Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Waar heb jij je schoolspullen gekocht, wat heb je gekocht en waarom? Vertel het in ons jaarlijkse Schoolspullenonderzoek. Meedoen duurt 10 minuutjes en je maakt kans op een Bol.com van 25 euro.

Teddy Beren

Nederlands

Werkstuk

6.4 / 10
  • Simone
  • Nederlands
  • 1208 woorden
  • 9411 keer
    13 deze maand
  • 21 november 2004
Inhoudsopgave

1. Voorwoord
2. Een paar beroemde beren
Hier zijn eigenlijk de beroemdste beren van de wereld.
Winnie the pooh, Forever Friends, Berenboot enzovoort.
3. Waar gebruiken ze teddyberen allemaal voor?
Hier kun je kijken wat ze allemaal met teddy beren doen.
4. Geschiedenis
Hier de geschiedenis van de teddybeer.
Wie heeft hem ontworpen en wie heeft hem de naam gegeven.
Welke merken zijn er allemaal?
5. Teddyberen verzamelen
Groten verzamelaars, teddy beren winkels enzovoort.
Wil je weten hoe dit verder gaat? Kom dan eens kijken.
6. Beren spulletjes
Verschillende spullen van teddyberen.
Handige maar ook onhandige spulletjes!
7. Bronvermelding
8. Nawoord

1. Voorwoord

Ik vind teddy beren best leuk en daarom heb ik gekozen om dit werkstuk te doen. Het leek me erg spannend om in de geschiedenis van de teddybeer een kijkje te nemen. Ik wist nog niet veel van de teddybeer en ik zou erg graag veel van willen weten en dat is nu gebeurd.


Als je nog meer te weten wilt komen over de teddybeer dan zal ik er maar snel inkijken. Want dadelijk sta je versteld wat er allemaal in de loop der jaren is gebeurd met de teddybeer.

2. Een paar Beroemde beren

De berenboot, op televisie van 1976 tot 1978.

Bolke de beer, Geboren in 1935.

Forever Friends, Geboren in 1980.

Me To You, Geboren in 1987.

Pimbolie, Geboren op 13 december 1998.

Winnie the Pooh, eerste verhaal in 1926.

Padington, geboren in 1958.

3. Waar gebruiken ze teddy beren allemaal voor?

De Amerikaanse politie gebruikt teddyberen om kinderen te helpen bij het verwoorden van vervelende ervaringen. In andere landen komt deze manier ook een beetje op gang.
Er zijn chirurgen die met teddyberen laten zien hoe een operatie verloopt. Jonge kinderen die in het ziekenhuis liggen worden hierdoor minder angstig als ze een operatie moeten ondergaan.

Voor dovenscholen zijn er ook beren ontwikkeld. Leraren kunnen zo in gebarentaal Honey the Signing Bear (Honing/Lieverd de Gebarende Beer) gebaren laten maken door hun handen in zijn armen te steken.

Teddyberen worden vaak als symbool gebruikt voor liefdadige acties voor kinderen en brengen dan zelf weer geld op. En daarom is er een organisatie ďChildren in NeedĒ van de BBC.

En ook in AustraliŽ kan Bandaged Bear (Verbonden Beer) geadopteerd worden en gaat de opbrengst naar het Royal Alexandra Kinderziekenhuis in Campertown in New South Wales.

