Feitelijke gegevens
- 72 pagina's
Flaptekst
-
Eerste zin
(De wind waait met rukken. De Elbe klotst onder tegen de bruggen. De begrafenisondernemer. Tegen de avondlijke heel staat het silhouet van een mens.) DE BEGRAVENISONDERNEMER: (Begeleidt zijn woorden met veel oprispingen en zegt daarbij telkens:) Blub, Blub! Als – Blub! – Als vliegen! Als vliegen, zeg ik.Samenvatting
Het verhaal is een toneelstuk, dus bevat eigenlijk alleen dialoog en enkele korte beschrijvingen van de houding van mensen tijdens die dialoog.
Beckmann was een unteroffizier in het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog. Hij is teruggekomen naar Duitsland na drie jaar in Rusland (Syberië) te hebben gezeten. Het verhaal begint met een dialoog tussen een begrafenisondernemer en God, waarin niemand meer gelooft. De begrafenisondernemer is dik geworden, omdat hij zoveel werk heeft tegenwoordig. In de volgende scène ontmoeten we Beckmann, die de Elbe in wil springen om zichzelf te verdrinken. Hij is treurig omdat zijn vrouw met een nieuwe man was toen hij thuis kwam en zijn zoontje is omgekomen tijdens een bombardement. De Elbe is gepersonificeerd en zegt dat die het niet met Beckmann eens is, dat hij nog te jong is en nog even moet leven. Een meisje vindt Beckmann vervolgens nat in het zand en ze neemt hem mee om te helpen. Daar komt echt ook haar man thuis uit Rusland en Beckmann vlucht weg. Hij gaat langs Oberst, de generaal die boven Beckmann stond in het leger. Hij had Beckmann de verantwoordelijkheid gegeven over 20 mannen, waarna er 11 stierven. Beckmann wil Oberst de verantwoordelijkheid over de doden terug geven. Oberst lacht hem echter uit en Beckmann gaat weer weg. Door het lachen beluit Beckmann werk te zoek bij een cabaret, maar de directeur vindt hem niet goed genoeg. Uiteindelijk zoekt Beckmann zijn ouders op, maar de nieuwe bewoonster van het huis vertelt op een botte manier dat ze gestorven zijn. Beckmann ligt op straat na de zoveelste keer uit de deur gezet te zijn en wenst dood te gaan. Ondertussen wijst ‘De Ander’ (een soort algemeen figuur die de stem heeft van ‘de rest’ van Duitsland) Beckmann erop dat hij moet leven, ontwaken uit de nare droom, maar Beckmann ziet het nut niet. Hij verliest zijn geloof in God door al het verdriet om hem heen. Er komt een straatveger langs, die de dood moet voorstellen, maar die Beckmann nog niet meeneemt. Dan komt het meisje weer langs, dat zegt hem al die tijd te hebben gezocht, waardoor Beckmann weer hoop krijgt, tot haar man terug komt. Hij wijst Beckmann erop dat hij precies hetzelfde veroorzaakt als wat hem en zijn eigen vrouw is overkomen: een nieuwe vriend. Beckmann verwoordt dit tot het plegen van een moord. Hij vindt dat de mensen die hem afwezen medeplichtig zijn aan zijn zelfmoord, maar hij dus ook aan die van de dood van de man van het meisje, die ook de Elbe in is gesprongen. Het verhaal eindigt met het ontwaken uit de enge droom, onduidelijk of Beckmann nu overleden is of niet. Hij verontwaardigt zich nogmaals over het onbegrip van mensen voor teruggekeerde soldaten.
Dit verslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden