Dekolonisatieproces

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 3697 woorden
  • 7 juni 2006
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
55 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee
Inleiding

Doel van dit werkstuk
In dit verslag gaan wij twee dekolonisatieprocessen met elkaar vergelijken, namelijk die van Marokko en Mexico. Wij gaan onderzoeken of het dekolonisatieproces overal hetzelfde verliep ongeacht tijd of periode en geografische ligging. In hoofdstuk 1 vertellen we over de geografische beschrijving van de twee landen en een klein stukje geschiedenis. In hoofdstuk 2 beschrijven we beide landen ten tijde van de koloniale overheersing en het dekolonisatieproces. In hoofdstuk 3 geven we de actuele situatie weer van de beide landen en maken we een vergelijking, met behulp van verschillen en overeenkomsten.

Hoofdstuk 1

Geografische beschrijving en geschiedenis

Mexico

Geografische beschrijving van Mexico
Mexico is een land in Noord-Amerika dat grenst aan de VS, Belize, Guatemala, de Grote Oceaan en de Golf van Mexico. Ook enkele eilanden behoren tot Mexico. De totale oppervlak van het land is 1.972.550 km². In het noorden is Mexico 2.000 km breed en bij het smalste punt is Mexico ongeveer 220 km breed. De Pico de Orizaba is de hoogste berg in Mexico.
60% van de Mexicaanse bevolking is mesties, 10% is Indiaans en 9% is Europees. De belangrijkste godsdienst is het christendom (94%), het Rooms-Katholicisme heeft het meeste aanhang (89%). Het klimaat verschilt van tropisch regenwoudklimaat tot woestijnklimaat. De natuurlijke gevaren in Mexico zijn: Tsunami's aan de Pacifische kust, vulkanen en aardbevingen in het centrum en het zuiden en orkanen aan de kustgebieden. Mexico is een federatie van 31 staten.
Hoofdstad: Mexico City
Munt: Peso (1 Mexicaanse peso is ongeveer 0,08)
Bevolking: 106.000.000 inwoners
Taal: Spaans en inheemse talen (grootste Spaanssprekende land)
Geschiedenis
Mexico werd voor het eerst bevolkt door jagers-verzamelaars, we denken rond 12.000 jaar geleden. Rond 3000 jaar v. Chr. werd de landbouw érg belangrijk. Bonen, pompoenen en maïs werd verbouwd. Rond 1200 v. Chr. kwamen de eerste beschavingingen op. Die worden Meso-Amerikanen en Olmeken genoemd. De Olmeken zijn vooral bekend geworden dankzij de grote stenen hoofden die in Tabasco en Veracruz zijn gevonden. Mexico was tijdens de pre-columbiaanse tijd de woonplaats van Indiaanse beschavingen. Zoals: de Maya, de Mixteken, de Tolketen en de Azteken. Toen de Spaanse Hernán Cortés in 1519 aankwam in Mexico, betekende dat het einde van het Azteekse rijk en Mexico werd een kolonie van Spanje.
Marokko
Geografische beschrijving van Marokko
