Lucky us door Amy Bloom

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Lucky us
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 25 oktober 2014
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
Wij geluksvogels
Auteur
Genre
Eerste uitgave
2014
Pagina's
261
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover Lucky us
Shadow
Lucky us door Amy Bloom
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2014
  • 261 pagina's
  • Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar

Flaptekst

‘De vrouw van mijn vader was dood. Mijn moeder zei dat we de auto naar zijn huis moesten nemen om te kijken wat er voor ons te halen viel.’

Zo begint Wij geluksvogels, een prachtige roman over liefde, gebroken harten en geluk. Twee halfzusjes, tieners, trekken dor het Amerika van de jaren veertig, op zoek naar roem en fortuin. Iris is geboren voor de schijnwerpers, Eva beperkt zich (maar met liefde) tot het naaien van glitters op de kostuums van haar zus. Iris’ ongebreidelde ambitie voert de zussen in hun gestolen auto van het kleinsteedse Ohio tot het sensuele en spectaculaire Hollywood en de jazzclubs en fonkelende villa’s van Long Island. Een fraai getekend landschap van grote dromen, schandalen, verraad en, natuurlijk, oorlog. Wij geluksvogels gaat over succes en falen, en over het gezinsleven in al zijn schakeringen van geluk en misère. Een groep onvergetelijke personages liegt, bedriegt, heeft lief en overleeft in dit verhaal over de breekbare, absurde menselijke soort.

Eerste zin

De vrouw van mijn vader was dood.

Samenvatting

Eva wordt door haar moeder bij haar vader gebracht met een koffer. Het is onduidelijk waarom, maar haar moeder wil niet meer voor haar zorgen. Alle zorg van Eva komt dus ineens op haar vader aan. De vader van Eva heeft echter al een andere relatie met een vrouw gehad. Zij is inmiddels overleden, maar ze hebben samen wel een dochter Iris gekregen. Ineens moet Iris dus met haar halfzusje Eva leren leven. Aan het begin gaat dit erg moeizaam en wordt Eva nog als slaafje gebruikt. Langzaamaan zien de twee echter steeds meer steun in elkaar, en raken ze steeds meer bevriend.

Als Iris en Eva zin hebben in een avontuur, besluiten ze van huis weg te lopen en naar Hollywood te vertrekken. Iris heeft van jongs af aan namelijk één wens, en dat is filmster worden. Samen vertrekken ze naar Hollywood waar ze een groot avontuur aangaan. Iris probeert zoveel mogelijk met toneel bezig te zijn, zodat ze uiteindelijk beroemd kan worden. Eva probeert daarentegen zo goed mogelijk een leven in Hollywood op te bouwen, zodat ze gelukkig kan worden. Al snel leert Eva mensen kennen met wie ze het erg goed kan vinden.

Toch is het leven in Amerika niet precies wat ze verwacht hadden. De doorbraak van Iris gaat moeizaam, en Eva komt erachter dat ze geen geld heeft om te leven. Ze besluit daarom naar een kapsalon te gaan om te vragen of ze daar werk voor haar hebben. Ze mag daar allemaal kleine klusjes opknappen. Eva vindt het verschrikkelijk werk, maar beseft dat ze geen keuze heeft. Zeker niet als Iris ook nog de kleine Danny bij haar brengt. Danny is een jongetje uit een weeshuis. Iris werd zo verliefd op het jongetje, dat ze vond dat er goed voor hem gezorgd moest worden. Ze vond Eva de ultieme persoon hiervoor. Eva vindt het prima om voor het jongetje te werken, maar beseft wel dat ze dan meer geld moet gaan verdienen. Om meer geld te verdienen besluit ze uiteindelijk om aan de slag te gaan als waarzegster. In de kapsalon krijgt ze haar eigen tafeltje, waar ze de toekomst van mensen voorspelt. Langzaamaan bouwt Eva een vaste klantenkring op en verdient ze geld.

Toch gaat niet alles over rozengeur en maneschijn. Het is voor Iris ontzettend moeilijk om door te breken. Om geld te verdienen gaat ze voor het rijke gezin Torelli werken. Hier verdient ze wat geld. Met dat geld vertrekt ze uiteindelijk naar Londen, waardoor Eva er nu helemaal alleen voor komt te staan.

