De afwezigen door Lieke Kézér

Zeker Weten Goed
Foto van Jiska
Boekcover De afwezigen
Shadow
  • Boekverslag door Jiska
  • Zeker Weten Goed
  • 21 oktober 2016
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2016
Pagina's
254
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De afwezigen
Shadow
De afwezigen door Lieke Kézér
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2016
  • 254 pagina's
  • Uitgeverij: Arbeiderspers

Flaptekst

Een tedere roman over verlies en overleven, ambities en opportunisme en de troostende kracht van muziek.

Wonderkind Joshua James groeit op bij zijn psychotische moeder. Na haar dood ontfermt een bejaarde buurman zich over hem. Hij probeert de jongen uit zijn isolement te halen door hem saxofoon te leren spelen. In de jaren die volgen ontwikkelt Joshua James zich tot een muzikale legende, maar de demonen uit zijn verleden laten hem niet met rust.

De afwezigen vertelt niet alleen het verhaal van Joshua’s leven, maar ook de bijzondere verhalen van de mensen die zijn pad kruisen, zoals dat van zijn vader die hem al vroeg in de steek laat en een rouwend meisje in wie hij zijn gelijke vindt. Allen zijn zij in gevecht met de afwezigen in hun leven en met de eenzaamheid waartoe verloren liefde kan leiden.

Eerste zin

Daar stonden ze dan op Los Angeles International Airport, enigszins verloren in de reizigershectiek: de eenenzeventigjarige weduwnaar Frank Johnson, en de dertienjarige Joshua James.

Samenvatting

Joshua’s vader laat hem in de steek en zijn moeder pleegt zelfmoord. Die gebeurtenissen hebben invloed op hoe hij in het leven staat. Onderstaande samenvatting is in chronologische volgorde verteld.

Maggie James woont samen met haar man Tucker en zoon Joshua van twaalf. Ze wonen aan een doodlopende straat in een gehucht in Los Angeles en aan de overkant wonen Frank en Gloria. Tucker wil filmacteur worden en heeft genoeg van zijn leven met Maggie en Joshua. Hij gaat er steeds vaker en langer vandoor en op dit moment is hij al maanden weg. Maggie probeert met twee baantjes de eindjes aan elkaar te knopen. Ze lijdt aan slapeloosheid en voert ’s nachts gesprekken met Elvis Presley. Ineens staat Tucker weer voor haar neus met zijn nieuwe vriendin Jessy. Niet lang daarna laat hij haar weer en nu voorgoed in de steek. Als Frank haar dan ook nog vertelt dat Elvis is overleden, stort haar wereld helemaal in. Ze hangt zich op in Joshua’s kamer.

Joshua geeft na de dood van zijn moeder aan dat hij bij zijn overbuurman Frank wil wonen. Franks vrouw Gloria is niet veel eerder ook overleden. Om Joshua uit zijn lethargische toestand te halen neemt Frank hem mee naar New York. Op het laatste moment besluit hij ook de as van zijn net overleden vrouw mee te nemen. Frank heeft een verleden als muzikant in New York en ’s nachts trekt hij er met de urn op uit om de plekken uit zijn verleden opnieuw te bezoeken. Voor Joshua is de stad erg overweldigend, hij heeft moeite met ademhalen en wil om die reden het Empire State Building bezoeken. Hij denkt dat hij zijn vader ziet lopen en blijft luisteren naar een muzikant die Elvis-liedjes speelt. Op de vijfde dag gaan ze ’s ochtends vroeg naar Coney Island. Ze zwemmen en Frank neemt de urn mee. Hij ziet in dat hij een saxofoon voor Joshua moet kopen en hem moet leren spelen. Hij duikt met de urn onder water en schroeft de dop eraf.

