Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Ideale ouders door Alex van Galen

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Ideale ouders
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Ideale ouders
Shadow
Ideale ouders door Alex van Galen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2012
  • 308 pagina's
  • Uitgeverij: A.W. Bruna-Utrecht

Flaptekst

Vijftien jaar geleden stond Fabienne haar baby onder dwang af aan onbekenden. Inmiddels is ze een gevierd filmactrice en probeert ze het gemis van haar kind te verwerken. Als ze erachter komt dat de jongen nog leeft, probeert ze contact met hem te zoeken. Maar zijn adoptieouders weigeren haar elke toegang. Tot overmaat van ramp gaat ook Fabiennes gewelddadige ex-vriend zich ermee bemoeien. Dan verdwijnt de jongen. Fabienne gaat terug naar het verlaten landhuis midden in de Biesbosch, waar zich destijds een verschrikkelijk drama heeft afgespeeld. Daar ontstaat een gevecht tussen de vier ouders met een hartverscheurende afloop.

Ideale ouders gaat over de liefde, het egoïsme en de hulpeloosheid van moderne ouders.

Eerste zin

Ze had de bevalling goed doorstaan, beter dan ze zelf verwacht had. Maar het moeilijkste moest nog komen. Dat wist iedereen die in de kamer aanwezig was.

Samenvatting

In een kort eerste hoofdstuk wordt de situatie van de adoptie van een baby  van vijftien jaar geleden beschreven. Een jong meisje van 17 moet haar kind afstaan aan adoptieouders.  Later zien we de jonge moeder als vrouw van 32 jaar terug. Ze heet Fabienne en is een gevierd filmactrice. Na een publieke  filmpremière komt er een jongen van 15 jaar naar haar toe, die beweert dat hij haar zoon is. Fabienne antwoordt dat dit niet kan, omdat ze denkt dat haar zoon dood is. Dat was haar een jaar na de gedwongen adoptie verteld toen ze teruggegaan was naar het dorp waar ze woonde. 

Daarna wordt ze op straat overvallen door mannen die uit een wit bestelbusje komen. In een ziekenhuisbed wordt ze wakker en de politie is naar haar op zoek vanwege een laatste telefoontje dat een vermoorde  man, de huisarts Martin Sleeswijk, naar haar heeft gepleegd vlak voordat hij vermoord is in de Biesbosch. 

Ze weet niet hoe het kan, maar van haar laatste optreden staat een filmpje op het internet (You Yube) waarbij ze er niet genadig afkomt (dronken). Wie heeft dat op het internet gezet? Ze is haar mobieltje kwijt dat later in handen van een junk blijkt te zijn gevallen. Ze koopt het terug. Intussen is het lijk van Martin  Sleeswijk (de huisarts) gevonden. Hij is gruwelijk toegetakeld. Fabienne luistert  het voicemalbericht van Sleeswijk af en verneemt dat haar zoon nog leeft. Ze besluit daarom naar de Biesbosch te vertrekken waar de politie haar overigens opwacht. Ze had niet uit Amsterdam mogen wegrijden.  De politie is nogal wantrouwend ten opzichte van haar. Wanneer de politie gaat zoeken op de plaats delict in de Biesbosch is het lijk plotseling verdwenen. Wel is er een plek doordrenkt met bloed te vinden. Fabienne besluit te overnachten in een lokaal hotel en ziet dan dat er vlakbij een wit bestelbusje staat. Het lijkt verdacht veel op het busje uit Amsterdam. In het hotel is een bruiloft aan de gang en daar treedt een bandje op. De zanger is de jongen die haar zoon zou kunnen zijn. Hij heet Ties Westerhoven.  Ze ontmoet op de bruiloft ook Ties’ pleegouders (Sven en Maaike Westerhoven). Wanneer het bruidspaar na het feest  wegvaart, passeren ze een brug waaraan het lijk van dokter Sleeswijk hangt. Verminkt. Fabienne wil de vrouw van de  huisarts spreken, maar de politie wil dat ook. De vrouw vertelt het nieuws dat haar man lang geheim heeft gehouden. Ties is inderdaad haar zoon: hij is illegaal geadopteerd door wethouder Sven Westerhoven. Maar ze waarschuwt dat ze moet oppassen voor die man, want zijn macht kan ver reiken. Maar Fabienne laat zich niet afschrikken: ze gaat naar het huis van de wethouder en  wordt er eerst  afgepoeierd. Ties zegt haar echter de meisjesnaam van zijn moeder na te vragen. Die blijkt Bregter te zijn. Die naam hadden de pleegouders van Fabienne ook. Maaike is dus familie van haar pleegouders.