Marokko is het meest noordwestelijke land in Afrika, met als hoofdstad Rabat. In het oosten en zuiden grenst het aan Algerije en Mauritanië.
In het zuidoosten van Marokko ligt een deel van de Sahara, de Westelijke Sahara. In het noorden en westen wordt Marokko door de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan gescheiden van Spanje en Portugal. Marokko heeft een oppervlakte van 446.550 km², dat is bijna 20 keer zo groot als Nederland. De totale lengte van de grenzen van Marokko is 2.017.0 km, waarvan 1559 met Algerije en 6,3 km met Mauritanië. De kustlijn van Marokko is 1835 km.
Belangrijke kenmerken van het Marokkaanse landschap zijn: grote bergketens en uitgestrekte woestijnen. Vier grote bergketens zijn: het Rifgebergte, de Middenatlas, de Hoge Atlas en het Anti-Atlasgebergte. Het Rifgebergte, in het noorden, loopt ongeveer gelijk met de kust van de Middellandse Zee. De drie andere bergketens lopen van n oord naar zuid en scheiden de kustgebieden af van de Sahara.
Van alle Noord-Afrikaanse landen heeft Marokko de grootste verscheidenheid aan klimaten. Over het algemeen zijn de zomers in Marokko warm en droog en de winters koel en vochtig.
Langs de kust van de Atlantische Oceaan zijn de temperaturen gematigd, maar in het zuiden blijft het het hele jaar warm en droog. In het binnenland is het meestal heet tijdens de zomer, terwijl de temperatuur in de bergen ’s winters regelmatig daalt tot onder het vriespunt.
Geschiedenis van Marokko
De eerste bewoners van Marokko waren de berbers.
Vanaf 700 v. Chr. kwamen Fenicische handelaars vanuit de stad Carthago het Marokkaanse grondgebied verkennen. Langs de Middellandse Zee stichtten ze handelsposten.
In 146 v. Chr. werd Carthago, het middelpunt van de Fenicische regering, door de Romeinen verwoest en Marokko werd deel van het Romeinse rijk.
Na de val van het Romeinse rijk bleven de Berbers zich tegen andere veroveraars verzetten.
Aan het begin van de 7e eeuw vielen de Arabieren vanuit het oosten Noord-Afrika binnen en verspreidden daar hun godsdienst, de islam.
Aan het eind van de 7e eeuw bereikten ze ook Marokko.
De Berbers konden zich met succes verdedigen maar werden uiteindelijk tegen het begin van de 8e eeuw toch onderworpen aan de Arabieren.
Intussen bleek de islam de Berbers aan te trekken, zodat al veel Berbers tot de islam waren bekeerd. Maar de Arabische heersers zelf waren minder welkom, en tegen het eind van de 8e eeuw hadden de Berbers de Arabieren dan ook verdreven.
In de 8e eeuw verenigden de Berberstammen zich onder Moulay Idriss om de eerste Marokkaanse dynastie te stichten.
Hierna volgden er nog een aantal Berberdynastieën, o.a. die van de Almoravieden en de Almohaden.
Hoofdstuk 2