Als Frank vier jaar later sterft, zoekt Joshua zijn vader op en gaat bij hem en zijn vriendin Jessy Wonen. Zijn vader kwam niet aan het werk als filmacteur en is aan de drugs verslaafd geraakt. Jessy verdient de kost als paaldanseres. Ook nu verdwijnt Tucker steeds vaker en langer en hij laat Jessy bezorgd achter. Joshua speelt inmiddels prachtig op de saxofoon, die hij van Jessy voor zijn vader in het plafond moet verbergen. Op een dag komt Jessy thuis en Tucker en Joshua zitten stoned aan tafel. Vervolgens gaat Tucker Joshua van zijn werk ophalen zodat Joshua voor hen de drugs kan kopen.  Later vindt Tucker de saxofoon en hij wil deze verkopen. Jessy probeert hem tegen te houden maar Tucker slaat haar in elkaar. Ze neemt dan het besluit om van haar spaargeld een ticket naar New York voor Joshua te kopen zodat hij niet nog meer het slachtoffer van zijn vader wordt.

In New York kan Joshua op straat overleven dankzij zijn muziek. Wat hij overdag verdient met spelen, geeft hij uit aan drinken en eten. Hij slaapt in kraakpanden. Bij een metrohalte waar hij staat te spelen, ontmoet hij Sarah Melville, van wie de vader drie weken geleden onverwacht is overleden. Haar moeder slikt slaappillen en slaapt de hele dag. Joshua’s muziek brengt Sarah tot rust. Joshua en Sarah brengen de dag samen door, gaan naar een club waar Sarah hem kust en slapen samen. Als Sarah ziet dat Joshua gespoten heeft, houdt ze haar hand op zijn hart om er zeker van te zijn dat het nog klopt. Uiteindelijk moet Sarah weg, terug naar haar moeder. Ze ziet hem nooit meer, alleen op tv, waardoor de tijd met hem op een droom lijkt.

Joshua wordt ontdekt door Dave Peligro, die hem voor het eerst hoort spelen op de negentiende verdieping van een slooppand in Tompkins Square Park. De volgende keer dat hij hem hoort, biedt hij hem een contract aan om in de band van zijn vrouw Lucy Harper te spelen. Hij is haar manager, maar het lukt hem maar niet om een platencontract voor haar binnen te slepen, waardoor zij steeds onzekerder wordt en steeds vaker cocaïne nodig heeft om een optreden aan te kunnen. Dave hoopt met de aanwezigheid van Joshua in de band wel een contract te kunnen regelen. Lucy heeft echter een afkeer van Joshua omdat hij volgens haar een junk is. Ze krijgt steeds meer genoeg van de situatie: ze is niet meer de jongste en wil een contract of een kind. Bugs, de eigenaar van de club La Vie en Rose, waar Lucy regelmatig optreedt, is ziek en heeft Dave gevraagd zijn club over te nemen. Dat ziet Lucy wel zitten maar Woody Lang – eigenaar van het kleine platenlabel East Street Records – biedt Dave een platencontract aan voor Joshua, niet voor Lucy, en Dave denkt dat zijn ambities zijn huwelijk niet overleven. Hij vindt Joshua bewusteloos in een drugshol en brengt hem naar de EHBO. Later tekent hij samen met hem het contract bij Woody Lang en een week later sterft Bugs, dat is de laatste keer dat hij Lucy ziet.

Vervolgens wordt Joshua beroemd en hij reist met Dave de hele wereld over om optredens te geven. Op een gegeven moment reist Tucker ook door Europa: zijn derde vrouw heeft honderdduizend dollar geërfd en wilde altijd Europa al zien. Ze smijten met geld maar als ze in Amsterdam zijn, is het op. Joshua is ook in Amsterdam en hij treedt op in Carré. Tucker moet hem van Debra om geld vragen. Als hij inderdaad bij Joshua wordt toegelaten, liegt hij en hij zegt tegen hem dat hij ziek is en een ton nodig heeft om beter te kunnen worden. Dave zoekt dat verhaal uit en confronteert hem met zijn leugen. Hij verwijt Tucker Maggies dood en Joshua’s drugsgebruik. Toch wilde Joshua hem het geld geven maar daar heeft Dave een stokje voor gestoken. Tucker wordt zo boos dat hij Dave de gracht in gooit.

