Wreed door Mel Wallis de Vries

Zeker Weten Goed
Foto van Jiska
Boekcover Wreed
Shadow
  • Boekverslag door Jiska
  • Zeker Weten Goed
  • 29 februari 2016
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2013
Pagina's
272
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2015 Winnaar)

Boekcover Wreed
Shadow
Wreed door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 3e druk, 2013
  • 230 pagina's
  • Uitgeverij: Uitgeverij De Fontein

Flaptekst

Wat als je ergste nachtmerrie werkelijkheid wordt en er niemand meer is om je te helpen?

Langzaam en verward komt Danielle bij bewustzijn. Ze is geblinddoekt en vastgebonden op een bed. In de kamer voelt ze de aanwezigheid van een ander. Ze smeekt haar ontvoerder om haar te laten gaan, maar wat ze ook zegt, de kidnapper zwijgt. Dan voelt ze plotseling iets kouds en scherps. Danielle beseft dat de nachtmerrie nu pas echt is begonnen. Kan ze ontsnappen? Komt ze hier ooit levend uit?

Eerste zin

Haar goudblonde haren waaieren uit over het kussen. Ze is mooi zoals ze daar ligt. Bewegingloos. Verstild.

Samenvatting

Danielle krijgt een relatie met de veel te knappe Dante. Dante heeft echter ook enkele onbegrijpelijke trekjes. Haar ex-vriendje Stan kan haar niet loslaten. En ondertussen is een andere ik in gevecht met haar eigen duistere kanten.

Het boek is verdeeld in zwarte en witte pagina's: de zwarte pagina's gaan over een kidnapper die een meisje heeft vastgebonden op een bed en in gevecht is met De Schaduw. Omdat er wordt gezegd dat het meisje mollig is, denk je als lezer als snel dat het Danielle moet zijn. Wie de kidnapper is, blijft tot de laatste pagina's spannend. Hieronder volgt alleen een samenvatting van de witte pagina's die over Danielle gaan.

Danielle (Daan - 5 havo) is met haar vriendinnen Loulou, Robin en Madelief op wintersportvakantie in Gerlos, Oostenrijk. Waarom weet ze zelf ook niet, want ze kan niet goed skiën en vind het doodeng. Hierdoor ontstaan er steeds meer ergernissen tussen Loulou en Robin aan de ene kant en Daan aan de andere kant. Andere zaken waar Daan mee worstelt, zijn de recente scheiding van haar ouders en haar ex-vriendje Stan.

Aan het einde van de eerste skidag ontmoeten de meiden de knappe student Dante en zijn twee huisgenoten. Loulou heeft haar zinnen op hem gezet en daarom spreken ze 's avonds met hen af in de après-skibar Cin Cin, maar Dante lijkt niet geïnteresseerd in Loulou maar in Daan. Dat neemt Loulou haar niet in dank af. Daan en Dante blijven elkaar tegenkomen en uiteindelijk zoenen ze met elkaar. De volgende dag vertrekt Dante echter en Daan voelt zich gebruikt.

Als ze na de vakantie thuiskomt in Amsterdam, is haar vader met zijn nieuwe vriendin een weekendje golfen en Daan moet zelf voor eten zorgen. In de Albert Heijn komt ze toevallig Dante weer tegen en ze gaan samen iets drinken. 's Avonds gaat ze met hem mee naar zijn studentenhuis (ze heeft daar al eerder zijn huisgenoten ontmoet) en hij ontmaagdt haar. De volgende dag spreken ze af dat Dante haar maandag van school ophaalt. Hij is ineens heel zakelijk en Daan weet niet goed hoe ze die dubbele signalen moet interpreteren.

Op school wil ze niets over Dante aan haar vriendinnen vertellen. Ze is ook vergeten dat ze die middag met Madelief zou shoppen voor Madeliefs verjaardagsfeest aanstaande zaterdag en ze verzint dat ze niet meer kan vanwege huisarrest. Met Dante gaat ze naar het Rijksmuseum en daarna gaan ze naar haar huis. Ze hebben weer seks maar als Daan naar Dantes littekens op zijn armen vraagt, wordt hij weer zakelijk en vertrekt. Ze spreken wel af voor aanstaande zaterdagavond dus Daan moet weer een smoes verzinnen waarom ze niet naar Madeliefs verjaardagsfeestje kan. Als ze hem nakijkt, ziet ze dat Stan haar in de gaten houdt.

Die zaterdag eet ze sushi bij Dante thuis en ze blijft weer slapen. De volgende ochtend is Dante al uit bed en Zara komt zijn kamer binnen: zij is een van Dantes huisgenoten. Ze vertelt Daan dat ze Dantes pleegzus is en ook dat Dantes vorige vriendin Florine vermoord is en dat Dante zelfs een tijdje verdachte geweest is. Daan schrikt hier zo van dat ze het huis uit rent en als een kip zonder kop door Amsterdam fietst. In de bibliotheek vindt ze meer informatie over de moord en Dantes mogelijke betrokkenheid daarbij en als ze de bieb uitloopt, staat Stan ineens weer voor haar neus. Met een smoes komt ze van hem af en ze fietst terug naar Dantes huis om hem om opheldering te vragen. Dante is boos maar vertelt haar alles en daarna valt ze op zijn bed in slaap. Als ze wakker wordt, is hij weer van humeur veranderd. Ze is veel te laat voor een afspraak met haar vader en wil zo snel mogelijk naar huis. Terwijl ze zich aankleedt, luistert ze een vreemd gesprek af tussen Dante en een van zijn huisgenoten.

Haar vader is erg boos (het is al de tweede keer in korte tijd dat hij niet wist waar ze was) en ze krijgt huisarrest. Die nacht denkt Daan iemand te horen die langs de regenpijp naar haar kamer klimt, maar als haar vader de kamer binnenkomt, is er niemand meer. Ze kan niet meer slapen en ziet op Facebook dat Loulou en Florine Facebook-vrienden zijn. De volgende dag op school vraagt ze Loulou daarnaar en die lijkt dat niet prettig te vinden. Madelief doet al die tijd een beetje koel tegen haar en op de fiets blijkt waarom: Madelief is die zaterdagavond voor haar feestje naar Daans huis gegaan om haar fruit en een tijdschrift te brengen omdat ze het zo zielig vond dat Daan haar feestje zou missen, maar ze trof niemand thuis. Ze wil weten waar Daan was maar Daan draait zich vast in nog meer leugens. Dan komt er van links een scooter heel hard aanrijden en Daan kan nog net remmen maar Madelief wordt geschept en ligt bloedend op straat. Ze wordt opgehaald door een ambulance en als Daan mee wil omdat ze Madeliefs vriendin is, zegt Madelief dat dat niet meer zo is. Achteraf blijken Madeliefs verwondingen mee te vallen.

De volgende dag op school wordt ze door Loulou en Robin, aan wie Madelief alles verteld heeft, genegeerd. Vrijdagavond is ze alleen thuis: haar vader is weer een weekendje weg en denkt dat ze naar haar moeder gaat maar die afspraak heeft ze afgezegd. De volgende avond heeft ze weer een afspraak met Dante. Als ze tv zit te kijken, ziet ze de stapel boeken die Stan voor haar achtergelaten heeft en als ze in een van de boeken kijkt, ziet ze dat dat zowel door Florine als door Stan geleend is. Dan wordt er aan de deur geklopt door een collectant van het kankerfonds. Daan doet de deur open en wordt tegen de grond geslagen.

