in de rest van het Verenigd Konkrijk, maar het is toch wel aardig om er wat over te vertellen.

Het onderwijs daar is niet heel veel anders dan het onderwijs hier, maar wat wel anders is dat de leerlingen in heel Groot-Brittannië schooluniformen moeten dragen.
De basisschool en het middelbaar onderwijs bij ons is bij hun bijna hetzelfde. Daar is er voor de rijkere gezinnen ook de mogelijkheid om hun kinderen het zogenaamde “private” onderwijs. Dat is duur onderwijs met kleine klasjes en goede voorieningen.
Blijven zitten in een klas kan daar eigenlijk niet, alleen bij het laatste jaar voorgezet onderwijs waarbij de leerling dan het eindexamen moet overdoen.

Universiteiten
Er zijn 5 universitieten in Londen, dat zijn: City University London, Universiteit van Londen, London School of Economics, Imperial College London, University College London. Van die universiteiten heb ik een tabel gemaakt.
Aantal studenten - opgericht in
Londen School of Economics 8500 - 1895

City University Londen 17000 - 1894
Imperial College Londen 12665 - 1907
Universiteit van Londen 1836 - 1836
University College Londen 18000 - 1826

London School of Economics
De universiteit heet eigenlijk de London School of Economics and Political Science, maar staat beter bekend als Londen School of Economics of ook wel de LSE. Deze universiteit staat in het centrum van de Engelse hoofdstad. Deze universiteit houdt zich vooral bezig met economie vandaar ook Londen School of Economics. Er geven zowat 1300 docenten les op deze universiteit.

City University of London
Deze universiteit ligt ook in het centrum van Londen in de deelgemeente Islington. De City University of London behoort tot een van de beroemdste universiteiten van heel Groot-Brittannië. Ze geven vrij onderwijs op deze unversiteit.

Imperial College London
Eerst heette deze unversiteit Imperial College of Science, Technology and Medicine. Met de oude naam gingen ze vooral in op de onderwerpen
wetenschap, techniek en medicijnen. Maar nu worden er meer vakken gegeven. In 2007 eindigden het Imperial College London op de vijfde plaats van de universiteitencompetitie van de THES.

Universiy College London
Het University College Londen, als afkorting het UCL behoort tot de Universiteit van Londen. De universiteit ligt in de borough Camden


Universiteit van Londen
De Universiteit van Londen is een gemeenschap van een aantal universiteiten. Dat zijn: Imperial College London, de London School of Economics (LSE), de St George's, University of London (SGUL), de Queen Mary (QMUL), de Royal Holloway (RHUL), het Goldsmiths College, en de School of Oriental and African Studies (SOAS). Ook de Royal Academy of Music

Sociaal-Cultureel

Het gezichtspunt Sociaal-Cultureel kan je in een aantal hoofdstukken onderverdelen. Dat zijn: Godsdienst, architectuur, wat mensen doen in hun vrije tijd en gewoontes.

Godsdienst
In Londen wonen vooral Christenen, maar ondertussen zijn er ook al Moslims en veel Aziatise inwoners. Je hebt een aantal kerken in Londen zoals:

Anglicaanse Kerk
In 1534 stichtte Koning Hendrik VIII de Anglicaanse Kerk. Deze kerk is de officiele kerk van Engeland en heeft ook erg veel leden. De kerk is Rooms-Katholiek. In Londen staan drie grote Anglicaanse kerken, de St. Paul’s Cathedral, de Southwark Cathedral en Westminser Abbey.

Islam
De grootste islamitische gemeenschappen in Londen zijn de Pakistanen en de Bengali. De andere zijn de Arabieren en de Turken. In de stad kom je islamitische bedeplaatsen of moskeeëen tegen. Ze zijn er in alle soorten en maten, je hebt gewoon buurtgebouwen waarin ze bidden of een indrukwekkende moskee in het Regent’s Park.

Jodendom
Tot de negentiende eeuw waren er nog niet zoveel joden in Londen, maar toen kwamen er heel veel vluchtelingen vanuit Rusland de stad in. In de 20ste eeuw kwamen er weer veel joden naar Londen toe, dit keer uit Duitsland. Nu wonen de meeste joden in het noorden van Londen, in de wijken al Golders Green.


Hindoeïsme
Een heel groot deel van alle indiërs die in Londen wonen zijn hindoe. In 1995 bouwden zij een hele mooie bedeplaats in het noord-westen van de stad. Een buitenwijk genaamd Neasden. De bedeplaats heet de Swaminarayan-tempel. Alle onderdelen komen helemaal uit india en zijn helemaal met de hand gebijteld.

Architectuur
In Linden zijn er heel veel verschillende bouwstijlen. Omdat de stad al zo lang bestaat zijn er veel verschillende culturen in Londen. Je hebt hele nieuwe rijtjeshuizen of flats, maar ook gebouwen uit de Romeinse tijd.
Je hebt in Engeland historische huizen, dat zijn houten huizen met donkerbruine balken. Die werden tot de 17de eeuw nog volop gebouwd, maar na de grote brand mochten er geen houten huizen gebouwd meer worden, omdat het risico te groot was. Er zijn nog maar een paar van die historischt huizen over in Londen. Na de grote brand werden er opeens ook veel meer verschillende huizen gebouwd.
In de City wonen heel weinig mensen, daar wouden ze wat aan doen in 1982 was dan het Barbican woningbouwproject klaar. Dat zijn twee grote flats om meer mensen naar de City te trekken.
Nu wonen er ruim 7 miljoen mensen in 3 miljoen woningen. Er wonen ook honderden mensen op straat.

Amusement
Als je in Londen woont wil je ook leuke dingen kunnen doen, je kan thuis TV kijken als je die hebt of je gaat lekker iets in huis doen, maar je kan ook buitenshuis dingen doen.

Sport
Voetbalstadions zijn er genoeg in Londen, ieder jaar word er in het Wembley Stadium de finale van de FA Cup gespeeld. Maar anders kan je ook altijd wel naar een competitiewedstrijd op zondag gaan.

REACTIES

P.

P.

goed gedaan, hoor!
wat voor cijfer heb je gekregen??

13 jaar geleden

A.

A.

super leuk ik ben zelf 12 en heb heel veel iedeeen hier op uit gehaald super bedankt

11 jaar geleden

N.

N.

Ik heb er veel uitgehaald. Voor een 12 jarig iemands werkstuk is het erg handig. ;D

11 jaar geleden

N.

N.

Maar er staan wel wat typ fouten in

11 jaar geleden

A.

A.

Handig voor mijn werkstuk

10 jaar geleden

D.

D.

ik zit nog maar in groep 7 maar engels is voor mij geen punt.

10 jaar geleden

B.

B.

goedhoor

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.