Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Overstromingen Bangladesh

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 518 woorden
  • 24 januari 2005
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
65 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!
Overstromingen in Bangladesh onderzocht Hoofdvraag: hoe komt het dat er in Bangladesch zo vaak overstromingen zijn? Deelvraag 1: Hoe verklaar je dat Bangladesh bijna elk jaar wordt overstroomd door rivieren? Deelvraag 2: Hoe verklaar je de overstromingen door cyclonen? Deelvraag 3: Waarom vallen er zoveel doden bij de overstromingen? Deelvraag 4: De overstromingen brengen niet alleen ellende. Wat brengen ze nog meer? Deelvraag 1: Hoe verklaar je dat Bangladesh bijna elk jaar wordt overstroomd door rivieren? De warme lucht gaat stjgen, stijgende lucht wordt koud en wordt regen. niet zomaar regen maar stortbuien. de natte zeewind heet moesson. de moesson botst verderop tegen het gebergte Himalaya. de hoogste toppen van de Himalaya gebergte zijn 8000 meter. de lucht moet weer stijgen dus er komt nog meer regen. de regen uit de bergen stroomt door twee grote rivieren terug naar Bangladesh. dat zorgt voor veel water en dus overstromingen.
Deelvraag 2: Hoe verklaar je de overstromingen door cyclonen? een cycloon is een zware storm boven zee. de cyclonen zorgen voor hoge golven. in de golf van Bengalen is dat extra gevaarlijk. De zee heeft de vorm van een trechter. In de trechter wordt het water steeds verder omhoog geduwd. Het water kan maar een kant op: naar het land. Maar daar ligt het laaggelegen Bangladesh. Langs de kusten liggen geen dijken die het water tegenhouden. De zee zorgt voor grote overstromingen. Deelvraag 3: Waarom vallen er zoveel doden bij de overstromingen? Er zijn cycloonbunkers uitgevonden die dienen als schuilplaats voor 2000 tot 3000 mensen. Het zijn stevige bouwsels van beton. Ze staan op palen en zijn twee verdiepingen hoog. Bij een cycloon in 1970 was bijna iedereen dood. Daarna werd de cycloonbunker gebouwd en gelukkig was die klaar voor de cycloon van 1991. In 1991 overleefde alle 650 bewoners de ramp. Maar beide volgende cycloon overleven niet alle mensen dat want er zijn maar 30 cycloonbunkers en er zijn er 3000 nodig. maar de regering kan er niet meer bouwen er is geen geld. Deelvraag 4: De overstromingen brengen niet alleen ellende. Wat brengen ze nog meer? Het water laat hele vruchtbare slib achter. Dat maakt het land heel erg vruchtbaar. Er zijn drie rijstoogsten per jaar mogelijk. Dus iedereen heeft genoeg te eten. In dat vruchtbare slib kun je ook heel goed vissen. Ze hebben dus genoeg te eten. En nu kunnen ze met de boot naar andere dorpen. Anders moesten ze lopen soms wel uren lang! Hoofdvraag: Hoe komt het dat er in Bangladesh zo vaak overstromingen zijn? Rede 1: Als het regent komt het met bakken uit de lucht vallen maar de regen botst tegen de Himalaya gebergte. De regen moet stijgen dus er komt nog meer regen. De regen stroomt uit de bergen naar Bangladesh in twee grote rivieren. Daar zorgt het vele water dat uit de bergen stroomt voor vele overstromingen. Rede 2: De cycloon zorgt voor veel hoge golven. In de golf van Bengalen is dat vooral gevaarlijk. De zee heeft een vorm van een trechter. Het water word steeds verder omhoog geduwd en kan maar een kant op, het land. Daar ligt het laaggelegen Bagladesh. Langs de kust zijn geen dijken die het water tegenhouden. Het zorgt dus voor grote overstromingen.

REACTIES

C.

C.

whahahah heej leuk man hij staat erop(A)

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.