De zwarte en witte pagina's komen nu samen: Daan is inderdaad het meisje dat op bed is vast gebonden. De kidnapper lijkt een innerlijke strijd te voeren over de vraag of en wanneer hij Daan doodt. Als ze eindelijk een plastic zak over Daans hoofd getrokken heeft en Daan stikt, komt er iemand anders de kamer binnen: zij schakelt de kidnapper uit en bevrijdt Daan net op tijd. Diegene blijkt Madelief te zijn: ze had op Facebook gezien dat Daan alleen thuis was en wilde langskomen om de ruzie uit te praten. Daan deed niet open maar alle lichten waren aan dus Madelief heeft de reservesleutel onder de deurmat vandaan gehaald. De kidnapper blijkt Zara te zijn, Dantes pleegzus. Zij is verliefd op Dante en gefrustreerd omdat hij haar niet op die manier zag staan. Ze wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Aan het einde van het boek ontmoeten Dante en Daan elkaar nog een keer. Dante heeft het moeilijk met alles en gaat in Utrecht wonen. Hij wil Daan voorlopig niet zien maar vraagt haar wel een keer langs te komen in Utrecht. Daan heeft onder andere nachtmerries en zal 5 havo dit jaar niet halen maar met haar vriendinnen en haar ouders is alles weer goed. Ze gaat met haar moeder en Madelief op vakantie naar Turkije.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Daan

Daan Berends zit in 5 havo. Ze is wat mollig en daarom onzeker over haar uiterlijk. Ze vindt het ook belangrijk wat anderen van haar vinden en piekert veel over wat bijvoorbeeld Loulou, Robin, Dante of zijn huisgenoten over haar denken. Om die reden kan ze niet geloven dat Dante haar leuk vindt. Haar ouders zijn gescheiden: haar moeder is met haar jeugdliefde weer in Brabant gaan wonen en Daan voelt zich door haar in de steek gelaten. Ze koos ervoor om bij haar vader te blijven, zodat ze samen verdrietig konden zijn, maar hij had snel een nieuwe vriendin. Haar vader begrijpt haar gedrag niet, vraagt zich af wat er met 'de oude, leuke Daan' gebeurd is. Iemand anders die haar bezighoudt, is haar ex-vriend Stan, ook een oudere jongen die al studeert. Ze ontmoette hem op een feestje en ze herkenden verdriet bij elkaar: zij vanwege haar ouders en hij vanwege de dood van zijn moeder en vriendin. Als Daan door heeft dat dat ook het enige is wat hen bindt en hij haar vasthoudt in haar verdriet, maakt ze het uit, iets wat Stan niet kan begrijpen. Hij laat haar niet los en blijft haar appen en stalken.

Dante Faber

Knappe jongen - zwart haar, licht getinte huid, breed - en derdejaars geneeskunde. Zijn moeder overleed toen hij negen jaar oud was en zijn vader heeft hem toen in de steek gelaten, daarom is hij in een streng gelovig pleeggezin terechtgekomen waar nog tien pleegkinderen woonden, van wie Zara er een is. Dante laat weinig los over zichzelf en zijn jeugd: als Daan bijvoorbeeld naar de littekens op zijn armen vraagt, verandert hij van onderwerp. Omdat de kidnapper die ook heeft en verliefd lijkt op Daan, verdenk je Dante ervan de kidnapper te zijn. Dante vertelt Daan ook niets over de moord op zijn vorige vriendin omdat dat een gevoelig onderwerp voor hem is. Hij was immers zelf verdachte en is bang dat Daan hem dan niet meer vertrouwt. Dante kan aan Daans lichaamsreacties zien wat ze denkt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het een niet heel realistische situatie vind dat een knappe derdejaars student medicijnen verliefd wordt op een mollig en verlegen meisje uit 5 havo. Het lijkt ook alsof Daan Dante aan iemand doet denken: aan wie wordt niet duidelijk want Florine was heel knap en dun.

Madelief

De zorgzame en lieve vriendin. Madelief blijft een typetje.

Robin

De wat dommige en meeloperige vriendin. Robin blijft ook een typetje.

Loulou

De slimme en wat arrogante vriendin. Over Loulou komen we iets meer te weten: haar ouders zijn veel weg voor hun werk, ze is veel alleen en hockeyt. Verder blijft ook zij een typetje.

