Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blaise Pascal

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 2676 woorden
  • 11 november 2004
  • 112 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
112 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoe leefde Blaise Pascal?

Blaise Pascal werd geboren in Clermont in Auvergne op 19 juni 1623. Zijn vader, Etienne Pascal, was daar vice-president van het Cour des Aides. Zijn moeder stief toen hij slechts drie jaar oud was. Hij had nog twee andere zussen, Jacqueline en Gilberte. In zijn vroege jeugd bleek dat Blaise erg intelligent was en zijn vader besloot de opvoeding en opleiding van zijn zoon zelf te doen en het gezin vertrok in 1632 naar Parijs. Etienne Pascal zelf was een goed jurist maar had ook een behoorlijke belangstelling voor de natuurwetenschappen en wiskunde.

In de opvoeding die Etienne gaf aan Blaise gaf Etienne voorrang aan Latijn boven die van wiskunde omdat hij uit ervaring wist dat wiskunde de geest vervult en bevredigd. Etienne dacht dat een vroegtijdige kennismaking met wiskunde het Latijn zou schaden. Ondanks het verbod van zijn vader begon Blaise zich op 11-jarige leeftijd te verdiepen in de elementen van Euclides. Toen zijn vader dit ontdekte zag hij in hoe intelligent zijn zoon werkelijk was en stond hem toe zich verder te verdiepen in de wiskunde. In 1640 verhuist de familie naar Rouen. Hier wordt zijn vader belastinginner. Hiervoor moet hij heel veel optellingen doen. Pascal komt hierbij op het idee om een rekenmachine te ontwikkelen. Van 1642 tot 1645 werkt hij onafgebroken aan het apparaat. Dit werk heeft hem voorgoed zijn gezondheid gekost. Dit is een van zijn karaktertrekken. Pascal is zo gefixeerd op het probleem, op welk gebied dan ook, dat zijn hele leven op dat moment in teken staat van het probleem. Hij put zich geestelijk helemaal uit. Hierdoor heeft hij gedurende zijn hele leven een slechte gezondheid gekend.


Na het werk aan de rekenmachine begint hij aan de studie van gassen en druk. In 1648 ontdekt hij dat de luchtdruk afneemt met de hoogte boven de aarde.

In 1648 wil Jacqueline Pascal als non in het klooster Port-Royal treden. De familie is altijd zeer gelovig geweest. Dit klooster hangt echter de leer aan van het jansenisme. Kenmerkend voor de levenspraktijk van de jansenisten was hun ascetische wereldverwerping en hun pessimistisch schijnende ethiek. Etienne Pascal verbiedt zijn dochter tijdens zijn leven toe te treden tot dit klooster. Na Etienne zijn dood in september 1651 treedt Jacqueline het klooster in.
In deze tijd volgt wat men de wereldse periode van Pascal noemt. Blaise’s gezondheid is zo slecht dat artsen hem absolute rust voorschrijven en vooral ontspanning te zoeken in het gewone leven. In deze tijd ontstaat ook zijn interesse in de mens, waar hij ook gedurende de rest van zijn leven een studie aan wijd. Het einde aan zijn wereldse periode kwam in 1654. Na zijn dood in 1662 vond men in Blaise’s jas een perkament dat het ‘Mémorial’ heet. Dit papier heeft in de voering van zijn jas gezeten sinds 23 november 1654. Niemand in Blaise’s omgeving is op de hoogte geweest van het bestaan van dit stuk. Dit stuk bevat een religieuze belevenis. Na die bewuste dag trok hij zich terug in het klooster Port-Royal.

Blaise voelde zich aangetrokken tot de leer die het klooster aanhing. Dit klooster lag onder vuur vanwege verschillen van mening over het leven als christen. Toen de toestand een kritiek stadium bereikte, kreeg Pascal de taak de standpunten van het klooster te verdedigen. Hij deed dit door middel van achttien brieven. Deze brieven zijn later verenigd uitgegeven als ‘les provinciales’. Dit werk is wereldberoemd. In deze tijd hield hij zich ook bezig met de bouwstoffen voor een onvoltooid gebleven apologie van de christelijke godsdienst.

In Blaise’s laatste jaren (1659-1662) heeft hij zich voornamelijk beziggehouden met het voorbereiden op de dood en de teboekstelling van de ‘Pensees’. Dit wereldberoemde werk bevat Pascals gedachten over de mens. Op 19 augustus 1662 stierf hij onder vreselijke krampen aan kanker.

Wat was zijn wiskundig en natuurwetenschappelijk werk?

Blaise Pascal heeft op verschillende terreinen van de wiskunde werk verricht. In zijn jeugd hield hij zich vooral bezig met de door Desargues ontdekte projectieve meetkunde. Later heeft hij een volledige theorie over kegelsneden geschreven die gebaseerd was op een stelling die hij zelf ontdekt had. Dit wordt de stelling van Pascal genoemd.
Blaise Pascal ontdekte zijn beroemde stelling toen hij zestien jaar was, in 1640, en publiceerde de stelling als een dunne monografie met de titel Essai pour les coniques. Volgens de stelling geldt dat, als een zeshoek in een kegelsnede wordt ingeschreven, de drie punten waarin paren overstaande zijden elkaar snijden, op een rechte lijn zullen liggen. Als de punten van de zeshoek achtereenvolgens ABCDEF worden genoemd, dan zijn AB en DE overstaande zijden die elkaar in X snijden, enzovoorts. De lijn XYZ is dan de rechte van Pascal.

Ook heeft hij zich, samen met zijn tijdgenoot Fermat, zich beziggehouden met de beginselen van de kansberekening, de getallentheorie, de leer van de combinaties, en zijn getallendriehoek (de driehoek van Pascal).


De driehoek hierboven wordt wel de “De driehoek van Pascal” genoemd, maar Pascal is niet de ontdekker van de driehoek. De driehoek was al omstreeks 1300 bekend bij de Chinezen, maar de driehoek is wel onder de naam van Pascal bekend geworden. In principe is de driehoek eindeloos, maar hierboven zijn 11 rijen afgebeeld. Elk getal is te verklaren door de twee bovenstaande getallen bij elkaar op te tellen (voorbeeld: het getal 252 in de 10e rij komt voort uit de getallen 126+126 want 126+126 is 252). Dit principe geld voor elk getal behalve voor de buitenste rij. De buitenste rij komt voort uit rij 0 dus in plaats van de bovenste twee getallen op te tellen wordt nu alleen het bovenste getal opgeteld. Dit verklaart meteen weer waarom de buitenste rij alleen maar uit enen bestaat.

In de laatste jaren van zijn leven heeft hij zich voornamelijk beziggehouden met ronde oppervlakken, inhouden en zwaartepunten van lichamen die bij wenteling van de cycloïde of van delen daarvan ontstonden. Ook heeft hij enige jaren besteed aan het ontwikkelen van de eerste rekenmachine om het werk van zijn vader te verlichten. De rekenmachine wordt de pascaline genoemd.
De werking van de pascaline was eigenlijk heel eenvoudig. In de machine zaten naast elkaar een aantal raderen voorzien van tien tanden. Daarop waren de cijfers 0 tot en met 9 aangebracht.
Wanneer één zo'n radertje helemaal rond was geweest, werd eerst een radertje links ervan één plaats doorgedraaid alvorens er met een nieuwe rondgang kon worden begonnen. Zo kwam dus de overdracht van eenheden naar tientallen, van tientallen naar honderdtallen, enz. tot stand.
De productie van de machines startte in 1642, maar hoewel er in 1652 maar liefst 50 prototypes gemaakt waren, was de echte verkoop maar een paar stuks.

Veel van zijn werk is verloren gegaan maar uit wat overbleef blijkt een algemene karaktertrek. Blaise Pascal gaat uit van een concreet probleem dat zijn belangstelling heeft. Hij bedenkt hiervoor een oplossingsmethode die uitgaat naar het probleem, maar toch nog voldoende kan veranderen. Het grootste bezwaar tegen zijn werkwijze was dat hij zijn inzichten meetkundig en niet algebraïsch formuleert.

Op het gebied van de natuurwetenschappen heeft Blaise Pascal zich bezig gehouden met gassen, druk, en het bestaan van het vacuüm. Ook op het gebied van de natuurwetenschappen bedenkt Pascal een standpunt. Hij formuleert welke houding een natuurwetenschapper moet aannemen tegenover de klassieke oudheid. Tegenover de natuurwetenschappen stelt hij de wetenschappen die op autoriteit berusten, de theologie (goddelijke autoriteit), de geschiedenis, rechtsgeleerdheid, en geografie (menselijke autoriteit).

Hoe dacht Blaise Pascal over het geloof?

Het geloof neemt een belangrijke plaats in het leven van Blaise Pascal. Hij voelt zich sterk aangetrokken tot het jansenisme. Het jansenisme is de leer van de jansenisten, dit zijn de volgelingen van de leer van de Nederlandse godgeleerde Jansenius (1585-1638) wiens opvattingen van de rooms-katholieke leerstukken afweken.
Volgens de jezuiten, toen de grootste groep christenen, kan de mens alleen door de genade van God komen kan waar hij wezen moet.
In de strijd tussen de aanhangers van beide leren heeft Pascal het standpunt ingenomen van de jansenisten en hen verdedigt door middel van achttien brieven die later gebundeld zijn en uitgegeven zijn als ‘les provinciales’.

De plaats van Pascal in de wijsbegeerte wordt bepaald door het op innerlijk leven gericht denken. Hierin staat hij recht tegenover Descartes en zijn rationalisme. Deze leer houdt in dat de rede en niet de ervaring de enige betrouwbare kennisbron is. Voor Pascal is de mens een mysterie waarin het denken wel inzicht kan geven, maar nooit geheel in begrippen te vatten is. In de ‘Pensees’ komt de mens naar voren als een wezen dat gekenmerkt wordt door gespletenheid en dubbelzinnigheid en daardoor onophoudelijk moet kiezen. Daarbij wegen volgens Pascal niet les raisons de la raison (geleid door de rede of het verstand), maar les raisons du coeur (geleid door het hart of gevoel) het zwaarst; niet de esprit de géometrie, maar de esprit de finesse ontsluiert iets van de diepste werkelijkheid. Door een aantal bedrieglijke krachten zoals de wil, de zintuigen, de eigenliefde, de rede, en bovenal de verbeelding wordt de mens echter misleid waardoor hij de waarheid nooit kan bereiken.

Overzicht van het leven van Blaise Pascal

19 Juni 1623 Geboorte van Blaise Pascal te Clermont-Ferrand.
Hij was het tweede kind en enige zoon van Etienne Pascal en Antoinette Bégon, beide uit gegoede familie.
1626 Antoinette Bégon overlijdt.
1632 De familie Pascal, Etienne en drie kinderen, verhuizen naar Parijs en gaan in de nabijheid van het klooster Saint-Merry wonen. De twee andere kinderen zijn: Gilberte: geboren januari 1620 en Jacqueline: geboren 1625. De dagelijkse zorg over de kinderen wordt in handen gelegd van de gouvernante Loise Deffault, maar de vader van Blaise Pascal nam zelf de opvoeding en het onderwijs van zijn kinderen ter hand.
1635 Blaise toonde aanleg voor geometrie. Hij ontdekte zelf dat de som van de hoeken van een driehoek gelijk is aan twee rechte hoeken.
1637 Vanaf zijn veertiende ging Blaise met zijn vader mee naar de bijeenkomsten van "de academie" van Mersenne. Mersenne hoorde tot de religieuze orde van de Minims, en zijn cel werd onder andere bezocht door de geleerden Gassendi, Fermat, Roberval en Desargues. Al gauw kreeg Blaise bewondering voor het werk van Desargues. Toen hij 16 was gaf Blaise een inleiding op een bijeenkomst van Mersenne (juni 1639) waarin een aantal stereometrische stellingen voorkwamen, onder andere Pascal's mystieke hexagon.
1638 Om, na protest tegen een aantal fiscale maatregelen, te ontsnappen aan gevangenneming in de Bastille, trekt Etienne zich enige tijd terug in de Auvergne.