Dan ontmoet Fabienne haar vroegere vriendje Leon Toorians. Hij is de meest waarschijnlijke  vader van haar kind Ties. Hij is nog steeds verkikkerd op haar.  

Ties  zet thuis weer eens de boel op stelten door zijn pleegouders lastig te vallen met vragen over zijn adoptie. Hij wordt later bij een relletje opgepakt. Hij wil alleen praten met Fabienne die hem opzoekt in de politiecel. Fabienne  gaat daarna op zoek naar een villa waar Leon zou verblijven. Maar onderweg krijgt ze in haar huurauto een stevig ongeluk en Leon redt haar uit het wrak. Zijn hartstochtelijke liefde voor haar is gebleven en ook zij wordt begerig bij het zien van haar ex. Bijna hebben ze seks met elkaar, maar het gaat op het nippertje niet door. Ze praten over hun relatie van vroeger. Leon heeft de pleegbroer van Fabienne doodgeslagen (hij beriep zich op noodweer) en was naar België gevlucht. Leon beweert dat hij de vader van Ties is, maar Fabienne houdt een slag om de arm. Ze weet van een geheim dat Leon nog niet kent.

Jeugdzorg komt praten met de wethouder, maar tijdens het gesprek provoceert Ties opnieuw. Zijn vader slaat hem. Leon gaat met Fabienne bij de pleegouders op bezoek en provoceert ook behoorlijk. Het wordt een enorme ruzie waarbij Ties de kant van Leon lijkt te kiezen. In de auto vertelt Fabienne aan Leon dat ze op de bewuste avond verkracht is door  Crijn Bregter, nadat hij haar dronken had gevoerd. Leon gelooft echter dat hijzelf de vader is. Ties is namelijk ook blond. Omdat ze zich zo vaak aan het toezicht en de bescherming van de politie onttrekt, is agent Rens “not amused.” Fabienne laat haar persagente Iefke ook overkomen naar de Biesbosch en ze praten alles nog eens door. Iefke blijft  slapen in haar bed en ’s nachts worden ze overvallen door een man met een bivakmuts. Hij treft echter Iefke die zwaargewond wordt en ook Fabienne komt niet ongeschonden uit de strijd, maar ze kan zich opsluiten in een douchecel. Iefke komt op IC en het is  maar de vraag of ze het haalt. Fabienne die ook opgenomen is in het ziekenhuis, vlucht eruit weg (voor de politie) een gaat op zoek naar het huis in de Biesbosch waar Leon zich ophoudt, zeer waarschijnlijk  in gezelschap van Ties en zijn half debiele broer Ben, die vroeger ook verliefd was op Fabienne. De ouders van Ties willen mee, ze spreekt dat ook af, maar ze besluit toch zelf een bootje te huren en de ouders voor te zijn. Ze weet niet hoe de bedoelingen van Sven Westerhoven zijn.  Helaas komt haar sloep vast te zitten en wordt ze ingehaald door de boot van Sven en Maaike.

Agent Rens hoort dat er overeenkomsten zijn tussen de moord op Crijn Bregter en dokter Sleeswijk: ze hadden allebei hun testikels in hun mond gepropt, toen ze werden gevonden. Het onderzoek gaat via de computer verder. Het is één van zijn laatste klussen, want hij wil een beveiligingsbedrijf in Den Haag starten: wethouder Sven gaat naar de Haagse politiek en wil wel een goed woordje doen.

Intussen zitten Sven, Maaike en Fabienne gevangen op een eilandje middenin de Biesbosch. Het is nauwelijks te ontdekken en Ties is inderdaad bij zijn vader Leon. Ook de debiele Ben en een helper van Leon zijn er. Verder zijn er nog vier bloeddorstige honden: de situatie is dus allesbehalve rooskleurig. Leon is duidelijk de baas en hij wil zijn zoon Ties laten zien wat voor soort film Fabienne maakt. Het is nogal gênant, want er zitten ook seksfilms tussen. Sven wordt daarover heel boos en hij steekt een tirade af tegen Leon. Die schopt hem. Fabienne  probeert weer met Ties te praten en op zijn gemoed te werken. Ze wil niet tussen hem en Maaike in staan, waaruit Ties weer opmaakt dat ze hem liever niet wil. Sven koestert snode plannen: hij wil zich in één klap van de biologische ouders ontdoen.

 Agent Rens hoort van buitenlandse collega’s dat er meer moorden zijn waarbij slachtoffers hun ballen in hun mond gestopt hebben en het signalement wijst steeds naar een man die erg op Leon lijkt.  Die zou dus een seriemoordenaar zijn, want altijd is er bij die moorden ruzie om een vrouw in het geding.

In een gesprek met Leon hoort Fabienne dat hij aan een vorm van een ongeneeslijke kanker lijdt. Hij heeft dus niets te verliezen. Hij wil alleen zijn zoon Ties terug. Ze wordt bang van zijn blik in zijn ogen. De volgende morgen is hij in de buurt met Ties gaan jagen. Als hij terugkomt, is één hond zwaar gewond. Hij draagt Ties op de hond te doden die dat met tegenzin doet. Maar doden moet een leerproces voor Ties zijn. Daarna ontwikkelen de gebeurtenissen zich in een hoog tempo naar de afloop. 

Sven wordt ’s nachts vermoord door Leon en ook hij krijgt zijn ballen in zijn  mond. Fabienne wil in ieder geval haar zoon Ties uit de handen van Leon redden en wil met hem in de boot vluchten. Maar broer Ben is er ook nog: hij vertelt op een vreemde manier dat hij verliefd op haar is: ze is zijn meisje. Dan komt via een verdrongen herinnering bij Fabienne boven dat ze eerst verkracht is door Crijn en dat die daarna Ben zijn gang heeft laten gaan. Ze is dus ook verkracht door Ben. Ze beseft dan dat hij waarschijnlijk de echte biologische vader van Ties is. Hij valt echter ongelukkig tegen een scherpe punt van een bureau als ze hem van zich af wil slaan en hij overlijdt ter plekke, omdat hij zijn nek breekt.  Ze moet nu echt weg met Ties, maar die is in de nabijheid van  Leon. Die is door het dolle heen en gaat wild om zich heen slaan. Hij heeft een obsessieve liefde voor Fabienne  gehad, heeft Crijn daarom vermoord, is gevlucht en heeft zijn leven lang afbeeldingen van zijn vriendinnetje gespaard. Maar hij heeft ook  veel vrouwen vermoord en lichaamsdelen van die vrouwen (borsten en vagina’s in zijn huis opgespaard) Fabienne vindt die ook terug. Ze wordt gek van angst. Dan ziet ze dat Leon op het punt staat  Ties te vermoorden, omdat die voor zijn biologische moeder is opgekomen. Om Ties te redden schiet ze vier keer op het lichaam van Leon die ter plekke dood neervalt. Ze wordt opgepakt, maar wil niet zeggen dat ze uit noodweer heeft geschoten.  De media zijn er ook opgedoken: Fabienne is immers een BN’er. Ties wil graag dat zij zich beroept op noodweer en daardoor vrijspraak kan krijgen Fabienne wil echter boeten voor haar daden en Maaike mag zijn moeder blijven. Ties wil hen allebei zien  Vlak voordat ze wordt verhoord,  belooft ze het aan Ties om toch voor hem te vechten. Ben blijkt inderdaad de biologische vader van Ties te zijn. Zijn trieste lot is dat  al zijn vaders naar wie hij op zoek is gegaan zijn dood: Crijn, Leon, Sven en Ben.

Personages

Fabienne

Fabienne is als jong meisje zwanger geraakt, ze moet haar kind tegen haar wil afstaan. Ze hoort later dat haar zoon dood is, maar 15 jaar later staat de verloren zoon voor haar neus. Ze gaat naar haar geboortedorp terug en probeert erachter te komen wie de vader van haar kind is en wat er met haar zoon is gebeurd. Ten koste van alles wil ze erachter komen wie de echte vader van Ties is en wat er in het verleden is gebeurd. Ze houdt zoveel van haar zoon dat ze hem aan Maaike wil overlaten. Dat is ook te zien in het motto waarnaar Alex van Galen verwijst. Ze schiet haar liefdespartner van vroeger dood, omdat ze haar zoon wil beschermen. Daarna heeft ze een enorm schuldgevoel. Ties probeert haar over te halen zich te beroepen op noodweer. In de laatste regels zegt ze dat ze dit voor hem wil doen.

Leon Toorians

Leon Toorians is de vriend van Fabiennevan vroeger. Hij heeft zijn concurrent in de liefde (Crijn) gedood en is daarna gevlucht naar België. Hij is obsessief bezeten van zijn liefde voor Fabienne en spaart plaatjes en films van haar. Hij wil koste wat het kost de vader van Ties zijn en zet hem tegen zijn pleegvader op. Hij vermoordt om die reden ook Sven Westerhoven. Illustratief voor zijn lustmoordenaarsritueel is dat hij de testikels van zijn slachtoffers in hun mond stopt. Hij wil aan het einde Ties doodmaken, omdat hij zijn zoon niet aan een ander gunt.

Ben Toorians

Ben Toorians is de debiele broer van Leon, die vroeger verliefdwas op Fabienne. Maar hij kan haar natuurlijk niet krijgen. Wanneer hij de kans krijgt van Crijn Bregter om haar ook te verkrachten, doet hij dat waardoor hij de biologische vader van Ties is geworden. Hij wordt gedood door een ongelukkig toeval.

Sven Westerhoven

Sven Westerhoven is wethouder in het dorp: hij heeft veel macht, maar heeft zich een goede pleegvader voor Ties getoond. Hij verzet zich tegen Leon en in principe heeft hij het bij het juiste eind. Maar hij redt het niet tegen de misdadiger Leon.

Maaike Westerhoven

Maaike Westerhoven is de aardige vrouw op de achtergrond. Ze heeft zich altijd een goede moeder getoond en wil zich verzetten tegen de terugkeer van Ties naar zijn biologische ouders.

Ties Westerhoven

Ties Westerhoven is de opstandige puberzoon, die op die leeftijd erachter wil komen wie zijn echte ouders zijn. Hij komt in opstand tegen zijn pleegouders die hij burgerlijk vindt en hij voelt zich meer aangetrokken tot zijn mogelijke biologische ouders die een veel avontuurlijker leven leiden: een avonturier en een filmactrice. Daarom gaat hij met Leon mee, maar hij heeft toch eigenlijk ook een goed karakter. Aan het einde kiest hij partij voor zijn moeder en vraagt haar om zich te beroepen op noodweer, want hij wil en haar en Maaike bezoeken.