Ondertussen gebeuren er weer andere vreselijke dingen. Iris en Eva hebben nog steeds contact met hun vader. Op een gegeven moment wordt hun vader ongeneeslijk ziek. Hij vertoont vreemd gedrag en blijkt een hersentumor te hebben. Hij is vrijwel meteen opgegeven. Onmiddellijk probeert Eva –samen met een vriendin van haar vader  Clara- zo goed mogelijk voor haar vader te zorgen. Uiteindelijk komt haar vader te overlijden. Ze is hier erg verdrietig over, maar er valt meteen een grote last van haar schouders. Haar vader hoeft namelijk niet meer verder te lijden.

Er gebeuren echter ook leuke dingen in het leven van Eva. Ze woont samen met een vriend Fransisco, met wie ze het ontzettend naar haar zin heeft. Ze hebben veel lol en in een korte tijd een hechte vriendschap opgebouwd. Als Eva op een gegeven moment zijn leven redt als hij bijna stikt, beseft ze zich ineens wat ze wil bereiken in haar leven. Ze wil meer mensen helpen en ze heeft besloten dat ze arts wil worden. Fransisco helpt haar om deze droom te verwezenlijken, door een deel van haar studie te betalen. Uiteindelijk kan Eva dus aan de studie geneeskunde studeren.

Ondertussen krijgt Eva ook weer steeds meer hecht contact met Gus.  Gus en Eva hebben jarenlang ontzettend veel brieven naar elkaar toe gestuurd. Uiteindelijk worden Gus en Eva smoorverliefd op elkaar en spreken ze hun verliefdheid naar elkaar uit. Ze besluiten dat Gus bij haar, Danny en Fransisco in kan gaan wonen. Uiteindelijk wonen ze dus met z’n vieren in één huis. Iedereen heeft het erg naar zijn zin en is gelukkig.

Uiteindelijk komt ook Iris weer terug naar Amerika. In het laatste hoofdstuk wordt Iris herenigd met Anna, Danny, Fransisco en Gus. Alle vijf hebben ze het geluk gevonden waar ze naar zochten. Ze worden allemaal met elkaar herenigd, en zijn ontzettend gelukkig allemaal.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Fransisco

Fransisco is een vriend van Eva. Hij is erg sociaal en lief voor anderen. Uiteindelijk betaalt hij zelfs een deel van de geneeskunde studie van Eva.

Danny

Danny is een jongetje dat ui teen weeshuis komt. Iris vond hem zo schattig, dat ze hem mee naar huis wilde nemen. Uiteindelijk wordt Danny opgevoed door Eva. Danny is altijd een hele lieve en rustige jongen geweest. Hij is nooit brutaal en luistert altijd goed naar Eva.

Gus

Gus heeft een tijdlang in Duitsland vastgezeten wegens verraad. Hij schrijft ontzettend veel brieven met Eva. Uiteindelijk worden ze verliefd op elkaar en gaan ze een relatie aan.

Iris

Iris is het halfzusje van Eva. Aan het begin vindt ze het erg lastig om met Eva samen te wonen. Ze doet erg bitcherig tegenover haar. Uiteindelijk trekt dit bij en blijkt Iris een ontzettend sterke vrouw te zijn. Ze doet er echt alles aan om haar doel te verwezenlijken. Het maakt haar niet uit als ze daarvoor de hele wereld over moet reizen en alles op moet geven. Ze gaat er met de volle 100% voor. Daarnaast denkt ze ondanks haar eigen drukke leven nog erg veel aan haar medemens.

Mevrouw Torelli

Mevrouw Torelli is de rijke vrouw voor wie iris gaat werken. Mevrouw Torelli is erg aardig tegen iedereen. Ze heeft een groot hart en houdt van iedereen.

