vetten

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 620 woorden
  • 19 juni 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
15 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Combineer alle b├Ętavakken met techniek

In de universitaire opleiding Science, Technology & Innovation vertaal je theorie uit alle bètavakken naar innovatieve oplossingen voor uitdagingen van deze tijd. En met je handen bouw je een prototype van je ideeën. Benieuwd geworden? Meld je aan voor de Bachelorweek en kom naar de Open Campus Dag! 

Ontdek meer!
Vetten zijn onder te verdelen in plantaardige en dierlijke vetten. Zeker bepaalde dierlijke vetten zijn onmisbaar voor het lichaam: ze dienen als leverancier voor bepaalde vitamines, zoals vitamine A en D. Ze smeren de gewrichten, net zoals kogellagers gesmeerd worden door vet. Ze dienen - in de vorm van cholesterol - als de grondstof voor je hormoonproductie. Ze hebben een belangrijke functie in het herstel van je spiercellen.

Vetten zijn dus niet alleen onmisbaar, maar zijn ook een voorwaarde voor je spiergroei. Door te streng alle vetten uit je dieet te weren, gaat je lichaam immers te weinig natuurlijke hormonen produceren - en over het belang van hormonen voor spiermassa en kracht hoeven we je niets te vertellen. Plantaardige vetten leveren vooral essentiële vetzuren en deze worden ook wel 'vitamine F' genoemd.


Bepaalde vetten zijn goed voor je sport prestaties en andere vetten zijn zeer slecht voor je sport prestaties en je gezondheid. Vetten, kunnen net als koolhydraten óf als energie worden verband óf als lichaamsvet worden opgeslagen. Vetten verbranden over het algemeen sneller dan koolhydraten, daardoor worden ze sneller als lichaamsvet opgeslagen. Vetten leveren ongeveer 9 kilocalorieën per gram, in tegenstelling tot 4 kilocalorieën per gram voor eiwitten en koolhydraten. Naast het leveren van energie, bieden gezonde vetten tal van andere voordelen, waaronder het behouden van algehele gezondheid. Ongezonde vetten (verzadigde vetten) kunnen precies het tegenovergestelde doen.

Bronnen van 'goede' of 'gezonde' vetten zijn onder andere:
Vis Olie (de vetten die in vis zitten)
Noten (goede bron van proteïne en gezonde vetten)
Olijf Olie
Zonnebloem Olie
Maiskiem Olie
Bronnen van 'slechte' vetten zijn onder andere:
Alles wat gefrituurd is (Franse frietjes, gefrituurde kip)
Dierlijke vetten, zoals de verzadigde vetten in rundvlees, varkensvlees en melk.

Fatburners
Fatburners werken op vetten in door deze in oplossing te brengen of te houden. Een goede fatburner zorgt er voor dat de vetten klaargemaakt worden voor verbranding. 'Fatburner' is eigenlijk een verkeerde naam, daar het suggereert dat de stof ZELF de vetten verbrand. Maar dit is niet mogelijk. 'Fat Metaboliser' is dus een betere naam die de werkelijkheid weergeeft.

Let op, er zijn veel verschillende "fatburners" op de markt. Niet alle zijn geheel veilig. Sommige bevatten zogenaamde vochtafdrijvers om voor een direct zichtbaar tijdelijk (qua gewicht) resultaat te zorgen. Deze middelen kunnen uw nieren beschadigen en dient u niet te vaak te gebruiken! Goede "fatburners" zorgen ervoor dat de vetten in een geheel vrijgemaakte positie komen om te worden verbrand, maar alleen actie (=beweging) kan er daadwerkelijk voor zorgen dat u ook echt vet verbrandt (afvalt).


Een gram vet levert 9 kilocalorieën.
Beperk zoveel mogelijk de verzadigde vetten in je voeding, door geen junkfood te eten en je eiwitten via magere producten tot je te nemen.
Zorg ervoor dat de totale hoeveelheid vetten beperkt blijft. Een teveel aan 'goede' vetten is niet aan te raden. Laat het aandeel van vetten in je voeding daarom ongeveer 20 procent van je dagelijkse energiebehoefte uitmaken. Dit in verband met de minimale vetzurenvoorziening.
Zorg dat je de goede, plantaardige vetten in bescheiden hoeveelheden binnen krijgt.
Bij het bakken kun je gebruik maken van zonnebloemolie, maïskiem olie,olijfolie of slaolie.
Noten zijn uitstekende leveranciers van onverzadigde vetten. Maar let op met noten, ze leveren behoorlijk wat calorieën!
Een boterham met kaas kan 'mager gemaakt' worden door dieet halvarine als boter te gebruiken, en de boterham met 20+ kaas te beleggen. Als je de dieethalvarine weglaat, ben je niet gezond bezig, omdat je jezelf dan waardevolle plantaardige vetten (en vitamine A) ontzegt.
Vervang bij de warme maaltijd de jus door appelmoes.
Aardappels maken niet dik - de gesmolten boter, die we 'jus' noemen, die maakt dik. Niet de aardappels.
Eet geregeld zee-producten. Vooral (vette) vis bevat zeer waardevolle vetten.

REACTIES

A.

A.

heel slecht

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.