Joshua wordt gek na Daves dood maar Tucker neemt hem mee terug naar LA. Hij koopt een mooi huis voor hem, zorgt ervoor dat hij afkickt en samen leiden ze een leven buiten de schijnwerpers. Joshua is voor de buitenwereld van de aardbodem verdwenen. Als hij vijftig is en het graf van zijn moeder en Frank bezoekt, wordt hij aangesproken door Elvis Peterson. Joshua herkent hem meteen als Daves zoon. Hij heeft Daves as mee naar LA genomen en nodigt Elvis bij hem thuis uit. Daar vertelt Joshua hem over Dave en beiden realiseren zich hoe ze hem missen: Joshua mist Dave als een vader en Dave mist de vader die hij nooit gehad heeft. Joshua speelt nog saxofoon maar brengt niets meer uit. Als ze gaan eten, ontdekt Elvis dat Tucker ook in het huis woont. Het lijkt erop dat Joshua niet weet dat hij Dave gedood heeft en Tucker zegt tegen Elvis dat zijn vader heel aardig tegen hem was en hem meteen wilde helpen. Die nacht bedreigt Tucker Elvis: hij moet zijn mond over hen houden. Bij het afscheid geeft Joshua hem een cd mee met muziek die hij maakte vlak nadat Dave was overleden.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Joshua James

Hij heeft lang, blond, sluik haar, bleek, mooie, engelachtige jongen, lijkt op zijn moeder. Op zijn twaalfde verlaat zijn vader het gezin en pleegt zijn moeder zelfmoord. Hij begrijpt niet waarom zijn vader weggaat, geeft hier zijn moeder de schuld van en ziet zijn moeder sterven. Hij geeft dan aan niet in een pleeggezin maar bij zijn overbuurman Frank te willen wonen. Met Frank heeft hij veel tijd op zijn veranda doorgebracht: Frank ontvluchtte zijn depressieve vrouw en Joshua de ruzies tussen zijn ouders. Door deze ervaringen trekt hij zich terug in zichzelf, hij zegt niets meer en lacht niet meer, hij is niet meer geïnteresseerd in het leven en Frank en zijn school maken zich zorgen over hem. Als hij zestien is, sterft Frank en hij leeft een tijdje bij zijn vader en Jessy. Zijn vader laat hem zien hoe hij drugs moet gebruiken. Vanaf dat moment is Joshua verslaafd, want hij heeft nogal wat ellende weg te spuiten. Dankzij Jessy komt hij in New York terecht en daar weet hij op straat te overleven. Sarah noemt hem een lieve zonderling. Dave haalt hem van de straat en maakt een bekende musicus van hem. Al het geld van de wereld kan er echter niet voor zorgen dat Joshua afkickt van de drugs, die blijft hij nodig hebben. Dave zorgt voor hem als voor een zoon en als Dave sterft, wordt hij gek en laat hij zich door zijn echte vader mee terug naar LA nemen, waar hij een rustig leven buiten de schijnwerpers leidt. Hij speelt nog wel maar brengt niets meer uit, want het is nooit zijn doel geweest om voor anderen te spelen en beroemd te worden. Als hij op zijn 79e sterft, laat hij alles aan Elvis na.

Frank Johnson

Hij is 71 jaar, weduwnaar, zwarte, doffe huid. Frank had vroeger een carrière als muzikant: hij speelde saxofoon en werd ‘the holy man’ genoemd. Maar zijn vrouw Gloria had last van depressies en paniekaanvallen en kon niet alleen zijn. Om die reden wil ze ook geen kinderen. Hij gaf zijn carrière op om bij haar te zijn, werd pompbediende en uit schuldgevoel at zij zich tonnetje rond (letterlijk). Op een gegeven moment is ze zo dik dat ze het huis niet meer uit wil, doorligplekken krijgt en Frank dertig jaar lang voor haar moet zorgen. Daarna neemt hij de zorg op zich voor Joshua, die aangeeft bij hem te willen wonen als zijn moeder zelfmoord pleegt. Frank heeft altijd kinderen gewild maar maakt zich ook zorgen over zijn leeftijd. Als hij Joshua saxofoon leert spelen, geeft hij hem daarmee een toekomst. Frank overlijdt op zijn 75e.

