Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Napoleon

Geschiedenis

Werkstuk

6.1 / 10
2e klas havo
  • Ash
  • Nederlands
  • 1335 woorden
  • 7454 keer
    20 deze maand
  • 2 november 2004
Inleiding

Ik ga een werkstuk maken over Napoleon.
Dit ga ik doen door middel van een hoofdvraag en deelvragen.
De hoofdvraag is: Welke rol speelde Napoleon in de Franse Revolutie?
De deelvragen die ik ga stellen zijn: Wat voor persoon was Napoleon?
Wanneer speelde hij een belangrijke rol?
Hoe kreeg hij de macht?
Wat was zijn doel?
Wat bleef daarvan over na zijn dood?
Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik me erg interesseer in Napoleon en graag meer over hem te weten zou willen komen. De interesse is gekomen toen we het hadden over de Franse Revolutie. Het sprak me erg aan. Met name de rol van Napoleon. Hij is een belangrijk personage in de geschiedenis en wat hij heeft bereikt is nu nog steeds merkbaar op sommige punten. Het is daarom wel belangrijk dat je wat over hem te weten komt.
Ik ben niet echt problemen tegen gekomen, maar wel moeilijkheden.

Wat voor persoon was Napoleon?

Napoleon is geboren op 15 augustus 1769 op Corsica.
Napoleon was de tweede zoon van Carlo Maria Buonaparte. Hij was jurist en een verarmde landedelman. Carlo Buonaparte koos de kant van de Fransen. Als beloning daarvoor kreeg hij een studiebeurs voor zijn hoogbegaafde zoon Napoleon: Hij zou eerst een opleiding doen aan college classique in het plaatsje Autun ten westen van Frankrijk en daarna een militaire school in Brienne. Hij had een wiskundige aanleg en hij las heel erg veel in Klassieke boeken. In 1785 werd hij luitenant bij de artillrie. Hij wou meedoen met de bevrijdingsoorlog tegen Frankrijk. Een ruzie met de leider, Pasquale Paoli, dwong hem te vluchten naar Frankrijk met zijn familie. Hier werd hij zelfs kapitein. Hij maakte veel indruk met zijn goed bedachte aanvalsplan om door de Engelse bezette Toulon te bevrijden. Daardoor werd hij in 1793 bevordert tot generaal.
De expeditie naar Italië, waarvoor hij een plan de campagne had gemaakt en waarvan hij in maart 1796 de leiding werd opgedragen, vormde hij de start van zijn succesvolle carrière. De opdracht was voor een groot deel het werk van de directeur Barras. Barras was een Franse staatsman die streed als luitenant tegen de Engelsen in Indie. Hij had eerder al een relatie gehad met Josephine de Beauharnais., maar Napoleon sloot op 9 maart 1796 met haar het huwelijk. Door deze relatie kreeg hij veel contact met mensen met een hoge macht.

Wanneer speelde hij een belangrijke rol?

Napoleon was werd op 2 november 1797 opperbevelhebber van de oorlog tegen Engeland. Zijn doel was toen om Egypte binnen te vallen om Engeland van zijn Aziatische koloniaal bezit te beroven. Op 25 juli 1798 versloeg hij met een leger van 40 000 man de Mamelukken. De Mamelukken zijn een Egyptisch volk die bekend staan om hun sterke leger. Op 1 augustus 1798 vernietigde de Engelse admiraal Nelson de hele Franse vloot. Napoleon droeg zijn commando over aan zijn onderbevelhebber Kleber en keerde terug naar Frankrijk.
Napoleon bracht de Tweede Directoire ten val. Samen met de directeuren Sieyès en Roger- Ducas vormde hij de dictatuur. In 1800 vormde hij een commissie om de burgerlijke rechten vast te leggen. Uiteindelijk, in 1804, werd dat de Code Napoleon of ook wel Code Civil. Code Civil werd het Frans burgerlijk wetboek. Er stond in dat iedereen voor de wet gelijk was en dat iedereen recht heeft op eerlijke rechtspraak. Ook in Spanje Nederland en Duitsland kwam zo´n wetboek.
Na het mislukken van de vredespogingen tussen Oostenrijk en Engeland werd de oorlog hervat. De Engelsen blokkeerden de Franse havens en dreigde met inval. Toen kreeg het Oostenrijkse leger versterking kreeg van Napels, Sardinië, Beieren en Würtemberg. Tussen 15 en 20 mei 1800 volbracht een het leger onder leiding van Napleon de beroemde tocht over de Grote Sint- Bernanrd Pas.
Op 9 februari 1801 gaf Oostenrijk de strijd op en kwam er vrede: de vrede van Luneville. Op 25 maart 1802 sloten ook de Engelsen vrede: de vrede van Amiens.
Op 2 augustus 1802 werd Napoleon daarom gekozen door het volk tot keizer.

Hier een lijstje van alle belangrijke veldslagen onder begeleiding van Napoleon:

-1798, Slag bij Aboekir
-1798, Slag bij de piramiden
-1800, Marengo
-1805, Trafalgar
-1805, Austerlitz
-1806, Jena
-1807, Friedland
-1808 tot 1814, Spaanse oorlog
-1809, Aspern
-1812, Borodino
-1813, Lützen
-1813, Leipzig

De Spaanse oorlog, die van 1808 tot 1814 werd gehouden, ontstond toen koning onderdruk van Napoleon afstand van de troon deed, zodat Napoleons broer Jozef Bonaparte koning van Spanje kon worden. Door deze actie ontstond er een algemene opstand.

Hoe kreeg hij de macht?

Napoleon was erg machtig geworden door zijn huwelijk met Joséphine de Beauharnais. Velen denken dat hij dit huwelijk heeft gesloten om meer macht te krijgen.En dat kreeg hij ook. Toen hij uiteindelijk keizer werd, voerde hij de grondwet in. In de grondwet staan alle rechten en plichten van de burgers en het bestuur. Maar niet alleen zijn huwelijk, maar ook zijn wijsheid en opleiding hebben te maken met hoe hij de macht kreeg. Omdat hij erg mathematische aanvalsplannen maakte, kreeg hij veel opdrachten en zo kwam hij in contact met mensen met hoge status.
Doordat hij zoveel macht had maakte hij de mensen wijs dat hij alles beter zou maken voor hum en dat heeft hij voor een groot deel ook verwezenlijkt.

Wat was zijn doel?

Het belangrijkste doel van Napoleon was wel de vrijheid van de volkeren. Dat lukte niet door zijn vele tegenstanders. Met name Groot-Brittannië was een grote vijand van Napoleon. Napoleon had ook een hele grote machtsdrang. Hij had een soort van Caesarendroom. Elke als hij weer wat meer macht kreeg streefde hij naar meer en meer. Hij wilde zelf de macht hebben en regeren volgens zijn eigen ideeën. De ideeën uit de Franse Revolutie. Hij wou regeren volgens de grondwet. Elke volk moest vrijheid hebben in zijn rechtspraak en ieder volk is gelijk voor de wet. Hij wou graag van Europa één geheel maken.
Hij wou legers goed opleiden. Opleiden op het niveau van zichzelf. Dus ook zijn technieken en strategie.
Dus zijn grootste doel was om zijn plannen uit te voeren en alle macht hebben. Zijn Caesarendroom is voor een groot deel dan ook wel uitgekomen.
Toen hij werd verslagen bij de zogenaamde 100 dagen gaf hij zich over aan de Engelsen. Toen werd hij overgeplaatst naar St. Helena, waar hij 6 jaar gevangen werd gehouden toen hij overleed aan maagkanker.

Wat bleef daarvan over na zijn dood?

Napoleon heeft het lot van alle volkeren van Europa bepaald.
De eenwording van Europa heeft Napoleon ook op zijn naam staan, maar toch het belangrijkste wat over is gebleven is de wetgeving.
Code Civil of Code Napoleon is een Frans burgerlijk wetboek. Het gold in Nederland van 1811- 1838 in gewijzigde vorm is het in België nog steeds van kracht.
Code Pénal, het Franse Wetboek van strafrechten is ook nagebleven. Code Pénal werd ook in Nederland ingevoerd, maar wel aangepast. Zo kwam er de strop of het zwaard in plaats van de guillotine. Eerst in 1881 kwam de wet tot vaststelling van een Wetboek van Strafrechten. Deze werd ingevoerd op 1 september 1886 en is tot op de dag van vandaag nog steeds van toepassing.

Ook de opleiding van een leger lijkt nog steeds op dat van Napoleon. Wel aangepast, maar sommige technieken komen wel bekend voor.

Conclusie

De hoofdvraag is: Welke rol speelde Napoleon in de Franse Revolutie?
Napoleon speelde een belangrijke rol in de Franse Revolutie. Hij was in die tijd keizer, dus had hij veel te vertellen over het land en de rechten enzovoort. Hij regeerde volgens de dictatuur. Dus hij had alle macht over het land, maar vond wel dat alle mensen recht hadden op vrijheid in rechtspraak en ieder volk was gelijk voor de wet.
Napoleon had ook een goede naam als het ging om oorlogen en veldslagen. Hij kreeg die naam doordat hij de ene na de andere oorlog en veldslag won. Hij had een goed gevoel voor strategie en inzicht als het ging om oorlogen.
Dus de rol die Napoleon speelde was erg belangrijk, want zelfs nu nog zijn er dingen overgebleven van toen hij de macht had. Bijvoorbeeld de code Pénal. Die maakt nog steeds, aangepast, onderdeel uit van de Nederlandse rechten.
Napoleon was en is, een belangrijk persoon.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7828

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer