#Laatste Vlog door Carry Slee

Zeker Weten Goed
Foto van Maartje
Boekcover #Laatste Vlog
Shadow
  • Boekverslag door Maartje
  • Zeker Weten Goed
  • 20 november 2018
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2017
Pagina's
208
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover #Laatste Vlog
Shadow
#Laatste Vlog door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2017
  • 207 pagina's
  • Uitgeverij: Overamstel

Flaptekst

Noud en Gijs trainen voor de marathon van New York. Maar als Noud zijn vriend in een noodsituatie laat vallen, zegt Gijs de vriendschap op. Niet alleen Gijs, maar de hele klas maakt Noud uit voor lafaard. Behalve Roos, die stiekem verliefd op hem is. Om te bewijzen dat hij geen watje is, begint Noud met hulp van Roos een vlog en haalt hij een extreme stunt uit. Tegelijkertijd ziet Roos haar fijne leventje veranderen wanneer de dochter van har stiefvader bij hen komt wonen. Waarom doet ze ineens zo bitchy en wil ze steeds geld lenen? Roos en Noud komen erachter dat ze verstrikt is geraakt in enge online praktijken. Er is maar één manier om alles te bewijzen: het maken van een laatste vlog die de wereld zal veranderen. 

Eerste zin

Roos kijkt ongeduldig naar Femke, die in de aula bij de koffieautomaat met Jesse staat te praten. Ze wil naar hen toe gaan, maar weet niet of ze hen wel kan storen, want het gesprek ziet er heel serieus uit.

Samenvatting

Noud en Gijs zijn beste vrienden. Ze zitten bij elkaar in de tweede klas en hebben een eigen blog Gijssie en Noudje. Gijs’ vriendin Femke praat graag met Jesse, een gezamenlijke vriend van jongens. Gijs ziet ze een knuffel geven en interpreteert dit als meer dan alleen vriendschap. Hij wordt ontzettend boos en maakt het meteen uit met haar. Noud weet dat dit vaker zo gaat - ze hebben echt een knipperlicht-relatie. Gijs racet naar huis met Noud achter zich aan, hij wil alles verbranden wat hij van Femke heeft. In zijn kamer steken ze posters, die een cadeautje van Femke waren, in de fik. Het breidt alleen heel snel uit en al snel staat de hele kamer in vuur en vlam. Gijs is op dat moment op zolder om meer spullen te halen. Noud vlucht naar buiten, hij durft de trap niet op om Gijs te redden. De buurjongen komt snel te hulp en haalt Gijs uit het brandende huis. 

Al snel denkt iedereen dat Noud degene is Gijs heeft gered en hij wordt als held onthaald. Zijn vriendin Sara heeft een t-shirt gemaakt met ‘Noud en Sara for ever!’, zodat de hele school kan zien dat zij met de held van de school heeft. Noud durft nu helemaal niet meer op te biechten dat hij niet zo dapper is als iedereen beweert. Hij gaat laat naar school zodat niemand hem kan aanspreken op de ‘heldendaad’. Als ze in de klas zitten, komt Ramon binnen met de krant: het artikel dat erin staat beweert dat de buurjongen de redder was. Iedereen keert zich tegen Noud en hij vlucht weg. Sara maakt het uit met hem en gaat meteen naar Ramon, die al tijden met haar wilde hebben. Gijs, Jesse en Femke sluiten Noud overal buiten. Ze hadden samen de droom om ooit de marathon van New York te lopen en trainden daar samen voor. Nu gaan ze plotseling op andere tijden trainen en laten Noud in de steek. 

Roos woonde samen met haar moeder, maar sinds twee jaar woont de nieuwe vriend van haar moeder bij hen. Ze hoort een gesprek tussen haar moeder en Chris, haar stiefzusje komt bij hen wonen: Susan. Susan vraagt aan Roos of ze misschien wat geld kan lenen. Ze vertelt een smoesje dat ze uitgeleend geld nu nodig heeft, dus het van Roos moet lenen. Femke en Roos bakken taarten samen om wat extra bij te verdienen, Roos leent haar wat geld daarvan. Ze belooft het toch snel terug te betalen, dus Femke zal er niet achter komen. Suzan doet dit echter nog een aantal keer en telkens geeft Roos na lang zeuren toch weer toe. Ze weet dat het niet goed is en dat ze Suzan moet helpen, maar heeft tijd nodig om te bedenken hoe. 

Gijs en Jesse nemen succesvolle vlogs op. Roos filmt ze en ze vieren hun successen regelmatig in café ‘het Feestje’. Op een keer krijgen ze een vraag op social media van een net opgerichte fanclub voor Gijs en Jesse, of ze toevallig ook een meet & greet doen. Binnen de kortste keren staat heel het café vol met mensen die een handtekening of selfie willen met Gijs en Jesse. Femke wordt jaloers en stormt het café binnen - zij en Gijs leggen het bij en ze staan al snel weer te zoenen. 

Roos en Noud komen steeds dichter tot elkaar. Terwijl Femke en Gijs weer druk met elkaar zijn, proberen Roos en Noud uit te vogelen hoe ze Suzan gaan helpen en wat er precies met haar aan de hand is. Als Roos in Suzans kamer op zoek gaat naar 'bewijs', ontdekt ze een chatroom waar Suzan in actief is. Ze praatte met ene Beer en hebben afgesproken. Roos zet de tijd en datum in haar agenda om er stiekem ook naar toe te gaan. Als het moment daar is, ziet ze dat Beer niet de aantrekkelijke jongen is die hij als profielfoto heeft ingesteld. Suzan lijkt bang voor hem en hij vertrekt kwaad. Roos ziet het allemaal als ze verstopt zit achter een auto. Suzan wordt afgeperst. 

De volgende keer gaan Roos en Noud samen achter Beer aan. Ze hebben de camera bij zich om beeldmateriaal vast te leggen. Het meisje dat hij die keer afperst buiten een wasserette spreekt Roos na de ontmoeting aan, ze wil haar helpen. Het meisje, Tamara, moet er alleen niets van weten uit angst dat Beer het ontdekt en sexy foto's van haar lekt. Ze neemt alleen een telefoonnummer van Roos aan, mocht ze zich bedenken en toch contact willen opnemen. 

Roos heeft als hobby fotobewerking. Ze maakt regelmatig foto's van zichzelf en bewerkt deze dan op een surrealistische manier (zoals bijvoorbeeld fetching_tigerss op Instagram). Om Beer te pakken te krijgen besluit ze een nep-account aan te maken voor de chatroom en een foto van zichzelf zo te bewerken dat sexyer en minder herkenbaar wordt. Femke keurt de foto echter af, Roos lijkt er te veel op, al haar vrienden en familie zouden haar zo herkennen. Femke poseert zelf voor een profiel na aandringen van Roos en Noud en maken contact met Beer. Hij vraagt haar om voor de webcam met hem te praten. Hij doet alsof hij een rol heeft in een film en biedt Femke de rol van zijn sexy tegenspeelster aan. Zijn eigen webcam is alleen 'kapot', waardoor Femke (en zijn andere slachtoffers) hem dus niet kunnen zien tot ze elkaar ontmoeten. Hij vraagt  haar een snelle 'casting' te doen voor de film dus ze moet heel verleidelijk in de camera kijken met alleen een topje aan. Roos en Noud houden alles goed in de gaten. 

Terwijl ze de volgende stap bedenken groeit de liefde tussen Roos en Noud. Roos was al die tijd al verliefd op hem, maar hij zag haar nooit staan. Nu begint Noud ook in te zien dat hij eigenlijk Roos eigenlijk heel leuk vindt, maar hij durft het niet te zeggen uit angst afgewezen te worden. Sara wil Noud echter weer terug, ze probeert een aantal keer zijn aandacht te winnen. Na meermaals haar af te wijzen, voelt hij zich toch een beetje schuldig en stemt in om samen met haar naar de bioscoop te gaan als vrienden. Zo ziet Sara het echter niet en hoe langer Noud erover nadenkt hoe minder graag hij het wil. Hij appt haar dat er iets tussen is gekomen en hij dus niet meer kan gaan. Hij fietst die middag alleen per ongeluk langs de bioscoop waar Ramon en Sara net uit komen. Sara roept naar hem en zegt tegen Ramon dat hij degene was die de relatie weer wilde beginnen. Ramon slaat hem in elkaar en niemand schiet Noud echt te hulp. Uiteindelijk, als Ramon en Sara weg zijn, klopt hij aan bij een mevrouw die in de frietkraam werkt. Zij adviseert hem naar de eerste hulp te gaan, wat hij ook doet.

Noud durft niet tegen zijn ouders te vertellen wat er gebeurd is, uit angst dat ze er iets aan proberen te doen waardoor het erger wordt. Zijn vader dwingt hem naar de directeur te gaan, maar Noud vraagt aan Roos of zij de handtekening wil vervalsen zodat hij het niet hoeft te doen. De ouders van Noud komen erachter dat hij gelogen heeft over het briefje van de rector. Omdat hij niet bij de biologieles was om achter Beer aan te gaan, heeft zijn vader de rector gebeld. De volgende dag komt de rector bij de les van Mr. Smith binnen en roep Noud bij zich. Noud weigert te vertellen wie hem in elkaar geslagen heeft en daarom zegt de rector dat degene die het gedaan heeft zich bij hem moet melden in de eerste pauze, anders wordt de hele klas gestraft voor de mishandeling van Noud. De echte daders, Ramon en Sara, doen natuurlijk niets en wijzen juist naar Gijs, omdat hij nog boos zou zijn over de brand. Noud wordt kwaad en roept uiteindelijk toch dat Ramon het gedaan heeft. Tijdens Nederlands komt de rector opnieuw naar de klas en zegt dat de klas voortaan elke dag om 8 uur moet verschijnen tot de daders naar voren stappen. Nu zegt Noud wie de daders zijn, maar hij wordt niet geloofd. Ook niet door de rector, tenzij hij met bewijs komt. Als ze langs de snackkraam bij de bioscoop gaan om aan de vrouw te vragen te getuigen wie Noud in elkaar heeft geslagen, wordt hen verteld dat die alleen in het weekend open is. Zodra ze het kunnen vragen stemt de vrouw van de snackkraam in om op school aan te wijzen wie Noud in elkaar heeft geslagen. Ze zegt dat Ramon en Sara het deden en de hele klas wordt boos op de twee, omdat ze naar Gijs en Jesse bleven wijzen terwijl zij schuldig waren. De twee pestkoppen worden van school gestuurd door de rector. 

Gijs en Jesse zijn ondertussen nog steeds bezig met vloggen. Ze gaan een laatste stunt doen: van gebouw naar gebouw springen op het industrieterrein. Roos filmt het, maar ze voelt dat er iets niet goed gaat. Jesse springt redelijk gemakkelijk, maar hij heeft ook een atletische bouw en doet aan atletiek. Gijs daarentegen springt mis en valt naar beneden. Hij wordt met de ambulance opgehaald en heeft gelukkig slechts een gebroken been en gekneusde ribben. Roos en Jesse zetten de vlog op Youtube en de likes stromen binnen. 

Susan vraagt opnieuw geld aan Roos. Eigenlijk wil ze het niet geven, maar als ze de paniek in Susans ogen ziet, geeft ze toch toe. Als ze het niet geeft zal Beer namelijk gevoelige foto's rondsturen naar de hele klas. Na school achtervolgen ze Susan om haar en Beer te filmen. Roos krijgt een telefoontje van Tamara dat ze wel wil getuigen tegen Beer. Femke wil aan Gijs vertellen dat ze met Beer gechat heeft, maar Roos wil haar tegenhouden omdat ze vreest voor zijn reactie. Hij wordt ook boos maar stemt doe om het door te laten gaan als Jesse erbij is om Femke te beschermen. Als het woensdag is gaat Femke na school klaar zitten voor de webcam om met Beer te praten. Noud en Jesse gaan naar Beer's huis om hem op heterdaad te betrappen. Via de tuin van zijn buren kruipen ze steeds dichterbij Beer, die ze zien videobellen met Femke. Roos is bij Femke achtergebleven maar ze voelt dat er iets niet goed gaat bij Noud en springt op de fiets. Noud is inmiddels bij Beer binnen en zoekt naar een positie waar hij goed kan filmen. Roos racet richting het huis van Beer en ziet politie aankomen. Ze waarschuwt Noud via een appje. De buurman blijkt de politie gebeld te hebben omdat hij indringers zag. Roos begint te vertellen dat Beer juist de verkeerde is. Echter, de politie valt binnen en pakt Beer maar ook Noud op. Roos gaat met Noud's vader naar het politiebureau en laat de filmpjes zien die ze heeft van Susan en Tamara. Uiteindelijk stemt de rechercheur er ook mee in dat Noud inderdaad onschuldig lijkt en laat hem vrij. Hij neemt het bewijs van Roos in beslag voor de rechtszaak. Dat het onverstandig is van Noud om zelf actie te ondernemen en zelfs in te breken bij een gevaarlijke crimineel, dat wordt wel benadrukt door de agent. 

Roos en Noud maken een vlog over het avontuur met Beer, in de hoop dat meer slachtoffers zich zullen melden. Snel gaat het viraal en hebben ze meer dan een miljoen views. In al haar enthousiasme kust Roos Noud en ze verklaren elkaar te liefde. Gijs videobelt Noud om te zeggen hoe tof hij zijn vlog vond, maar Noud is kortaf en hangt op. Hij geloof niet dat het ooit nog goed gaat komen tussen hem en Gijs. 
De vrienden worden benaderd voor allerlei interviews en Susan stemt in om mee te doen, zodat ze zo veel mogelijk meisjes kan waarschuwen voor mensen zoals Beer. Susan vertelt het hele verhaal nu ook aan haar vader, nu hij ook wel weet dat er iets gebeurd is. Gijs en Noud leggen het bij en Noud en Roos zijn dolgelukkig met elkaar.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Noud

Noud is een jongen die aan het begin van het boek veel vrienden heeft en populair is. Na de brand laat iedereen, behalve Roos, hem vallen en is hij een stuk onzekerder. Hij probeert zichzelf te bewijzen om zijn vrienden terug te winnen. Uiteindelijk krijgt hij verkering met het meisje die al die tijd in hem geloofde: Roos. Ook legt hij de ruzie met zijn beste vriend Gijs weer bij.

Roos

Beste vriendin van Femke. Haar ouders zijn gescheiden en de nieuwe vriend van haar moeder komt bij hen wonen, samen met zijn dochter Suzan. Roos is dolverliefd op Noud.

Suzan

Suzan is het stiefzusje van Roos. In het begin is ze een vrolijk meisje, als Roos haar leert kennen, maar opeens besluit ze om bij haar vader - en dus bij Roos - in te trekken. Ze verandert plotseling is een boos en angstig meisje, dat liegt en bedriegt. Ze is is namelijk slachtoffer van een groomer. Roos lost het voor haar op en ze is weer helemaal de oude.

Quotes

"“Nou, trut, daar ga je. Gooi jij de kaarten er z op, ik ga naar zolder. Daar liggen die rare t-shirts die ze voor me heeft bedrukt. Ook zoiets mafs. Wie gaat daar nou mee lopen? Belachelijke teksten, I LOVE YOU, DARLING. Ja hoor, ik heb gezien hoeveel ze om me geeft.”" Bladzijde 9
"De eerste tijd van Susan hartstikke aardig. Ze gingen soms samen naar de film, ze leenden elkaar boeken. Susan gaf vorig jaar een slaapfeetje bij haar moeder thuis en toen nodigde ze Roos ook uit. Maar het laatst halfjaar is ze totaal veranderd. Misschien was ze altijd al zo, maar deed ze zich heel aardig voor. Ze snauwt haar vaak af. Dat deed ze daarvoor nooit." Bladzijde 21
"'Heb je onze vlog al gezien?' 'Ja, wat een extreme vlog' zegt ze. De vlog staat er al een aantal uren op. Noud en Roos blijven maar naar de views kijken. Ze zijn de miljoen al gepasseerd." Bladzijde 203

Thematiek

School- en studentenleven

Het leven van de personages speelt zich vooral rondom school af en alles wat daarmee te maken heeft. Het brengt veel problemen naar voren dat scholieren meemaken - spijbelen, strafwerk, pesten, vriendschappen - en hun school vormt een groot deel van het decor.