Quotes

"Boven zijn hoofd hing een foto van een meisje. Er ging een siddering door Fabienne heen toen ze zichzelf herkende. De foto was waarschijnlijk een paar maanden voor haar zwangerschap genomen. In een losse grijze broek en een geel fladderhirt stond ze op het gras, en strekte ze haar handen lachend uit naar de fotograaf die boven haar stond, op een balkon. Bruingekleurd door de zon, vol levens energie en vertrouwen in de toekomst, een beetje wild en onaangepast. “Mijn meisje”, zei Ben, ”Mijn meisje , toch”? Ze knikte. “En jij bent mijn Ben." Bladzijde 186
"Je hoort toch niet iedere dag over slachtoffers bij wie de ballen in de keel zijn gepropt“, zei Serge. “Dat is toch een soort handtekening.” Rens Knikte. “Iedere moordenaar heeft zijn eigen stijl en manier van werken, maar testikels in de keel van slachtoffers waren meer dan dat. Het onthulde iets over de drijfveren van de dader." Bladzijde 217
"Ook Ties keek haar aan. Vol pijn en woede. Vragend, niet begrijpend. Het maakte haar niet meer uit. Hij hoefde het niet te begrijpen. Hij mocht niet worden zoals Leon. Ze zou hem daarvoor beschermen zolang als hij leefde. Ze zou haar zoon altijd beschermen. Ze haalde de trekker over. Vier keer. Tot ze zeker wist dat Leon niet meer leefde." Bladzijde 303

Thematiek

Ouder-kindrelatie

Twee ouderparen vechten om de rechten van een kind en dat levert veel problemen op.

Motieven

Whodunit

Het is de vraag wie de dood van Martin Sleeswijk op zijn geweten heeft.

Verkrachting/seksualiteit

Fabienne is in haar jeugd door twee mannen verkracht: Crijn en Ben.

Wraak

Diverse mensen nemen wraak op mensen die hun iets hebben aangedaan: Leon heeft wraak genomen op Crijn Bregter die zijn vriendin heeft verkracht; Sven wil wraak nemen op Leon, maar het omgekeerde geschiedt; Fabienne neemt wraak op Leon.

Moord

Het psychische trauma dat Leon heeft opgelopen, zorgt ervoor dat hij een seriemoordenaar/lustmoordenaar is geworden.

Jaloezie

De strijd om het ouderschap gaat gepaard met veel jaloezie.

Loyaliteit

De problematiek van pleegkinderen komt in dit spannende verhaal nadrukkelijk aan de orde: welke loyaliteiten heb je als pleegkind tegenover je ouders?

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding

De liefde van Leon voor Fabienne is obsessief: hij moordt er andere vrouwen voor uit, hij is bezeten van haar (spaart plaatjes en films): hij gunt haar niet aan een andere man.

Schuld (gevoel)

Fabienne heeft enorme schuldgevoelens, o.a. over de verplichte adoptie van haar zoon en over de dood van Leon.

Vatersuchmotief

Ties is op zoek naar zijn echte vader. Dat is een erg bekend motief in de literatuur. Uiteindelijk blijkt het Ben te zijn.

Motto

Het boek heeft een zeer toepasselijk Bijbels motto: "En Salomo beval: Breng mij een zwaard. Hak het levende kind in tweeën en geef hun ieder helft.” (I Koningen 3 vs. 24-25)

In de Bijbel vechten twee vrouwen om hun baby en Salomo bekend om zijn wijsheid wil met zijn uitspraak de echte moeder aanwijzen. Zij die het meest om het kind geeft, zal willen voorkomen dat het wordt gedood. Het mag dan liever aan de andere vrouw worden gegeven.

Eenzelfde verhaal komt in deze thriller voor: twee moeders vechten om hun kind. Maaike is stiefmoeder, Fabienne de biologische moeder. Aan het einde vindt Fabienne het wel goed dat Ties bij Maaike verblijft.

Opdracht

De schrijver draagt het boek op aan zijn drie kinderen: Yme, Istha en Ghita. 

Trivia

Ideale ouders verschijnt naast de reguliere uitgave als enhanced e-book met een unieke extra: de ‘Waar was ik?’-functie. Met ‘Waar was ik?’ kun je je geheugen in no-time weer opfrissen dankzij een korte samenvatting van het boek tot waar je gebleven was. Met één simpele klik ga je terug naar het hoofdstuk en kun je verder lezen. De samenvattingen groeien met het boek mee, wat niet betekent dat de samenvattingen ellenlang worden naarmate je verder bent in het boek; ze blijven altijd beknopt en overzichtelijk om je zo snel mogelijk weer verder te kunnen laten lezen.

Titelverklaring

De titel is ironisch bedoeld. Er zijn  natuurlijk geen ideale ouders en zeker niet in dit boek. Uit egoïstische motieven  vechten twee ouderparen om het kind dat 15 jaar geleden noodgedwongen werd afgestaan. Het motto verwijst naar de strijd tussen de ouders om een kind en dat is zeker geen ideale situatie. Egoïsme drijft hem tot hun daden. Alleen Fabienne blijkt aan het einde hem te willen afstaan aan Maaike. Kijk je in dat geval naar het Bijbelse motto, dan is zij inderdaad de beste moeder, maar een ideale moeder?

Structuur & perspectief

De thriller heeft 54 hoofdstukken die geen titel hebben. Ze worden in chronologische volgorde verteld. Er zijn nauwelijks flashbacks, alhoewel Fabienne een enkele keer naar het verleden terugkijkt. De hoofdstukken hebben de kenmerken van een thriller: snelle verteltrant, veel gebeurtenissen en aan het einde ervan meestal een cliffhanger.

Het perspectief wisselt: er zijn diverse vertellers die soms van buitenaf, soms van binnenuit worden beschreven. Het lijkt beter om te spreken van een alwetende verteller. Het meeste van de gebeurtenissen zien we vanuit het oogpunt van Fabienne. De verteller vertelt in de o.v.t.

Decor

Er worden in de tekst nauwelijks data en jaartallen genoemd. Op blz. 109 wordt gesproken over een economische crisis en in hoofdstuk 14 wordt verteld dat het WK-voetbal al achter de rug is. Er wordt daar gesproken over de Wuppie, het oranje cadeautje van ’s lands bekendste kruidenier.  Dat betekent dat het WK-voetbal van 2010 achter de rug is en dat we dus waarschijnlijk in 2011 zitten. Er zijn voldoende actuele gegevens om dat idee te bewijzen, zoals mobiel internet, Iphone, You Tubefilmpjes.

Het decor is duidelijk: na een korte periode in Amsterdam waar Fabienne woont, speelt vrijwel het gehele verhaal zich af in de Brabantse Biesbosch. In de moerasachtige strook zijn eilandjes waarop de criminele Leon zich met zijn broer en handlanger goed kan verschuilen. Het decor is van groot belang voor de uitwerking van de intrige.

Stijl

- Heldere stijl.
- Pittige dialogen.
- Gewelddadige handelingen.
- Geen moeilijke beeldspraak.

Het boek is kortom een echte testosteronthriller.

Slotzin

Ze knikte, ze beloofde het. Ze zou er alles aan doen om vrij te komen en weer bij hem te zijn. Omat hij het wilde.

Beoordeling

Ideale ouders is een heel spannende testosteronthriller: dat er veel mannelijk geweld in voorkomt. Dat is soms ook wel vermoeiend om te lezen. Er gebeuren zoveel dingen aan het einde dat je misschien wat moeite hebt om alles te kunnen volgen.

Maar voor liefhebbers van het genre is het een sterk nummer. 

Het boek is beter op zijn plaats op een havo-lijst dan op een vwo-lijst. De waardering  op die lijst is 2 punten.

Recensies

"Een psychologisch hoogstandje van de man die behoort tot de top 3 van Nederlandse misdaadauteurs..." http://www.crimezone.nl/w...ouders.htm

Bronnen

Website van de schrijver.
www.alexvangalen.nl
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

31.347 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ideale ouders door Alex van Galen"

Ook geschreven door Cees