Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De weldoener door P.F. Thomése

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover De weldoener
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 2 januari 2011
Zeker Weten Goed

Boekcover De weldoener
Shadow
De weldoener door P.F. Thomése
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2010
  • 349 pagina's
  • Uitgeverij: Contact

Flaptekst

De tekst op de flap is heel kort:

Man redt meisje van de dood en besluit haar voor zichzelf te houden. 
Een liefdesroman.

Eerste zin

De man over wie dit boek gaat is na lange omzwervingen teruggekeerd in provinciehoofdstad H***.

Samenvatting

De redding (blz. 11-151)
De vijftigjarige koordirigent en stadscomponist Sierk Wolffensberger gaat in de Lijdensweek naar de kerk waarin het door hem zelf gecomponeerde werk Duisternissen zal worden opgevoerd op Goede Vrijdag. Het verhaal speelt in H****, maar daarin kunnen we gemakkelijk de provinciehoofdstad Haarlem zien. 
In 19e-eeuwse boeken is het een literaire gewoonte om zo’n stad typografisch met sterretjes weer te geven. Het geeft meteen aan dat er sprake is van fictie. Het verhaal begint met een alleswetende verteller.

Sierk heet eigenlijk Theo Kiers, maar die naam vond hij jaren daarvoor een te gewone naam. Nadat hij een Luxemburgse barones heeft geschaakt (Ghislaine d’Agincourt d’Eisenachs) met wie hij getrouwd is, heeft hij besloten zijn naam te veranderen. Dat geeft hem een voornamer imago, maar de lezers weten dan meteen dat ze met een “loser” te maken hebben: wanneer je het van een andere naam moet hebben. Het huwelijk van Sierk en Ghislaine stelt niet veel meer voor: hij voelt zich in een soort gevangenis beland (zie ook het motto dat de roman heeft). En om de afstand tussen hen te benadrukken: ze spreken steeds Frans tegen elkaar. Sierk heeft ook een 19-jarige zoon. Deze Théophile is een nietsnut die op zijn kamer alleen maar jonge meisjes neukt.

Maar is Sierk eigenlijk wel zo’n hero: wat te denken van een componist die de mening heeft “dat Jezus bij lange na niet kan tippen aan de muziek die er voor Hem wordt gecomponeerd, dat Hij die muziek in het geheel niet waard is, Jezus Christus, loser der losers, superloser der mensheid, aan een paar spijkers opgehangen, zoals een dooie kat aan zijn staart gekruisigd als een vleermuis op een verrotte staldeur (blz. 23/24)? 
Een superloser die Jezus een superloser durft te noemen.

Sierk heeft het niet getroffen in het leven: hij is een man-van-net-niet. Geen goede echtgenoot, heeft geen leuke zoon, hij is geen goede vader, geen goede componist. Dat kun je goed zien aan de vergelijking met zijn Amsterdamse tegenhanger Lou Wehry die een begenadigd componist is, aan de weg timmert en daarvoor nauwelijks moeite hoeft te doen. Eigenlijk haat Sierk Wehry en die haat komt voort uit een soort jaloezie dat het die ander allemaal zo gemakkelijk afgaat.

Sierk is dus op weg naar de kerk, de Sint Anthonius van Padua (een katholieke kerk waar zijn werk later die week zal worden opgevoerd). Sierk heeft vaak het gevoel dat “hij de uitvoerder is van een verhaal dat door iemand anders wordt geschreven, hij slechts de stappen naloopt die in gedachte al voor hem zijn gezet“ (blz. 30).

Wanneer hij de deur van de kerk opendoet, krijgt hij het gevoel dat hij niet alleen is. In het duister treft hij later dan ook een jong meisje aan, dat zich levenloos gedraagt. Ze heeft pillen ingenomen. Hij voelt zich een soort dodenopwekker, gebedsgenezer en hij brengt haar in zijn grote Volvo naar het ziekenhuis. Daar wordt haar maag leeggepompt, waarna hij haar weer mee mag nemen. Ze zegt dat ze niet terug kan naar haar familie, omdat ze die afscheidsbrieven over haar zelfdoding heeft gestuurd. Die zullen de dag erna bezorgd worden.
Het meisje laat zich “Beertje” noemen. Ze is achttien jaar oud. Ze kent de stadsdirigent wel. Sterker nog, later blijkt dat ze een koorlid van hem is. Ze heet Wehry met haar achternaam en is dus nota bene de dochter van de Amsterdamse componist aan wie hij zo’n hekel heeft. Hij besluit het meisje voor zichzelf te houden en hij rijdt in eerste instantie van Haarlem naar Zandvoort, waar ze wat eten. Ze kan niet terug naar huis en Sierk brengt Beertje onder in een motel langs de A4 nabij Schiphol. Zelf moet hij snel terug naar Haarlem om de repetities van zijn koor te leiden. A.s. Goede Vrijdag is namelijk de opvoering van zijn eigen werk 'Duisternissen' en er moet nog flink worden gerepeteerd.

Maar tijdens de repetities gaat het niet goed: hij mist een koorstem. De andere koorleden zeggen dat het de stem van Alicia Valstar is. Ze bellen haar, maar ze neemt haar mobiel niet op. De koorrepetitie wordt daarom niet vervolgd. Sierk die eigenlijk naar huis moet, wil het liefst naar Beertje. Hij moet Ghislaine wat wijsmaken en hij vertelt haar de halve waarheid over een ziek koormeisje, dat hij moet bezoeken. Het is Liesje Valstar, een naam die Ghislaine bekend voorkomt: het is een oud-vriendinnetje van Théophile, maar dat zegt niet zo heel veel, want die heeft er al heel veel in zijn bed gehad.

Sierk rijdt daarna meteen naar het motel langs de A4. Hij heeft eerst enkele problemen met de receptionist die hem geen toegang wil verschaffen. Wanneer hij uiteindelijk toch naar binnen mag, is Beertje niet meer op haar kamer. Hij gaat ontredderd in zijn Volvo zitten op het parkeerterrein van het motel. Dan belt Ghislaine op zijn mobiel. Ze wil weten waar hij is: ze heeft de moeder van Liesje Vlastar aan de lijn gehad en daar is hij namelijk nooit geweest. Wat voert hij in zijn schild? Hij vertelt dat hij stress heeft van de opvoering van zijn werk in de Lijdensweek en dat hij tijd voor zichzelf nodig heeft. Hij wil naar zijn componeerhutje en overnacht in zijn auto. 

Maar dan wordt hij gebeld door Beertje die ineens bij de grensovergang in Hazeldonk staat. Ze heeft het mobieltje geleend van een vrachtwagenchauffeur. Ze is meegelift met Poolse chauffeurs: ze rookt namelijk Poolse sigaretten. Hij rijdt er in één uur heen (dat moet een snelheidsrecord zijn). Hij ziet haar in een dun jurkje staan, geheel ontredderd, trekkend aan een sigaretje. Ze stapt bij hem in de auto en opnieuw gaan ze naar een hotelletje. Het is een spoort containerhotel, kaal en somber. Beertje moet een douche nemen. Daarna neemt Sierk een douche en hij heeft zichzelf een aardige beloning in het vooruitzicht gesteld. Het meisje is van hem, omdat hij haar weldoener is. Maar als hij uit de douche komt, slaapt ze. Hij neemt haar in zijn armen en overdenkt wat ze heeft uitgehaald met Poolse chauffeurs. Hij raakt haar verder niet aan. Hij is immers haar redder, haar weldoener. 