Stan

Ex-vriend van Daan: ook iemand die al studeert (bedrijfskunde). Je verdenkt Stan ervan de kidnapper te zijn omdat hij Daan stalkt, zijn vorige vriendin verongelukt is en hij dezelfde boeken als Florine geleend heeft. Ook denkt Daan als ze gekidnapt is, zelf dat haar kidnapper Stan is.

Boaz

Huisgenoot van Dante, Dante heeft steeds woorden met hem over geld dat hij van Dante geleend heeft. Boaz is een zwijgzaam, wat donker personage dat Daan niet leuk lijkt te vinden en omdat je eerst niet snapt waar de ruzies over gaan, wordt hij voor de lezer ook een verdachte.

Raf

Andere huisgenoot van Daan die Daan wat aardiger lijkt te vinden. Als Daan voor de tweede keer in het studentenhuis geslapen heeft, vraagt hij of Daan meegaat om iets te drinken. Daan heeft het gevoel dat hij haar probeert te versieren en dus wordt hij voor de lezer ook een verdachte.

Quotes

"Het beeld zwenkt naar links en zoomt in op een klein poppetje boven aan de piste. Ik herken de zwarte skibroek en het rode donsjack. Ik lijk nog dikker dan ik dacht. Mijn kont steekt als een enorme bumper naar achteren. " Bladzijde 32
"Toen ik haar voor het eerst zag, wist ik het meteen. Het was alsof de bliksem insloeg, alsof God zelf me een teken gaf. Ze was zo mooi, zo puur. Ik kon mijn ogen niet van haar afhouden. Molligheid kan meisjes lelijk maken. ... Maar bij haar was het anders. Haar gewicht maakte haar kwetsbaar, bijna doorschijnend." Bladzijde 99

Thematiek

Liefdesrelatie: onbereikbare liefde

Hoewel je bij dit thema als eerste denkt aan hoe onbereikbaar Dante voor Daan lijkt, is hij dat natuurlijk uiteindelijk vooral voor Zara. Daan kan maar niet geloven dat Dante haar leuk vindt maar ze krijgen wel een relatie. Hiermee blijft Dante ook onbereikbaar voor de zichzelf veel interessanter vindende Loulou. Daan ziet Zara als een pleegzus en dus niet als een mogelijk geliefde, wat Zara frustreert en als gevolg heeft dat zij het heeft gemunt op zijn geliefden: eerst op de mooie Florine en later op Daan. Door wat zij doet, wordt Dante voor Daan misschien toch weer onbereikbaar: als Dante snapt wat er allemaal aan de hand is, wil hij Daan voorlopig niet meer zien. Je zou ook kunnen zeggen dat de liefde van haar ouders en vriendinnen voor Daan onbereikbaar is: hierop kom ik terug bij motieven.

Motieven

Leugens en bedrog

Daan liegt of zegt niet wat ze denkt of voelt. Dat eerste doet ze vooral tegen haar vriendinnen, in het bijzonder Madelief, het tweede doet ze vooral tegen haar ouders en Dante. Dante kan echter aan haar lichaamsreacties zien wat ze denkt of voelt. Als hij hoort dat Daan tegen haar vader liegt over waar ze is, wordt hij ook echt boos op haar. Loulou en Robin doen niet altijd even aardig tegen Daan en gedragen zich vaak ronduit bitcherig maar Daan zegt hier nooit iets van: ze laat niet zien wat hun woorden met haar doen en zet ze ook niet op hun nummer. Wat ze wel doet, is verzwijgen dat ze iets met Dante krijgt. Uiteindelijk liegt ze zelfs tegen Madelief om hem te kunnen zien. Dat laatste doet ze ook tegen haar vader en ook tegen hem en haar moeder zegt ze niet hoe ze zich voelt. Daan voelt zich in de steek gelaten door haar moeder en als ze met haar moeder belt, is er van alles wat ze wil zeggen, dat ze haar mist bijvoorbeeld, terwijl ze dat niet doet. Als haar vader 's nachts haar kamer binnen komt omdat ze helemaal in paniek is, zegt ze tegen hem ook niet wat er allemaal aan de hand is. Als hij vraagt waar 'de oude, leuke Daan' gebleven is, zegt ze hem niet dat hij zelf misschien ook wat vaak weg is. Door haar zwijgen en liegen is er geen sprake van echt contact en dus ook niet van echte liefde. Pas als alles is uitgekomen en uitgesproken, gaat het weer beter tussen Daan en haar vriendinnen en Daan en haar ouders. Ze gaat dan zelfs met haar moeder en een vriendin naar Turkije. Zara is ook niet eerlijk over haar liefde tegen Daan: ze lijkt sowieso flink in de war maar als ze haar verliefdheid aan hem bekend had, hadden de moorden misschien niet hoeven plaatsvinden. Zijn huisgenoten Raf en Boaz tot sluit zijn ook niet helemaal te vertrouwen: Boaz geeft geleend geld niet terug en Raf flirt achter Dantes rug met Daan.

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding

De ouders van Daan zijn gescheiden en dat heeft veel invloed op hoe ze zich voelt. Ze voelt zich in de steek gelaten en blijft om die reden bij haar vader in Amsterdam wonen in plaats van met haar moeder mee naar Brabant te gaan. Vanwege het verdriet heeft ze in eerste instantie ook een klik met Stan. Ook Dante is in de steek gelaten door zijn vader. Zijn pleegouders waren streng gelovig en kozen vooral voor God in plaats van voor hun pleegkinderen. Tot slot zijn de ouders van Loulou veel weg waardoor ze ook veel alleen is.

Opdracht

Voor Roos.

Zo lief. Zo mooi.

Trivia

Winnaar Prijs van de Jonge Jury 2015.

Titelverklaring

'Wreed' slaat in eerste instantie natuurlijk op de kidnapper, die niet alleen Daan heeft vastgebonden en wil vermoorden maar ook Florine gewurgd heeft. Het is ook wreed dat Zara tijdens die moord een T-shirt van Dante droeg waardoor hij verdacht werd.

In tweede instantie kan 'Wreed' slaan op de manier waarop de vier vriendinnen soms met elkaar omgaan. Loulou zegt wat ze op haar hart heeft en het maakt haar daarbij niet uit als ze mensen kwetst. Zo maakt ze Daan belachelijk vanwege het skiën en ze stelt ook gemene vragen over haar vader. Als Madelief Loulou en Robin verteld heeft wat Daan gedaan heeft, heeft Daan voor hen meteen afgedaan: ze maken gemene opmerkingen, negeren haar en vinden het lekker voor haar dat ze erom moet huilen. Daan zelf is ook niet te beroerd om tegen de enige die wel oprecht aardig tegen haar doet, Madelief, te liegen als ze een vriendje krijgt. Dat vriendje is meteen belangrijker.

Structuur & perspectief

Het boek is verdeeld in zwarte en witte pagina's. De zwarte pagina's hebben hoofdstukken die allemaal 'Dag: 0' heten met een andere tijd. De witte pagina's hebben ook hoofdstukken die naar dagen vernoemd zijn. Het eerste hoofdstuk heet 'Dag: -17' met een bepaalde tijd eronder en daarna wordt er afgeteld naar dag 0: de dag dat Daan gekidnapt wordt en de zwarte en witte pagina's samenkomen. Vanaf dat moment heten alle hoofdstukken 'Dag:0' met een andere tijd. De hoofdstukken in Oostenrijk worden nog vooraf gegaan door een witte pagina waarop staat: 'Gerlos, Oostenrijk Voorjaarsvakantie 17 dagen eerder'.

Het verhaal is niet-chronologisch want je begint met de zwarte pagina's: de kidnapper heeft Daan dan al overmeesterd en vastgebonden en is met zichzelf in gesprek en in gevecht met De Schaduw. De witte pagina's vertellen hoe dat zo gekomen is.

Het perspectief is meervoudig: er zijn twee ik-personages aan het woord. Op de zwarte pagina's is dat de kidnapper, Zara dus. Op de witte pagina's is dat Daan. De ik-perspectieven zorgen ervoor dat je goed kunt meeleven met beide meiden: de worsteling van Zara met haar duistere kanten is daar een voorbeeld van. Door het meervoudige perspectief wordt het verhaal een puzzel: je weet al dat er iemand gekidnapt wordt, maar je weet niet wie. Je krijgt allerlei vermoedens over slachtoffer en dader, er worden steeds kleine aanwijzingen gegeven, maar je moet het verhaal van Daan helemaal uitlezen om het verhaal van Zara te begrijpen.

Decor

Het verhaal speelt zich eerst af in Gerlos, Oostenrijk. Hier blijkt dat Daan een beetje een buitenstaander is in haar vriendinnengroep en ze ontmoet Dante. Daarna speelt het verhaal zich af in Amsterdam: Daan is thuis, in het studenthuis van Dante, op school en in de bieb. In Amsterdam krijgt ze een relatie met Dante en die eindigt ook weer. Hier vindt ook het hoogtepunt van de gebeurtenissen plaats: de kidnapping (die trouwens in haar eigen huis plaatsvindt).

De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is het heden: Daley Blind speelt voor Ajax en dat was van 2008 tot en met 2014.

De vertelde tijd is aangegeven door de hoofdstukken: tussen de ontmoeting tijdens de skivakantie en de kidnapping zitten zeventien dagen.

Stijl

Zelf heb ik niet echt een mening over de stijl. Op de website van Bol staat het volgende: 'Mooischrijverij is het niet, eigentijds wel en soms een beetje plat ('mega kutappartement'). Enkele dialogen staan in het Duits voor de authenticiteit. Ook dit verhaal is een vakkundig gecomponeerde jeugdthriller die nagelbijtend spannend en heftig is.' (Ton Jansen)

Slotzin

Madelief laat haar zonnebril zien. Er is een liedje van Pink op de radio. Het zijn kleine, doodnormale dingen, maar ze voelen zo goed. Ik kijk naar de weerspiegeling van mijn gezicht in het zijraam en zie dat ik glimlach.

Beoordeling

Ik ben misschien een beetje te oud voor het genre maar ook ik werd meegetrokken in het plot door de opbouw en perspectiefwisseling en heb het boek in een avond uitgelezen. Ik had verschillende verdachten in mijn hoofd en was echt verrast dat het heel iemand anders was. Interessant vond ik dat ik Daan als verteller niet eens een heel leuk meisje vond: ze heeft voor de hand liggende gedachten en is mij wat te afwachtend. Iemand als Loulou zou ik veel interessanter vinden - lekker slecht - maar de overige meiden blijven typetjes in dit boek.

Recensies

"Alle jongens zijn glibberige griezels die niet het achterste van hun tong laten zien, terwijl alle meisjes elkaar het leven zuur maken uit jaloezie of wraak. Wallis de Vries past daarmee een simpel trucje toe, al kan ze dat wel als de beste." http://www.leesfeest.nl/boek/wreed
"Op zeker moment word je dan toch wel meegesleept door het verhaal en dat komt voornamelijk door Dante en het mysterie rondom hem. " http://thebookreview.nl/r...-de-vries/

Overhoor jezelf

De hoofdstukken van het boeken tellen af.
Voor wie blijft Dante een onbereikbare liefde?
Meerdere antwoorden mogelijk
Sociale media speelt geen rol in dit boek.
Hoeveel jongens verdenk je als lezer?
Van welk perspectief is er sprake?
Meerdere antwoorden mogelijk
Geef twee voorbeelden van manieren waarop leugens en bedrog terugkomen in het verhaal.
Het verhaal bevat (een) flashback(s).
Wat is voor de lezer de belangrijkste redenen om Stan te verdenken?
Meerdere antwoorden mogelijk
In het verhaal komt veel leugen en bedrog voor. Geef aan welke beweringen juist zijn
Meerdere antwoorden mogelijk
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.127 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wreed door Mel Wallis de Vries"

Ook geschreven door Jiska