Maggie James

Haar ouders hadden een hotel en vonden dat hotel belangrijker dan haar. Ze moest altijd uit de buurt blijven omdat ze anders hen of de gasten in de weg liep. Ze is erg eenzaam als ze op haar zestiende Tucker ontmoet die vlees komt brengen. Ze raakt zwanger van hem en bevalt op haar zeventiende van Joshua (‘nu ben ik nooit meer alleen’). Tucker raakt echter op haar uitgekeken en verdwijnt steeds vaker en langer, terwijl Maggie gek op hem is en niet kan slapen als hij niet naast haar ligt. Hierdoor lijdt ze aan slapeloosheid en ’s nachts drinkt ze wijn op de veranda en praat met haar imaginaire vriend Elvis Presly, van wie ze een groot fan is en die haar beschermt. Ze kent al zijn liedjes en heeft zijn films meerdere keren met Joshua bekeken. Ze zorgt goed voor Joshua, houdt bijvoorbeeld haar hand voor zijn mond als er vrachtwagens voorbij rijden, maar als Tucker Jessy mee naar huis neemt en vervolgens samen met haar vertrekt, geraakt ze in een psychose en verwaarloost ze zelfs hem. Ze slaapt helemaal niet meer, kookt en eet niet, drinkt alleen maar rode wijn en praat met Elvis. Ze denkt dat hij haar nieuwe vriend is en wil dat aan Joshua vertellen. Als Frank haar vertelt dat Elvis dood is, stort haar wereld voor de tweede keer in korte tijd in en er is niemand die haar kan redden. Ze vergeet Joshua en hangt zichzelf in zijn kamer op. Omdat ze de strop op gezichtshoogte knoopt, breekt ze niet haar nek maar stikt ze en Joshua ziet dit.

Tucker James

Hij heeft een brede rug, glooiend haar, bracht vroeger vlees rond, wil acteur worden. Toen hij heel jong was, liet zijn vader het gezin in de steek. Tucker vindt zijn zoon Joshua een slappeling omdat hij niet overweg kan met de boksbal die hij hem voor zijn verjaardag geeft. Hij krijgt er genoeg van om met zijn vrouw en kind aan een doodlopende weg te wonen omdat hij het gevoel had dat de weg symbool staat voor zijn leven. Hij verdwijnt steeds vaker en steeds langer. Op een gegeven moment is hij maanden weg, belt niet op Joshua’s verjaardag en komt dan weer aanlopen met zijn vriendin Jessy. Hij neemt het huis over en klaagt dat er geen prik in de cola zit. Na twee dagen verdwijnt hij weer, Maggie en Joshua weer achterlatend. Maggie sterft 24 uur later en hij is niet aanwezig op haar begrafenis. Omdat hij voorkomen heeft dat Burt Bowden Jessy kon verkrachten, komt hij niet aan het werk in de filmwereld en hij raakt verslaafd aan de drugs. Hij is niet te beroerd om zijn zoon kennis te laten maken met drugs, hem drugs voor hen te laten kopen en Joshua’s saxofoon te verkopen voor drugs. Jessy pakt hem volgens hem zijn zoon af als ze hem naar New York stuurt. Tucker zakt nog verder in de goot en bedelt op een gegeven moment om aan geld voor drugs te komen (durft mensen niet aan te kijken), maar uiteindelijk kickt hij af en hij heeft genoeg van zijn leven. Hij ontmoet een nieuwe vrouw in een videotheek, Debra, gaat met haar mee naar huis en blijft bij haar. Als Debra geld erft, krijgt hij een nieuw gebit en haarimplantaten maar de littekens van het drugsgebruik blijf je zien. Ook deze vrouw loost hij weer als het hem uitkomt: als ze samen vast zitten in Amsterdam, wil hij geld vragen aan Joshua en alleen terug naar LA om daar zijn leven rustig af te sluiten. Als hij het geld niet krijgt, is hij van plan zich weer over te geven aan de drugs en de stad. Hij heeft er geen problemen mee om Joshua om geld te vragen, ook al heeft hem in de steek gelaten en al vijftien jaar niet meer gezien. Hij liegt tegen hem en zegt dat hij toch niet zijn vaders dood op zijn geweten wil hebben. Als Dave hem Joshua’s verslaving verwijt, zegt hij dat Joshua inmiddels oud genoeg is om daar zelf verantwoordelijkheid voor te nemen en een slappe zak is omdat hij niet kan afkicken (zoals hij). Toch doodt hij Dave vanwege al zijn verwijten en dan neemt hij Joshua mee naar LA en zorgt ervoor dat hij afkickt. Hij zorgt er vooral voor dat hij met Joshua tot zijn dood een rustig leven leidt.

