Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Cilinderslot

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 715 woorden
  • 10 november 2004
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
46 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!
Cilinderslot

Inleiding
Ik houd het over een cilinder slot omdat ik niet wist hoe een slot nou open en dicht ging. En waar het slot nou uit bestaat. En we moesten voor techniek een technisch onderwerp kiezen dus vond ik dit wel een geschikt onderwerp om mijn werkstuk over te maken. Het was trouwens best lastig om aan informatie te komen. Er was wel informatie te vinden maar heel veel het zelfde.
Ik heb vragen bedacht om dingen over het cilinderslot te weten te komen. dit zijn de vragen:

Een klein stukje geschiedenis van het slot.

Wat is een cilinder slot?
Hoe werkt het?
waar bestaat een cilinder slot uit?
Wat gebeurt er als je de sleutel er in doet?
Wat gebeurt er als je hem omdraait?
Hoe gaat het slot nou weer dicht?

Een klein stukje geschiedenis.
Al sinds de oudheid worden er sloten gebruikt om ongewenste gasten buiten te houden. De Egyptenaren hadden het slot al voor Christus.
De werking van het cilinderslot is bedacht z’n vierduizend jaar geleden in Oost-Europa. In 1778 maakte de Engelse slotenmaker Robert Barron het eerste cilinderslot. Het slot was een hele uitvinding. Dit slot was veel veiliger dan de toen gebruikte sloten.
Het slot is in de loop van de jaren niet echt veranderd. Nu is het cilinderslot een van het meest gebruikte en veiligste slot. Ook al heeft het slot maar 6 pinnetjes, je kunt er miljoenen combinaties mee maken.


Wat is een cilinder slot?
Misschien weten sommige kinderen niet wat een cilinderslot is. Een cilinderslot is een slot waar je een sleutel in doet. Cilindersloten zitten in een deur, bijvoorbeeld de voordeur of de achterdeur
(Zie hier naast). maar er zijn nog veel meer soorten. In een hangslot zit bijvoorbeeld ook een cilinderslot. Hier onder zijn nog een paar soorten cilindersloten te zien.
Maar ik houd het meer over het slot in de deur (hoe het open en dicht gaat).

Waar bestaat het cilinder slot uit?
Een cilinderslot bestaat uit, de naam zegt het al, twee cilinders (ronde buisjes) die in elkaar geschoven zijn. In de cilinder zitten staafjes. Die staafjes zorgen ervoor dat ze niet vrij van elkaar kunnen bewegen daar vertel ik in het volgende hoofd stukje meer over. Na de cilinder is er een nok aan de nok zit een veer en aan de veer zit de schoot

Wat gebeurt er als je de sleutel in het slot doet?
zo als ik al eerder had verteld zitten er in de cilinders staafjes, om precies te zijn 6 staafjes. Die staafjes zijn op verschillende plaatsen “gebroken”. Boven de staafjes zitten veertjes. Die zorgen er voor dat de staafjes gemakkelijk omhoog en omlaag geduwd kunnen worden. De breukvlakken moeten op de zelfde hoogte komen om de blokken vrij van elkaar te kunnen bewegen. Moeten de breuk vlakken op de zelfde hoogte komen.

Je zou denken als je er een wig (een schuin vlak) onder schuift dat het probleem verholpen is. Maar dat is niet zo het de openingen blijven bestaan.
De oplossing is dat je wiggen van verschillende diktes (verschillende schuine vlakken) gebruikt. Die de staafjes goed omhoog worden geduwd en dat al de
breukvlakken op de zelfde hoogte komen te liggen. Alleen nu heb je weer een probleem de staafjes blijven achter de wiggen haken.
Om dit op te lossen moet je de sleutel gebruiken. Bij de sleutel lopen de wiggen aan twee kanten schuin af. Nu kan de sleutel terug getrokken worden.

Wat er dus gebeurd als je de sleutel in het slot stopt. Is dat de breukvlakken van de staafjes op de zelfde hoogte worden geduwd. En dat je dan de sleutel om kunt draaien.

Wat gebeurt er als je de sleutel omdraait?
Wanneer je de sleutel in het slot steekt, kunnen de twee binnenste blokken zich vrij van elkaar bewegen. De cilinder draait met de sleutel mee en de nok draait ook mee. Hij neemt de veer mee en zo wordt de schot terug getrokken.

(als je het duidelijk wil zien met je naar www.djoe.nl gaan daar hebben ze een filmpje en dan kun je precies zien hoe het precies werkt.)

Hoe gaat het slot nou weer dicht?
Het slot gaat niet van zelf dicht. Als je de sleutel terug draait gebeurd het zelfde als je hem open doet. Alleen alles gaat andersom.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.