Mexico en Marokko ten tijde v.d. koloniale overheersing en het dekolonisatieproces

Mexico

De verovering
In de 16e eeuw vertrok een groep Spaanse ontdekkingsreizigers onder leiding van Hernán Cortés naar Mexico. Zij hadden orders van het Spaanse koningshuis om van Mexico een Spaanse kolonie te maken. Onderweg naar Tenochtitlan sloten verschillende vijandelijke stammen van de Azteken zich bij de groep aan. Het kleine leger was sterk gegroeid tegen de tijd dat ze in de Vallei van Mexico aankwamen. De keizer van het rijk zat ondertussen te wachten op de terugkeer van de god Quetzalcóatl, die volgens de legende blond zou zijn. Cortés en zijn leger kwam in 1519 aan en de keizer verwelkomde hem, omdat hij dacht dat het de teruggekeerde god was. Het leger viel door een misverstand aan op de bevolking en er werden een heleboel Azteken afgeslacht. De nieuwe keizer verjoeg de Spanjaarden weg, dit werd ‘Noche Triste’ (De Trieste Nacht) genoemd. Cortés bouwde schepen met behulp van andere landjes om vanuit de kanalen aan te vallen. Intussen hadden de Spanjaarden vanuit Europa de pokken meegenomen, die aan veel Europeanen en Azteken het leven kostte. Cortés keerde terug naar Tenochtitlan met 50.000 man en het Rijk der Azteken gaf zich over op 13 augustus 1521.
Ten tijde van de kolonisatie
De Spanjaarden noemden hun nieuwe kolonie Nieuw Spanje. Zij waren de baas in het land en bouwden paleizen en kerken in hun eigen stijl. Alle oude gebouwen en tempels van de Indianen werden vernietigd en de stenen werden hergebruikt als bouwmateriaal voor de koloniale gebouwen. Nieuw Spanje was een bron van minerale rijkdom, vooral zilver. De Spanjaarden ontwikkelden daar een koloniale economie, gebaseerd op de handel met het vasteland Spanje en het haciënda systeem. Haciënda’s zijn grote landgoederen waarop veel arbeiders leefden en verschillende gewassen werden verbouwd. De arbeiders werden slecht betaald en hadden geen goede leef- en werkomstandigheden. De Spanjaarden wilden ook het oorspronkelijke Indiaanse geloof, de cultuur en de taal veranderen. Er kwamen zelfs missionarissen vanuit Spanje om de Indianen te bekeren tot het Rooms-katholieke geloof. Kerken en kloosters werden gebouwd en de Indianen kregen les volgens de Spaanse geloofsovertuiging. De officiële taal werd Spaans en de Indianen hadden weinig rechten en werden vaak uitgebuit. Door de combinatie van Indiaanse en Spaanse tradities werd een nieuw land geboren.
Het bestuur
Het bestuur van de Spaanse kolonies in Amerika werd geregeld via een bestuurssysteem. Het doel daarvan was de macht van de 1e kolonisten te beperken en de economie en de samenleving beter te kunnen controleren. In Spanje werd de basis gelegd voor de wetten en het bestuur in Nieuw Spanje.
Dekolonisatieproces
Dit kon natuurlijk niet lang goed gaan en de Indianen werden steeds meer ontevreden. Op 16 september 1810 spoorde de priester Miguel Hidalgo zijn parochianen aan om te vechten voor de onafhankelijkheid. Deze gebeurtenis wordt ook wel de ‘Grito de Hidalgo’ (de schreeuw) genoemd, dit was een zeer belangrijk moment voor de Mexicaanse geschiedenis. De beweging groeide snel uit tot 100.000 mensen. Hidalgo werd vermoord, maar de strijd ging door. Ze wilden rassengelijkheid en herverdeling van het land. Na een oorlog van 11 jaar waarin super veel mensen om het leven kwamen, kreeg Mexico de onafhankelijkheid in 1821.
Mexico als nieuw land
De oorlog om de onafhankelijkheid had Mexico heel veel gekost, het land was er zéér slecht aan toe. Mijnbouw, landbouw en industriële productie waren verwaarloosd en er waren meer dan een half miljoen Mexicanen gesneuveld. Als nieuw land probeerde Mexico een eigen identiteit te krijgen, de overgang was pijnlijk en moeilijk. Dit was een eeuw van strijd en verandering. Op politiek gebied was Mexico verdeeld in 2 groepen: de Conservatieven en de Liberalen. In 1917 werd een nieuwe grondwet aangenomen. Deze grondwet hield rekening met individuele en sociale rechten en was erg nationalistisch. Volgens deze grondwet wordt Mexico nog steeds geregeerd.
