Sexuele voorlichting

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1420 woorden
  • 11 januari 2004
  • 274 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
274 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Puberteit en gevoelens

In de puberteit verandert er veel, niet alleen met je lichaam, maar je loopt ook tegen veel dingen aan zoals, problemen met je ouders, vrienden en school. Je begint te veranderen, en alles en iedereen om je heen is (soms) klote. Iedereen om je heen krijgt de schuld behalve jij, tja zo zie jij het. Maar er zijn ook leuke dingen als echt verliefd worden, verkering, voor het eerst zoenen enz.

In de puberteit krijg je je eigen ideeën en ga je een eigen mening vormen. Je gaat misschien de opvoeding die je ouders je hebben gegeven, vergelijken met die opvoeding die anderen hebben gekregen. Je merkt dan dat ouders heel verschillend kunnen zijn.


Als je buitenlandse ouders hebt is het soms nog moeilijker. Wanneer je je aanpast aan je Nederlandse vrienden of vriendinnen kan het zijn, dat juist jouw ouders dat niet goed vinden. Zij vinden misschien dat je je moet gedragen zoals de mensen uit het land waar je vandaan komt. Ze vinden dat je moet gedragen volgens je eigen cultuur. Je voelt je tussen je Nederlandse vrienden (innen) en je ouders instaan. Dit kan heel moeilijk zijn. Soms zul je zelf moeten beslissen of je naar je ouders luistert of dat jij zelf uitmaakt met welke mensen je omgaat en hoe je je gedraagt. De juiste beslissing is altijd die beslissing waar jij achter staat en waar jij je het prettigste bij voelt. (Informatie over dit heb ik van een buitenlandse vriendin gekregen, ik heb dingen aan haar gevraagd enz.)

Zaken als je kleding, je vrienden(innen) of jouw gewoontes en die van je ouders kunnen reden zijn voor flinke ruzies. Je voelt je vaak niet begrepen, vooral als je als 'kleintje' of 'puber' wordt gezien. Soms begrijp je jezelf niet meer. Je bent sneller verdrietig en zit eerder in de put. Of je bent juist heel vrolijk en blij. Ook kun je soms hevig verliefd op iemand worden en weet je niet meer hoe je je moet gedragen. Je wordt zenuwachtig en onzeker als diegene waarop je verliefd bent in de buurt is. Je voelt je onhandig in je eigen lichaam. Soms bloos je zomaar ineens. Verliefd zijn kan heel leuk zijn, maar het kan je ook heel onzeker en zelfs verdrietig maken.

Praten kan helpen!

Juist tussen je tiende en je achttiende jaar kun je nogal wat tegenkomen, leuke dingen maar misschien ook veranderingen waar je moeite mee hebt. Bedenk dat iedereen anders is en dat het normaal is om twijfels te hebben. Als je ergens mee zit probeer er dan eens over te praten. Kies iemand die je vertrouwt, zoals een goede vriend(in), je vader of moeder of iemand op school.

Ook bij de kindertelefoon zijn ze bereid je te helpen (0800 - 0432, gratis). Over sommige dingen zul je niet zo gemakkelijk praten. Toch lucht het op als je erover begint.

De GGD heeft verschillende folders die antwoord kunnen geven op jouw vragen over de puberteit en onderwerpen die daarmee te maken hebben, zoals 'jeugdpuistjes', 'menstruatiehygiëne', 'voorhuidhygiëne', 'zaadlozing', 'een fijn gevoel' en nog veel meer. Je kunt ze aanvragen via de jeugdarts, jeugdverpleegkundige of per telefoon (0320 - 276211)

Heb je nog vragen dan kun je terecht bij:
- je huisarts, de jeugdarts op school of de GGD.
- Rutgers Stichting: informatienummer 0900 - 9398 (f1,= p.m.), . op werkdagen tijdens kantoortijden. Met allerlei vragen over seksualiteit kun je bij een Rutgershuis bij jou in de buurt terecht. Bel het bovenstaande nummer voor het adres of het telefoonnummer van een Rutgershuis in jouw omgeving. Of bezoek hun Internetsite: Rutgers Stichting.

Wat verandert er allemaal?

Meisjes komen rond hun tiende jaar in de puberteit. En als je een handicap of chronische ziekte hebt, zoals bijvoorbeeld bij spina bifida ("open rug"), kan dat zelfs eerder gebeuren. Voor jongens is dat zo'n twee jaar later. We hebben het hier over de gemiddelde leeftijd, je kan op jongere en op oudere leeftijd gaan puberen. In de puberteit komt er een periode dat je heel hard groeit. Dat noemen we de groeispurt. In het eerste jaar van die spurt groei je het hardst. Daarna gaat het langzamer. Het verschilt per persoon of je vroeg bent met je snelle groei of dat je een 'laatbloeier' bent.


Iedereen wordt groter en overal breder. Meisjes krijgen borsten, schaamhaar, een andere stem, ze worden ongesteld en ze krijgen okselhaar. Jongens krijgen een grotere penis, schaamhaar, okselhaar, borsthaar, ze krijgen een andere stem, baard in de keel en baardgroei. En jongens evenals meisjes krijgen puistjes

Veranderingen bij meisjes
Eerst beginnen je borsten te groeien. Meestal begint het niet links en rechts tegelijkertijd. De groei van je borsten begint vaak met 'harde schijfjes' die pijnlijk kunnen zijn. Ongeveer in dezelfde periode krijg je schaamhaar. Later krijg je ook haren onder je oksels. Je heupen worden breder en je bovenbenen wordendikker, je krijgt een (vrouwen)buikje; kortom je wordt steeds vrouwelijker.Van binnen verandert er ook het een en ander.
De eerste keer dat je ongesteld wordt kan heel onverwacht komen. Ongesteld worden noemt men ook wel eens menstrueren. In het begin kun je onregelmatig menstrueren, maar na verloop van tijd komt er wel regelmaat in. Al deze veranderingen kunnen je best onzeker maken. Of je wordt juist onzeker omdat er bij jou nog steeds niets verandert. Je vriendinnen krijgen al borsten bijvoorbeeld, maar bij jezelf zie je nog niets. Als dit je overkomt, bedenk dan dat alle meisjes met de puberteit te maken krijgen. Je hoeft dus niet geheimzinnig te doen, maar praat erover met andere meisjes of een iemand die je aardig vindt (leraar of lerares, ouders, vrienden).

Veranderingen bij jongens
Allereerst gaan je balzak en zaadballen groeien. In de zaadballen worden zaadcellen gemaakt. In ongeveer dezelfde periode krijg je schaamhaar. Later komt er ook haar onder je oksels. Pas later gaat je penis groeien. Soms, heel onverwacht krijg je je eerste zaadlozing. Op ongewenste momenten kun je een erectie krijgen. Wat je misschien niet weet is dat je tepels wat dikker kunnen worden. Er kunnen net als bij meisjes harde pijnlijke schijfjes onder zitten. Dit gaat vanzelf weer weg. Ook begint er iets van een snor te komen. Je stem verandert en kan af en toe overslaan. Men noemt dat 'de baard in de keel krijgen'. En uiteindelijk wordt je stem ook wat zwaarder. Dit overslaan van je stem kan heel lastig zijn, bijvoorbeeld als je een spreekbeurt moet houden.

Interview 1
Interview met een: jongen

Leeftijd: 13

1. Hoe voelt het volgens jou om verliefd te zijn?
Tja, je bent heel blij

2. En wat nog meer wat voel je als je diegene ziet?
Kon ik maar de hele dag bij haar zijn

3. Heb je ook een liedje waar als je daar naar luistert echt aan haar moet denken?
denk aan mij
van Ties?
Ja

4. Heb jij vaak zoiets van wat heb ik een *** ouders, familie, vrienden of school, zo ja bij wie?
Ja soms wel, bij mijn zijn het meest mijn ouders
Wat zeggen doen ze dan meestal?

jaha dat weeet ik niet
oh dus het licht eigenlijk niet aan hun?
jaha meestal aan mij maar dan word ik boos

Interview 2
Interview met een: meisje
Leeftijd: 12

1. Hoe voelt het volgens jou om verliefd te zijn??
Je bent heel vrolijk, bent bijna niet aanspreekbaar en je blijft maar aan hem denken

2. en wat nog meer wat voel je als je diegene ziet?
Je krijgt een raar gevoel in je buik en krijgt een knalrood gezicht

3. bij welk liedje moet je veel aan haar denken, als je op dit moment verliefd bent dan?
Denk aan mij vanTies en Do met heaven

4. heb jij vaak zoiets van wat heb ik een *** ouders, familie, vrienden of school, zo ja bij wie?
Soms wel, maar dat komt niet vaak voor. Ik vind zelf dat ik best wel gelijk wordt behandeld door mijn ouders, maar soms denk ik wel eens anders


Interview 3
Interview met een: jongen
Leeftijd: 13

1. Hoe voelt het volgens jou om verliefd te zijn??
uuhmm..... je word soms rood als je bij haar bent, je durft haar niet aan te kijken, je bent zeg maar meer verlegen dan normaal bij diegene

2. en wat nog meer wat voel je als je die gene ziet?
jezus wat een vragen hey, weet nie precies
oh jammer volgende vraag…….

3. bij welk liedje moet je veel aan haar denken, als je op dit moment verliefd bent dan?
heaven- van do

4. heb jij vaak zoiets van wat heb ik een *** ouders, familie, vrienden of school, zo ja bij wie?
blijft dit wel beetje prive
ja ik zet er geen naam boven
okay, uhm ja, soms mijn ouders

REACTIES

L.

L.

HeeY, ik vond een fout in dit werkstuk!
de fout stond in de interview met het meisje, er stond haven in plaats van heaven!!
Ik hoop dat jullie het veranderen en ik vind dit echt een hele leuke site.. ik lees ook altijd werkstukken en spreekbeurten en ja... dan vind je wel eens een fout hea...!!

Groetjes liesanne


18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.