Eva

Eva wordt op twaalfjarige leeftijd door haar moeder bij haar vader gebracht. Hij heeft inmiddels van een andere vrouw een andere dochter gekregen, waardoor ze ineens met een halfzusje moet leren leven. Amy is een meisje, en later vrouw, die van doorzetten weet. Ze weet wat ze wil bereiken in haar leven, en doet er alles aan om dit doel te verwezenlijken. Daarnaast is ze ook erg lief en zorgzaam voor haar medemens. Ze doet er alles aan om het anderen naar hun zin te maken.

Quotes

"Ik zat boven het gemiddelde bij mijn toelatingsexamen voor de medische opleiding. Ik stuurde mijn indrukwekkende afschriften en mijn tot in de hemel reikende aanbevelingsbrieven in en in afwachting van de uitslag bloeide ik op als medium." Bladzijde 248
"Het bleek dat Gus mij had gezien. Hij had naar me gezocht. Hij had driemaal de Torelli’s gebeld en vertelde dat hij zich elke keer misselijker had gevoeld dan toen hij Ellis Island weer had betreden en had moeten beweren dat hij Gersh Hoffman was, nazislachtoffer." Bladzijde 236
"‘Stel je eens voor.’ Ze lag op haar bed en ik zat op het gevlochten kleed ernaast. Ze gaf me een paar gomballen en ik vond het prettig daar te zitten. Ze was dol op praten en kon fantastisch mensen nadoen. ‘De hele school kwam naar de begrafenis van mijn moeder. Mijn grootvader was er president geweest, maar hij heeft vorig jaar een beroerte gehad, dus nu is hij anders.’" Bladzijde 10
"Ons kleine stukje Hollywood had al niet erg op Windsor in Ohio geleken, maar Oost-Brooklyn was net Mars. Ik hield mijn hoofd uit het raam om goed naar de flatgebouwen van vijftien verdiepingen en de brede boulevards te kunnen kijken, naar de stoepen stampvol jachtige mensen, bussen en treinen die dwars door de stad reden, restaurants met markiezen, Chinees eten en Grieks eten en Pools eten." Bladzijde 55

Thematiek

Geluk/ verlangen naar geluk

Geluk/verlangen naar geluk is het thema van dit verhaal. In het verhaal zijn alle personages heel erg op zoek naar hun geluk. Uiteindelijk, na jarenlang vechten, heeft iedereen op zijn of haar manier zijn geluk gevonden. Het boek eindigt dan ook met de vijf belangrijkste personages van het verhaal: Eva, Iris, Danny, Gus en Fransisco. Ze hebben alle vijf hun geluk gevonden. Gus en Fransisco kennen allebei liefde van Eva, Iris en Danny. Danny heeft een eerlijke kans in het leven gekregen, doordat hij uit het weeshuis is weggehaald en is opgevoed door Eva en Iris. Eva weet ineens wat ze met haar leven wil, is een relatie begonnen met Gus en doet er alles aan om haar droom als arts te verwezenlijken. Iris heeft daarentegen nog niet helemaal bereikt wat ze altijd heeft willen worden, maar is daar wel heel goed mee bezig. Dit maakt dat alle personages gelukkig zijn.

Motieven

Coming of age

Coming of age is een belangrijk motief in dit verhaal. Bij coming of age staat de ontwikkeling van de personages tot volwassenheid centraal. De halfzusjes Iris en Eva ondervinden een hele ontwikkeling tot aan hun volwassenheid. Langzaamaan ontwikkelen ze zich tot sterke en zelfstandige vrouwen. De ontwikkeling van Eva en Iris staat dan ook centraal in dit verhaal.

Relatie tussen zussen

De relatie tussen zussen staat centraal in dit verhaal. De relatie tussen Iris en Eva is erg belangrijk. Aan het begin mogen ze elkaar niet, en heeft Iris een soort macht over Iris. Uiteindelijk gaan ze elkaar steeds meer waarderen en delen ze hun hele leven met elkaar.

Spiritualiteit

Spiritualiteit is een motief van dit verhaal. Eva gaat op een gegeven moment aan de slag als waarzegster, omdat ze niet weet hoe ze op een andere manier geld kan verdienen. Op een gegeven moment draait het hele leven van Eva over de toekomst voorspellen van andere mensen.

Toekomstdroom

Alle personages zijn bezig met een toekomstdroom. Iris wil bijvoorbeeld filmster worden, terwijl Eva pas op latere leeftijd erachter komt dat ze arts wil worden. Alle personages zijn in zekere zin bezig om hun toekomstdroom te verwezenlijken. Ze zetten allemaal door en geven dingen op om hun uiteindelijke doel te kunnen bereiken.

Trivia

Naast het schrijven van boeken heeft de schrijfster van dit boek, Amy Bloom, ook altijd voor de Amerikaanse bladen 'The New Yorker', 'The New York Times Magazine' en 'Vogue' gewerkt.

Titelverklaring

De titel Wij geluksvogels is eenvoudig uit te leggen. De belangrijke personages Iris, Eva en Danny vinden langzaamaan, door het verhaal heen, hun geluk. De hoofdpersonage Eva heeft bijvoorbeeld gevonden wat ze uiteindelijk wil doen in haar leven. Ze wil namelijk arts worden, en is de studie geneeskunde begonnen. Haar zus Iris heeft altijd al beroemd willen worden, en is daar dankzij haar eigen doorzettingsvermogen mee bezig. Danny, het jongetje uit het weeshuis, is in goede handen terecht gekomen bij Iris en Eva, waardoor hij een gelukkig leven tegemoet gaat. Daarnaast kennen alle personages liefde, waardoor ze allemaal stuk voor stuk gelukkig worden. Het hele verhaal draait dus om liefde, je doel bereiken en uiteindelijk gelukkig worden. En geluk hebben alle personages stuk voor stuk gevonden.

Structuur & perspectief

In het verhaal worden twee verschillende perspectieven afgewisseld. Zowel het ik-perspectief als het personale perspectief worden regelmatig met elkaar afgewisseld. Wanneer er vanuit het ik-perspectief verteld wordt, wordt het verhaal door de ogen van Eva verteld. De gedachten, emoties en handelingen van Eva komen dan naar voren.

Onderstaand twee quotes die de gebruikte perspectieven illustreert:

  1.  'Clara was niet helemaal klaar voor het afscheid. Ze was het paadje op gekomen met een boekt bloemen dat Edgar niet meer zou zien en een pan soep die hij niet meer zou eten en Danny zag haar worstelen en ging onder de heggen op zoek naar zijn bonkbal.' - bladzijde 185
  2. 'We waren allemaal blut, maar ik was blutter. Ik nam, heel behoedzaam, geld weg uit alle openstaande beurzen of portefeuilles. Reenie had een paar kwartjes in haar oude zwarte beursje en Iris had, nu ze terug was in de business, altijd wel los geld.' - bladzijde 93

Het verhaal is opgedeeld in drie delen. Deze drie delen zijn te herkennen aan het woord 'deel' met een cijfer erachter. Daarnaast is ook weergegeven in welke tijdsperiode het deel afspeelt.
De delen zijn vervolgens weer onderverdeeld in hoofdstukken. In totaal zijn er dertig hoofdstukken. Deze hoofdstukken zijn te herkennen aan Engelse zinnen en/of woorden. Deze Engelse woorden komen uit liedjes die zich in die tijd dat het verhaal afspeelt bekend waren.

Decor

Het verhaal speelt zich op verschillende plekken in Amerika af. De halfzusje Iris en Eva, gaan rondreizen in Amerika. Het verhaal speelt zich voornamelijk in Ohia, Hollywood en Long Island af. In Ohio begint het avontuur van Iris en Eva. Vervolgens trekken ze naar Hollywood, waar Iris steeds meer bekendheid krijgt. Uiteindelijk komen ze in Long Island terecht, waar Iris en Eva het het meest naar hun zin hebben. Hier kunnen ze onbeperkt uitgaan en genieten van de mooie villa's die er in de buurt staan.

Het verhaal speelt zich af van 1939 tot en met 1949. De verteltijd van het verhaal is dus tien jaar. Dit is de tijd waarin Iris en Eva hun rondreis door Amerika maken.

Stijl

Het verhaal is op een warrige manier geschreven. Dit komt doordat het verhaal vanuit verschillende perspectieven geschreven is. Ook is er gebruik gemaakt van lange zinnen, waardoor het af en toe moeilijk is om je aandacht bij de zin te houden.