Marokko
Kolonisatie
Sinds in 1269 de dynastie der Marinieden de macht overnam, verzwakte het Marokkaanse rijk langzaam en de invloed van Europa nam toe. In het begin van de 16e eeuw bouwde Portugal versterkingen bij de kust van de Middellandse Zee en snel daarna Spanje ook.
Maar de onafhankelijkheid van Marokko kwam pas later echt in gevaar.
In de loop van de 19e eeuw was de Industriële revolutie in Europa op gang gekomen en de Europese kooplieden gingen op zoek naar nieuwe afzetmarkten en grondstoffen.
In 1830 veroverden de Fransen Algerije. Omdat de Marokkanen het Algerijnse verzet steunden, voerde het Franse leger ook een strafexpeditie uit tegen de Marokkanen en in 1844 werd het Marokkaanse leger door de Fransen verslagen. Door de internationale conferentie van Madrid in 1880 verloor Marokko definitief haar onafhankelijkheid. In die conferentie werden met alle belangrijke landen in Europa afspraken vastlegt over hun handelsactiviteiten met Marokko.
Intussen hadden de Spanjaarden ook diverse delen van Marokko veroverd en in 1912 werd Marokko verdeeld in een (groot) Frans en (klein) Spaans protectoraat.
Spanje kreeg zeggenschap over het noorden en een zuidelijk gebied dat bekend werd als de Spaanse Sahara (nu Westelijke Sahara)
De rest van het Marokkaanse grondgebied was onder de Fransen.
Marokko ten tijde van de kolonisatie
Marokko was dus een protectoraat van Spanje en Frankrijk geworden.
Een protectoraat is een land waarover een ander land de heerschappij uitoefent. Een protectoraat was meestal vergelijkbaar met een kolonie.
De Fransen en Spanjaarden pasten de methode van direct bestuur toe.
De bestaande staat en zijn instituties (grondwet) en staatshoofd werden behouden, maar de Fransen en Spanjaarden bestuurden het land.
De manier waarop de Fransen en Spanjaarden in Marokko aanwezig waren was door handelsposten.
Ook zouden ze het land begeleiden bij het moderniseringsproces.
Het Franse bestuur, onder de Franse resident- generaal Lyautey, maakte Rabat tot nieuwe hoofdstad en bouwde nieuwe wijken in de steden. Daardoor zijn de oude stadsdelen (medina) gespaard gebleven.
De Marokkanen kwamen massaal in opstand tegen de Franse en Spaanse overheersing, omdat de islam altijd voor de onafhankelijkheid ten opzichte van de niet-moslims was.
Pas in 1934 had Frankrijk het gebied onder controle.
Dekolonisatieproces
De Marokkanen hebben het streven naar onafhankelijkheid nooit opgegeven. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog raakte de kwestie van de onafhankelijkheid wel tijdelijk op de achtergrond.
Maar mede door de gevolgen van de oorlog verloor Frankrijk aan invloed en de Marokkanen grepen hun kans. In 1944 werd er een politieke partij opgericht, de Istiqlalpartij, die streefde naar onafhankelijkheid.
De partij werd gesteund door sultan Mohammed V, die steeds vaker weigerde Franse maatregelen te bekrachtigen.
Dat vond Frankrijk zo lastig, dat de sultan in 1953 werd afgezet en verbannen. Hierdoor kwam het Marokkaanse volk in opstand en door nationalisten werden er aanslagen gepleegd. Buiten Marokko groeide vanaf dat moment de steun voor de nationalisten en het verzet tegen het Franse optreden. Twee jaar later besloot Frankrijk af te zien van zijn aanspraken op Marokko en mocht de sultan terugkeren. Op 2 maart 1956 werd Marokko onafhankelijk van Frankrijk. Pas in 1976 viel Marokko de Westelijke Sahara binnen, wat nog door Spanje gekoloniseerd was.
Het Noorden van de Westelijke Sahara kwam in Marokkaanse handen en het Zuiden werd deel van Mauritanië.
Hoofdstuk 3

De actuele situatie en de vergelijking tussen Mexico en Marokko

Mexico

De actuele situatie van Mexico
Mexico is een toeristische bestemming waar veel mensen op vakantie gaan. De bevolking van Mexico bestaat voor het grootste gedeelte uit mensen die 'mestizos' worden genoemd. In het hele land komt de traditionele kleding, kunst, taal en het geloof terug. Mexicanen zijn over het algemeen heel hartelijk en vriendelijk. Ze houden erg van tradities en feesten.
Mexico is staatkundig verdeeld in vijf regio's met 31 staten en het Federaal District. Elke staat heeft een eigen grondwet, eigen belastingen en kiest zelf zijn gouverneur. De gouverneur van het Federale District wordt benoemd door de president. De staten zijn weer onderverdeeld in ongeveer 2300 municipios (gemeenten).
Vicente Fox Quesada is president in Mexico sinds 2000. De laatste jaren is de economie van Mexico weer gaan groeien. Maar de verschillen in welvaart blijven groot. Er zijn érg rijke mensen die meestal veel land bezitten. Maar er zijn ook veel arme mensen die niks hebben om van te leven en wonen in grote sloppenwijken. Criminaliteit speelt een grote rol in het dagelijks leven, zeker in de arme buurten. Daarbij gaat het vooral om zakkenrollen en diefstal. De drugshandel (voornamelijk langs de grens met de VS) en het daardoor veroorzaakte geweld blijft een groot probleem.
Het grootste gevaar voor de gezondheid schuilt in het vervuilde water van Mexico. Rivieren worden voor te veel dingen gebruikt. Mensen drinken eruit, ze wassen zich erin en ze plassen en poepen er ook in. Dat lijkt me toch niet al te gezond! Er zijn daardoor daar ook meer ziektes dan in Nederland.
Het landschap van Mexico is zeer gevarieerd. In het noorden vind je een droog woestijnlandschap, terwijl het zuiden tropisch is. Dwars door het land lopen hoge bergketens. De kusten bestaan uit lagunes, zandstranden en mangrovemoerassen. Het klimaat van Mexico is grotendeels tropisch. Dit betekent hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Er gebeuren ook best wel eens natuurrampen. Bijv. op 19 September 1985 was er een aardverschuiving en daarbij vielen 9500 doden! Er zijn ook vaak windstormen, daardoor worden veel mensen dakloos. In 1949 barstte er ook een vulkaan uit waar veel mensen bij om het leven kwamen.
Marokko
Op 18 augustus 1957 werd Marokko opnieuw een koninkrijk met Mohammed V als koning. Mohammed V overleed in 1961, waarna zijn zoon Hassan II hem opvolgde. In 1972 werd het land een constitutionele
monarchie. In 1999 overleed Hassan II en hij werd opgevolgd door zijn zoon Mohammed VI, die nu nog steeds koning is. Hij probeert het land te moderniseren.
De Imazighen, (de berbers) waren onder Hassan II met opzet achtergesteld. Door Mohammed VI krijgen zij nu een betere positie en ook de positie van de vrouw wordt verbeterd.
Officieel is Marokko nu een parlementaire democratie.
Er worden dus verkiezingen gehouden, maar toch wordt de politiek vooral bepaald door de koning.
Hij kiest de minister-president, benoemt het kabinet en bepaalt het buitenlands beleid.
Ook is hij de hoogste religieuze leider en bevelhebber van het leger.
In het Marokkaanse parlement zijn twee kamers: de Raad van Afgevaardigden (bestaat uit 325 leden die door het volk worden gekozen) en de Raadgevende Vergadering (bestaande uit 270 voorname personen).
Marokko is verdeeld in 16 administratieve regio’s.
Er zijn verschillen in plaatselijk bestuur.
Marokko heeft te maken met behoorlijke economische problemen. Een van de belangrijkste oorzaken is de snelle bevolkingsgroei. Halverwege de jaren '90 had Marokko 25 miljoen inwoners; nu zijn het er naar schatting 33 miljoen. Marokko heeft grote moeite om al deze nieuwe monden te voeden. En er zijn lang niet genoeg banen voor de jonge bevolking.
Een op de vijf Marokkanen leeft onder de armoedegrens.
Het land heeft nauwelijks industrie en is afhankelijk van de export van grondstoffen en landbouwproducten.
De belangrijkste bron van buitenlandse inkomsten vormen de in het buitenland levende Marokkanen die regelmatig geld overmaken naar hun familie in Marokko.
Toerisme is de tweede inkomstenbron van Marokko, maar speelt toch nog een relatief bescheiden rol, vergeleken met veel andere landen aan de Middellandse Zee.
Vergelijking tussen de twee landen

Overeenkomsten:
Marokko en Mexico zijn allebei verdeeld in verschillende regio’s. Elke regio heeft een eigen bestuur.
Een andere overeenkomst is dat de lande beiden democratisch zijn.

Verschillen:
Een verschil in de economie is dat de economie in Mexico de laatste jaren is gaan groeien, terwijl Marokko met behoorlijke economische problemen te maken heeft.
Toerisme speelt in Marokko een kleinere rol als in Mexico.
Conclusie

Geografische ligging:
Mexico ligt in Noord-Amerika, de totale oppervlakte van het land is 1.972.550 km². Er wonen in totaal 106.000.000 mensen.
Marokko ligt in het noordwesten van Afrika. Marokko heeft een oppervlakte van 446.550 km². Belangrijke kenmerken van het Marokkaanse landschap zijn: grote bergketens en uitgestrekte woestijnen.

Geschiedenis
Mexico werd voor het eerst bevolkt door jager-verzamelaars, ongeveer 12.000 jaar geleden. Mexico was tijdens de precolumbiaanse tijd de woonplaats van Indiaanse beschavingen, onder andere de Azteken. Toen de Spaanse Hernán Cortés in 1519 aankwam in Mexico, betekende dat het einde van het Azteekse rijk en Mexico werd een kolonie van Spanje.
De eerste bewoners van Marokko waren de Berbers. Na de Fenicische handelaars en de Romeinen vielen de Arabieren aan het eind van de 7e eeuw Marokko binnen en verspreidden de islam.
Tegen het eind van de 8e eeuw hadden de Berbers de Arabieren uit Marokko verdreven, maar de islam bleef. Hierna volgden er een aantal Berberdynastieën, o.a. die van de Almoravieden en de Almohaden.
In 1844 werd het Marokkaanse leger door de Fransen verslagen.
Door de internationale conferentie van Madrid in 1880 verloor Marokko definitief haar onafhankelijkheid.
Ten tijde van de koloniale overheersing
Mexico: De Spanjaarden noemden hun nieuwe kolonie Nieuw Spanje. Zij waren de baas in het land en bouwden paleizen en kerken in hun eigen stijl. Alle oude gebouwen en tempels van de Indianen werden vernietigd en de stenen werden hergebruikt als bouwmateriaal voor de koloniale gebouwen.
De arbeiders werden slecht betaald en hadden geen goede leef- en werkomstandigheden. De Spanjaarden wilden ook het oorspronkelijke Indiaanse geloof, de cultuur en de taal veranderen. De officiële taal werd Spaans en de Indianen hadden weinig rechten en werden vaak uitgebuit. Door de combinatie van Indiaanse en Spaanse tradities werd een nieuw land geboren.
Marokko: De bestaande staat en zijn instituties (grondwet) en staatshoofd werden behouden, maar de Fransen en Spanjaarden bestuurden het land. De Fransen zouden Marokko ook begeleiden bij het moderniseringsproces. Het Franse bestuur, onder de Franse resident- generaal Lyautey, maakte Rabat tot nieuwe hoofdstad en bouwde nieuwe wijken in de steden. Daardoor zijn de oude stadsdelen (medina) gespaard gebleven. De Marokkanen kwamen massaal in opstand tegen de Franse en Spaanse overheersing, omdat de islam altijd voor de onafhankelijkheid ten opzichte van de niet-moslims was.
Dekolonisatieproces
De Mexicanen werden steeds ontevredener. En op 16 september 1810 spoorde de priester Miguel Hidalgo zijn parochianen aan om te vechten voor de onafhankelijkheid. Deze gebeurtenis wordt ook wel de ‘Grito de Hidalgo’ (de schreeuw) genoemd, dit was een zeer belangrijk moment voor de Mexicaanse geschiedenis. De beweging groeide snel uit tot 100.000 mensen. Hidalgo werd vermoord, maar de strijd ging door. Ze wilden rassengelijkheid en herverdeling van het land. Na een oorlog van 11 jaar waarin super veel mensen om het leven kwamen kreeg Mexico de onafhankelijkheid in 1821.
Ook de Marokkanen hebben het streven naar onafhankelijkheid nooit opgegeven. Toen Frankrijk mede door de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog aan invloed verloor grepen de Marokkanen hun kans.