4. Geschiedenis

Teddyberen zijn tegenwoordig zo populair dat het moeilijk is te geloven dat ze pas in 1902 zijn uitgevonden. Teddyberen zijn genoemd naar Theodore 'Teddy' Roosevelt, de bekende Amerikaanse president, welke een groot liefhebber was van de jacht. Omdat hij weigerde een zwart beertje dood te schieten werd er een spotfoto in de krant gezet en kregen pluche beren de naam Teddybeer. Gedurende vele jaren hebben de Verenigde Staten en Duitsland een discussie gehouden over wie de eerste Teddybeer maakte. Maar eigenlijk maakten beide landen de eerste teddybeer.
In Duitsland woonde Richard Steiff die voor van zijn tante een die het familie bedrijf oprichtte in 1820. Richard kreeg toestemming om een speelgoedbeer te maken, een recht op staande beer, net als een pop. Uiteraard waren er eerder al beren gemaakt, maar dat waren levensechte kopieŽn met echte berenhuid. Richard's beer kon echt rechtop lopen.
De beer, genaamd 'Vriend Petz' werd geÔntroduceerd in 1903 op de Lente Speelgoedbeurs in Leipzig. Maar tot Richard's teleurstelling, scheen niemand geÔnteresseerd te zijn. Er wordt gezegd dat pas op het moment dat Richard zijn spullen in aan het pakken was een Amerikaanse inkoper de beer zag en onmiddellijk 3.000 exemplaren bestelde. Zo werd de Teddybeer geboren en op weg naar zijn internationaal succes.
Binnen een paar jaar waren de teddyberen verspreid over de hele wereld. Roosevelt adopteerde de beer as mascotte voor zijn (succesvolle) herverkiezing. Steiff veranderde zijn ontwerp en gaf de beer een meer aansprekend gezicht, dat nog steeds het nog steeds hetzelfde was toen hij de eerste teddybeer maakte.
Terwijl de Amerikaanse producenten voornamelijk voor eigen land produceerden, exporteren de Duitse firma's als Steiff - en later Hermann en Bing, teddyberen naar heel Europa. Pas tijdens de eerste wereldoorlog slaagden firma's in andere landen erin een plaats op de markt te veroveren.
Zo begon het maken van teddyberen op grote schaal in Groot-BrittanniŽ pas rond 1915. Tot de eerste producenten aldaar behoorden J.K. Farnell, Deans Rag Book Co, en H.G. Stone & Co ("Chiltern ToysĒ). Later volgden Deans, Chiltern, Chad Valley Co. en Merrythought (gesticht in 1930).
Tijdens de tweede wereldoorlog kwam de productie in Europa volledig stil te liggen. Na afloop van de oorlog werden er veel nieuwe Teddyontwerpen op de markt gebracht, samen met de aller eerste beren.
Vanaf het midden van de jaren zeventig begonnen steeds meer volwassenen teddyberen te verzamelen. In het begin waren vooral de moderne beren populair, maar later werden de originele, oude beren steeds populairder. Producenten begonnen dan ook met het maken van speciale beren voor verzamelaars in plaats van voor kinderen.

5. Teddy beren verzamelen

Veel mensen op de wereld verzamelen teddy beren. Hier is een foto wie een echte grote teddy beren verzameling heeft:

Teddy beren winkels

Je hebt ook teddy beren winkels. Bijvoorbeeld in Concord in Massachusetts opende Fran Lewis samen met een vriendin in 1978 Bear In mount Inc. Voor echte verzamelaars geven zij een blaadje uit wat steeds om de drie maanden uit komt. Dat blaadje heet: The Arctophile.Dit was niet de eerste teddy beer winkel in Groot-BrittanniŽ de eerste heten: Asquiths. Nu zijn er bijna in alle groten steden een speciale teddy beren winkel.

Manier van verzamelen!

Je kunt allemaal antieke teddy beren verzamelen bijvoorbeeld uit de tweede wereldoorlog. Maar ook van de jaren 50 en 60. In plaats van antieke teddy beren kun je ook speciaal van een merk, een bepaald land te verzamelen of beren van een model.

Hele leuke dingen te doen met je teddy beer/beren:

Je kunt ze bijvoorbeeld in een koffer zetten. In de woonkamer, slaapkamer of juist voor de kachel kun je ze zetten. Het leukste is teddy beren van hetzelfde merk of teddy beren wat erg goed op elkaar lijken.

Je kunt ook beren op een plank zetten. Dat staat erg leuk bij een verzameling of een begin van een echte verzameling.

6. Beren spulletjes

Berenmof (een tasje wat je kan omhangen, in een vorm van een teddybeer) is altijd populair geweest in vele exemplaren. In Duitsland heb je er zeld een piepstem in!

Bestek van het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw met decoratie is erg veel gebruikt.


Een berewarmer heb je ook, hoor. Zelfs in verschillende maten, van groot naar klein en van breedst naar smalst. Meestal hebben ze ook een jurkje aan.

Je hebt postzegels van teddy beren uit verschillende landen bijvoorbeeld: Amerika, Nederland, BelgiŽ, China, Japan enzovoort.

Een zuigfles bestaat ook, in de jaren 40 en 50 was het ook in roze pluche verkrijgbaar.

Je hebt ook tijdschriften van teddy beren. Die zijn vooral in Amerika tekoop. In het tijdschriften staat meestal in: hoe je teddy beren moet maken, teddy beren weetjes, teddy beren verzamelaars en nog veel meer.

7. Bronvermelding

8. Nawoord

Ik heb er veel moeite ingestoken in het internet. Het duurde wel even voordat ik iets vond omdat er niet zo veel in Google stond, maar het is toch lukt. Ik vond het leerzaam en ook heel leuk om te doen.

Ik vond het leukste de voorkant maken omdat je dan verschillende mogelijkheden hebt. En wat ik ook nog leuk vond: Geschiedenis, ik heb er veel van geleerd en ik wist niet dat je zo veel merken en verschillende beren hebt.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8767

reacties

mooi gedaan
door nick de meij (reageren) op 6 april 2013 om 10:51

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer