Ga niet naar het moeras door Rajko Disseldorp

Zeker Weten Goed
Foto van Gemma
Boekcover Ga niet naar het moeras
Shadow
Zeker Weten Goed

Boek
Auteur
Rajko Disseldorp
Eerste uitgave
januari 2024
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Ga niet naar het moeras
Shadow
Ga niet naar het moeras door Rajko Disseldorp
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2024
  • 224 pagina's
  • Uitgeverij: Lebowski

Flaptekst

Een verrassend, gelaagd debuut over seksverslaving, zelfdestructie en ruimte innemen 


Al veel te lang gaat het niet goed. Ik weet mijn emoties niet onder controle te houden, word midden op de dag overvallen door paniekaanvallen en blijf mezelf terugvinden in roodverlichte peeskamers. Ik zit diep en erover praten lukt niet. Er moet iets veranderen. Anders zal ik steeds meer vast komen te zitten, tot ik kopje onder ben, niet meer te zien.


In de zomer van 2014 bezoekt een jongen van twintig voor het eerst een sekswerker. De jaren hierna gaat hij vaker. Zijn omgeving weet van niets, al die tijd praat hij er niet over, zoals hij eigenlijk nergens echt over praat. Langzaamaan wordt zijn situatie onhoudbaar. Als het hem niet lukt om met zijn bezoeken te stoppen, lijkt niets zijn val nog te kunnen breken.

 

Ga niet naar het moeras is een hoopvolle en openhartige debuutroman over zelfdestructie en verslaving die uitnodigt om ruimte in te nemen en jezelf te laten zien.

Eerste zin

C. belt me midden in de nacht en hoewel ik eerder al haar vermoedens kon wegwuiven, kan dat nu niet.

Samenvatting

Als de hoofdpersoon met zijn beste vriend Sieber in het huis van een hoogleraar van Sieber is, wordt de hoofdpersoon gebeld door C., zijn vriendin. C. heeft het manuscript van de ik-figuur en weet nu dat de ik-figuur vaak sekswerkers heeft bezocht, en een ‘hoerenloper’ is. De ik-figuur was seksverslaafd en verslaafd aan het bezoeken van sekswerkers, iets wat hij voor bijna iedereen, inclusief zijn vriendin en Sieber, geheimhoudt. C. is behoorlijk boos en gekwetst. Als C. een sociale huurwoning vindt, is het idee toch nog om er samen in te wonen. De ouders van C. regelen als verassing dat ze er een paar dagen eerder in mogen. C. zegt tegen de ik-figuur dat ze liever alleen slaapt. Dan hebben C. en de ik-figuur een gesprek: C. zegt liever niet door te gaan met een relatie met een ongelukkig persoon, en maakt het uit. 

 

De ik-figuur vertelt over zijn verleden. Hij woont in Hilversum en loopt stage bij een krant. Hij bezoekt regelmatig sekswerkers. Als hij een interview houdt met een rapper, wordt hem een baan 

aangeboden. Dan mag hij C. interviewen en ontmoet hij haar voor het eerst. De ik-figuur heeft een grote wijnvlek in de vorm van Noorwegen. C. valt dit op en is een van de weinige personen die hem over zijn wijnvlek vraagt. De twee klikken en zien elkaar vaker. De ik-figuur schaamt zich erg voor zijn verslaving aan het bezoeken van rode buurten, en wil het graag aan zijn vriend Sieber vertellen. Als ze naar Gent gaan en daar langs de rosse buurt lopen, wil de hoofdpersoon het liefst over zijn verslaving vertellen. Sieber zegt echter dat alle hoerenlopers prutsers zijn, waardoor de ik-persoon zich nog verder schaamt en het niet durft te vertellen. C. en de ik-figuur krijgen een relatie. C. koopt een roze brommer, die ze ‘Our Little Pony’ doopt. Ondanks zijn relatie bezoekt hij nog steeds sekswerkers. Hij verhuist van Hilversum naar een antikraakpand in Amsterdam met Sieber en zijn broer, waardoor zijn verslaving alleen maar bereikbaarder wordt. Als hij een dag een peeskamer bezoekt, vertelt de sekswerker dat ze eigenlijk wil stoppen met haar werk, en er helemaal geen plezier uit haalt. De ik-figuur krijgt in de peeskamer een paniekaanval en zegt te willen stoppen. Het is zijn eerste paniekaanval. Hij schaamt zich enorm voor zijn verslaving. C. belt de hoofdpersoon op; ze geeft een huisfeestje, en vraagt of hij wil komen. Op het huisfeestje denkt hij een jongen C.’s nek te zien zoenen. Hierdoor raakt hij heel jaloers en boos. Hij slaat de jongen in elkaar en duwt hem de trap af. Uiteindelijk bleek C. helemaal niet vreemd te gaan. De ambulance moest komen om de jongen op te halen. C. is heel boos en teleurgesteld. De jongen besluit geen aangifte te doen.

 

De ik-figuur stopt bij zijn baan bij de krant en hoopt op die manier te vluchten van zijn problemen. C. is boos dat de ik-figuur niet eerder vertelde over zijn plannen. De ik-figuur bezoekt nog steeds frequent de Wallen. De ik-figuur brengt zijn eerste boek uit en wordt uitgenodigd op een talkshow. Hij vertelt dit aan een van de sekswerkers die hij bezoekt, maar zij gelooft hem niet. Op het laatste moment besluit de redacteur van de talkshow hem op de tweede rij te zetten, en kan de ik-figuur niks zeggen. C. is boos dat de ik-figuur haar niet verteld heeft over de talkshow en maakt het uit met de hoofdpersoon. 

 

De hoofdpersoon beseft dat hij hulp nodig heeft en koopt een aantal boeken over seksverslaving. Een van de boeken spreekt hem 

aan en hij mailt de seksuoloog. Hij mag bij de seksuoloog op bezoek voor een therapiesessie. De seksuoloog vertelt hem dat zijn verslaving ontstaat door een gebrek aan eigenwaarde, en dat de ik-figuur zijn eigenwaarde moet vergroten door lieve dingen voor zichzelf te doen. De hoofdpersoon besluit ook iemand te vertellen over zijn verslaving en bezoeken. Zijn broer is thuis, en hij vertelt hem alles. Zijn broer reageert goed. Iedereen heeft iets destructiefs, is de conclusie. Het lukt de ik-figuur niet om zich volledig te onthouden van het bezoeken van sekswerkers. Bij een nieuwe afspraak met de seksuoloog vertelt de seksuoloog hem dat het kan helpen om wel een briefje geld te overhandigen aan een sekswerker, maar niet naar binnen te gaan. Het lukt de ik-figuur nog steeds niet om van zijn verslaving af te komen. Als hij op vakantie gaat naar de Verenigde Staten bezoekt hij in Los Angeles met een Nederlandse jongen die hij daar heeft ontmoet een stripclub, waar hij voor veel geld seksuele diensten van een stripper afkoopt. Er hangt een nare sfeer in de stripclub. 

 

In Nederland repeteert de ik-figuur met zijn broer voor de cabaretvoorstelling die ze samen gaan geven. De twee vormen een cabaretduo. Voor de repetitie komt de ik-figuur de jongen tegen die hij op het huisfeestje mishandeld heeft. Hij is heel erg kil tegen de jongen en heeft hier later veel spijt van. De ik-figuur raakt behoorlijk van slag door de ontmoeting en maakt op de repetitie veel ruzie met zijn broer. Uiteindelijk zegt de ik-figuur dat hij stopt met het cabaretduo. Hier krijgt hij veel spijt van. De ik-figuur brengt een bezoek aan de seksuoloog, die hem vertelt dat hij gewoon mag besluiten. De ik-figuur wordt bewust van zijn eigen verantwoordelijkheid en bezoekt hierna nooit meer een sekswerker. 

 

Maanden later ziet de hoofdpersoon C. toevallig in Amsterdam. De twee maken meer contact en krijgen langzaamaan een relatie. Volgens C. is de ik-figuur veel veranderd. Op de diploma-uitreiking van Sieber krijgt Sieber de roze brommer cadeau. 

