Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Eos-project door Mirjam Mous

Zeker Weten Goed
Foto van een scholier
Boekcover Het Eos-project
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Zeker Weten Goed
  • 20 november 2018
Zeker Weten Goed

Boekcover Het Eos-project
Shadow
Het Eos-project door Mirjam Mous
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2017
  • 303 pagina's
  • Uitgeverij: van Holkema & Warendorf

Flaptekst

In een rustig natuurgebied wordt een man dood in de rivier aangetroffen. Het is Herman van Romondt, een journalist van Dagblad Zuid. De politie is er al snel van overtuigd dat het een ongeluk was en doet de zaak daarmee af. Maar Mink, die dezelfde dag nog stage bij Herman liep, denkt dat er meer achter zit. Want wat deed de journalist bij de Blauwe Bosjes, terwijl hij helemaal niet van de natuur hield? En dan had hij het ook nog over een belangrijk artikel, dat zou slaan als een bom. Mink en Jools, het nichtje van Herman, zijn vastbesloten om erachter te komen wat er is gebeurd en volgen alle sporen die de journalist heeft achtergelaten. De wereld waarin hij zich begeven heeft, blijkt behoorlijk schimmig te zijn. Hoe meer Mink ontdekt, hoe dieper hij in de problemen raakt. Is zijn leven nog wel zeker?

Eerste zin

Mink steekt de winderige parkeerplaats van Shopping Plaza over. In de glazentoegangsdeuren ziet hij een bleke jongen met een opgejaagde blik in zijn ogen.

Samenvatting

Het verhaal van Eos-project start vanuit de scholier Mink Bekkering. Hij lijkt op de vlucht te zijn voor iemand, maar omdat hij zo vermoeid is moet hij wel naar een supermarkt gaan om eten te kopen. Als hij wil afrekenen herkent de kassière hem van de vermissingsposter die op het prikbord hangt en moet hij opnieuw wegvluchten. Het is een flashforward en als lezer krijg je op dit moment niet meer te weten over de rest van de situatie. 

Het boek gaat verder met de ontmoeting tussen Mink en Jools, een meisje dat net in de buurt is komen wonen. Als hij zijn opa wil helpen op vakantiepark Zonneveld en een gieter wil halen in de schuur, ontmoet hij Jools op een vreemde manier. Ze zit in haar eentje in het donker te huilen, verstopt achter tuingereedschap en verbiedt Mink het licht aan te doen. Als ze elkaar later weer tegen komen op een kinderfeestje, waar Mink moet optreden als goochelaar, begint er een vriendschap te ontstaan. Jools ouders zijn gescheiden en haar vader woont met zijn nieuwe vriendin in New York. Hij houdt het vakantiehuisje in Zonneveld aan om zijn dochter te kunnen zien als hij in Nederland is.

Naast dat Mink bevriend is met Jools gaat hij veel om met zijn beste vriend Sebas. Ze zitten met z’n drieën in de derde klas van de havo en moeten voor school een beroepsoriëntatiedag doen. Iedereen moet een dagje bij iemand meelopen om ideeën op te doen voor een mogelijke studie of baan. Mink wil graag illusionist of goochelaar worden maar helaas kan hij niemand vinden waarmee hij mag meekijken. Omdat hij wel een verslag over de dag moet inleveren, stelt Jools voor dat hij wel mag meelopen met haar oom Herman. Hij is journalist en kan altijd wel iemand meenemen op een werkdag. Hoewel Mink er geen zin in heeft pakt hij deze kans toch aan. 

Op de oriëntatiedag is Herman nog niet eens aangekleed als Mink bij zijn huis aankomt. Als hij gaat douchen en omkleden snuffelt Mink wat rond. Herman wordt twee keer gebeld door een anoniem nummer en hij twijfelt of hij op moet nemen. Dan komt Herman weer binnen en gaat snel op de gang staan om de persoon terug te bellen. Hoewel Mink niet veel van het gesprek kan horen, klinkt het mysterieus. De rest van de dag vindt Mink stom, ze moeten alleen maar saaie mensen bezoeken. Herman geeft toe dat zijn baan bij Dagblad Zuid misschien niet zo spannend is, maar hij is met een baanbrekend artikel bezig dat veel indruk zal maken zodra het gepubliceerd wordt. 

Als Mink die avond thuis komt en de hond na het eten nog even gaat uitlaten bij de Blauwe Bosjes, wordt zijn wereld op zijn kop gezet. In het riviertje ziet hij een lichaam liggen! Hij springt snel in het water in de hoop de man nog te kunnen redden. Zijn schoenen zuigen zich vast in de bodem en het lukt hem zo niet om de man uit het water te halen. De hulpdiensten komen en stellen vast dat het Herman is, de oom van Jools. Na een onderzoekje gedaan te hebben komt de politie tot de conclusie dat het een ongeluk geweest moet zijn. De autopsie van Herman bevestigt dat ook. Ze denken dat hij wilde plassen in de rivier, de jas van Herman om zijn benen verstrikt is geraakt waardoor hij te water raakte. Het water zou zo koud zijn geweest dat zijn hart ermee stopte. Mink en Jools geloven er niets van en gaan zelf op onderzoek uit om te bewijzen dat Herman is vermoord. 

Mink vindt bij hem thuis een pen die hij per ongeluk van Herman had meegenomen, het is een pen van privéclub Aquacadabra. Sebas en Mink besluiten erlangs te gaan om te kijken of Herman daar misschien een keer is geweest en dat zijn baanbrekende artikel misschien wel over die club ging. Ze sluipen binnen en zien sporen van wilde feestjes rondom de zwembaden. De schoonmaakster betrapt ze en stuurt ze weg. Sebas weet nog snel een paar foto’s te maken waarop een sjaal van Herman te zien is. Hij is die daar dus een keer vergeten, een bewijsstuk dat het artikel wel eens over de club zou kunnen gaan! 

Omdat ze graag willen weten wat Herman in de uren voor zijn dood heeft gedaan, proberen ze zijn telefoon op de duiken van de bodem van de rivier. Hiervoor vragen ze een vriend van Sebas’ vader: Drummer. Hij heeft een duikbrevet dus hij probeert de telefoon te vinden, helaas lukt dit niet. 

In een hoofdstuk dat vanuit Herman is geschreven, lees je dat hij een mysterieuze envelop ontving met allerlei facturen en bonnetjes erin. Ook vindt hij een schuldbekentenis van een particuliere lening. Het lijkt wel alsof deze niet aan hem gericht was. Wat hem opvalt is dat ze allemaal op de naam W. Kleikers staan. Herman gaat op zoek naar het verhaal achter deze verzameling rekeningen en komt erachter dat Kleikers bedrijven chanteerde. 

Het boek vertelt ook over Peer Damen, de vader van Sebas en wethouder in Hieteren, en zijn jeugdvriend Drummer - die eigenlijk Diederik heet. Ze waren onafscheidelijk tot Drummer in het leger ging en Peer ging studeren. Samen met een paar andere vrienden hadden ze een bandje ‘The Green Machine’ en repeteerden in de kelder van café ’t Hartje. Op een avond (11 december 1989) steekt een iemand voor de grap een stuk vuurwerk aan en de hele kelder brandt af. De vrienden Drummer, Peer, Lambert, Ferry 

Mink en Jools gaan verder op onderzoek uit naar Aquacadabra en verzinnen dat ze iemand moeten interviewen met een bijzonder beroep voor school, dus willen ze graag een prostituee van de club spreken. In het gesprek laten de dames niet veel los als Mink specifiek naar Herman vraagt. Achteraf vertelt Angel vertelt Jools en Mink dat Ruxandra stiekem foto’s heeft gemaakt van een feestje, terwijl dat strikt verboden is. Ze is daardoor ontslagen. Vlak daarvoor was Herman langs geweest en had heel specifiek naar Ruxandra gevraagd omdat hij haar dringend moest spreken, de bazin heeft hem toen buiten laten zetten. Meer kon Angel niet vertellen uit angst ook ontslagen te worden. 

Het verhaal gaat verder met de scene van Hermans dood. Hij ontmoet een onbekende man, ‘de Kolonel’, en Ruxandra verwachtte hij ook maar zij komt niet opdagen. De man vraagt hem om foto’s en mishandelt Herman tot hij toegeeft wie de foto’s heeft. De man is namelijk bang dat Herman ze gaat publiceren in de krant waar hij voor werkt. Nadat hij het lang probeerde tegen te houden verklapt hij dan toch dat ‘Eos’ de foto’s heeft. Dan begeeft Herman’s lichaam het. De Kolonel wordt opgebeld met de vraag waar de foto’s blijven en hij geeft dan toe dat Herman per ongeluk dood is gegaan door zijn verhoormethoden. De persoon aan de telefoon is in paniek en draagt de Kolonel op heel Hermans appartement uit te pluizen zodra hij hoort dat Herman bewijs had voor het ‘Eos-project’. 

Jools, Sebas en Mink gaan zoeken in Hermans computer of hij ooit contact had met Ruxandra. Ze zien dat hij haar ooit een mailtje had gestuurd en ze sturen haar direct een bericht of ze contact met hen willen opnemen omdat ze onderzoek doen naar de dood van Herman. Mink krijgt al snel van haar een berichtje om af te spreken. Als ze bij het doorgeven adres aankomen doet ene Lilian de deur open en laat hen binnen. Zij vertelt de jongeren dat Ruxandra in Roemenië zit en niets met de dood van Herman te maken kan hebben.

Er wordt een hoofdstuk vanuit Ruxandra verteld: ze heeft de foto’s op de avond gemaakt en komt op het idee dat ze de foto’s veel beter kan gebruiken als chantagemateriaal. Zo kan ze er veel meer geld mee verdienen dan dat ze van Herman krijgt, zodat haar zoon kan gaan studeren. Een kans die zij niet heeft gehad. 

Tijdens een scheikundeles wordt Minks opeens gebeld door Jools, ze heeft een sleuteltje ontdekt in Hermans laptoptas en ze wil weten waarvan het is. Tijdens het gesprek wordt ze opeens aangevallen door iemand en moet Minks naar haar huis racen om te zien wat er gebeurd is. Hij treft haar bewusteloos aan op de keukenvloer en belt 112. Ondertussen vindt hij het sleuteltje in haar mond, ze heeft het verborgen gehouden voor de overvaller. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht en ze ligt in een coma. Jools’ moeder en tante verwijten Minks dat ze door hem dit overkomen is.

Als Minks de volgende dag weer naar school gaat, worden de kluisjes ontruimd door de politie. Ze vinden in Minks’ kluisje de laptoptas van Herman! Natuurlijk heeft Minks deze niet zelf daarin gelegd maar hij wordt geframed, waarschijnlijk door de moordenaar van Herman. Sebas geeft hem zijn huissleutel en geeft hem de opdracht in zijn slaapkamer op hem te wachten. Eenmaal bij Sebas’ huis vindt Minks de telefoon van Herman in de werkkamer van Peer, hij is duidelijk herkenbaar door de ‘Je suis Charlie’ -sticker die op de achterkant geplakt is. Drummer had de telefoon dus wel kunnen vinden op de bodem van de rivier… Dan hoort hij Peer beneden die hem vraagt om te gaan praten. Omdat hij Peer vertrouwt doet Minks dit, maar hij merkt al snel dat het een val is. Brigadier van der Smissen van de politie namelijk ook op de bank en neemt hem mee naar het politiebureau. Minks voelt aan dat hij diep in de problemen zit als hij daar betrapt wordt met Hermans telefoon in zijn zak. Hij haalt snel wat geld uit zijn portemonnee en verzint een truc om onder een verhoor uit te komen en vlucht weg van het politiebureau. 

Door de foto’s van Ruxandra zie Herman dat de brigadier, de burgemeester en de wethouder allemaal aanwezig waren op de seksfeestjes in de privéclub. Als hij bekijkt welke aannemer veel subsidie krijgt, ziet hij dat dat Groen Compleet is. Het is een hint naar corruptie binnen de gemeente. Als hij langsgaat bij het bedrijf voor een ‘interview’, komt hij erachter het het bedrijf van Lambert is, een van de vrienden uit de band van Peer en Drummer. Ook komt via een werknemer naar boven dat Lamberts moeder W. Kleikers is, terwijl hij dat ontkende toen Hermans hem er direct naar vroeg. Hermans gaat Lambert achterna als hij zijn moeder gaat bezoeken in het luxe verzorgingstehuis. Als hij haar probeert te bevragen over de rekeningen met haar handtekening eronder, raakt ze in paniek. De verpleger vertelt hem dat ze een ernstige vorm van dementie heeft. Herman heeft dus niets aan haar als informatiebron. 