Dave Peligro

Hij is 39 jaar, zijn vader was veertig jaar boekhouder en stierf in de eerste week van zijn pensioen na een auto-ongeluk. Dave is eerst manager van zijn vrouw Lucy Harper (Lucinda Peterson), die zangeres is (34 jaar oud). Zij werkt bij de Kinderbescherming en zingt in de avonduren in clubs, zodat hij zich fulltime op haar management kan richten, wat vooral betekent dat hij probeert een plantencontract voor haar binnen te slepen. Hij heeft Lucy ontmoet toen ze 24 jaar was, op de sterfdag van Elvis Presley. Later zal hij een zoon van haar krijgen, maar ze zijn dan al gescheiden en hij weet niet van zijn bestaan af. Lucy werkt fulltime bij de Kinderbescherming zodat Dave zich volledig op het managen van haar band kan storten. Hij wil echter niet zozeer samen zijn met Lucy maar samen zijn met een muzikant en als hij wel een contract voor Joshua en niet voor haar kan krijgen, kiest hij er meteen voor om verder te gaan met Joshua omdat hij met hem zijn ambities waar kan maken: een wereldtour maken, een zwervend bestaan leiden. Hij zorgt voor Joshua als voor een zoon, mensen zeggen dat Joshua niet zonder hem kan, zonder hem niets zou zijn, maar hij doet dat alles om het leven te kunnen leiden dat hij voor zich ziet.

Jessy James

Ze is 22 jaar, werkt als paaldanseres. Als ze achttien is en als secretaresse voor de bekende Burt Bowden werkt, komt Tucker net binnen als hij haar neus breekt en haar verkrachten. Hij redt haar, haalt haar uit de goot en zij blijft bij hem. Sindsdien komt Tucker niet meer aan het werk en zij voelt zich daar schuldig over. Ze is ook degene die hem kennis laat maken met drugs maar hij raakt verslaafd en zij niet. Ze wil niet dat Joshua verslaafd raakt en net als zijn vader wordt. Ze spoort hem aan zijn dromen te volgen en dwingt hem uiteindelijk min of meer het vliegtuig naar New York te nemen. Ze offert haar spaargeld daarvoor op. Haar hart breekt als ze Joshua ziet vertrekken. Zelf laat ze Tucker uiteindelijk ook los: ze ontmoet op straat een regisseur van pornofilms en loopt bij Tucker weg om een cult-actrice te worden voor wie niets te gek is.

Elvis Peterson

Hij is 27 jaar, zoon van Lucy en Dave, lijkt op Dave. Lucy heeft zijn vader altijd doodgezwegen en pas verteld dat Dave zijn vader was, toen hij op zolder de scheidingspapieren vond. Hij heeft altijd een vader in zijn leven gemist. Zijn vriendin Abby is een succesvolle schrijfster. Ze hebben jarenlang zo zuinig mogelijk geleefd om allebei hun droom na te jagen en aan hun boek te werken en nu het Abby gelukt is om door te breken, denkt Elvis dat het hem nooit zal lukken. Daarom is hij zijn vader gaan zoeken.

Quotes

"Ze oogden gelukkig, méér dan gelukkig, en sterk en zelfverzekerd. Het was onmogelijk dat ze iets soortgelijks hadden meegemaakt als Joshua, maar betekende dat ook dat het onmogelijk was dat Joshua over een jaar of tien net zo onbekommerd gelukkig kon zijn als dit stel? " Bladzijde 33
"‘Ik wil niet meer aan mijn moeder denken’, zei Joshua met een stem die maar net boven de stilte uitkwam. […] ‘Ik zie alleen maar hoe ze doodging. Niet hoe ze leefde.’ " Bladzijde 39
"Ze wist zelf ook wel hoe moeilijk het was om te dromen als je bezig was met overleven, maar de tijd was onbarmhartig en voor je het wist waren al je kansen op iets beters verkeken, dat moest ze hem duidelijk zien te maken. ‘Je weet toch ook wel dat het leven beter kan zijn dan dit? Je moet op zoek gaan naar wat jou gelukkig maakt.’ ‘Maakt mijn vader jou gelukkig?’ " Bladzijde 100

Thematiek

Eenzaamheid en isolement

Het thema is het gemis van bepaalde mensen in het leven, vooral van ouders en geliefden. Deze afwezigheid beïnvloedt de manier waarop mensen in het leven staan en veroorzaakt vervolgens een nieuwe afwezigheid. Dat kan een letterlijke afwezigheid zijn of een afwezigheid door een verslaving, bijvoorbeeld aan drugs of eten. In Joshua’s leven zijn zijn ouders afwezig en vervolgens is hij afwezig in zijn eigen leven door zijn drugsgebruik. Hij verkeert eigenlijk voortdurend in een andere wereld. Maggie moest zich voor haar ouders onzichtbaar maken en verdwijnt vervolgens uit het leven van haar zoon Joshua. Tuckers vader verlaat het gezin onverwacht en hij doet hetzelfde bij zijn eigen zoon en zijn drie echtgenoten Maggie, Jessy en Debra. Ook Elvis is plotseling niet meer aanwezig in Maggies leven. Jessy verdwijnt eerst uit het echte leven door middel van drugs en daarna verliest ze zichzelf als pornoactrice. Daves vader overlijdt onverwacht en vervolgens verdwijnt hij uit Lucy’s leven. Hij was een vader voor Joshua maar ook de grote afwezige in het leven van zijn echte zoon Elvis. Sarahs vader overlijdt ook onverwacht maar daarvoor was hij al weinig aanwezig vanwege zijn werk. Haar moeder slikt na zijn dood te veel slaappillen en is op die manier niet meer aanwezig in haar dochters leven. Sarah trekt twee dagen op met Joshua en verdwijnt daarna weer uit zijn leven. Frank is te veel van huis voor Gloria en zij smeekt hem terug te komen. Vervolgens verliest zij zich uit schuldgevoel in eten, komt steeds minder buiten en verdwijnt uit het leven.

Motieven

Muziek

Frank kon prachtig saxofoon spelen en werd niet voor niets ‘the holy man’ genoemd. Hij geeft deze muziek door aan Joshua en geeft hem hiermee een toekomst. Joshua kan vervolgens net zo prachtig spelen en kan zich dankzij zijn muziek in leven houden. Ook krijgt hij hierdoor een carrière, maar dan is zijn muziek meer een kruiwagen voor anderen dan dat hij hier zelf echt iets aan heeft. Zijn muziek betekent echter niet alleen iets voor Dave, ook Jessy en Sarah worden rustig als ze hem horen spelen en Elvis komt door de muziek die Joshua maakte vlak na de dood van Dave, dichter bij zijn vader dan ooit. De enige die niet echt iets met muziek lijkt te hebben, is Tucker. Hij heeft een hekel aan Elvis en vindt zijn muzikale zoon een slappeling, zou liever zien dat hij de boksbal goed raakte. Uiteindelijk betekent Joshua’s muziek echter voor hem ook een redding want hierdoor kan hij een rustig leven leiden in LA.