 

Het verhaal keert terug naar het heden. C. belt de hoofdpersoon op en zegt hem toch samen te willen wonen. Ze besluiten een relatietherapeut te bezoeken maar komen tot de conclusie allebei niet verder te willen met de relatie. Uiteindelijk zegt de ik-persoon de relatie stop. De ik-figuur moet zijn sleutels van het 

antikraakpand inleveren. De beheerder van het pand zag hij een keer een peeskamer uitkomen, en de beheerder begon toen ongegeneerd een gesprek met de ik-figuur. Nu verdenkt de ik-figuur de beheerder ervan dat hij zich toch schaamt voor zijn bezoek. 

 

De hoofdpersoon besluit wat tijd later om ook Sieber over zijn verslaving te vertellen. Hij vindt dit spannend, omdat Sieber heel slecht sprak over mensen die sekswerkers bezoeken in Gent. Sieber reageert goed. Ze drinken veel en hebben een goed gesprek over verslaving en zelfdestructief gedrag. Volgens de ik-figuur is de verslaving of het zelfdestructieve gedrag een soort moeras. Iedereen heeft zo’n moeras, waar ze niet in moeten komen. Siebers vriendin, Evi, belt hem op en vraagt hem naar haar toe te komen. Sieber vertrekt, ondanks dat hij dronken is, op zijn roze brommer. Hij overlijdt op de weg. Op de uitvaart spreken veel mensen, waaronder Siebers hoogleraar en de ik-figuur. De broer van Evi gaat in Antwerpen wonen, en de ik-figuur besluit te verhuizen naar hetzelfde huis. In Antwerpen bezoekt hij een keer de rosse buurt, maar beseft dan het leed dat de plek herbergt. Hij loopt weg van de rosse buurt en is in Antwerpen gelukkig.

Personages

Ik-figuur

De ik-figuur is een jongen van 24 die in Amsterdam woont en verslaafd is aan het bezoeken van sekswerkers. Zijn naam wordt nooit bekend. De ik-figuur is deels gebaseerd op de schrijver van het boek, Rajko Disseldorp, hoewel deze zelf geen seksverslaving heeft gehad. Hij is schrijver en werkte bij de krant als interviewer. Hij heeft een wijnvlek op zijn gezicht, die precies de vorm heeft van Noorwegen. De ik-figuur heeft veel last van schaamte en kan zichzelf maar lastig blootgeven.

C.

C. is de (ex-)vriendin van de ik-figuur. Ze is zangeres, en het lijkt altijd goed met haar te gaan; ze heeft weinig tragische gebeurtenissen meegemaakt.

Sieber

ber is de beste vriend van de ik-figuur en de voormalige huisgenoot van de ik-figuur. Sieber studeert voor een master psychologie. Hoewel ze goede vrienden zijn, durfde Sieber en de ik-figuur zich nooit echt volledig te laten zien. Sieber had een gokverslaving. Na een avond veel gedronken te hebben met de ik-figuur, stapt Sieber op de brommer en overlijdt in een ongeluk.

Broer

De broer van de ik-figuur is tevens de voormalige huisgenoot van Sieber en de ik-figuur. De broer heeft last gehad van depressies. De broer is veel bezig met cabaret, en vormde ook vroeger een cabaretduo met de ik-figuur. De broer is de eerste persoon uit zijn leven die de ik-figuur durfde te vertellen over zijn bezoeken aan sekswerkers.

Quotes

"Terwijl ik naar haar kijk, denk ik: elke keer dat ik naar de ramen fietste, betrad ik het oorlogspad. Op dat oorlogspad was alleen niemand anders de vijand, die was ikzelf." Bladzijde 10
"Ik erger me aan hoe alles zo vanzelfsprekend voor haar lijkt te zijn en hoe ze zich niet bewust is van de stevige en vruchtbare grond onder haar voeten." Bladzijde 22
"Zolang je niet zichtbaar spartelt en om hulp vraagt, zal niemand je uit het water trekken. En zul je langzaam naar de bodem zinken." Bladzijde 91

Thematiek

Zelfdestructie

De roman gaat over zelfdestructie. Volgens de hoofdpersoon heeft iedereen wel iets zelfdestructiefs en is het een kwestie van niet toegeven aan de zelfdestructie impuls, niet ‘naar het moeras gaan’ (p. 178). Voor de ik-figuur is het zelfdestructieve gedrag het bezoeken van sekswerkers in de rosse buurt van Amsterdam.