Mink is op de vlucht voor de politie en gaat richting Zonneheuvel. Hij wordt in al zijn snelheid op de fiets aangereden. De autobestuurder wil nog gegevens uitwisselen maar hij gaat er snel vandoor, zodat de politie hem zeker niet kan opsporen. Hij strompelt richting wat gebouwen waar hij een leegstaand pand tegenkomt. De deur is slechts een plaat die hij gemakkelijk aan de kant kan schuiven. Hij heeft even een plek gevonden om te rusten. Als hij weer wakker wordt zegt Lena, een dakloze vrouw, dat hij weg moet gaan omdat het haar vaste plek is. Ze is echter wel vriendelijk en biedt hem een maaltijd aan. Hij belt met haar mobiel naar huis om even te laten weten dat alles goed met hem gaat. Lena vraagt hoe hij, als zestienjarige opeens dakloos is geraakt en hij doet zijn verhaal. Zij suggereert dat zijn vriend Sebas hem waarschijnlijk heeft verraden om zijn vader te redden. De kans is namelijk groot dat Peer alle ‘hulpacties’, door Drummer bijvoorbeeld te laten duiken naar Hermans telefoon, alleen maar waren om zijn eigen hachje te redden. 

Herman is op weg naar een schrijfopdracht als hij bijna van de weg wordt gereden door een busje van Groen Compleet. Hij beseft dat het een waarschuwing is, dat hij te dichtbij komt. Hij probeert Ruxandra te bereiken om naar te laten weten dat ze sowieso haar mond moet houden over de foto’s, maar haar telefoon is buiten gebruik. Je leest vanuit Ruxandra’s perspectief dat ze de chantage doorzet en het geld probeert op te halen zodra het is gedumpt. Zodra ze in de zak met ‘geld’ kijkt ziet ze dat zij degene is die is opgelicht, want er zitten alleen maar oude kranten in de plastic tas. Brigadier Van der Smissen komt bij haar aan de deur met de reus die Herman vermoordde. Ze proberen haar bang te maken en trappen haar telefoon kapot zodat ze de foto’s niet verder kan verspreiden. Gelukkig komt haar huisgenoot Lilian net op tijd thuis en de bedreiger vlucht weg. Ruxandra pakt haar spullen en vertrekt naar haar familie in Roemenië. 

Het boek gaat verder in een nieuw deel, het gaat verder op de openingsscène. Mink heeft eten gehaald en is weggevlucht bij het winkelcentrum. Hij neemt de bus naar Zonneheuvel en gaat in het huisje van Jools’ vader douchen en zijn kleding wassen. Als de Aquacadabra pen op de vloer valt ziet hij dat het niet een normale pen is, er zit een usb-stick in verstopt. Hij breekt in bij een van de andere vakantiehuisjes om een tablet te stelen waarop hij de foto’s kan bekijken. Hij ziet de burgemeester en de politieagent duidelijk afgebeeld. Mink beseft dat als hij de pen niet per ongeluk had meegenomen tijdens zijn oriëntatiedag, dat Herman niet vermoord had hoeven worden. 

Er is een enkel hoofdstuk vanuit het perspectief van Gilda van Buren geschreven. Zij blijkt een minnares te zijn van Lambert Groen. Ze hebben een gesprek met elkaar over dat Lambert beloofd had om zijn huwelijk te breken en met haar verder te gaan. Gilda komt erachter dat Lambert dit echter nooit van plan was en ze is woest op hem. Hoewel hij haar bedreigt is ze vastbesloten hem naar beneden te halen. Ze stuurt de financiële papieren naar Herman op - hij zal er wel een artikel over schrijven. 