Motieven

Verliefdheid

De verliefdheid hangt samen met het thema 'Schoolleven', het gaat namelijk om een vriendengroep waar zich uiteindelijk 2 stelletjes in bevinden: Gijs en Femke, Noud en Roos. Jesse is ook verliefd op een meisje, maar dat lukt nog niet.

Social media

Vloggen en social media spelen een grote rol in het boek. Het is het middel voor de strijd tussen Gijs en Noud, maar het is ook hoe ze weer bij elkaar komen. Ook Roos' Instagramaccount laat zien hoe social media een middel kan zijn om voor jongeren hun gevoelens te uiten met de buitenwereld als ze eenzaam zijn of niet weten hoe ze erover moeten praten.

Schaamte

Verschillende personages hebben met schaamte te maken. Vooral Noud, die zich schaamt voor zijn 'laffe daad', maar ook Suzan. Zij ziet in hoe stom ze is geweest en durft niemand te vertellen uit schaamte en angst wat er aan de hand is. Het hangt ook samen met trots, Noud is te trots om helemaal op z'n knieën te gaan smeken bij Gijs om hem te vergeven - Gijs is op zijn beurt weer te trots om toe te geven dat hij Noud mist. Femke moet schaamte overwinnen om zichzelf bijna letterlijk bloot te geven voor Beer de groomer.

Pedofilie

Suzan wordt slachtoffer van een pedofiel, een die zich online jonger/knapper/anders voordoet dan in de werkelijkheid (een groomer). Het is verhaallijn in het boek, het zorgt uiteindelijk voor een betere band tussen Roos en Suzan, maar ook tussen Roos en Noud.

Trivia

Carry Slee heeft twee dochters en haalt o.a. uit hen de inspiratie om te schrijven. Het hele doel van haar boeken is om kinderen te laten lezen, ook als ze dat niet van huis uit gewend zijn.

Carry Slee heeft een eigen YouTube-kanaal en heeft zelf een vlog gepost over haar nieuwste boek om meer jongeren uit de doelgroep te bereiken.

Titelverklaring

Er wordt niet expliciet #LaatsteVlog gezegd in het boek, maar het doelt op de vlog die Roos, Gijs en Jesse maken waarbij ze een fatale stunt uithalen. Gijs valt van het dak en breekt zijn rechterbeen op twee plaatsen en kneust een aantal ribben. Het is duidelijk dat ze niet verder gaan ermee en het is in feite ook niet meer nodig. Ze waren het gestart als een soort strijd tussen Gijs en Noud - wie het stoerste was - en aan het eind van het boek leggen ze het bij. 

Structuur & perspectief

Het boek is opgedeeld in hoofdstukken. Elk hoofdstuk is relatief kort en bespreekt eigenlijk altijd één (middel)grote gebeurtenis uit het verhaal. 

Er is sprake van een alwetende verteller die telkens vanuit een ander personage vertelt. Soms komt Nouds belevingswereld aan de orde en dan weer die van Roos. Het is over het algemeen wel vanuit deze personages, zij zijn uiteindelijk het belangrijkste in het verhaal. 

 

Decor

Het verhaal is niet gesitueerd in een specifiek jaar, maar het is duidelijk dat het anno nu (> 2017) zich afspeelt. Het is heel normaal dat scholieren constant met hun mobiele telefoons bezig zijn, filmpjes en foto's van elkaar maken en dit delen op YouTube. Echter, Suzan is ontmoet haar groomer via een chatroom, wat niet echt hypermodern lijkt. Het zou geloofwaardiger zijn als ze hem via Instagram of Facebook had leren kennen. 

Het speelt zich allemaal af in dezelfde plaats, er komt een aantal plekken langs die de belevingswereld van de jongeren schetst. 'Het Feestje' is een café waar ze regelmatig een cola drinken om een vlog of andere overwinning te vieren met elkaar. Daarnaast is de middelbare school van de kinderen ook erg belangrijk - de interactie met elkaar, andere leerlingen en docenten is een van de hoofdzaken in het boek. De vloglocaties zijn op verschillende plekken in de stad; bij winkels, de spoorwegovergang, industrieterrein. De kamers van Roos en Noud worden ook beschreven, ze brengen daar veel tijd door en het geeft iets van hun persoonlijkheid weer.  

Alle gebeurtenissen verlopen in een paar weken tijd. Het zijn een hoop acties door elkaar heen en kort volgend op elkaar. Terwijl Gijs en Femke het uitvechten en weer verliefd worden, hebben Noud en Roos veel andere zaken aan hun hoofd (pesterijen, vloggen, groomer, etc.). Het is alleen niet verwarrend, alles gebeurt in een vrij logische chronologie. 

 

Stijl

Het boek is vlot geschreven en heel toegankelijk voor jongeren tussen de 12 en 15 jaar. Het is veel gesproken tekst, weinig uitvoerige omschrijving vanuit de alwetende verteller. De zinnen zijn kort en daardoor gemakkelijk te begrijpen. 

#Laatste Vlog is overduidelijk een Carry Slee boek - niet alleen het thema - maar ook de toegankelijkheid voor de lezer staat bij haar voorop, om lezen voor iedereen leuk en mogelijk te maken: vrijwel elke middelbare scholier kan een boek van haar lezen. Het is wel opvallend dat zij ervoor gekozen heeft om in dit boek de personages veel Engels taalgebruik in hun zinnen te laten gebruiken. Het is om de jongeren een zo modern mogelijk beeld mee te geven. Als lezer (al is dit per persoon verschillend) werkt het vervreemdend. Het is iets wat mensen vrij onbewust in spreektaal gebruiken, en om het dan als bewuste keuze van de auteur opgeschreven te zien staan, maakt dat sommige dialogen nep aanvoelen. 

Slotzin

Aan de andere kant van de telefoon klinkt gejuich, maar dat horen Roos en Noud al niet meer. Ze vergeten de telefoon en kussen elkaar, een megalange kus.

Beoordeling

Het boek is typisch voor Carry Slee, al probeert ze goed met haar tijd mee te gaan en de plank niet mis te slaan. Dat jongeren YouTube video's maken en een personage de nieuwe '@fetching_tigerss' op Instagram probeert te worden, maakt het zeer geloofwaardig. Er zitten echter altijd wat bizarre stukken in verhaallijnen van Carry Slee - welke jongeren zouden van een dak springen, zelf een groomer oprollen en nog veel meer in een paar weken tijd? Het is en blijft natuurlijk fictie en een spannend boek hoort een tikkeltje ongeloofwaardig te zijn. 

Al met al een prima jeugdboek en de strijd tussen de huidige realiteit en de fantasiewereld van Slee maakt het ook wel weer leuk. Met recht maakt zij de leeservaringen van jongeren levend en plezierig! 

Recensies

"Het verhaal is op een vlotte manier geschreven. Daarom leest het ook prettig. Het onderwerp is een pittig onderwerp, maar zeker actueel. Het boek is geschikt voor kinderen van 12 jaar en ouder, maar zou wel heel goed in bijvoorbeeld groep 8 voorgelezen kunnen worden. Dit was weer een verhaal zoals we het van Carry Slee gewend zijn." https://vanjufmarjan.nl/2...arry-slee/
"In #LaatsteVlog durft Carry Slee het aan het onderwerp social media te belichten. Geheel op haar manier brengt ze het thema onder de aandacht: pubers met echte puberproblemen, veel drama in een toegankelijk verhaal. Met een bizar einde rond Slee haar aantrekkelijk geschreven #LaatsteVlog af. Haar YA-roman zal de lezer informeren en lichtjes waarschuwen voor de gevaren van social media." https://www.tzum.info/201...atstevlog/
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

46.386 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

E.

E.

geweldig goed voor mijn boekverslag bedankt.

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "#Laatste Vlog door Carry Slee"

Ook geschreven door Maartje