Daarnaast is het verhaal opgebouwd uit brieven. In het verhaal staan meerdere brieven die zowel verzonden als onverzonden zijn. In de brieven komen de gedachten en de gevoelens van de personages sterk naar voren. 

Ook worden er veel details en bijvoeglijke naamwoorden gebruikt. Deze details zorgen ervoor dat het verhaal vorm krijgt. De details zijn dus niet storend om te lezen.

Onderstaand een quote die de gebruikte schrijfstijl illustreert:
'Mazzeljoden. Gus dacht dit iedere keer dat hij in de damp van Stricoff's bakkerij op zijn roggebrood stond te wachten, iedere keer wanneer hij bij de kar bij de high school een warme donut kocht, iedere keer dat hij in de cafetaria van het station een sandwich met kalfsborst at en keek hoe de bookmaker achter het loket in de hoek zijn zaken afwikkelde.' - bladzijde 208

Slotzin

De zon staat er pal boven, achter grote wolkensluiers, en het licht valt ongelijk op de mensen, op de picknickmand die bijna schuilgaat achter de oude man, op de ene meeuw die op een prop vetvrij papier afloopt, op het scheef hangende botenhuis, op het gladde, lichte zand, op kleine schuimkoppen die breken in de verte, op alles wat we zien.

Beoordeling

Ik begon met erg veel verwachtingen aan dit verhaal. Ik dacht dat het een roman zou zijn over het op zoek gaan naar geluk. Uiteindelijk vond ik het verhaal een beetje tegenvallen. Naar mijn idee zit er geen diepe verhaallijn in het verhaal, waardoor het hele verhaal wat oppervlakkig geschreven is. Daarnaast is er in het verhaal ook nauwelijks gebruik gemaakt van emoties, waardoor ik me heel lastig in kon leven in het verhaal.

Het verhaal is echter wel op een eenvoudige manier geschreven, waardoor het makkelijk te lezen is.

Al met al vond ik het verhaal een tegenvaller, en zal ik het verhaal niet zo snel aanraden aan anderen. Als je op zoek bent naar een makkelijk weg te lezen boek zou je dit boek kunnen lezen. Zoek je echter een verhaal met wat meer diepgang en goed uitgewerkte personages, dan kan je dit boek beter laten liggen.

Recensies

"Memory, though — or, in this case, narrative — needs to be framed if it is to resonate. With "Lucky Us," Bloom never quite puts the pieces together. Or perhaps it is more accurate to say that her characters, or their story, or the world they live in, lack "the flax and netting and leftover trim" of life." http://www.latimes.com/bo...story.html
"Ultimately, though, Eva blossoms into a woman with a drive of her own, and two short, perfect chapters near the end are deeply affecting. Bloom, who knows redemption as well as anyone, brings her far-flung characters together in a moving final tableau, reminding a loyal reader of her finest work." http://www.nytimes.com/20....html?_r=0
"And it’s not quite clear until about halfway through the book that Bloom has pulled some stealth in her presentation: the story’s third major character isn’t who it initially appears to be, but someone introduced as an ancillary fool. Then again, there are no ancillary characters in an Amy Bloom book. They are all intricate pieces in a machine." http://www.avclub.com/rev...s-l-207977

Bronnen

Amy Bloom
http://amybloom.com/

Overhoor jezelf

Hoe komt Amy uiteindelijk bij haar vader terecht?
Amy doet in dit verhaal een heldhaftige daad. Wat doet ze?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Danny wordt door Amy en Fransisco gevonden. Vervolgens nemen ze allebei de zorg van Danny op hen.
Waar verdient Amy haar geld mee?
Er is iets opvallends aan de benoeming van de hoofdstukken. Wat is dit?
Wat zijn Iris en Eva van elkaar?
Welke personage wordt gelinkt aan de volgende zin?

'We waren allemaal blut, maar ik was blutter.'
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Amy gaat uiteindelijk bij mevrouw Torelli wonen. Mevrouw Torelly is de nicht van Amy's vader.
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

46.830 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jessica