Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 1991
  • 162 pagina's
  • Uitgeverij: Mandarin Paperback

Flaptekst

Alice could be anyone - she could be someone you know, or someone you love - and Alice is in trouble...

Being fifteen is hard, but Alice seems fine. She babysits the neighbour's kids. She is doing well at school. Someday she'd even like to get married and raise a family of her own. Then she is invited to a party, a special party where the drinks are spiked with LSD, and Alice is never the same again.

This tragic and extraordinary true-life story shows the devastating effect that drug-abuse can have. But the big difference between Alice and a lot of other kids on drugs is that Alice kept a diary...

Eerste zin

Yesterday I remember thinking I was the happiest person in the whole earth, in the whole galaxy, in all of God's creation.

Samenvatting

Dit verhaal is het dagboek van Alice. Alice is niet zo populair op school en woont met haar ouders, broertje en zusje samen. Alice maakt zich zorgen om haar uiterlijk en om jongens. Haar ouders besluiten te verhuizen en de zomer na de verhuizing brengt ze door bij haar opa en oma in haar oude stad. Daar wordt ze door een populair meisje, Jill, uitgenodigd voor een feestje. Wat Alice echter niet weet, is dat de cola op dat feestje gedrogeerd is. Er zijn 14 glazen, waarvan er in 10 glazen LSD zit. Alice krijgt een glas waar LSD in zit en dit is haar eerste aanraking met drugs. Ze vindt het fantastisch en probeert zo lang mogelijk bij haar opa en oma te blijven om alle soorten drugs die ze kan krijgen uit te proberen. Tegelijk lees je in het dagboek dat ze zichzelf haat en dat ze zich schaamt, omdat ze drugs gebruikt en daarmee haar familie ten schande maakt.
Als ze teruggaat naar haar ouders ontmoet ze in haar nieuwe stad een meisje genaamd Chris. Ze gebruiken veel drugs samen en worden beste vriendinnen. Alice krijgt een vriendje, genaamd Ritchie en Chris heeft verkering met Ted. Nadat ze de jongens met elkaar betrappen, besluiten Chris en Alice weg te lopen van huis en te verhuizen naar San Francisco.

In San Francisco proberen Chris en Alice een baantje te krijgen in een boetiek, omdat ze ooit zelf een boetiek willen openen. Ze besluiten nooit meer drugs te gebruiken, tot ze op een feestje van de baas van Chris belanden en tóch drugs gebruiken. Chris' baas probeert misbruik van de meiden te maken, waarop Chris en Alice allebei hun baantje opzeggen om zelf een boetiek te beginnen. Dit lukt, maar ze zijn met zijn tweeën erg ongelukkig en missen thuis, waarop ze terugkeren naar huis.

Niet veel later vlucht Alice naar Denver, waar ze terechtkomt in een groep drugsgebruikers en ze gebruikt zelf ook weer. Na een paar weken komt ze in een kerk terecht, waar haar ouders worden gebeld en ze weer naar huis vertrekt. Eenmaal thuis besluit ze een nieuw dagboek te kopen, als een soort teken van een nieuw begin.

Ze is gestopt met het gebruiken van drugs en dat gaat goed. Vervolgens overlijdt haar opa en ze kan niet stoppen met nadenken over wat er met zijn lichaam gebeurt nadat het begraven is. Niet veel later overlijdt haar oma ook, waarna de gruwelijke gedachten aan wormen en maden steeds erger worden. Op school loopt het ook niet lekker, aangezien de drugskinderen haar lastigvallen en pesten, omdat ze geen drugs meer gebruikt. Na een tijdje lijkt het beter te gaan en wordt ze zelfs door de 'clean kids' (kinderen die geen drugs gebruiken) uitgenodigd voor een feestje.

Wanneer ze gaat babysitten, wordt ze gedrogeerd door een van haar oude drugsvrienden. Alice wordt wakker in een inrichting, waar ze merkt dat haar handen helemaal kapot zijn en ze hallucineert nog steeds over wormen en maden. Na een tijdje verdwijnen de hallucinaties en mag ze naar een groepsafdeling. Hier ontmoet ze een jonger meisje dat haar lichaam heeft verkocht voor drugs. Ze doet dit in de inrichting nog steeds om aan sigaretten te komen. Alice besluit dat ze van waarde wil zijn voor meiden zoals dat en voor meiden zoals zichzelf. Ze besluit om sociaal werker te worden en haar leven te beteren.

Wanneer ze weer thuiskomt lijkt alles beter te zijn. Ze heeft een doel voor ogen en werkt hard op school. Ze besluit dat ze geen dagboek meer nodig heeft, omdat volwassenen met elkaar kunnen spreken over de gedachten die ze normaal in haar dagboek aankaart.

In de epiloog wordt duidelijk dat Alice drie weken na het stoppen met schrijven in haar dagboek aan een overdosis drugs is overleden.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Alice

De hoofdpersonage in het verhaal. Je leest haar gedachten in haar dagboek. Ze is een meisje van 15 en is intelligent, maar raakt verslaafd aan drugs. Ze stopt regelmatig, maar valt vaak toch weer terug in haar oude patroon. Drie weken na het eindigen van haar dagboek overlijdt ze aan een overdosis.

