Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Stikstof

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 368 woorden
  • 1 februari 2005
  • 147 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
147 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het symbool van stikstof is de letter: N. Stikstof heeft in bijna elke taal een andere naam: De Duitse naam voor stikstof is stickstoff, de Engelsen noemen het nitrogen en de Fransen noemen het azote. De Latijnse naam is litrogenium en de Griekse naam voor stikstof is azotikos, wat “geen leven” betekent, omdat levende organismen in het gas stikken. Daarom heet dit element in het Nederlands: Stikstof. Stikstof is in 1772 ontdekt door Daniel Rutherford. Hij noemde het noxious air (letterlijk: schadelijke lucht). Stikstof wordt bijvoorbeeld gebruikt als voedselkoelvloeistof. Bij een hele lage temperatuur kun je voedsel snel invriezen en op lage temperatuur bewaren. Hierdoor blijft het voedsel in een veel betere staat. Verbindingen van stikstof zijn: (raket)brandstof, kunstmest en springstof. Veel soorten kunstmest zijn gericht op het opnemen van stikstof via de plant. Bij een te laag gehalte aan stikstof zal de plant een lichte bladkleur hebben en een matige groei en bij een te hoog gehalte is er een (te) donkere bladkleur, bladuitval en ziekten. Stikstof is ook een van de onderdelen in raketbrandstof en springstof. Bij springstof zal er door de stikstof een beter effect ontstaan. Stikstof wordt ook gebruikt voor cryochirurgie. Bij cryochirurgie worden wratten verwijderd door middel van vloeibare stikstof. Met vloeibare stikstof worden wratten aangestipt. Hierdoor wordt het vocht uit de wrat gehaald, sterven de cellen af en zal de wrat verschrompelen. Ook voor de behandeling van bepaalde huid, hals- en bottumoren wordt vloeibare stikstof gebruikt. Op dit moment zijn ze het meest bezig met de behandeling van bepaalde levertumoren door middel van crychirurgie. Ook wordt stikstof gebruikt voor: narcose, behandelingen van infecties aan de urinewegen en bepaalde soorten nierstenen, losmaken en ophoesten van slijm en als bloeddrukverlager. Behalve in de medische wereld wordt stikstof ook gebruikt in: airbags, lasers, textielverf, kleurstoffen en in haarverf. Stikstof werd vroeger bereid door onttrekking van zuurstof en koolstofdioxide aan lucht maar nu door distillatie van vloeibare lucht. Tegenwoordig is er weer iets nieuws waarvoor ze stikstof gebruiken namelijk in banden. Banden hebben zo minder snel slijtage en het is milieuvriendelijker dan “gewone lucht” in banden. Het is milieuvriendelijker omdat je door stikstof minder brandstofverbruik hebt. De wereldproductie van stikstof is ongeveer 150 miljoen ton per jaar!

REACTIES

J.

J.

in het werkstuk staat Itrogenium maar dat moet natuurlijk Nitrogenium zijn.

16 jaar geleden

G.

G.

weet jij ook misschien waarom ze het symbool N hebben gekozen voor stikstof?

13 jaar geleden

H.

H.

In een van de staten van Amerika, is men aan het overwegen om stikstof to gaan gebruiken bij het executeren van misdadigers. Dit, omdat men moeilijk of niet meer aan de gebruikelijke middelen kan komen (bedrijven weigeren die middelen nog aan te leveren). Wat doet stikstof in de longen/het lichaam?

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.