Vlak na de dood van haar oom plaatste Jool een foto op facebook met de vraag of iemand misschien iets gezien zou hebben rondom de Blauwe Bosjes de dag van de moord. Mink bedenkt nu pas dat ze deze reacties heel goed kunnen gebruiken om de moordenaar op te sporen, iemand herinnert zich namelijk dat er een dansend poppetje op het dashboard stond. Drummer heeft ooit verteld over zijn tijd in het leger en dat een gelukspoppetje op het dashboard hem altijd hiep om veilig uit de strijd te komen: een dansend poppetje. Ze komen erachter dat het sleuteltje dat Jools had gevonden van een brievenbus op het terrein van Zonneheuvel is. Mink en Sebas vinden de envelop met bewijsstukken die Herman ontving van Gilda. Ze ontdekken dan pas waar Herman werkelijk een artikel over schreef. De foto’s uit de priveclub zijn slechts een onderdeel van een veel groter verhaal. Lambert kocht namelijk een aantal chauffeurs van zijn bedrijf om zodat zij giftig afval zouden storten op de plek waar nu Zonneheuvel staat. Om de bewijzen zo veel mogelijk te kunnen uitzoeken en bekijken gaan ze met Peer mee naar huis. Daar staan Lambert en Ferry, ook wel de reus of de Kolonel, genoemd op hen te wachten. Mink weet een goocheltruc te halen waardoor hij doet alsof hij de documenten aan Lambert overdraagt, maar hij heeft ze vakkundig verwisseld met andere, onbelangrijke papieren. Ferry bekent de moord op Herman tussen neus en lippen door. Mink en Sebas springen dus weer bij Peer in de auto om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie in Maastricht. Ze maken niet nog een keer de fout te vertrouwen op Van der Smissen. De politie doet grootschalig onderzoek en zorgt ervoor dat Lambert en de medeplichtigen worden veroordeeld. Hermans heldendaad wordt in elke krant besproken en geroemd. 

 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Mink

Mink is de zestienjarige hoofdpersoon die de droom heeft om goochelaar te worden. Hij is goede vrienden met Jools en Sebas, ze doen alles voor elkaar en gaan samen op avontuur om het mysterie rond Hemans dood op te lossen.

Herman

Herman is journalist voor Dagblad Zuid en heeft een groot verhaal te pakken over fraude en machtsmisbruik in de gemeente van Hieteren. Hij wordt vermoord door degenen die het geheim willen houden. Hij is de (lievelings)oom van Jools. Er wordt ook in het boek verteld dat hij homoseksueel is.

Jools

Jools is een van Minks beste vrienden. Ze gelooft hem vrijwel meteen als hij denkt dat Herman vermoord is en gaat er helemaal voor in het onderzoek. Ze wordt neergeslagen door de moordenaar en komt in een coma terecht. Aan het eind van het boek ontwaakt ze alsnog.

Quotes

"'Ik heb bewijzen.' Herman rochelde om zijn stem weer normaal te krijgen. 'Waar?' 'Dat vertel ik je pas als ik veilig ben.' De man verloor zijn zelfbeheersing. 'Zeg op!' En dan vermoord worden, zeker? Herman klemde zijn lippen stijf op elkaar. Toen werd hij weer met zijn hoofd onder water geduwd." Bladzijde 138
"Tussen de rietkragen dreef iets. Kleren, probeerde Mink zichzelf gerust te stellen. Maar het waren geen lege kleren. Er zat duidelijk nog iets in. Iemand in. Hij zag geen gezicht, alleen donker haar. Het was alsof zijn luchtpijp werd dichtgeknepen. Wat moest hij doen? Het alarmnummer bellen?" Bladzijde 54
"Het besef komt als een donderslag. Lambert weet het! Hij weet dat ze Hermans envelop hebben gevonden, en daarom is hij hier! De stapel bewijsstukken is ineens als een vuurbom in Minks handen. Stond er maar een verdwijnkist voor zijn neus." Bladzijde 293

Thematiek

Corruptie

Uiteindelijk draait het hele Eos-project om corruptie. De wethouder is corrupt door het stuk grond aan Lambert toe te kennen, puur vanwege de schuld van de brand die na 30 jaar nog steeds op zijn schouders rust. Bovendien is de politiebrigadier ook corrupt, hij raffelt onderzoek af en gaat niet serieus in op bezwaarlijke gebeurtenissen.