Chris

Chris wordt een vriendin van Alice nadat Alice voor het eerst in aanraking is gekomen met drugs. Chris is ook drugsverslaafd. Samen beginnen ze een nieuw leven in San Francisco, maar besluiten na een tijdje samen weer terug te gaan door heimwee.

Ritchie en Ted

De vriendjes van Alice en Chris voordat ze naar San Francisco vertrekken. Zij zorgen ervoor dat Alice en Chris drugs verkopen aan kinderen op hun school. Wanneer Ritchie en Ted samen betrapt worden door de meiden, laten ze hen achter voor een nieuw leven in San Francisco.

Joel

Joel is een student aan de universiteit waar de vader van Alice werkt. Ze leren elkaar kennen in de bieb, in de periode dat Alice heel hard werkt voor school (voordat ze gedrogeerd wordt door haar klasgenoten). Ze zijn verliefd op elkaar, maar zien elkaar heel weinig, doordat ze ver uit elkaar wonen. De universiteit is namelijk niet heel dichtbij Alice's woonplaats.

Quotes

"A whole week has gone by and no one has done more than stare at me in a kind of curious, hostile, "what are you doing here?" kind of way."

Bladzijde 14

"I really wish we could be together stoned every night, but he only lets me come over when he restocks my acid supply and gives me enough grass and barbs to last me until I see him again"

Bladzijde 46

"I'm lonely, I'm heartbroken, I hate this whole number and everything it stands for, I feel I'm wasting my life away."

Bladzijde 63

"All the kids at school pretty much know who's on and who's off and I want to get in with the square kids, but I don't see how I'm going to do it with my reputation hanging over me."

Bladzijde 98

"At four thirty it was time for us to come back to our wards and be locked in again like animals in the zoo."

Bladzijde 132

Thematiek

Drugs
Alice raakt op jonge leeftijd verslaafd aan drugs

Puberteit
Alice is 15 jaar oud wanneer ze dit dagboek schrijft en krijgt te maken met alles wat de puberteit is: onzekerheid, vriendschap, school en verliefdheid.

Motieven

Vriendschap
Alice wil graag populair zijn en is blij als Jill haar uitnodigt voor een feestje. Wat ze nog niet weet is dat ze hierdoor met drugs in aanraking zal komen.

Presteren
Alice wil alles graag goed doen voor haar familie en uiteindelijk ook voor haarzelf. Ze doet hard haar best op school en probeert steeds van de drugs af te blijven.

Opdracht

Go ask Alice is based on the actual diary of a fifteen-year-old drug user. It is not a definitive statement on the middle-class, teenage drug world. It does not offer any solutions. It is, however, a highly personal and specific chronicle. As such, we hope it will provide insights into the increasingly complicated world we live in. Names, dates, places and certain events have been changed in accordance with the wishes of those concerned.

Titelverklaring

De titel slaat op het hoofdpersonage, Alice. Het is een dagboek, waardoor alles wat erin staat goudeerlijk is. Ze schreef het immers aan zichzelf. Als je iets over 15-jarige drugsgebruikers wil weten, kun je dat in dit boek vinden: vraag het aan Alice (Go ask Alice).

Structuur & perspectief

Het verhaal komt uit een dagboek en is daardoor gestructureerd door data. Sommige data ontbreken, omdat Alice in die periode veel drugs gebruikte en de teksten door elkaar lagen of niet goed te lezen waren. Het perspectief is vanuit Alice, ze schrijft aan zichzelf.

Decor

Het boek is geschreven in de late jaren '60. De eerste publicatie van het boek is in 1971. Het speelt zich af in de Verenigde Staten, maar specifieke locaties zijn weggelaten.

Stijl

De stijl is informeel. Alice schrijft aan zichzelf en hoeft daardoor nergens rekening mee te houden. Je leest vooral veel van haar gedachten, die soms erg uiteenlopend zijn.

Slotzin

It's all been good in its own special way, I guess. See ya.

Beoordeling

Een indrukwekkend verhaal over een jong meisje verslaafd aan drugs. Het geeft een speciale kijk op dat thema, aangezien het gebaseerd is op een bestaand dagboek.

Overhoor jezelf

Door wie wordt Alice uitgenodigd voor een feestje waar ze haar eerste drugs zal nemen?
Meerdere antwoorden mogelijk
Alice wist dat ze LSD ging nemen
Waarom loopt Alice weg naar San Francisco?
Meerdere antwoorden mogelijk
Alice wordt verliefd op een student van haar vader: Joel
Waarom belandt Alice in een inrichting?
Meerdere antwoorden mogelijk
Alice heeft een jongere zus en broer
Waarover hallucineert Alice als ze gedrogeerd wordt?
Meerdere antwoorden mogelijk
Alice neemt uiteindelijk een fatale overdosis

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.