Motieven

Schaamte

De hoofdpersoon schaamt zich enorm voor zijn verslaving en durft het lange tijd aan niemand te vertellen. Het is een geheim dat hij ‘voor altijd bij zich moet houden’ (p. 66). Als hij mensen tegenkomt in de Wallen vindt hij dat heel beschamend. Een dag komt hij de beheerder van zijn kraakpand tegen, die net een peeskamer uitloopt. Hij begint een gesprek met de ik-figuur en doet alsof er niets aan de hand is, wat de ik-figuur vreemd vindt. Twee jaar later denkt de hoofdpersoon zich dat de beheerder toch schaamte voelt voor zijn ‘zonde’ (p. 170).

Verslaving

De hoofdpersoon is seksverslaafde en in het bijzonder verslaafd aan het bezoeken van sekswerkers. Deze verslaving veroorzaakt een enorme worsteling, en zijn hele leven begint in het teken te staan van zijn verslaving. Pas nadat een seksuoloog die hij is gaan bezoeken tegen hem zegt dat hij verantwoordelijk kan zijn voor zijn eigen besluiten, lukt het hem om te stoppen. De verslaving is in principe een vorm van zelfdestructie. Zijn beste vriend Sieber blijkt tevens na zijn dood gokverslaafd te zijn geweest, ook een vorm van zelfdestructie.

Prostitutie

De ik-figuur bezoekt sekswerkers in voornamelijk Amsterdam, en is daar verslaafd aan. De bezoeken die hij maakt worden beschreven in het boek.

Familiebanden

De hoofdpersoon heeft niet een hele goede band met zijn ouders. Zijn ouders zijn gescheiden, waar hij veel last van heeft. Zijn broer, met wie hij een cabaretduo vormde, heeft suïcidale neigingen en depressie gehad. De ik-figuur raakt daardoor soms jaloers op families waarin alles goed lijkt te gaan.

Motto

‘It’s too much stuff on my heart right now, man

I’ll gladly risk it all right now

It’s a life and death situation, man

Y’all don’t really understand how I feel right now, man’

    Kanye West, ‘Through the Wire’ (2004)

Titelverklaring

De titel is gebaseerd op een gesprek dat de ik-figuur heeft met zijn vriend, Sieber, als hij zijn verslaving aan hem opbiecht. De ikl-figuur vertelt dan over hoe hij zijn, verslaving vergelijkt met een moeras waarin hij gesleurd wordt, en dan heel moeilijk uit kan komen. Het is een moeras, niet alleen voor zijn seksverslaving, maar voor alle zelfdestructieve neigingen die een mens heeft. Zijn vriend zegt daarop: ‘Ga niet naar het moeras. Ga niet naar het moeras. Ga niet naar het moeras.’ (p. 178)

Structuur & perspectief

Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van de naamloze ik-persoon. Het verhaal bestaat uit een lange flashback naar het begin van de relatie met C. en hoe de verslaving van de ik-figuur verergert.

Decor

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam in de periode 2014-2021.

Stijl

Het boek is geschreven in een taal die makkelijk te volgen is, en veel gaat over de gedachten en gevoelens van de ik-persoon. De taal bevat veel verwijzingen naar populaire cultuur en plekken in Amsterdam, zoals Kriterion.

Slotzin

Ondertussen loop ik door de haven van Antwerpen en ik word er zo enthousiast van dat ik niets liever wil dan vanavond met Stijn doorbrengen, en dan maar zien wat er gebeurt, wat voor een avond we samen kunnen meemaken, en daarom bel ik hem op.

Beoordeling

Het boek sprak mij persoonlijk niet aan. Ik vond het verhaal redelijk oppervlakkig en wat mij betreft viel de hoofdpersoon veel in herhaling. Dit boek is geschikt voor lezers die interesse hebben in een verhaal over verslaving, en is door de simpele structuur, thematiek en taal toegankelijk voor een breed leespubliek.

Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

25.723 scholieren gingen je al voor!

Boekenquiz 6 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Hoe heet de vriendin van de ik-figuur?
Waar speelt het verhaal zich af?
Waar komt de titel vandaan?
Van welk beroep nam de ik-figuur ontslag?
Waar was Sieber aan verslaafd?
Waar of niet waar: de eerste persoon die de ik-figuur over zijn verslaving vertelt, is Sieber.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.