Misdaad: whodunit

Herman wordt vermoord aan het begin van het boek en het is de rode draad voor alles wat er gebeurt. Het gaat uiteindelijk allemaal om de jacht op de moordenaar. Door Herman komen er allerlei zaken aan het licht, waar zelfs moord als noodgreep om het geheim te houden niet geschuwd werd. Tijdens het lezen kom je erachter dat het niet met voorbedachte rade gedaan was, wat alleen intimidatie zou moeten zijn leidde uiteindelijk tot de dood.

Schuld (gevoel)

Schuld speelt een grote rol in het gehele boek. Mink voelt zich schuldig voor de dood van Herman omdat hij per ongeluk de pen met de foto's meenam. Hij voelt zich schuldig voor de aanval op Jools, omdat hij haar in het hele verhaal heeft meegesleept. Natuurlijk zijn Lambert en zijn vrienden schuldig aan de vergiftiging van grond en de moord op Herman maar hebben daar (nog) geen schuldgevoel over. Ze willen Peer echter wel een schuldgevoel aanpraten, dat hij betrokken was bij de brand en zonder Ferry er nooit levend uit was gekomen.

Motieven

Seks

Seks staat in het Eos-project niet echt centraal, maar het beïnvloed wel de verhaallijn. De burgemeester en wethouder moeten uiteindelijk aftreden omdat er bewijs van ze is dat ze een seksclub bezoeken, wat bij hun functie volledig ongepast is. De meisjes die daar werken zijn op zich open over hun werk tegenover Mink en Jools, maar er wordt ook meteen duidelijk dat het allemaal schijn is en de meisjes in feite onder druk gezet worden om een verhaal op te houden en de geheimhouding van klanten te waarborgen. Bovendien wordt er meerdere malen benadrukt dat Herman homoseksueel is, wat op zich niet relevant is voor het verhaal. Het leidt er hooguit toe dat het opvallend is dat Herman naar een heteroseksuele seksclub ging, wat uiteindelijk alleen voor informatie bleek te zijn.

Chantage // afpersing

Ruxandra gebruikt de foto's die ze in opdracht van Herman maakt om de burgemeester te chanteren. Het zorgt er uiteindelijk voor dat ze verder bedreigd wordt en moet vluchten naar haar thuisland. Daarnaast zijn de vrachtwagenchauffeurs omgekocht, wat je kan zien als een bepaalde manier van chantage omdat ze absoluut moesten zwijgen of er zelf aan gingen, zodat ze de gifbelt geheim zouden houden.

Intimidatie

Intimidatie speelt een leidende rol, er wordt namelijk een groot aantal personages op een moment in het boek geïntimideerd. Natuurlijk Herman, maar ook Ruxandra, Mink, Jools en Peer. Het wordt als de oplossing voor allerlei problemen gezien, terwijl het ze ook juist veroorzaakt.

Goochelen

Mink houdt ontzettend van goochelen en illusies, het komt door het hele boek voor. Het redt hem een aantal keer uit een benarde situatie, zorgt ervoor dat hij vrienden wordt met Jools en geeft uiteindelijk de doorslag in het oplossen van het mysterie als hij de papieren weet te verwisselen voor Lambert erachter kan komen.

Motto

Magicians disappear all the time, but as soon as a regular person doet is, everyone is all scared.
'Tom's gone!'
'Is he a magician?'
'No.'
'Then let's print up some flyers!'

(Mitch Hedberg - Amerikaanse stand-upcomedian, 1968-2005)

*elk deel begint met een motto, bovenstaande hoort bij deel I*

Titelverklaring

Het eos-project is het project waar Lambert aan werkte, wat begon als luxe villawijk en eindigde in een vakantiepark bovenop een gifbelt. Waar de afkorting Eos voor staat wordt niet duidelijk in het boek. 

Structuur & perspectief

Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken, telkens vanuit een ander personage geschreven. Het betreffende personage staat bovenaan het hoofdstuk aangegeven met daarbij een datum waarop de scène zich afspeelt. Het overgrote deel van de hoofdstukken is geschreven vanuit Mink's leven. Er is een alwetende verteller die het verhaal aan je voorlegt. 

Naast hoofdstukken is het boek ook opgedeeld in 7 delen met elk een eigen deeltitel. 
Het verhaal is dus onder andere opgebouwd uit flashbacks en flashforwards. Het boek start namelijk met een situatie van Mink uit de toekomst voordat je weet wat er heeft plaatsgevonden. Dit wekt spanning op, omdat je als lezer niet weet wat er aan de hand is en wat de context van het verhaal is. 

Decor

Elk hoofdstuk geeft aan op welke dag het stuk zich afspeelt, dus de datering is bij dit boek scherp afgebakend. Herman wordt op 3 maart 2017 vermoord en tot ongeveer een maand daarna is Mink bezig met het oplossen van het mysterie. De epiloog speelt iets later af, namelijk 22 april 2017. Jools is dan net ontwaakt uit haar coma. 

Er worden regelmatig uitstapjes gemaakt naar het verleden. Zo lees je de ontmoeting van Jools en Mink op 2 mei 2015, de dag van de brand in 1989 en een aantal dagen uit Hermans onderzoek voordat hij verdronk in de rivier. 

Het verhaal speelt zich compleet in Hieteren af. Een aantal plaatsen komen daar meerdere keren naar voren, zoals de privéclub Aquacadabra, park De Blauwe Bosjes en de middelbare school van Minks en Jools. 

Stijl

Het boek is makkelijk geschreven en heeft veel gesproken tekst (dialogen). Het is met recht een thriller te noemen, omdat het veel spanningsopbouw heeft. Je weet vaak als lezer net iets meer dan de personages, waardoor je weet wat er op het personage af gaat komen. Soms weet je juist heel veel minder dan een personage, waardoor je je af blijft vragen wat er aan de hand is. 

Voor een personage, Ferry, worden 3 verschillende namen gebruikt. Samen met wisselende perspectieven en tijdsverloop is het verhaal soms wat verwarrend. 

Mirjam Mous probeert zo veel mogelijk de taal van jongeren na te bootsen door ook soms Engelse woorden tussendoor te gebruiken. 

 

Slotzin

'Weet je hoe ze Herman in de kranten noemen?' vraagt hij. 'De held van HIeteren.' Ze snuit haar neus en schiet in de lach. 'Hij moest eens weten, met zijn Superman-badjas.'

Beoordeling

Het Eos-project is een spannend boek en je leest het makkelijk uit. Het begint meteen goed doordat je in een situatie terecht komt waar je niets vanaf weet en er meteen veel vragen naar boven. Je wordt tijdens het lezen heen en weer geslingerd tussen beschuldigingen van personages. Zo denk je eerst dat Peer en Drummer compleet onschuldig zijn, dan denk je dat zij misschien ook wel op de foto's staan, tot je er uiteindelijk achter komt dat ze er echt niets mee te maken hebben. 

Het verhaal is wel lichtelijk ongeloofwaardig als het aankomt op het wraak-aspect dat eraan zit. Namelijk dat Lambert en Ferry nog steeds kwaad zijn over een brand die dertig jaar geleden plaats vond en het Peer nog steeds kwalijk nemen, en de wethouder zo onder de duim hebben waardoor het Eos-project door kon gaan. 

Het verhaal start spannend, dan zwakt het wat af tot je opeens in een wervelwind van gebeurtenissen komt en je de laatste 100 pagina's goed je best moet doen om het overzicht te bewaren. Een deel van wat er gebeurd is kan je als lezer goed doorgronden, maar dan ontdekken Mink, Sebas en Peer opeens nog heel veel meer details van het verhaal waardoor alles wat je daarvoor gelezen hebt minder relevant lijkt. 

Recensies

"Het Eos-project kent een overtuigend verhaalbegin in medias res met een sterk vormgegeven spanningsboog via tijdsprongen, een complex netwerk van insinuaties, wisselende focalisators en goed geplaatste cliffhangers. Bij de uitwerking van de plot valt Mous te makkelijk terug op bestaande scripts, zoals jongeren die de functie van ordediensten makkelijk overnemen, deus-ex-machinafiguren en een resem toevallige ontmoetingen." https://www.tzum.info/201...s-project/
"Hints en terugblikken naar het verleden begeleiden de lezer naar de razend spannende ontknoping, die misschien iets meer toegelicht had kunnen worden, maar nog steeds een geweldige wending binnen het verhaal is. Op dat moment valt alles samen: fantastisch! Om al deze redenen kan Het Eos-project van Mirjam Mous gerust meesterlijk worden genoemd." https://lees.bol.com/nl/a...os-project
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.443 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.