Dromen

Een motief is dromen over de toekomst en hoe die dromen wel of niet uit kunnen komen. De mensen die (voor een deel) voor elkaar krijgen wat ze willen, gebruiken hiervoor vaak andere mensen (opportunisme). Joshua heeft eigenlijk geen toekomstdromen maar iedereen wil dat hij ‘zijn’ droom waarmaakt en iets met zijn muziek doet. Hierdoor leeft hij eigenlijk de droom van andere mensen en waarschijnlijk is dit een van de redenen dat hij drugs nodig heeft. Het is verrassend dat uiteindelijk zijn vader hem terughaalt naar zijn eigen leven, een leven in afzondering, en hem af kan laten kicken. Dan kan hij alleen nog voor zichzelf spelen, het enige wat hij altijd heeft gewild. Maggie droomt van gelukkig samen leven met Tucker. Vervolgens droomt ze van een leven samen met Elvis. Beide dromen komen niet uit en als ze dit door heeft, pleegt ze zelfmoord. Tucker droomt van een carrière als filmacteur en als dit mislukt, raakt hij aan de drugs. Later wil hij alleen nog maar een rustig leven leiden en hij gebruikt onder andere Joshua om dat voor elkaar te krijgen. Dave wil een leven in de muziek, een leven waarin hij over de wereld toert en een zwervend bestaan leidt. Dankzij Joshua slaagt hij daarin maar dat kost hem ook zijn leven. Zijn droom gaat ook ten koste van die van Lucy: zij wil een platencontract en werkt fulltime bij de Kinderbescherming zodat Dave zich op de muziek kan storten en voor haar dat contract kan regelen. Dave stort zich inderdaad op de muziek maar niet voor haar. Het is lastig om van Jessy te zeggen wat haar dromen zijn omdat zij vooral overleeft maar ze zal niet hebben gedroomd van een leven als pornoactrice. Frank droomde van een carrière in de muziek en van een zoon maar hij geeft die dromen op voor Gloria die niet alleen kan zijn en geen kinderen wil. Elvis’ droom is het schrijven van een boek maar als zijn vrouw daar eerder in slaagt dan hij, denkt hij daarin mislukt te zijn en gaat hij zijn vader zoeken.

Dood

De (onverwachte) dood is ook een motief. Maggie pleegt onverwacht zelfmoord omdat Elvis sterft en Joshua ziet haar sterven. Dave sterft ook onverwacht en dat maakt Joshua gek. Vervolgens sjouwt hij Daves as terug naar LA, zoals Frank met de as van Gloria rondsjouwt nadat zij ook onverwacht overleden is. Verder sterven Bugs, Frank en Sarahs vader. Tucker en Joshua leven als junk op het randje van de dood maar overleven allebei. Elvis ontmoet Joshua op een begraafplaats.

La vie en rose

Deze club van Bugs is in het begin een rode draad in het verhaal. Frank heeft hier opgetreden, ontmoet Gloria hier en gaat hiernaartoe als hij met Joshua in New York is. Hij vraagt zich dan af of Joshua ooit zo onbekommerd gelukkig kan zijn als de jongeren die hij om zich heen ziet. Hij ziet ook Dave dronken aan de bar zitten. Als Joshua door New York zwerft, gaat hij met Sarah naar deze club. Ze luisteren naar Lucy’s muziek en zijn voor het moment gelukkig. Als Dave hem ontdekt heeft, treedt hij hier zelf op.

Elvis presley

Elvis is een motief omdat Maggie van hem houdt. Ze kent al zijn liedjes en heeft zijn films meerdere keren gezien. Als ze alleen is, praat ze met hem en hij beschermt haar. Als ze in een psychose raakt, denkt ze zelfs een relatie met hem te hebben. Later speelt Joshua zijn liedjes omdat zijn moeder zo’n fan van hem was. Hij speelt ook een van zijn liedjes voor Sarah. Maggie sterft op Elvis’ sterfdag en dat is ook de dag dat Lucy en Dave elkaar ontmoeten. Lucy vernoemt later haar zoon naar hem. Als Elvis na zijn bezoek aan Joshua weer wordt gevraagd of hij naar Elvis Presley vernoemd is, zegt hij resoluut ‘nee’.

Motto

‘I like beautiful melodies telling me terrible things.’ Tom Waits

Opdracht

Voor Richard

Titelverklaring

De titel slaat op de afwezige personen in het leven van Joshua en in het leven in het algemeen. Zie ook het thema.

Structuur & perspectief

Het verhaal is opgedeeld in zes hoofdstukken die jaartallen als titel hebben: 1978, 1987, 1981, 1996, 1984, 1977 en 2015. Hieruit valt ook op te maken dat het verhaal niet-chronologisch verteld wordt. Het effect hiervan is dat je antwoorden op belangrijke open plekken, bijvoorbeeld hoe Joshua’s moeder overleden is, pas aan het einde van het verhaal krijgt.

Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller die achtereenvolgens meekijkt met Frank, Dave, Jessy, Tucker, Sarah, Maggie en Elvis. Deze alwetende verteller valt vooral op door de opmerkingen over de toekomst, bijvoorbeeld: ‘Vijf dagen voordat hij Dave Pelligro doodde, stond Tucker James met zijn vrouw in een modezaak in een chique straat in Amsterdam.’ (p. 119)

Decor

Het verhaal speelt zich af in Los Angeles en New York in Amerika en in Amsterdam in Nederland. Joshua woont met zijn moeder Maggie in een gehucht in Los Angeles. Zijn vader laat hem daar in de steek en zijn moeder overlijdt daar. Franks Gloria sterft hier ook. New York is duidelijk de stad van de kansen en onbegrensde mogelijkheden: Frank had hier een carrière als muzikant maar moest die opgeven voor Gloria en ging toen weer terug naar LA. Hij neemt Joshua mee naar New York om hem uit zijn isolement te halen, laat Gloria’s as hier los en komt hier op het idee een saxofoon voor hem te kopen. Jessy stuurt Joshua ook naar New York om hem tegen zijn vader te beschermen en om zijn droom uit te laten komen. Joshua overleeft hier op straat maar wordt uiteindelijk ook ontdekt, waarna hij een bekende muzikant wordt. In Amsterdam ontmoet Joshua zijn vader weer na vijftien jaar en sterft Dave. Tucker neemt Joshua weer mee naar LA, waar hij zich terugtrekt uit zijn muzikale carrière.

Door de titels van de hoofdstukken is de tijd van het verhaal ook duidelijk. De vertelde tijd is 39 jaar: vanaf Joshua’s twaalfde tot in zijn vijftigste levensjaar.

Stijl

‘Kézér schrijft wel een beetje als een saxofonist, denk aan de lange lijnen van Cannonball Adderley, soepel en lyrisch, veel detail, en toch brengt ze alles steeds weer keurig thuis.’ (Buwalda 2016)

‘In prachtig, beeldend taalgebruik vertelt de schrijfster het indringende verhaal van de muzikale Joshua. […] Omdat ook de karakters zo treffend worden beschreven, leent deze roman zich heel goed voor een verfilming.’ (Gerritsen 2016)

Slotzin

Op weg naar het vliegveld schoof hij het cd’tje van Joshua James in de autoradio. Even klonk er een lichte ruis, waarna een lange lyrische toon de Subaru vulde, loepzuiver, indringend en fabelachtig mooi.

Beoordeling

De afwezigen is een prachtig gecomponeerd boek, dat nog mooier wordt als je het vaker leest. Er lopen meerdere lijntjes tussen de verschillende hoofdstukken en personages en die maken het boek spannend en indrukwekkend. Opbouw en thema zijn niet ingewikkeld dus het boek is geschikt voor meerdere lezers. Het thema is echter niet al te vrolijk dus daar wil je misschien rekening mee houden.

Recensies

"Kézér heeft een indrukwekkend debuutroman geschreven. Een must-read voor deze nazomer, maar ook voor de seizoenen eromheen. " https://www.cleeft.nl/boe...-afwezigen

Overhoor jezelf

Wie verdwijnen er allemaal uit Joshua's leven?
Wat is het beroep van Tucker James?
Meerdere antwoorden mogelijk
Waarom pleegt Maggie zelfmoord?
Waaraan lijdt Gloria zodanig dat Frank zijn carrière in de muziek opgeeft?
Meerdere antwoorden mogelijk
Waar verbergt Jessy haar spaargeld?
Meerdere antwoorden mogelijk
Frank zit in La Vie en Rose en vraagt zich af of Joshua ooit onbekommerd gelukkig kan worden. Hoe zou je die vraag kunnen beantwoorden?
Je kijkt met meerdere personages mee dus de vertelsituatie is meervoudig.
Het verhaal verloopt niet-chronologisch.
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.893 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jiska