Koor; Tegenstemmen (blz. 155-207)
De moeder van Liesje Valstar ontvangt de zelfmoordbrief van haar dochter. Ze belt naar de mobiel van Liesje, maar ze krijgt geen gehoor. Ze vertelt over haar ex, Lou Wehry, die eerst zijn benen uit zijn gat voor haar liep, maar nadat ze zwanger was geworden, liet hij haar stikken voor een jongere vrouw Monica. Hij was een man van de wereld, en hij had veel andere vrouwen. Ze wil niet aanvaarden dat Alicia (Liesje/ Beertje) dood is. Dan belt Monica, de vrouw van Lou op en vraagt wat de bedoeling is van de zelfmoordbrief die ook zij hebben ontvangen. Ze had zich ook hetzelfde afgevraagd van waarom Lou haar een zelfmoordbrief zou hebben laten sturen.
De enigszins arrogante componist Wehry vertelt over zijn dochter die niet zijn naam draagt, maar misschien wel zijn genen heeft. Via zijn connecties bij de televisie doet hij een oproep op de televisie om zijn vermiste dochter op te sporen. 
Ghislaine herkent na de oproep op de televisie het meisje en ziet dat het een ex-vriendinnetje van Théophile is. Ze denkt verder na over de relatie met Theo (Sierk). Over hoe ze elkaar ontmoet hebben, welke vrijheid ze hem heeft gegeven om zijn werk te kunnen blijven scheppen (bijv. Het stuk van de Lijdensweek 'Duisternissen'). Tot nu toe vertrouwt ze hem wel, maar ze vindt dat hij wel vreemd doet met het meisje van zijn koor.
Maar alle drie (Xandra Valstar, Lou Wehry en Ghislaine) voelen aan dat Alicia/Beertje nog niet dood is. De afscheidsbrief is zeker niet definitief. Ze denken dat het meer een roep om aandacht is.

II De vlucht (blz. 211-307)
Sierk neemt Beertje mee naar zijn “hermitage” (zijn buitenwoning) en ze wil er graag blijven. Sierk moet boodschappen doen en hij rijdt langs Ghislaine die hij niet veel wijzer maakt.
Daarna doet hij inkopen: o.a. T-shirts, lingerie. Ze slapen in het buitenhuisje. Beertje voelt aan als zijn dochter en als zijn geliefde. Hij wil haar wel hebben, maar hij wil zichzelf ook reinigen. Daarom gaat hij zich weer wassen. ’s Nachts masturbeert hij in de wasbak en hij krijgt weer zin in haar als hij haar opzoekt in bed. ’s Morgens vraagt ze hem van alles. Ze vertelt hem dat ze ook Théophile heeft gekend en dat ze ook Ghislaine kent. Dat is wel beschamend voor hem. Op Goede Vrijdag gaat hij naar Haarlem, want hij moet zijn compositie opvoeren. Eigenlijk wil hij liever bij Beertje in zijn huisje blijven.
Wanneer hij in de kerk loopt, gaat hij toch ineens terug om haar te halen. Beertje stapt meteen in zijn auto en ze wil naar de opvoering kijken. Het is natuurlijk een heel toepasselijke tijd: de opstanding uit de dood en dat is Beertje net overkomen. Ze horen dat het koor nog aan het repeteren is. Hij laat Beertje hoog in de kerk op een stiekeme plaats achter en hij gaat zelf de kerk weer binnen. Daar is dan ineens Ghislaine en die heeft de afscheidsbrief die Beertje aan Théophile heeft gestuurd (hij ook al) bij zich. Haar zoon zou de schuld zijn van de poging tot zelfdoding, omdat hij haar heeft laten zitten. Sierk vindt dat maar een banale gedachte van haar: zijn liefde van hem voor haar is van een veel hogere orde dan die van zijn vreemde zoon: die is bijna heilig. Hij gaat zijn compositie in de kerk dirigeren, maar het gaat niet goed. Hij voelt zich onwel worden en hij zakt op het podium in elkaar. Théophile komt bij hem en brengt hem naar het ziekenhuis. Het lijkt erop alsof hij een hartaanval heeft gekregen. Maar wanneer hij daar aankomt, is Sierk aardig bijgekomen en de artsen kunnen ook niets vinden. Hij krijgt een recept mee voor medicijnen die hij zal moeten slikken.
Ze rijden weer terug naar huis en daar laat Sierk zijn familieleden achter. Hij wil weer naar Beertje. Hij gaat haar zoeken op de geheime plek in de kerk en hij vindt haar. Hij wil samen met haar naar een chalet in Zwitserland vluchten. Dat lijkt Beertje in eerste instantie ook wel wat. Ze moeten eerst langs een apotheek om de medicijnen voor hem te halen en ze wil perse sigaretten hebben. Daarna gaan ze op weg naar Zwitserland.

III Het offer (blz. 311-349)
Ze gaan onderweg met de auto naar Zwitserland. Het gaat als het ware allemaal in een roes en in een soort droom. Wanneer Sierk in de auto slaapt, neemt de alleswetende verteller het weer duidelijk van hem over. 
Ze komen in Zwitserland in het hooggebergte en Sierk weet dat zijn schoonfamilie een chalet op een camping heeft. Hij zegt dat hij Toussaint heet en uit Brussel komt en dat betekent dat hij toegang krijgt tot het chaletje. Hij verkeert nog steeds in de droomwereld dat hij een jong meisje heeft gered dat hem nu zijn beloning zal geven. Maar wanneer hij Beertje ook maar even dreigt aan te raken, begint ze te gillen. Dat had hij niet verwacht en vindt hij ook “niet eerlijk“ van haar. Nu duidelijk wordt dat ze eigenlijk niets van hem wil weten en zeker niet zijn minnares zal worden, is het leven van Sierk doelloos geworden. 

Ze komen in het gesprek op de zelfmoordpoging van Beertje die inderdaad hoopte dat ze door iemand gevonden zou worden, waarmee de poging dus eigenlijk wordt afgedaan als een poging om aandacht te krijgen. Ze zegt dat hij ook zijn pillen die de arts heeft voorgeschreven, moet innemen. Hij heeft nogal zware pillen gekregen en ook Beertje heeft nog pillen van haar poging over. Ze nemen allebei pillen in en gaan met een sigaret in de hand op bed liggen. Dat kan natuurlijk niet goed gaan. Wanneer Beertje wakker wordt, en haar beddengoed in brand ziet staan, besluit ze op te staan en het huisje uit te lopen. Ze bekommert zich niet om de man die naast haar ligt. Maar die wordt ook wakker van de schroeipijn op zijn huid, maar hij loopt verdwaasd door de pillen naar de verkeerde kant in het huisje de badkamer in. Hij stikt en dat is het offer dat hij aan zijn geliefde Beertje heeft gebracht. Hij zit in een granaat die in honderdduizend stukjes uit elkaar is gespat (blz. 348).

Beertje rent het huisje uit, niemand ziet haar (blz. 349): Ze beseft het nog niet helemaal, maar ze heeft nog een heel leven voor zich.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Quotes

"Hij wuift het weg. 'Geen probleem, Wim, ik zal er straks even naar kijken.' Steeds als een basso continuo die naam. Ta-ta-tada - Wím. Tata. Tada - Wím. Het is alsof hij tijdelijk wordt bemand door een plaatsvervanger, zelf is hij er niet bij." Bladzijde 86
"En dan, als hij de moed al heeft opgegeven, staat zij daar. Werkelijk? Hij kan het nog niet helemaal geloven. Is zij het? Beertje? Hij weet dat zij het is, ze móét het zijn, maar als hij eerlijk is, herkent hij haar niet. Wat hij ziet, is een meisje zonder jas. Zonder iets of wat dan ook." Bladzijde 134
"Hoe verzinnen ze het. 'Wie bedenkt er nou zoiets?' 'Dat wou Lou ook graag weten. Als jij het niet was - en jij bent het dus niet, zeg je - zit er volgens hem een jongen achter. "Een of andere knaap met de veel verkeerde hormonen," zoals hij het uitdrukt. Weet jij misschien iets van een liefde, een verliefdheid of zoiets? Zulke dingen vertelt een meisje alleen aan haar moeder, zegt Lou.' 'Is dat zo?' 'Ik weet het niet, ik vertel mijn moeder nooit iets.' Ik ook niet, denkt Xandra, te meer daar mijn moeder al een eeuwigheidje dood is. Maar ook toen ze nog leefde, hield ze het teleurstellende mens overal buiten." Bladzijde 176

Thematiek

Liefdesrelatie: problemen/ echtscheiding

"De weldoener" is een roman die vooral over een liefdesrelatie en de desillusie daarover gaat. Thomèse is op het idee van de roman gekomen toen hij in een krant een bericht las dat een man een meisje van de verdrinkingsdood had gered en haar daarna jarenlang had misbruikt. Een zelfde soort situatie beschrijft Thomèse in zijn roman. De niet al te veel belovende componist Theo Kiers, die zijn naam heeft veranderd in Sierk Wolffensberger, heeft in opdracht van de gemeente H*** (Haarlem) een compositie voor de lijdensweg gemaakt ("Duisternissen"). Hij zal het stuk zelf die week als dirigent ten gehore brengen. Hij is een echte loser, die zijn vrouw jaren geleden heeft geschaakt: een Luxemburgse barones, die hem een zoon geschonken heeft die van zijn leven niet veel meer heeft gemaakt dan een constante naaimachine. Dat is een desillusie voor hem en hij heeft ook erg weinig contact met zijn zoon die de fraaie naam Théophile (houden van God) heeft meegekregen. In de kerk vindt hij het meisje Alicia Valstar (ook al symbolische namen) dat zich door pillen van het leven wenst te beroven. Maar Sierk is op tijd en haalt haar uit het dodenrijk terug. Dat is een mooie symbolische daad en dat voor een man die Jezus maar een loser vindt. Die staat op Pasen ook op uit de doden. Wanneer het meisje de poging overleeft, besluit hij dat hij een nieuw leven met haar wil beginnen.(de wederopstanding van hemzelf). Tenslotte is zijn eigen leven op dat moment een soort gevangenis: gevangen in zijn huwelijk en gevangen in zijn werk. Hij haalt zich allerlei zaken in zijn hoofd en denkt dat het meisje ook op die manier over hem denkt. Zo is hij radeloos wanneer ze uit het motel is weggegaan. Waarschijnlijk is ze meegelokt door Poolse vrachtwagenchauffeurs van wie ze in ieder geval sigaretten heeft losgekregen. Wat er tegenover heeft gestaan, kan Sierk alleen maar vermoeden. Hij gaat haar op het eerste de beste telefoontje bij Hazeldonk halen en ze overnachten opnieuw in een hotelletje. Maar ook daar wil ze hem in bed niet ter wille zijn. Hij vindt wel dat hij er recht op heeft. Wanneer ze weer naar Nederland teruggaan, brengt hij haar onder in zijn vluchthutje, dat hij wel vaker gebruikt als hij ruimte voor zichzelf wil creëren , die zijn vrouw en zijn zoon hem niet kunnen geven. Het is mooi symbolisch wanneer hij tijdens de opvoering van zijn zelf gecomponeerde stuk met de vooruitwijzende titel 'Duisternissen' in elkaar zakt en naar het ziekenhuis wordt gebracht. Hij negeert opnieuw de aandacht van zijn vrouw en zoon en stort zich weer in de armen van Beertje die nog steeds in de kerk op hem zit te wachten. Dan heeft hij zijn vluchtplan klaar, want hij is vastbesloten om een nieuw leven met haar te beginnen. De spiegeling van zijn leven toen hij in Luxemburg Ghislaine had geschaakt. Maar die liefde is verdord en hij wil zichzelf (nu met Pasen) een tweede kans (herkansing) geven. Beertje wil wel met hem mee, maar om welke reden zij dat doet is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk ook omdat ze zich uit het milieu van haar familie wil redden. In de hoge Alpen van Zwitserland krijgt het verhaal zijn eindspel, maar wel een ander dan Sierk zich had ingebeeld. Hij had een beloning in de vorm van een onvoorwaardelijke liefde willen krijgen, maar Beertje is eigenlijk een opportunistisch meisje dat probeert te krijgen wat ze uit het leven kan halen. Sierk beseft dat zijn liefde voor haar een illusie is. Hij neemt nu ook pillen in en de spiegeling in het verhaal wil dat Beertje hem nu niet zal redden. Ze denkt alleen maar aan zichzelf en rent het huisje uit, Sierk in rook en verstikking achterlatend. Hij is het paaslam dat geslacht wordt. Beertje heeft nog een heel leven voor zich.

Motieven

Zelfmoord

Théo/Siers pleegt zelfmoord.

Seksualiteit

Théo/Siers wil seks met Beertje, maar die wil hem niet.

Vader-zoonrelatie

De vader-zoonrelatie tussen Théo/Siers en Théophile is slecht.

Escapisme

Théo Kiers lijdt aan escapisme: hij verandert zijn naam, vlucht weg uit zijn oude leven met zijn vrouw en zoon, en vlucht uiteindelijk weg uit zijn hele leven door zelfmoord te plegen.

Desillusie

Het feit dat zijn zoon een niksnut is, is een desillusie voor Théo/Siers, en hij beseft later dat zijn liefde voor Beertje ook slechts een illusie is. Hij is gedesillusioneerd in zijn liefdesrelaties.

Lolitamotief

Een oude(re) man wordt verliefd op een jong meisje.

Huwelijkssleur

Het huwelijk tussen Théo Kiers en zijn vrouw Ghislaine is niet goed, en Théo wil eruit ontsnappen.

Motto

De roman heeft een Engelstalig motto. 
Het is afkomstig uit King Lear van Shakespeare Act V Scene III.
No, no, no! Come, let’s away to prison:
We two alone will sing like birds i’ the cage:
When thou dost ask me blessing I’ kneel down
And ask of thee forgiveness: so we’ll live,
And pray, and sing […]
And take upon ‘s the mystery of things”

Opdracht

De schrijver draagt zijn boek op aan een andere Haarlemse schrijver Louis Ferron.
In memoriam Louis Ferron 1942-2005), mijn gids in het schimmenrijk van H ***

Titelverklaring

“De weldoener” is niet zo lastig te verklaren. Wanneer Sierk in de kerk een jong meisje vindt dat zichzelf door middel van pillen van het leven wil beroven, zorgt hij ervoor dat ze naar een ziekenhuis wordt gebracht. Daarna besluit hij het meisje voor zichzelf te houden: hij is immers haar redder en haar weldoener. Het meisje denkt daar gaandeweg het verhaal echter heel anders over. Sierk gaat heel ver in zijn poging haar te beschermen. Aan het einde van het verhaal offert hij zich voor haar op.

Structuur & perspectief

Structuur
De roman is opgebouwd uit vier delen.
I De redding (8 hoofdstukken)
- Koor “Tegenstemmen” (5 hoofdstukken)
II De vlucht (7 hoofdstukken)
III Het offer (4 hoofdstukken)
De delen zijn onderverdeeld in hoofdstukken die een titel hebben. De titel heeft soms een verwijzing naar een Bijbelse situatie (bijv. Een worm Gods; Op de bodem van de hemel; Goede Vrijdag; In duisternis herrezen; Het offer). Deze hoofdstukken zijn weer onderverdeeld in subhoofdstukken die met een typografisch teken zijn aangegeven.

Het is een vrijwel chronologisch vertelde roman die slechts enkele dagen beschrijft. Het verhaal speelt in de Heilige week voorafgaande aan Pasen. Dat is een symbolische week als je kijkt naar de inhoud van de roman.

Perspectief 
Er is sprake van een “ouderwetse” (vaak in 19e eeuwse literatuur opgevoerde) commentaar-verteller. Deze weet meer dan het personage over wie hij vertelt.
In de roman zegt Sierk zelf: “dat hij de uitvoerder is van een verhaal dat door iemand anders wordt geschreven, hij slechts de stappen naloopt die in gedachte al voor hem zijn gezet“ (blz. 30). Daarbij past natuurlijk de alwetende verteller.

In de drie genummerde delen wordt voornamelijk het verhaal vanuit het personage Sierk Wolffensberger bekeken. We leren via de alwetende verteller wat hij denkt, voelt en bezielt.
In het Koor-deel zijn er de tegenstemmen van de vader (Lou Wehry) en de moeder van Beertje (Alicia Valstar) en Ghislaine (de vrouw van Sierk).

In het derde deel op weg naar het chalet in Zwitserland neemt de alleswetende verteller heel expliciet het verhaaltouwtje in handen. Blz. 314: “Nu hij slaapt, kunnen we het even over hem hebben. Als we de balans opmaken, zouden we zo langzamerhand mededogen met hem dienen te hebben, al kunnen we hem eerlijk gezegd moeilijk volgen. Zijn vlucht is definitief. Hij is aan een reis zonder terugreis begonnen. [……] Ach het is een dunne scheidslijn tussen meelijwekkend en lachwekkend. Laat hem nog maar even slapen, de arme ziel. Hij heeft het nodig

Decor

De tijdlagen van het verhaal 
Het verhaal speelt in de 21e eeuw, hoewel er geen jaartallen worden genoemd. Wel wordt er in het verhaal steeds gesproken over de Heilige week. Dat is de week waarin Witte Donderdag en Goede Vrijdag vallen. Aangezien Pasen elk jaar van datum verandert, kan het verhaal dus zowel in maart als in april spelen. Er worden maar enkele dagen beschreven, inclusief de reis naar Zwitserland.
Dat het verhaal wel in de 21e eeuw speelt (ondanks de aanwezigheid van een ouderwetse verteller) blijkt o.a. uit het feit dat Sierk en Ghislaine elkaar kunnen bereiken via een mobieltje.

Het decor van de handeling 
De delen I en II alsmede het koor spelen zich af in de omgeving van Haarlem (in de roman consequent H*** genoemd). Het is de stad waarin Louis Ferron heeft gewoond, die door Thomèse als een vriend werd beschouwd en aan wie hij het boek opdraagt. In de kerk vindt hij het meisje Beertje dat een zelfmoordpoging heeft gedaan. Hij neemt haar later mee naar zijn huisje in de duinen, waar hij normaal gesproken tot rust komt om zijn composities te maken. Wanneer hij zelf tijdens de uitvoering van zijn compositie in elkaar stort, neemt hij een drastisch besluit om naar een chaletje in Zwitserland met Beertje te gaan.
Vervolgens maken ze de reis naar Zwitserland, waar het verhaal in de bergen zijn dramatische dieptepunt beleeft.

Slotzin

Ze beseft het nog niet helemaal, maar ze heeft nog een heel leven voor zich.

Beoordeling

De weldoener is een heel serieuze roman van P.F. Thomèse met hier en daar toch een flinke knipoog. In zijn laatste twee romans Vladiwostok en J. Kessel, the novel had de schrijver de lichtzinnige kant van het leven benadrukt. In deze roman komt hij weer meer tot bezinning. Het is een symbolische roman over een liefde die geen vervolg krijgt, over een man die een tweede kans wil krijgen in zijn leven door een meisje van de andere kant van de dood terug te halen. Dat gegeven plaatst Thomèse in de entourage van de Lijdensweek. Dat is natuurlijk vrij symbolisch. Maar het verhaal op zich heeft weinig om het lijf: oudere man (midlifecrisis) ontmoet jong meisje en haalt zich van alles in zijn hoofd. Een dergelijke verliefdheid van zijn kant moet op een desillusie uitlopen. Dat gebeurt natuurlijk ook. 
Maar ik vind dat het verhaal maar moeizaam op gang komt, dat er weinig tempo in zit en dat er veel plaats wordt ingeruimd voor gedachten en emoties van Sierk, die eigenlijk steeds maar weer herhaald worden. Het boek zou m.i. voor de helft korter kunnen.
Thomèse kan wel mooi schrijven, maar als dat een doel wordt en minder een middel, wordt dat minder prettig leesbaar. Ikzelf heb het niet als een pagetuner gelezen, zoals sommige recensenten hieronder beweren.

Het is dan ook geen gemakkelijk nummer voor je literatuurlijst. Het is zeker te onaantrekkelijk voor een groot deel van de havisten en je moet ook nog wel een beetje op de hoogte zijn van de religieuze gebeurtenissen met betrekking tot Pasen en Goede Vrijdag. De moeilijkheidsgraad waardeer ik dan ook met 3 punten.

Recensies

"Een perfecte roman is De weldoener niet, door de kleine disbalans, door de uitweidingen over Bach, maar het is in mijn optiek wél de beste van Thomése." http://recensieweb.nl/rec...omanticus/
" Thomése gunt zichzelf, zijn personages en ons geen makkelijke uitweg en schiep daarmee een vervoerende roman die er hard in hakt. Magistraal." http://www.vn.nl/Artikel-...homese.htm
"Veel te genieten is er niet, in deze trage roman met een flinterdun verhaal. " http://www.volkskrant.nl/...zers.dhtml
"Met ‘De weldoener’ overtreft P.F. Thomése zijn beste werk." http://nrcboeken.vorige.n...hier-en-nu
"Thomése prikt het cliché door en levert een écht uitdagende roman af." http://www.trouw.nl/tr/nl...adje.dhtml

Bronnen

Informatie over de schrijver.
http://nl.wikipedia.org/w...om%C3%A9se
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.442 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weldoener door P.F. Thomése"

Ook geschreven door Cees