In 1944 werd er een politieke partij opgericht die streefde naar onafhankelijkheid, o.l.v. Mohammed V. Mohammed V weigerde steeds vaker Franse maatregelen te bekrachtigen. In 1953 werd hij door de Fransen afgezet en verbannen. Twee jaar later besloot Frankrijk af te zien van zijn aanspraken op Marokko en mocht de sultan terugkeren. Op 2 maart 1956 werd Marokko onafhankelijk van Frankrijk. Pas in 1976 viel Marokko de Westelijke Sahara binnen, wat nog door Spanje gekoloniseerd was. Het Noorden van de Westelijke Sahara kwam in Marokkaanse handen en het Zuiden werd deel van Mauritanië.
Actuele situatie
Vicente Fox Quesada is president in Mexico sinds 2000. Mexico is staatkundig verdeeld in vijf regio's met 31 staten en het Federaal District. Elke staat heeft een eigen grondwet, eigen belastingen en kiest zelf zijn gouverneur. De gouverneur van het Federale District wordt benoemd door de president. De staten zijn weer onderverdeeld in ongeveer 2300 municipios (gemeenten). De laatste jaren is de economie van Mexico weer gaan groeien. Maar de verschillen in welvaart blijven groot. Criminaliteit speelt een grote rol in het dagelijks leven, zeker in de arme buurten.
In Marokko is Mohammed VI koning sinds 1999. Hij probeert het land te moderniseren. Officieel is Marokko nu een parlementaire democratie,
maar toch wordt de politiek vooral bepaald door de koning.
In het Marokkaanse parlement zijn twee kamers: de Raad van Afgevaardigden (bestaat uit 325 leden die door het volk worden gekozen) en de Raadgevende Vergadering (bestaande uit 270 voorname personen).
Marokko is verdeeld in 16 administratieve regio’s.
Er zijn verschillen in plaatselijk bestuur.
De belangrijkste bron van buitenlandse inkomsten vormen de in het buitenland levende Marokkanen die regelmatig geld overmaken naar hun familie in Marokko.
‘Ongeacht tijd of periode en geografische ligging verliep het dekolonisatieproces overal hetzelfde’
Deze stelling klopt!! Dat laten wij zien met de volgende punten:
- Bij beide landen kwam het dekolonisatieproces op gang door ontevredenheid van de bevolking.
- De bevolking richtte onder leiding van iemand een partij/beweging op die zich verzette tegen de kolonisten en ze kregen daarbij veel aanhang.
- Na een lange periode van oorlog/strijd werd het land afhankelijk. De periode is ongeveer even lang.
De landen lagen ver uit elkaar, waren erg verschillend en werden gekoloniseerd door andere landen, namelijk Spanje en Frankrijk, maar ondanks het verschil in de geografische ligging waren er veel overeenkomsten in het dekolonisatieproces, zoals hierboven staan.
De tijd en periode van de kolonisatie van beide landen was ook anders.
In Mexico van 1519-1821 en in Marokko van 1844-1956.
Hoewel de tijd en periode van de dekolonisatieprocessen verschilden en de geografische ligging van beide landen, maar er toch overeenkomsten zijn kun je zeggen dat over het algemeen het dekolonisatieproces ongeacht tijd of periode en geografische ligging overal hetzelfde verliep.
Bronnenlijst

Sites:
http://www.voorbeginners.info/marokko/geschiedenis-2.htm
http://home.tiscali.be/f.vanlil/Marokko/geschiedenis.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Marokko
http://nl.wikipedia.org/wiki/Protectoraat
http://www.ronhaleber.nl/sahara.html

http://www.wikipedia.org/wiki/Mexico
http://www.wikipedia.org/wiki/Mexico/land
http://www.reisbureau/Mexico
http://www.mexicoonline.nl/frames.html?url

Boeken:
Met het oog op Marokko, auteur: Deborah Fordyce
Mexico, auteur: Tjabel Daling

REACTIES

K.

K.

Hallo allemaal,
Mijn nichtje moet een werkstuk over marokko houden, ik heb hier heel veel aan!

Dankje

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.