1639 In december 1639 ging de familie Pascal naar Rouen. Etienne was aangesteld als belastinginner voor Boven-Normandie. Kort na de verhuizing naar Parijs werd Pascal's eerste werk gepubliceerd: "Essay sur les coniques" (februari 1640).
1641 Zus Gilberte trouwt met haar neef, Florent Périer.
1642 Pascal vond de eerste digitale rekenmachine uit om zijn vader bij het belastinginnen te helpen. Het apparaat werd de Pascaline genoemd
Met ingang van 1642 begon de productie van de machine. In 1652 waren er zo'n 50 prototypes gemaakt. Er werden echter weinig van verkocht en in 1652 stopte de productie.
1646 Vader Etienne moest thuis herstellen van een beenkwaal. Hij en de jonge Pascal kwamen onder de zorg van een tweetal jonge broeders van een religieuze beweging juist buiten Rouen. Pascal gaat de werken van Jansénius bestuderen. In november doet Pascal samen met anderen de proef van Torricelli na.
1647 Blaise doet experimenten met betrekking tot de luchtdruk. In 1647 is hij er van overtuigd dat er een vacuüm bestaat. In augustus 1648 neemt hij waar dat de luchtdruk afneemt met de hoogte boven het aardoppervlak en hij concludeert dat boven de atmosfeer er vacuüm is. In zijn "Traité du Vide" verdedigt Blaise dat de wetenschapper van de "science de raisonnement" op dat terrein de vrijheid heeft om uit te gaan van de ervaring en de rede. Descartes bezoekt Blaise op 23 september 1647 voor twee dagen, waarin er een discussie plaatsvindt over de vraag of er een vacuüm bestaat. Descartes meent van niet. Later schrijft Descartes in een brief aan Huygens dat Blaise "te veel vacuüm in zijn hoofd heeft".
1648 De eerste rellen van de Fronde in Parijs.
1649 Etienne Pascal trekt zich tijdens de Fronde met zijn kinderen terug naar Clermont.
1650 De familie keert terug naar Parijs. Op doktersadvies gaat de altijd al wat ziekelijke Blaise minder werken en gaat hij meer uit met vrienden als Duc de Roannez, Chevalier Mere, de dichter Desbarreaux, de acteur Milton. In deze jaren moet hij zijn "Discours sur les passions de l'amour" hebben geschreven, waarvan men denkt dat het geïnspireerd werd door Mlle. de Roannez.
1651 Etienne Pascal overlijdt op 24 september 1651. Blaise schrijft naar aanleiding hiervan aan een van zijn zusters en geeft een christelijke betekenis aan de dood in het algemeen en aan die van zijn vader in het bijzonder. Deze ideeën vormen mee aan een basis van zijn latere filosofische werk Pensées.

1652 Zus Jacqueline wordt novice in Port Royal des Champs, een jansenistenklooster zo'n 30 km. zuidwesten van Parijs.
1653 Van mei 1653 schrijft Blaise zijn meest belangrijke bijdrage aan de natuurkunde in "traité sur l'equilibre des liquides" waarin de druk-wet van Pascal wordt uitgelegd.
1654 Pascal legt de grondslag voor de waarschijnlijkheidsrekening. In zijn correspondentie met Fermat wordt het probleem van de dobbelstenen behandeld. Het probleem van de dobbelstenen bestaat er uit de vraag hoe vaak met twee dobbelstenen gegooid moet worden voordat men een dubbele zes mag verwachten. Ondanks zijn zwakke gezondheid werkt Pascal in deze periode hard aan wetenschappelijke en wiskundige onderwerpen.
Tot oktober 1654. Dan verliest hij bijna zijn leven. Paarden die zijn rijtuig trokken sloegen op hol en het rijtuig kwam over de pont Neuilly van de Seine te hangen. Hoewel hem niks mankeerde heeft deze gebeurtenis waarschijnlijk veel indruk op hem gemaakt. Op 23 november 1654 zweert Pascal zijn leven toe aan het christendom na een soort van visioen. Pascal schrijft zijn beroemde Mémorial, in zijn mantel teruggevonden bij zijn dood. Pascal leidt een streng ascetisch leven, geeft zijn studies op en wordt een vaste bezoeker van Port Royal.
1656 de " Provinciales".
In Pascal’s tijd was er een strijd tussen de jansenisten en de jezuïeten. In 1656 startte Pascal, anoniem, zijn polemische werken ter verdediging van de jansenisten, de negentien "provinciales" (de negentiende onaf). Deze werken werden gepubliceerd tussen januari 1656 en maart 1657 en geschreven ter verdediging van zijn vriend, Antoine Arnauld, een jansenist die vanwege zijn religieuze werken terechtstond voor de theologische faculteit van Parijs.
1656 de "Pensées".
Pascal's beroemdste filosofische werk is de Pensées, een verzameling van persoonlijke gedachten rond het menselijke lijden en geloof in God waaraan hij in 1656 begon en bleef werken gedurende 1657 en 1658. Het werk is niet af. Sinds zijn overgang naar het jansenisme wilde Pascal een project starten ter verdediging van het christelijke geloof. Hij had een grondplan voor het werk en produceerde met intervallen stukjes tekst voor zijn boek. In 1670 gaf Port Royal een incomplete uitgave uit. Wat Pascal's grondplan was zal nooit meer worden achterhaald, ondanks de informatie die hierover door Port Royal en zijn zuster zijn gegeven.
Een onderwerp uit Pensées is de bekende 'gok van Pascal', waarin Pascal beweert dat

Als ik gok dat Hij is en God is -- oneindig gewin;
Als ik gok dat Hij is en God is niet -- geen verlies.
Als ik gok dat Hij niet is en God is -- oneindig verlies;
Als ik gok dat hij niet is en God is niet -- geen gewin en geen verlies.
Is het dus niet een rationele keuze om van het bestaan van God uit te gaan?
Een pocketversie van de 'Librairie Generale Francaise' bestaat uit 480 bladzijden.
1658 Zijn laatste werk was weer wiskundig van aard. Het onderwerp was de cycloïde, de lijn die gemaakt wordt door een punt op de buitenkant van een rollend voorwerp. In 1658 begon Pascal weer over deze problemen na te denken terwijl hij 's nachts niet kon slapen van de pijn.
1661 Lodewijk XIV eist de verwijdering van de ouden en de novicen uit Port-Royal.
Op 4 oktober sterft zus Jacqueline
1662 Hij had weinig interesse meer in de wetenschap en bracht zijn laatste jaren door met het geven van aalmoezen en het bezoeken van de ene kerkdienst na de andere.
Pascal stierf op 19 augustus 1662, 39 jaren oud, na het ontvangen van het heilig sacrament, met enorme pijn door een kwaadaardig gezwel uit de maag met uitzaaiingen naar de hersenen.
1709 Vernietiging van Port-Royal

REACTIES

F.

F.

welke bronnen heb je gebruikt?

10 jaar geleden

T.

T.

Wat zijn de gebruikte bronnen?

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.